• No results found

Utbildningsnämndens ställningstagande

5. Betyg och kunskapsuppföljning

5 a) Betyg - markera ett av alternativen nedan

Skolan kommer att följa bestämmelserna om betyg i 3 kap. 13 – 21 §§ och 15 kap. 22 - 29 §§ skollagen.

som skolans existensberättigande och kvalitet måste mätas mot. Detta är följaktligen det centrala måttet på skolans resultat, som ska redovisas, utvärderas i de årliga kvalitetsredovisningarna, som ligger till grund för åtgärder, prioriteringar och mål i skolans arbetsplan.

Det viktigaste måttet på elevernas kunskapsutveckling är lärarnas bedömning av prestationer i undervisningen och på skriftliga och muntliga prov av olika slag, utifrån utbildningens och kursernas mål och betygskriterier, vilka vid kursens slut formaliseras i kursbetyg.

Varje elev upprättar tillsammans med sin coach en individuell studieplan vid utbildningens början, där elevens studieväg och kursval framgår, och om eleven följer ett fullständigt, utökat eller reducerat program, samt, vid utökat program, vilka kurser som ingår i elevens fullständiga program och vilka som ligger utanför. Den individuella studieplanen ligger till grund för de utvecklingssamtal som genomförs minst en gång per termin, och revideras med hänsyn till eventuella åtgärdsprogram som beslutats av rektor, samt de kursval som eleven gör under utbildningens gång.

Utveckling kräver tydliga mål, planering, feedback och dialog. Därför ska elevernas kunskapsutveckling återkopplas till dem i en kontinuerlig skriftlig och muntlig dialog.

Elever som riskerar att inte nå minst betyget E i sina kurser ska så tidigt som möjligt informeras om detta, och bli föremål för utredning under rektors ansvar, så att eleven kan få det stöd som är nödvändigt.

Vårdnadshavare för omyndiga elever skall kontinuerligt kunna följa sitt barns kunskapsutveckling via skolans webbaserade utbildningsplattform, samt genom att bjudas in till utvecklingssamtalen. I samband med utbildningens start skall vårdnadshavare ges tillfälle att ta del av elevens individuella studieplan. Om eleven riskerar att inte nå målen för minst betyget E i en kurs skall vårdnadshavare informeras skriftligt om detta senast när halva kursen har genomförts.

Mål

Alla elever

- når minst målen för betyget E i samtliga kurser i sin individuella studieplan

och upplever att

- de får tillräcklig information om förväntningar, mål och betygskriterier i alla ämnen och kurser - de får tillräcklig information om sin kunskapsutveckling under varje kurs och under sin studietid.

- de får tillräckligt stöd för att uppnå sina mål och minst kraven för betyget E i sina kurser.

- de får kunskap om sitt eget sätt att lära, och utvecklat sin förmåga att lära samt att utvärdera det egna lärandet.

- undervisningen präglas av varierade arbetssätt, och anpassas till deras eget sätt att lära.

- det finns en helhet i utbildningen och en samverkan mellan lärare och ämnen såväl som med det omgivande samhället.

- de utvecklat sin förmåga att söka och kritiskt granska och värdera information.

- coachen är ett värdefullt stöd under studietiden.

- de utvecklat sin förmåga att formulera mål och utveckla strategier för att nå dessa.

- de fått kunskaper om sex och samlevnad, trafik och riskerna med alkohol, tobak, narkotika och andra droger.

Arbetssätt

Alla lärare på Hermods School of Business ska ha pedagogisk utbildning och god datorvana.

Varje lärare ansvarar för att fortlöpande informera eleverna om förväntningar, mål och betygskriterier i sina kurser, och denna information ska även vara tillgänglig på skolans webbaserade utbildningsplattform.

Vid utbildningens start skall en introduktionsperiod genomföras, som bland annat syftar till att ge eleverna information om utbildningen och skolans rutiner samt utbildning i studieteknik.

Den betygssättande läraren skall under kursens gång ge eleverna kontinuerlig muntlig och skriftlig information om deras kunskapsutveckling i form

eleven och elevens vårdnadshavare har en överblick över utbildningen utifrån den individuella studieplanen. Coachen har ansvar för att följa upp elevens studiesituation och tillsammans med elevvård och skolledning identifiera elever i behov av särskilt stöd.

Tillsammans med coachen upprättar och följer eleven upp sin individuella studieplan. Eleven skall ha tillgång till sin individuella studieplan samt till dokumentation av coachningssamtalen på skolans webbaserade utbildningsplattform.

Om en elev inte når målen för minst betyget E i en kurs erbjuds eleven prövning. Under vissa lov arrangeras särskilda undervisningsinsatser för elever som ska genomföra prövning. Elever som inte lyckas nå kursmålen vid prövningstillfället har rätt att att gå om kursen kommande läsår.

Genom skolans webbaserade utbildningsplattform får både elev och vårdnadshavare löpande information om elevens studieresultat och totala studiesituation.

Elever som riskerar att inte nå minst betyget E i en eller flera kurser skall delges skriftlig information om detta, som också skickas hem till omyndig elevs målsman. Betygssamtal, där eleven får information om preliminärt betyg och grunderna för detta, ska hållas i rimlig tid före betygssättningen.

Alla lärare som undervisar en viss elev skall gemensamt utvärdera elevens kunskapsutveckling och eventuella stödåtgärder i betygskonferenser vid mitten och slutet av kursen.

I den årliga kvalitetsredovisningen sammanställs elevernas betyg och resultat på nationella prov, och resultaten ställs i relation till tillgänglig nationell statistik. Resultaten utvärderas gemensamt av all personal på skolan, och åtgärder beslutas av skolans styrelse.

5 c) Redogör för hur skolan kommer att arbeta med elever i behov av särskilt stöd. Beskriv särskilt rutiner för upprättande av och arbete med åtgärdsprogram.

Verksamheten vid Hermods School of Business är utformad för att underlätta och stimulera studierna både för elever i behov av särskilt stöd och elever som har lätt att nå kunskapsmålen:

- Tillgång till bärbara datorer för eleverna skapar goda förutsättningar för flexibilitet och individanpassning.

- Varierade arbetssätt och en pedagogisk grundsyn som tar sin utgångspunkt i varje elevs individuella behov och förutsättningar.

- Trygghet och arbetsro gynnas av att det finns en hög grad av vuxennärvaro på skolan. Eleverna är i princip alltid med en lärare under den tid de är i skolan.

- Elevens coach har genom regelbundna samtal en god uppfattning om elevernas studiesituation och individuella behov initierar vid behov en utredning av elevens studiesituation.

- Mental träning ger eleverna kunskaper för att höja sin motivation, stärka sitt självförtroende och öka sin förmåga till koncentration och stresshantering.

- Skolan ska anordna extra undervisning/handledning i ämnena svenska, svenska som andra språk, matematik och engelska, samt i övriga ämnen efter vid behov.

Skolan erbjuder också individuella anpassningar och särskilt stöd, med egna resurser eller i samverkan med elevens hemkommun, om åtgärderna kräver resurser i större omfattning.

Skolans kommer att ha tillgång till kompetens i form av kurator, skolhälsovård, studie- och yrkesvägledare och lärare med specialpedagogisk utbildning.

All personal på skolan har ett ansvar för att uppmärksamma elever som är i behov av särskilt stöd för att nå målen för minst betyget E i samtliga kurser. Undervisande lärare och elevvården har ett särskilt ansvar, men signaler kan även komma från direkt från eleven, elevens vårdnadshavare eller från annat håll.

Om det finns signaler på att en elev är i behov av särskilt stöd ansvarar rektor för att en utredning görs, och att ett åtgärdsprogram upprättas, när så bedöms motiverat, i samverkan med elev, lärare och elevvård och, om eleven är omyndig, skall även elevens vårdnadshavare erbjudas att delta.

Åtgärdsprogrammet skall beskriva vilka av utbildningens krav för minst betyget E eleven behöver särskilt stöd för att uppnå, och redogöra för de stödåtgärder på kort och lång sikt som bedöms vara nödvändiga, samt hur och när åtgärdsplanen ska följas upp och utvärderas. Rektor ansvarar för att åtgärderna, uppföljningen och utvärderingen genomförs som planerat. Utvärderingen skall visa om åtgärderna varit tillräckliga, eller om

ytterligare åtgärder krävs.

5 d) Redogör för på vilket sätt vårdnadshavare kommer att informeras om elevens skolsituation och kunskapsutveckling.

- erbjuds forum för kontinuerlig dialog om skolans verksamhet och utveckling.

Arbetssätt

I samband med utbildningsstarten får samtliga vårdnadshavare information om skolan, utbildningen och verksamheten, dels skriftligt och dels i form av föräldramöte. De får tillgång till och utbildning i att använda skolans webbaserade utbildningsplattform, för att kontinuerligt följa elevens och skolans arbete och utveckling.

En gång per läsår får vårdnadshavare möjlighet att delta i en anonym utvärdering av skolans verksamhet via skolans webbaserade utbildningsplattform.

På skolans webbaserade utbildningsplattform publiceras information och nyheter om undervisningen och aktiviteterna på skolan. Vårdnadshavare får löpande information om elevens frånvaro och sena ankomster, och kan följa den återkoppling eleven får av sina lärare i alla kurser.

Elevfrånvaro ska registreras dagligen, och vårdnadshavare ska informeras samma dag som den registreras. Vårdnadshavare ska informeras om elevfrånvaro samma dag.

Vårdnadshavare för omyndiga elever skall kontinuerligt kunna följa sitt barns kunskapsutveckling genom att bjudas in till elevens utvecklingssamtal, där de också får tillfälle att ta del av elevens individuella studieplan.

Vårdnadshavare informeras skriftligt, senast vid mitten av en kurs, om det finns risk att en elev inte kommer att uppnå kraven för minst betyget E i en kurs. Vårdnadshavare ska också i rimligt tid få skriftlig information om det finns risk att en elev inte kommer att uppnå examensmålen för utbildningen.

Vårdnadshavare ska kallas till skolan för möte med elevens lärare och företrädare för skolledning och elevvård minst en gång per läsår.

Vårdnadshavare kontaktas av coachen eller skolledningen om en elev bedöms vara i behov av särskilt stöd, och kallas vid behov till skolan för att tillsammans med eleven, coachen, företrädare för skolledningen samt eventuellt även lärare och företrädare för elevvårdsteamet upprätta ett åtgärdsprogram.

Vårdnadshavare och personal arbetar gemensamt i skolans föräldraförening för att skapa goda förutsättningar för skolan och hemmen att gemensamt främja elevernas utveckling.

5 e) Redogör för skolans arbete med individuella studieplaner.

Varje elev upprättar tillsammans med sin coach en individuell studieplan vid utbildningens början, där elevens studieväg och kursval framgår, och om eleven följer ett fullständigt, utökat eller reducerat program, samt, vid utökat program, vilka kurser som ingår i elevens fullständiga program och vilka som ligger utanför. Den individuella studieplanen ligger till grund för de utvecklingssamtal som genomförs minst en gång per termin, och revideras med hänsyn till eventuella åtgärdsprogram som beslutats av rektor, samt de kursval som eleven gör under utbildningens gång.

I samband med utbildningens start och vid de regelbundna utvecklingssamtalen skall vårdnadshavare ges tillfälle att ta del av elevens individuella studieplan.

5 f) Nationella ämnesprov

Skolan kommer att delta i de nationella ämnesproven och följa de tillhörande bedömningsanvisningarna.

6 a) Kommer skolan att ta emot alla ungdomar som enligt bestämmelserna har rätt till den sökta utbildningen i gymnasieskolan?

Ja

6 b) Kommer skolan att följa bestämmelserna om urval?

Ja

6 c) Kommer skolan att anordna färdighetsprov?

Ja Nej

Ange vilken utbildning som avses. Beskriv hur provet kommer att genomföras, vad som ingår i provet och hur resultatet ska vägas in i förhållande till meritpoängen.

Ansökningsid: Gy 2011/17301

Related documents