• No results found

Vilken betydelse har kravprofilen vid bedömningen av det personliga brevet?

1 BAKGRUND

3.3 Vilken betydelse har kravprofilen vid bedömningen av det personliga brevet?

Alla fem informanter säger att kravprofilen har mycket [vår tolkning] stor betydelse, men inte i direkt jämförelse med det personliga brevet utan med CV:n. Man måste i CV:n uppfylla de krav som ställs, annars sållas man bort direkt och får inte ens brevet läst. Det är endast A som menar att man inte får vara för stelbent när man jämför kravprofilen mot CV:n. A menar att man måste försöka se individen bakom och inte göra det till en automatiserad process, så som många stora jobbsajter gör idag. De använder sig av olika datasystem i vilka den som söker ett arbete måste registrera sig. Detta görs genom att man fyller i färdiga formulär (CV) på internet. När rekryteraren sedan gör en sökning fyller denne i de krav som ställs på arbetstagaren och får då fram ett visst antal som svarar mot kraven. Klarar man inte kraven blir man bortsållad redan där. A tror att detta är ett väldigt farligt sätt att arbeta, eftersom ansökningarna inte behandlas av människor och att det då blir en industriell sortering av CV:n. I det här fallet har det personliga brevet ingen betydelse utan det är CV:n som har störst betydelse. Nedan följer citat av informanterna i ordningen A, C, E, D och E:

Vi jämför CV:n gentemot kravprofilen, och dom som motsvarar kraven går man vidare med och penetrerar deras ansökningar lite mer och då lägger man på det personliga brevet ...

De kravspecifikationer vi har för att jobba här är så pass lågt ställda så dom ruckar vi aldrig på, grundkraven måste uppfyllas.

Vi kan inte avvika, vi tillsätter tjänster och alla som får nej har rätt att överklaga. Vi skulle aldrig klara ett överklagande om vi inte höll oss till det som var kravet. Vi måste vara oerhört noga. Om vi sätter krav så får bara dom som klarat grundkraven vara med, annars är vi ju körda vid en överklagan.

Det är grunden, det är det vi har att gå på, när vi ska göra våra urval, uppfyller man kraven så har man lyckats. [...] Man måste ju också lyckas med att tala om vad det är man kan. [...] Man måste sätta ord på sitt CV ..., det här är jag bra på etcetera. Personliga brevet jämförs inte mot kravprofilen, utan kravprofilen ser vi mot CV:n, sedan ser jag något annat i det personliga brevet ... Jag kan se 10 års arbetslivserfarenhet och 150 högskolepoäng, jättebra, men då måste jag se vad som skiljer. Har jag 10 personer med exakt samma CV så måste jag titta på något annat - och då blir det ju det personliga brevet.

B använder sig ibland av den typ av system som diskuterats ovan och ser möjligheterna med det. Man kan via några knapptryckningar sålla bort sökanden som inte motsvarar kraven. Men B är samtidigt lite osäker på det här sättet att arbeta och skyller på sin ålder.

Det gäller att få med de rätta bitarna, kräver dom engelska, skriv då för fan att du kan engelska. Jag blir lite ilsken för man gör inte alltid det va. [...] Det är den

matchningen man måste bli jätteduktig på när man söker jobb. Vad är det man efterfrågar, inte vad jag har att erbjuda alla gånger, utan att man matchar CV:n och brevet med annonsen. Man ska ta reda på vad det är man behöver ...

Vad det gäller frågan om man kan utesluta och/eller komplettera vissa delar av kravprofilen vid bedömningen säger B att det kan hända att man fastnar för ett brev: ”... man blir bara förbaskat nyfiken. Personen uppfyller kanske inte alla krav man ställer, men det finns något i brevet som gör att man blir nyfiken”. Med andra ord finns alltid möjligheten att skriva till sig en intervju, men då måste det vara något alldeles speciellt. Man måste troligtvis ha en hel del i CV:n som passar överens med de krav som ställs, annars skulle man sållas bort redan innan man får det personliga brevet granskat. Detta har ju B redan nämnt ovan. För D gäller följande:

Nej skulle jag vilja säga. [...] Alltså vi lägger inte ner så mycket tid på rekryteringsprocessen för att hitta den som är nästan bäst, vi vill ha den som passar och är bäst.

För E däremot, som arbetar på en myndighet är svaret: ”Nej, klockrent nej.” Det finns med andra ord ingen möjlighet att undgå de krav som ställs i kravprofilen.

3.3.2 Kommentarer

För att det överhuvudtaget ska finnas någon chans att gå vidare i urvalsprocessen gäller det att CV:n stämmer överens med rekryterarens kravprofil. För den som söker ett arbete gäller det att granska annonsen som företaget har skrivit. Som nämnts tidigare kommer annonsen att avspegla kravprofilen, om nu företaget har lagt ner den tid på att utforma sina krav som ovanstående författare påpekar. Det personliga brevet bedöms inte utefter kravprofilen enligt intervjupersonerna, utan de personliga egenskaper man efterfrågar i kravprofilen kan upptäckas vid en eventuell intervju. Det personliga brevet borde ha större betydelse i ett tidigt skede eftersom informanterna med brevets hjälp kan se om en person lyckats utläsa vad som efterfrågats i annonsen och därefter relaterat sina kunskaper till arbetet i fråga. Trots det kommer fenomenet att det blir allt vanligare för arbetssökande att göra sig sökbara på internet troligtvis ytterligare minska betydelsen av det personliga brevet. Smith och Robertson (Cooper, Robertsson & Tinline 2003) menar att eftersom CV:n är fritt formulerad av den sökande blir sållningen svårare än om man hade använt sig av en så kallad application form. Informant A nämner att vissa stora jobbsajter idag använder sig av system på internet för att göra det första urvalet.

3.4 Vilken betydelse har de personliga egenskaperna?

Related documents