• No results found

8. Bilagor

8.1 Bilaga 1, Loggbok från projektarbete

Malmö högskola Lärarutbildningen SÄL III:4B

Leif Nilsson, Erik Bäckström, Lars Berggren, Conny Olausson

Projektplan, grupp 8

Bakgrund

Varför kommer det sig att vi fortsätter använda papper fast vi har tillgång till IT-stöd i vår undervisning. Hur går det till att göra den mentala omställning som krävs för att undvika att tära på papperskontot. Vilka krav ställer det på utrustningen; vilket tankesätt krävs hos oss som pedagoger och hur påverkar våra val

elevernas. Hur ska man genom sina medvetna pedagogiska val och ett annorlunda arbetssätt minska sin egen och därigenom elevernas användning av papper?

På en skola som studerades användes 2002, 1,7ton papper. Idag(2008) är motsvarande siffra 3ton per år. Där har användandet nästan fördubblats på sex år. Varför det är såhär kan man såklart fundera på om man vill analysera det, men vad vi har tänkt fokusera på är snarare; hur kan man genom sina pedagogiska val och ett annorlunda arbetssätt minska sin egen och elevernas användning av papper. Behöver vi t.ex.

komplettera eller förändra vår utrustning för att bli helt pappersfria?

Syfte/mål

Skapa en tänkt plattform; en idé av en arbetsstation för att möjliggöra en minskning av

pappersanvändandet i det dagliga arbetet men som också erbjuder en enkel väg att utveckla den plattform som pedagogiken utgör i vårt arbete.

43

Metod

Definiera och utreda våra arbetssituationer där valet av arbetsflöde står mellan traditionell pappershantering eller elektronisk hantering.

Problemformulering

När vi står inför situationen att förmedla ett urval till eleverna har vi möjlighet att välja mellan papper eller elektronisk form som bärare av denna information. Ständigt väljer vi att använda papper som bärare, och det elektroniska mediet får kanske stå tillbaka som möjlig bärare, varför?

Vi i projektgrupp 8 har alla erfarenhet från dessa valsituationer i vårt dagliga arbete. Inom gruppen är vi intresserade av att hitta de små och stora individuella omständigheterna kring vårt konkreta användande av elektroniska media som kanske styr de val mellan papper/elektroniska vägar som vi står inför i det dagliga arbetet.

Leif skriver vidare här i "bloggstil": 5 sep.

I syfte att testa huruvida olika hjälpmedel kan vara en lösning. Som första testet har jag lånat ett "ritbord" av esteterna för att prova om detta är ett bra I/O-snitt att snabbt producera utbildningsmaterial utan att använda "pappersfasen".

En del salar har förra året blivit utrustade med projektor så att en viss smidighet finns om "rätt" sal är bokad ...

Två salar är satta på väntelista att få projektorer, och då jag vill att vårt egna elprogram skall installera dessa i sin utbildning så väntar jag med att boka dessa salar till vårterminen.

Projektet har redan väckt visst intresse bland en del kollegor, men huvuddelen av kollegiet har en it-vana som får mig att tänka på filmer från 50-talet ;-)

Vidare så konstaterar jag att kommunens it-strategi är klart motverkande ibland, många kan/får inte prova nya tillbehör eller programvaror (kanske lika bra det) men det lägger en "död hand" på allt modernt it-tänk.

6 sep.

Jag har blivit tillfrågad att medverka i en "storyline" om klimatet och hur vi ev. kan påverka detta. Jag har med tvekan blandat mig med kärnämneslärare, men tänker testa ritbordet och försöka att distrubuera allt mtrl via elektronisk media. Jag har redan efter två dagar stött på problem då alla "damer" inte visade sig hantera att öppna bifogade filer i E-posten ... det känns som vi inom vår grupp inte har det problemet ...

44

Lars skriver lite 7 sep

Det finns numera en ganska intressant "feature" i google docs som jag rekommenderar alla att prova på. Kolla i filträd-vyn (klicka på Docs Home-länken), klicka på menyn "New" och välj "Form". Och vips; äntligen ett smart och enkelt sätt att samla in webbenkäter, göra skriftliga prov, (you name it) vid datorstödd undervisning. Jag har använt det för att sammanställa en projektutvärdering på egen hand och skall köra i skarpt läge med ett gäng ettor om två veckor. Det ser spontant bra ut. Återkommer med resultatet. Det här kanske inte hör hemma här, men jag var tvungen att dela med mig!

Leif skriver: 10 sep.

Jag har lagt upp ett exempel på ett dokument som jag enkelt skall kunna rita och maila till olika grupper av elever. Om det funkar så ser ni detta som en pdf med namn Ex_1.

Som synes ett synnerligen enkelt och anspråkslöst dokument, men det är oxo det som är meningen, nu skall det bara bli enklare att maila och dela detta än att skriva ut och kopiera.

Under kvällen den 10 september hade vi ett ett möte via skype (Conny kunde inte ansluta), där vi beslöt att Leif (jag) är projektledare samt att vi använder kalendern i Google för att sätta stolparna i planeringen. Alla uppmanas att i denna kalender markera när vi t.ex. inte kan jobba med projektet, lovdagar etc, så att vi snabbt ser en struktur på viktiga hålltider.

Erik Skriver 14 Sept.

Skall under denna vecka försöka hinna med att börja scanna några av de noter som jag ger i läxa till

eleverna istället för att ta en papperskopia och dela ut. Spara dem i pdf-format och maila till eleven istället. Eleven skall inte behöva skriva ut noterna och ta med till nästa lektion eftersom dom skall kunna låten utantill. (Vilket nästan ingen idag kan).

-Blåslampan är på!!!

Jag vill också att eleverna bekräftar i ett mail att dom fått noterna via ett mail tillbaka till mig.

Idag har inte många av mina elever pärmar att samla sina noter i vilket betyder att många slarvar bort sina noter vilket ger dem en ursäkt (icke godtagbar av mig) för att dom inte gjort läxan. Med detta system kan dom inte ursäkta sig med att dom tappat bort noterna iallafall.

Problemet med om jag ska hinna detta är att jag har ett väldigt tight schema och mitt arbetsrum ligger på 1:a våningen medan det estetsiska programmets scanner finns på våning 4 i datorsalen. Mitt arbetslag

45

hoppar och studsar inte direkt när jag kommer med min idé om att minska på notkopieringen samt att köpa en scanner till arbetsrummet för att förenkla och effektivisera det digitala arbetet.

Erik Skriver 15 september

Jag tycker att vi bör se över projektplanen eftersom jag tror att målet blir att jaga statistik mer än att vi kan fokusera på att se hur vi kan minska pappersanvändningen i vår egen undervisning med nuvarande projektplan. Jag tycker att vi måste fokusera på användandet och utformningen av själva arbetsstationen.

Förslag på förändring.

BAKGRUND

Varför fortsätter vi att använda papper när vi har tillgång till IT-stöd i vår dagliga undervisning? blablabla!

Lars skriver: 15 september

Förslag till bakgrund

"Varför kommer det sig att vi fortsätter använda papper fast vi har tillgång till IT-stöd i vår undervisning. Hur går det till att göra den mentala omställning som krävs för att undvika att tära på papperskontot. Vilka krav ställer det på utrustningen; vilket tankesätt krävs hos oss som pedagoger och hur påverkar våra val elevernas. På en skola som studerades användes 2002, 1,7ton papper. Idag(2008) är motsvarande siffra 3ton per år. Där har användandet nästan fördubblats på sex år. Varför det är såhär kan man såklart fundera på om man vill analysera det, men vad vi har tänkt fokusera på är snarare; hur kan man genom sina pedagogiska val och ett annorlunda arbetssätt minska sin egen och elevernas användning av papper. Behöver vi t.ex. komplettera eller förändra vår utrustning för att bli helt pappersfria?"

Förlängningen på detta resonemanget är: Om vi fyra, med förhållandevis olika arbetsuppgifter, kan göra det, så kan vilken lärare som helst klara av det!

Erik skriver 15 september

Jag håller med om att denna formuleringen gör att vi kan fokusera mer på det vi var ute efter från början. Det blir mer emfas på vår dagliga tillvaro i det praktiska arbetet i att minska användadet av papper än att

46

statistiskt hela tiden säkerställa arbetet.

"hur kan man genom sina pedagogiska val och ett annorlunda arbetssätt minska sin egen och elevernas

användning av papper."

här kan man också skriva om det till: "hur ska man genom sina pedagogiska val och ett annorlunda arbetssätt minska sin egen och därigenom ( eller i en förlängning )elevernas användning av papper.

Då har vi isåfall avskrivit oss att engagera oss i ett större ansvar av att eleverna också måste ingå i projektet. Det gör dom iallafall (och en enkätundersökning där man visar detta elevdeltagande tycker jag att man kan basera enkäten på)eftersom dom blir delaktiga i processen och man kanske inte skall utesluta att låta eleverna blir uppmärksammade och ta ansvar att följa samma arbetssätt som oss men hur vi arbetar är ganska individuellt i det dagliga arbete.

Lars skriver 16 september

Syfte/mål bör också förändras från att bara vara "teknisk plattform" till att även inbegripa vår egen förändringsprocess, dvs. att beskriva hur våra tankemönster förändras. Våra "nya" val baseras ju på en insikt vi får längs med vägen. Vi kanske kan lära andra att förändra sitt synsätt om vi kan analysera deras pedagogiska val och ge dem goda alternativ.

Erik skriver 16 September

Genom tekniska förändringsbeteendeförutsättningar vi faktiskt just nu och har under längre tid haft tillgång till redskap för att förändra vårat individuella pedagogiska dagliga arbete.

Leif skriver 16 september

Jag har nu arbetat med mitt bord under en vecka och blir mer och mer nöjd, likaså min kollega. Vi har specialinrett en sal med dubbla datorer och projektorer och konstaterar att det finns tämligen intressanta pedagogiska upplägg om man tar ett helhetsgrepp på modern presentationsteknik.

Tyvärr kan vi inte ha salen permanent uppsatt, men det var kul att prova. Vi kommer troligen att söka lite investeringspengar för att få ha salen permanent.

Det vi arbetar med är alltså ena projektorn visar t.ex. en kretssimulering, på den andra skärmen har vi då kanske ett exel-ark som beskriver olika beräkningar.

47

Vi kan då rita och tydligt visa för eleverna det flöde som finns i hantering av t.ex. simuleringar.

Leif skriver 17 september

Vi hade Skype-möte #2 idag, medverkande var Leif, Erik och Lars, Conny gick ej att nå via mail, telefon eller Skype.

Huvudtemat var att slutredigera projektplanen, och vi lämnade mötet med ett förslag som kommer att mailas till mah på torsdag 17 sep. Vidare noterade vi att calendern är nästan komplett. Återstår att göra en grovplanering utifrån denna kalender.

Dagens möte varade i 1.5 h, många intressanta idéer ventilerades och flera konkreta förslag bollades inom gruppen. Vi konstaterade flera ggr vilken intressant plattform som denna funktion mellan google docs och Skype är.

Fokus till nästa möte är att hitta vägar för Conny att deltaga.

Nästa möte sattes till tisdag den 23 september, Erik mailar till alla.

Conny skriver 18 september

Äntligen har jag tillgång till detta dokument efter lite strul med mail etc. Men hos mig efter en del

efterforskning finns det en hel del onödiga utskrifter skolan vi har nu bestämt att vi på skolan skall göra en sådan här station i praktiken. Och vi är en mediaskola och en elskola så jag anser att detta ska inte vara en omöjlig uppgift men som vi diskuterat i lärarlagen så kan det vara svårt att få gamla hundar och sitta det krävs att tekniken fungerar redan i prat stadiet möter man motstånd. Conny kommer att deltaga i nästa möte tisdagen 23 september.

Leif skriver 21 september

Har fått lite feedback på att eleverna nu får läxan som mail, det gör att jag får fler frågor oxo via mail. Om det är bra eller dåligt vet jag ännu inte, men det är kul att veta att eleverna jobbar med uppgifterna, även på helgerna ... ;-)

Leif skriver 22 september

Fick lite mothugg på att min lösning inte leder till minskad pappersanvändning, då eleverna ändå skriver ut mina pdf-filer.

48

Men jag hävdar ändå att det är ett steg i Agenda-21:s riktning enligt subsidaritetsprincipen.

I och med att jag levererar underlaget i elektronisk form ger jag eleven en valsituation, om jag delar ut ett tryckt papper så förvägrar jag eleven ett val.

Jag är övertygad om ett konsekvent förskjutande av dessa valsituationer till den som skall arbeta med informationen leder till en minskning av pappersbunden information. Ett problem dock är att det ofta är brist på terminaler (datorer) att läsa och arbeta med dokumentet på elektronisk väg.

Jag har varit och tittat på Wall E, får se om det var en film med "rätt" info. ;-)

Lars skriver 23 september

Jag har äntligen prövat att använda google-formulär för att få in feedback på ett projekt. Fungerar kanonbra. När infon har kommit in hamnar den i ett excel-ark som man kan ha öppet tills man tycker att alla som skall komma till tals har gjort det. Informationen kan också sammanfattas som staplar och tårtdiagram beroende på vilken information man har valt att be deltagarna lämna. Kolla här(obs skarpt formulär som är i drift fortfarande):

http://spreadsheets.google.com/viewform?key=pAFcxh8uqvwvNejtQumydAQ

Erik

23 september

Under veckan som gått har jag pratat med några elever att dom skall få noter på pdf som jag scannat in, hemskickat till sin mail istället för papperskopior.

Här tycker jag att jag bara har fått positiv respons. Eleverna blev inte förvånade eller speciellt imponerande av att jag skulle eller kunde skicka noterna digitalt och jag upplevde inte heller att eleverna tyckte det skulle vara något nydanande i det.

Jag tycker själv att jag var väldigt smart och nydanande i min tanke men eleverna är ju födda in i den digitala världen medan jag är digital invandrare.

Leif skriver 23 september

Skypemöte #3 med samtliga deltagare inloggade. Diskussionen var mest kring klargörande om olika delar som vi bör fokusera på den närmaste tiden, t.ex. de delar som skulle vara intressanta att redovisa på en poster. Intressanta idéer om hur denna poster redovisas framkom under mötet, funderingarna fortsätter.

49

Conny skriver 23 september

Har sett att fler och fler lärare ser potential i Smartboard min tanke är att undersöka med intervju eller frågeformulär. Märkliga är hur deras attityd mot smartboard svängde så snabbt från anti till förespråkare för smartboards och dess potential.

Lars 24/9

Idag testade jag ett grymt coolt program som gör screen-capture, dvs. spelar in det jag visar på skärmen, inkl. mitt tal. När det är färdigt kan jag välja hur jag vill spara filmen etc. Detta är varken unikt eller nytt, men fördelen med detta programmet(screen flick, obs! mac os) är att jag inte behövde installera det för att köra det, dvs. jag behöver inte vara administratör för att kunna använda det, utan kör det från mitt usb- minne direkt!

Leif skriver 26 september

Har haft besök av min rektor som undrade vad det var för "smartboardprojekt" som jag och min kollega pratade om. Så vi visade, jag visade hur jag enkelt kan maila ut nyritade pdf-filer som uppgifter till eleverna, och min kollega visade salen med datorer och nu endast en projektor.

Vi hoppas att det blev något intryck på vår käre rektor. 30/9 Lars: http://www.youtube.com/watch?v=M0ODskdEPnQ Experimentellt interface Leif skriver 1 Oktober

Jag har fått lite respons från Pähr idag, han skriver:

"Hej Leif!

Ber om ursäkt att jag inte svarat tidigare!

Jag har läst er plan och är av meningen att den håller för ett projekt. Området är angeläget och intressant inte bara för skolan utan även för andra "pappersmissbrukare". Särskilt intressant är ert dubbla syfte/mål; att minska pappersförbrukningen och utveckla pedagogiken! Projektet utgår också från er vardag, ni ställs dagligen inför detta dilemma med

50

att välja mellan papper eller elektronisk form, och bör därför vara

angeläget och inspirerande för er att jobba med.

Om jag nu ska var petig så borde ni i Bakgrund använt er av någon/några relevanta källor som bevisar att det används mycket (för mycket!) papper i skolans värld. Ni har ju studerat en skola, men det saknas referns. Samma sak gäller Metod. Hur/På vilket sätt ska ni utreda er

arbetssituation? Vilken metod ska användas, motivering med koppling till litt.

Leif, kan du vara snäll och maila ut detta till övriga i "Grupp 8". Hälsn. Pähr"

Verkar som om Pähr vill hålla sig till "mallen" med referenser, vem hade uppgifterna om pappersförbrukningen så skriver vi in den som en referens så blir alla nöjda.

Vår tanke var dock att flytta fokus på hur mycket vi minskar pappersanvändningen till att vi fyra vill minska VÅR användning samtidigt som eleverna får ett val mellan att arbeta elektroniskt eller på papper, och om vi kan få pedagogiska vinster med detta.

Den metod vi hitills använt är att via korta och täta projektmöten via it-media diskutera både tankar och dokument. Den plattform vi använder kan vara en metod som inte är beskriven i den föreslagna

litteraturen. Vi avser att undersöka huruvida detta kan verifieras i syfta att erbjuda den redan befintliga projektbeskrivningen ett ökat stöd via publicerade referenser.

(det lät väl "kul" formulerat) ;-)

Skulle det visa sig att vi ej må finna önskat stöd i den hänvisade litteraturen må även detta bibringas som en i detta avseende lämplig referens.

I dagens möte var alla närvarande (Erik från Spanien), nästa möte om en vecka, onsdag 7 oktober. Jag kommer att leta på Skolverket om lämpliga referenser till vårt projektarbete.

Lars, 1/10:

Jag mailade precis SCB om lite statistik, får se om de nappar! Jag skrev följande:

"Hej! Jag och några till skriver ett skolarbete om pappersförbrukning/utskrifter i skolor och undrar om det finns uppgifter som stödjer en ökning av pappersförbrukningen. Vi har i våra studier fått indikationer på detta, men har svårt att hitta riktigt fin fakta att underbygga vår teori med.

51

Conny, 1/10:

Vårt projektarbete är att hitta olika metoder på att undervisa elever på ett sätt som tilltalar deras generation ex. en ungdom använder inte kokböcker utan surfar på internet efter recept.

Projektet är att hitta alternativa pedagogiska medel för att nå elever samt att minska då pappers

användandet. Så målet är att hitta alternativ undervisningsmetod för att nå fram till dagens ungdomar som är födda med en dator i handen därav med plus i kanten är att man får en minskad pappers användning. "Gud vad jag repeterar mig" =-)

Länk till uppsats:http://www.uppsatser.se/uppsats/d0e47b4f60/

Lars, 1/10: Jag söker efter uppsatser som handlar om pedagogiska val mellan elektroniskt- och

fysiskt/pappersmedia. Smartboard? Interaktiva läromedel.

Erik, 1/10

Jag kommer till nästa skypemöte att söka efter relevanta metoder i de böcker som finns med i

litteraturlistan till examinationsuppgift 5. Samt att lokalt försöka hitta relevant pappersförbrukning på min skola.

Lars, 2/10

Jag fick svar från SCB: "Hej,

SCB har ingen direkt konsumtionsstatistik av papper utom det man får fram om man beräknar produktionen plus importen minus exporten. Då får man en bild av "konsumtionen".Siffrorna hittar du i

Statistikdatabasen/

Näringsverksamhet resp Handel med varor och tjänster. http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/start.asp

Bättre är nog att vända sig till någon lämplig bransch/intresseorganisation för skog/papper. T ex

Skogsindustrierna http://www.skogsindustrierna.org/LitiumInformation/site/page.asp?page=9.

MVH

Birgitta Chisena SCB:s kundservice"

Rätt coolt att det gick så snabbt. Får se om vi kan göra nåt med det. Jag skall kolla vidare på generella stats.

Lars, 3/10 Jag har laddat ner tillverkningsstatistik för 2001 till 2007, sen skall jag försöka fatta vad den

innehåller för matnyttigt som vi kan använda. Det handlar ju inte om all papperstillverkning, ju.

52

Leif skriver 3 Oktober

Jag har laddat ned det dokument som Conny länkade till och noterar att referenslistan (som vanligt) är det som kan vara mest intressant, Gunilla Jedeskog har skrivit en del för tio år sedan, skall se vad hon trodde att

Related documents