• No results found

Genomsnittligt betygspoäng 2006-2010

1.2 Utvecklingsområden

Många förskolor behöver bli bättre på att dokumentera barnens utveckling, till exempel genom barnens skapelser, foton, portfoliopärm m.m. Genomsnittet nöjda inom detta område var 74 %. Förskolornas resultat låg mellan 44 %-92 %, vilket visar på stora skillnader mellan förskolorna inom detta område. Förskolorna behöver också

6

38 bli tydligare på att dokumentera och informera om förskolans mål och hur

verksamhetens innehåll förhåller sig till dessa.

2. Grundskola

Enkäterna i grundskolan riktar sig till vårdnadshavare och elever i åk 2, 5 och 8.

Enkäten till vårdnadshavare besvarades av 56 %. Svarsfrekvensen är ganska låg så resultaten kan endast ge en indikation på områden som föräldrarna är nöjda med respektive tycker skolorna behöver förbättra. 94 % av eleverna i åk 5 besvarade enkäten och 89 % av eleverna i åk 8. Som positiva svar har svarsalternativ 3 och 4 räknats på en 4-gradig skala.

2.1 Styrkor

81 % av föräldrarna svarade att man är nöjd med verksamheten på sitt barns skola.

Både elever och föräldrar anser att det är en trygg miljö i skolan. 84 % av föräldrarna och 89 % av eleverna i åk 5 och 8 tyckte detta. Elevenkäterna ger en bild av

engagerade lärare som bryr sig om och ger hjälp och stöd när det finns behov. (87 % av eleverna ansåg detta). Eleverna tyckte också att de får träna sig att ta ansvar för sitt skolarbete (85 %) och diskutera sina resultat på utvecklingssamtalen (94 %).

Föräldrarna ger också utvecklingssamtalen ett gott betyg. (84 %) Glädjande kan vi också se att 84 % av föräldrarna svarade att de har fått information om

kunskapsmålen för de olika skolämnena. I åk 2 är det så många som 87 % som uppgav detta. Detta är extra roligt då kunskapsmålen för åk 3 är relativt nya (kom 2008).

Hur skolan bemöter föräldrar, information kring verksamheten i stort och möjlighet att framföra sina åsikter får goda omdömen från föräldrarna som besvarade enkäten.

I genomsnitt gav 86 % positiva svar inom detta område.

2.2 Utvecklingsområden

Vikten av att ständigt arbeta med förhållningssätt och värderingar påvisar enkäterna genom att drygt hälften av eleverna i åk 2 (54 %) kryssade för en glad gubbe efter påståendet att kompisarna är snälla mot dem och 28 % av eleverna i åk 5 och 8 tyckte inte alls eller bara till viss del att det är en bra stämning mellan eleverna på skolan.

Skolinspektionen gjorde 2009 bedömningen att skolorna i de äldre årskurserna behöver arbeta vidare för att värdegrundsarbetet ska genomsyra hela verksamheten.

Detta bekräftas i enkäterna genom att mer än var tredje elev i årskurs 8 (37 %) inte alls eller bara till viss del tyckte att det är en bra stämning mellan elever och lärare i skolan och lika många (39 %) tyckte att de vuxna inte alls eller bara till viss del motverkar att någon behandlas illa. Det är viktigt att komma ihåg att alla frågorna tillsammans ger bilden av en trygg miljö i skolan där eleverna trivs.

Enkätresultatet indikerar att eleverna inte i tillräckligt hög utsträckning är delaktiga i planeringen av sitt skolarbete då 37 % tyckte att de inte alls eller bara till viss del får vara med. Man måste också föra en diskussion kring vad delaktighet och inflytande innebär, vad eleverna kan påverka och på vilket sätt. Arbetsron behöver också

39 utveckling och lärande ökade något jämfört med förra året och var 2010 74 %. Det är ungefär på samma nivå som 2008. Det utvecklingsarbete som är påbörjat inom området för att strukturera och systematisera informationen kommer att fortsätta och förhoppningsvis kommer Skola Direkt göra dokumentationen samlad och tydlig för föräldrarna.

3. Fritidshem

96 % av barnen i åk 2 som går på fritids besvarade enkäten. Bland barnen i åk 3-6 var svarsfrekvensen inte lika hög (62 %). Samma svarsfrekvens hade enkäten till föräldrar i åk 2 med barn i fritidsverksamheten. Antal svarsalternativ skiljer sig åt mellan barnens enkät och föräldrarnas enkät. Barnen på fritidshemmet besvarar en enkät med 3-gradig skala, medan föräldrarnas svarsskala är 4-gradig. När vi redovisar barnens enkät har därför bara ett svarsalternativ räknats med, medan svarsalternativ 3 och 4 har räknats som positiva svar för föräldrarna.

3.1 Styrkor

De allra flesta barn trivs på fritids och tycker att personalen bryr sig om dem. 81 % av barnen i åk 2 angav att de trivs på fritids. Motsvarande andel av de äldre barnen var 74 %. 83 % av barnen i åk 2 och 87 % av barnen i åk 3-6 instämde helt i påståendet att personalen på fritids bryr sig om dem.

86 % av barnen i åk 2 angav att de känner sig helt trygga på fritids. Motsvarande siffra för de äldre barnen var 77 %. 79 % av föräldrarna med barn i åk 2 som besvarade enkäten tyckte att fritidshemmet är en trygg miljö för deras barn. Trots att det är mycket få barn och föräldrar som uttryckte att de känner sig otrygga är det viktigt att arbeta vidare med just detta område då naturligtvis alla ska känna sig trygga.

Barnen är också nöjda med de aktiviteter fritids ordnar för de barn som är där på loven. (82 % i åk 2 och 84 % i åk 3-6)

3.2 Utvecklingsområden

Enligt enkäten är de största förbättringsområdena generellt sett att skapa möjligheter att göra roliga saker utomhus, -särskilt för de äldre barnen- och att skapa möjlighet att kunna få vara i lugn och ro om man önskar det. 67 % av barnen i åk 2 tyckte att det finns roliga saker att göra utomhus och 53 % av de äldre barnen. 55 % av barnen i båda svarsgrupperna tyckte att de kan få lugn och ro någon gång under dagen på fritids.

69 % av föräldrarna i åk 2 angav att de känner sig väl informerade om verksamheten.

Fritidshemmen behöver därför fortsätta att arbeta för att visa föräldrarna hur deras

6

40 arbete grundar sig i de nationella målen och bli bättre på att informera om vad man gör och med vilket syfte.

4. Gymnasieskola

I gymnasieskolan genomförs en enkät till alla elever i åk 1 från Vallentuna oberoende av i vilken gymnasieskolan de går i. Detta ger möjlighet att jämföra resultaten mellan Vallentuna gymnasium och andra gymnasieskolor. Svarsfrekvensen på den enkäten var 72 %2010. Enkäten har en 5-gradig skala där svarsalternativ 4 och 5 räknas som positiva svar. En enkät till elever i åk 2 på Vallentuna gymnasium genomförs också.

Där är skalan 4-gradig. Som positiva svar räknas svarsalternativ 3 och 4.

Svarsfrekvensen på enkäten till åk 2 var 75 %.

4.1 Styrkor

Resulaten på enkäterna visar att mer än 90 % av eleverna på Vallentuna gymnasium är trygga och trivs på sin skola. Dett gäller för både åk 1 och åk 2. Andelen elever som trivs med sina lärare i åk 1 var 90 % 2010.

87 % (åk 1) och 84 % (åk 2) svarade att de är nöjda med verksamheten på skolan.

Andelen elever i åk 1 som anser att de har möjlighet att få stöd och hjälp har ökat under en tre årsperiod. 2010 tyckte 73 % att de får det. I åk 2 är motsvarande siffra 82

%.

4.2 Utvecklingsområden

55 % av eleverna i åk 2 tyckte att de till stor del får vara med och påverka arbetssätt under lektionerna. Detta kan säkert förbättras. På samma sätt som i grundskolan kan man också diskutera vad delaktighet och inflytande innebär, vad eleverna kan påverka och på vilket sätt. Arbetsron bedömde eleverna också som något sämre. I åk 1 tyckte 80 % att det är arbetsro på nästan alla eller de flesta lektioner. I åk 2 tyckte 62 % av eleverna att det helt eller till större del är arbetsro på lektionerna.

41 På samma sätt som 2010 har barn- och ungdomsnämnden och

utbildningsnämnden 2011 till viss del gemensamma mål som berör alla verksamheter. Det gemensamma utvecklingsarbete som kommer att ske i kommunen under 2011 har prioriterats utifrån de kommunala målen men också utifrån andra viktiga områden som visat sig i utvärderingar av olika slag. Två mycket viktiga områden berör implementering av nya skollagen och de nya läroplanerna som kommer att börja tillämpas under 2011 samt gymnasiereformen GY11.

1. Kommunala mål för

utbildningsverksamheterna 2011

Related documents