• No results found

Här redovisas intervjuplanerna som hänvisas till i avsnitt 3.3. De består av information som skriftligt och muntligt gavs till respondenterna innan varje intervju. Vidare består de av de frågor som ämnats lyftas i intervjuerna. Eftersom informationen till stor är densamma på intervjuplanerna redovisas endast det som skiljer planerna åt.

Fokusgruppsintervju 1, Öppna fasen:

Information

Informationen i det här avsnittet handlar om hur fokusgruppsintervjun kommer gå till. Forskningsetiska överväganden och rekommendationer från boken God Forskningssed (Vetenskapsrådet, 2017) har iakttagits i upprättandet av nedanstående ramar. Informationen delges deltagarna muntligt och skriftligt inför fokusgruppsintervjun. Utöver informationen får deltagarna även författarens kontaktuppgifter skriftligt.

● Examensarbete, kvalitets- och ledarskapsutveckling, undersöker grundskolepersonals delaktighet i förbättringsarbete

● Längd: 40 min (45 med info) ● Rektor(er) informerade om intervjun ● Intervjuar flera respondenter ● Pseudonymer

● Citerar eller berättar inte härledbart ● Spelar in ljud

● Antecknar idéer, tankar, reflektioner - kan publiceras, men ej härledbart ● Inspelning/anteckningar kan begäras ut för att granska tillvägagångssättet

● Rätt att avbryta medverkan före, under eller efter intervjun (innan 5 juni 2020, då arbetet med komplettering lämnas in) - lämna kontaktuppgifter skriftligt

● Info om hur respondenterna delges den färdiga studien

● Öppen fokusgruppsintervju, öppna frågor med följdfrågor, okej att samtala och diskutera med varandra ● Det finns inga rätt eller fel

● Kan vara oeniga, helt okej ● Frågor? Är detta okej?

Bakgrundsfrågor

● Kan ni kort berätta vad ni arbetar som, samt vilka eventuella arbetsgrupper ni ingår i och vad eran roll i de arbetsgrupperna är.

● Hur länge har ni jobbat här?

Intervjufrågor

Mitt syfte är att undersöka grundskolepersonals delaktighet i förbättringsarbete. Det innehåller två fenomen som jag är intresserad av att veta mer om utifrån era perspektiv: delaktighet och förbättringsarbete.

● Vad innebär delaktighet i förbättringsarbete för er?

● Hur ser er delaktighet i förbättringsarbetet ut på den här arbetsplatsen? ● Kan förbättringsarbete se ut på fler sätt än de ni nämnt nu?

● Kan delaktighet i förbättringsarbete se ut på flera olika sätt? ○ Vilka är att föredra?

● Det kan finnas både inre och yttre faktorer påverkar delaktigheten i förbättringsarbete. ○ Kan ni se några yttre faktorer som påverkar delaktigheten för er?

○ Kan ni se några inre faktorer som påverkar delaktigheten för er?

● Vad möjliggör personalens delaktighet i förbättringsarbete på den här arbetsplatsen? ● Vad hindrar?

● Hur skulle ni vilja att det var strukturerat eller organiserat på er arbetsplats för att främja ert deltagande i förbättringsarbete?

● Vad kan delaktighet leda till? ○ Positivt/Negativt?

Eventuella följdfrågor

● Du/ni berättade om… - kan du/ni utveckla det? ● Vad möjliggjorde?

● Vad hindrade? ● Hur kändes det?

61

● Hur resonerade du/ni när… ?

● I vilken kontext hände/kände/tänkte/gjorde…? ● Varför tror du/ni att det var/blev så?

● Vad känns viktigast beträffande det du/ni just berättade?

Avslut

● Får jag kontakta er om det blir aktuellt med uppföljningsintervju eller för rekommendationer för vidare urval? ● Tack för er medverkan!

Referenser8

Vetenskapsrådet. (2017). God forskningssed (1. uppl.). Stockholm: Vetenskapsrådet.

Enskild intervju 1, Öppna fasen:

Information

● Enskild intervju ● Riktad öppen intervju ● Längd 25 min (30 med info)

Intervjufrågor

Mitt syfte är att undersöka grundskolepersonals delaktighet i förbättringsarbete. Det innehåller två fenomen som jag är intresserad av att veta mer om utifrån ditt perspektiv: delaktighet och förbättringsarbete.

● I fokusgruppsintervjun lyftes olika grundläggande och basala saker i verksamheten som måste fungera för att det ska finnas förutsättningar för delaktighet i förbättringsarbete. Men pågår något förbättringsarbete på din arbetsplats kring grundläggande och basala saker?

● I fokusgruppsintervjun lyftes inre faktorer som kan hindra individer från att vara delaktiga i förbättringsarbetet. Vad tror du det kan finnas för bakomliggande orsaker till att vissa väljer att inte vara delaktiga i förbättringsarbetet?

● Hur tas insatser som Samverkan för bästa skola (SBS) tillvara på?

○ Hur ser delaktigheten ut innan, under och efter ett sådant initiativ ut? ○ Hur borde delaktigheten se ut i ett sådant förbättringsinitiativ?

● Under fokusgruppsintervjuen var du inne på att om inte alla följer regler och överenskommelser blir det inget förbättringsarbete. Kan du utveckla det något?

● I fokusgruppsintervjun nämndes kommunikation och information en del. Har kommunikation och information någon koppling till delaktighet i förbättringsarbete, anser du?

○ Du nämnde i fokusgruppsintervjun att kommunikationsvägar möjliggör kommunikation. Kan du utveckla?

● Tror du att det skulle kunna finnas (andra) rutiner som främjar delaktighet i förbättringsarbete? ● Anser du att överlämningar kan ha någon koppling till delaktighet i förbättringsarbete?

○ Isf: På vilket sätt?

○ Isf: Viken typ av överlämningar?

● Var i prioriteringsordningen hamnar det gemensamma förbättringsarbetet för dig?

● I fokusgruppsintervjun nämndes det att vissa kan resonera att ”det är mina elever, in undervisning”. Kan detta påverka delaktighet i förbättringsarbete på något sätt?

● I fokusgruppsintervjun framkom det att delaktighet i förbättringsarbetet ter sig olika i de olika stadierna. Varför tror du att det är så?

Enskild intervju 2, Öppna fasen:

Information

● Enskild intervju

● Längd 20 min (25 med info)

Intervjufrågor

62

Mitt syfte är att undersöka grundskolepersonals delaktighet i förbättringsarbete. Det innehåller två fenomen som jag är intresserad av att veta mer om utifrån era perspektiv: delaktighet och förbättringsarbete.

● Vad innebär delaktighet i förbättringsarbete för dig?

● Hur ser delaktighet i förbättringsarbetet ut för dig på den här arbetsplatsen?

● Hur skulle du vilja att det var strukturerat eller organiserat på din arbetsplats för att främja deltagande i förbättringsarbete?

● Var i prioriteringsordningen hamnar arbetsplatsens gemensamma förbättringsarbete för dig i din arbetsvardag? ● Kan du se några faktorer som hindrar delaktighet i förbättringsarbete på din arbetsplats?

○ Inre/yttre faktorer?

● Vad tror du skulle kunna leda till ökad delaktighet i förbättringsarbete för din del? ○ Inre/yttre faktorer?

● Vad kan personalens delaktighet i förbättringsarbete leda till?

Enskild intervju 3, Öppna fasen:

Information

● Enskild intervju ● Riktad öppen intervju ● Längd: 30-60 min, inl. info

Intervjufrågor

Mitt syfte är att undersöka grundskolepersonals delaktighet i förbättringsarbete. Det innehåller två fenomen som jag är intresserad av att veta mer om utifrån era perspektiv: delaktighet och förbättringsarbete.

● Vad innebär delaktighet i förbättringsarbete för dig? ○ Hur kan delaktighet i förbättringsarbete yttra sig?

● Vilka yttre/inre faktorer kan möjliggöra/hindra delaktighet i förbättringsarbete?

● Hur skulle du vilja att det var strukturerat eller organiserat på din arbetsplats för att främja deltagande i förbättringsarbete?

● Var i prioriteringsordningen hamnar arbetsplatsens gemensamma förbättringsarbete för dig i din arbetsvardag? ● Hur påverkar ledningens beteende delaktighet i förbättringsarbete?

● Har lokaler, arbetsrum och andra platsmässiga aspekter betydelse för medarbetares delaktighet i förbättringsarbete?

● Påverkar arbetsrelationer delaktighet i förbättringsarbete?

● Finns det något som skiljer delaktighet i förbättringsarbete åt inom just skolverksamhet?

Fokusgruppsintervju 2, Selektiva fasen:

Information

● Riktad öppen intervju ● Längd: 30-60 min, inl. info

Bakgrundsfrågor

● Vad är erat uppdrag (t.ex. lärare, mentor etc)

Intervjufrågor

Mitt syfte är att undersöka grundskolepersonals delaktighet i förbättringsarbete. Det innehåller två fenomen som jag är intresserad av att veta mer om utifrån era perspektiv: delaktighet och förbättringsarbete.

● Vad innebär delaktighet i förbättringsarbete för er? ○ Hur kan delaktighet i förbättringsarbete yttra sig?

63

Berör kategorierna med fet stil utan att det blir ledande och ställ därefter följdfrågor om förutsättningar för delaktighet i förbättringsarbetet, om det behövs. Syftet är att få följande frågor besvarade:

● Hur påverkar förändringsmotstånd och förutsättningar för delaktighet i förbättringsarbetet varandra? ● Hur påverkar samverkan och förutsättningar för delaktighet i förbättringsarbetet varandra?

● Hur påverkar förändringsbenägenhet och förutsättningar för delaktighet i förbättringsarbetet varandra? ● Hur påverkar elevens roll i förbättringsarbetet och förutsättningar för delaktighet i förbättringsarbetet

varandra?

● Hur påverkar ledarskap och förutsättningar för delaktighet i förbättringsarbetet varandra?

Enskild intervju 4, Teoretiska fasen

Information

● Enskild intervju över telefon

● Semi-strukturerad intervju: öppna frågor med vissa följdfrågor enligt en förbestämd ordning som kan komma att frångås.

● Längd: 30-60 min, inkl. info

Intervjufrågor

Hur påverkar medarbetarens mående dennes benägenhet att vara delaktig i förbättringsarbete?

Ni berättade förut att ni beordrats till delaktighet i förbättringsarbete som ni själva inte varit med och beslutat kring: ● Hur påverkar det måendet?

Ni berättade också att samverkan med andra kan ge kraft i förbättringsarbetet, även om det är krävande. ● Övervinner samarbete mot gemensamt mål tidsbrist och svåra hinder?

● Hur påverkar samverkan kring förbättringsarbetet måendet?

Om personal beordrats vara delaktiga i förbättringsarbete de inte varit med och beslutat kring: ● Påverkar det sannolikheten att samverkan äger rum kring förbättringsarbetet? ● Hur påverkar det kvaliteten på samverkan?

Om medarbetaren inte medverkar i samverkan kring förbättringsarbete, påverkar det medarbetarens mående?

● Vad händer med en medarbetare som valt att inte vara delaktig, när denne märker att samverkan kring förbättringsarbete fortgår utan hens medverkan?

Hur påverkar medarbetarens erfarenheter av förbättringsarbete dennes benägenhet att framöver vara delaktig i förbättringsarbete?

● Finns det någon koppling mellan medarbetarens förståelse om vad förbättringsarbete är och dennes benägenhet att framöver vara delaktig i förbättringsarbete?

Kan förändringsmotståndare och förändringsvilliga påverka varandra? ● Under vilka omständigheter?

Ni pratade om att medarbetaren har ett ansvar att vara delaktig i förbättringsarbete: ● Varför har medarbetaren ett ansvar att vara delaktig i förbättringsarbetet?

Har medarbetaren ett ansvar att vara delaktig i förbättringsarbetet under vilka arbetsmässiga omständigheter som helst? Finns det yttre faktorer som kan hindra medarbetaren att ta sitt ansvar i förbättringsarbetet?

Vad händer om personalen på en skola präglad av överbelastning och tidsbrist inte prioriterar förbättringsarbete? ● Ni pratade om att varje medarbetare bör förbättra hur hen hanterar tiden och sitt arbetssätt. Vad händer annars? Har du misslyckats eller missat ett åtagande med förbättringsarbete någon gång?

(Om inte: har du misslyckats med något annat i ditt arbete någon gång?) ● Vilka olika reaktioner kan du få när du känner att du misslyckats? Om du känner ett inre motstånd till ett förbättringsprojekt:

● Vad kan hjälpa dig bli positiv till förändringen?

64

Related documents