• No results found

Eleverna kommer få bygga varsitt hus av kartong med mera som skulle annars ha lagts till återvinningen. Tillsammans kommer de att skapa ett samhälle. Detta för att vi vill att eleverna ska reflektera över att alla bor olika men vi är fortfarande en del av samma samhälle. Ett samhälle som vi alla är med och utvecklar tillsammans. Nedan följer ett schema av de genomförda aktiviteterna.

Vecka 1: Pennlert och Lindström (2016) skriver att lärare bör ta reda på elevernas

förkunskaper om ämnet. Det kommer att ske när projektet introduceras. Eleverna kommer få rita ett hus med papper och färgpennor. Tanken är att vi vill se om eleverna utgår ifrån deras egna hem och erfarenheter eller ritar ett ideal hus. Vi kommer även se hur deras förkunskaper i bild, färg och form. Projektet kommer sedan att planeras efter elevernas förkunskaper.

Som avslutning kommer eleverna få beskriva sina hus och var de har hämtat inspiration för deras hus.

Vecka 2: Vi ser att det finns en fördel med att låta eleverna själva fota sina hem. Då vi

inte kan förvänta oss att alla elever har tillgång till digitala medel kommer vi fota byggnader som finns i närområdet av skolan, för att ge eleverna inspiration till skapande. Vi kommer att inleda lektionerna med att repetera föregående lektion. Vi kommer sen att presentera projektet. För att de ska få inspiration visar vi upp prototyper av våra egna hem. Eleverna kommer att bli tilldelade varsitt hus för sedan göra en skiss och planera hur de ska återge den bild de har valt i 3-D. Skisser och modeller kan bidra till att göra innehållet av undervisningen synbart skriver Pennlert och Lindström (2016). Vi kommer gå runt i rummet och stötta eleverna i deras skapande för att få en överblick på vart eleverna befinner sig kunskapsmässigt.

Vi har med oss kartonger med mera som de kan bygga med. Under processen kommer vi att vägleda och ge förslag på hur det kan göra. När deras skisser är färdiga kommer de få börja bygga sina hus.

Under den här veckan kommer vi att genomföra intervju med eleverna. Som avslutning av aktiviteterna kommer vi summera vad de har gjort och de kommer få ge förslag på hur de kan gå vidare med sina hus. Vi ger dem feedback av dagens aktivitet och ger förslag på hur de kan gå vidare. Det allra sista vi gör efter varje aktivitetstillfälle är att gå bordet runt där eleverna får svara på vad de tyckte om dagens aktivitet. Vi kommer inte nöja oss med att de svara att den var bra. De kommer då få förklara varför den var bra. Vi vill ha utvecklande svar för att eleverna ska träna på att sätta ord på det de känner och prata i grupp.

Vecka 3: Vi ser hur husen växer fram. Eleverna kommer få fortsätta med sina hus. Som

avslutning av aktiviteterna kommer vi summera vad de har gjort och de kommer få ge förslag på hur de kan gå vidare med sina hus. Vi ger dem feedback av dagens aktivitet och ger förslag på hur de kan gå vidare. Det allra sista vi gör efter varje aktivitetstillfälle är att gå bordet runt där eleverna får svara på vad de tyckte om dagens aktivitet. Vi kommer inte nöja oss med att de svara att den var bra. De kommer då få förklara varför den var bra. Vi vill ha utvecklande svar för att eleverna ska träna på att sätta ord på det

de känner och prata i grupp. De elever som har blivit färdiga med sina hus kommer få hjälpa sina kompisar. Detta för att träna på att samarbeta.

Vecka 4: Eleverna kommer få fortsätta med sina hus. De elever som har blivit färdiga

med sina hus kommer få hjälpa sina kompisar. Detta för att träna på att samarbeta. De elever som var färdiga med sina hus kommer få göra träd, buskar, djur med mera för att ge lite mer liv åt deras samhälle. Som avslutning av aktiviteterna kommer vi summera vad de har gjort och de kommer få ge förslag på hur de kan gå vidare med sina hus. Vi ger dem feedback av dagens aktivitet och ger förslag på hur de kan gå vidare. Det allra sista vi gör efter varje aktivitetstillfälle är att gå bordet runt där eleverna får svara på vad de tyckte om dagens aktivitet. Vi kommer inte nöja oss med att de svara att den var bra. De kommer då få förklara varför den var bra. Vi vill ha utvecklande svar för att eleverna ska träna på att sätta ord på det de känner och prata i grupp.

Vecka 5: Ett samhälle växer fram. Eleverna kommer få fortsätta med sina hus. De

elever som har blivit färdiga med sina hus kommer få hjälpa sina kompisar. Detta för att träna på att samarbeta. De elever som var färdiga med sina hus kommer få göra träd, buskar, djur med mera för att ge lite mer liv åt deras samhälle.

Eleverna kommer tillsammans få bestämma var deras hus ska placeras på en kartongskiva. Eleverna kommer få måla vägar och grönområden.

Som avslutning av aktiviteterna kommer vi summera vad de har gjort och de kommer få ge förslag på hur de kan gå vidare med sina hus. Vi ger dem feedback av dagens

aktivitet och ger förslag på hur de kan gå vidare. Det allra sista vi gör efter varje

aktivitet är att gå bordet runt där eleverna får svara på vad de tyckte om dagens aktivitet. Vi kommer inte nöja oss med att de svara att den var bra. De kommer då få förklara varför den var bra. Vi vill ha utvecklande svar för att eleverna ska träna på att sätta ord på det de känner och prata i grupp.

Vid det sista tillfället kommer eleverna få slutföra deras projekt och förbereda för vernissagen som de kommer bjuda in övriga elever och personalen på

fritidsavdelningen. Vernissagen kommer att genomföras samma dag efter deras mellanmål. De elever som vill kommer få berätta om deras samhälle och hus samt hur de har gått till väga.

Related documents