• No results found

8.1 Bilaga 1: Frågeguide, gruppintervju

– ett urval av frågor kommer kunna bli aktuella

Instruktion: Det finns inga rätta eller felaktiga svar, man kan tänka på många olika sätt, vi vill veta hur ni tänker och känner, ni får gärna fortsätta att berätta utifrån vad någon annan har sagt men tänk på att prata en i taget.

Fråga Minuter för

diskussion

Fråga 1 Berätta om en vanlig träning, vad händer då? 5 min

Fråga 2 Fundera på situationer när du idrottar då ni känner delaktighet. Vilka situationer tänker ni på?

5 min

Fråga 3 Finns det fler ord som ni kan komma på som också betyder delaktighet?

5 min

Fråga 4 Vad är det som gör att ni känner er delaktiga? 5 min

Fråga 6 Vad betyder det för er att man inte är delaktig? 5 min Bekräftande

reflektering

Summera vad barnen har sagt; har jag förstått er rätt? 5 min

Fråga 7 Om jag säger inflytande, vad betyder det ordet för er? 5 min Fråga 8 Finns det något annat ord som ni hellre skulle vilja använda? 5 min Fråga 9 Kan ni komma på någon situation då ni har känt att ni har haft

inflytande när ni idrottat?

5 min

Fråga 10 Vad betyder det för er att man inte har något inflytande? 5 min

Fråga 11 Kan ni komma på några sådana situationer? 5 min

Bekräftande reflektering

Summera vad barnen har sagt: Har jag förstått er rätt? 5 min

Fråga 12 Vad betyder det för er att man får uttrycka sina åsikter? 5 min

Fråga 13 Kan man säga det på något annat sätt? 5 min

Bekräftande reflektering

Summera vad barnen har sagt: Har jag förstått er rätt? 5 min

Fråga 14 Har ni hört ordet medbestämmande förut? Vad betyder det för er? min

Bekräftande reflektering

Summera vad barnen har sagt: Har jag förstått er rätt? 2–3 min

Avslut Utifrån det vi har pratat om finns det någon annat ni vill tillägga? 5 min

Extra frågor

Fråga 1 Tycker ni att man ska få vara med och bestämma på träningarna? Fråga 2 Vem ska få bestämma?

Fråga 3 Varför?

Fråga 4 Tycker ni att ni får säga vad ni tycker på träningarna? Fråga 5 I vilka situationer får ni säga vad ni tycker?

Fråga 6 Får alla möjlighet säga vad ni tycker? Fråga 7 Tycker ni att ni får vara med och bestämma?

Fråga 8 I vilka situationer tycker ni att ni får vara med och bestämma? Fråga 9 Tycker ni att det är bra att få vara med och bestämma?

Fråga 10 Hur ska man bestämma saker tycker ni? Fråga 11 Hur bestämmer man på ett schysst sätt?

Individuella frågor:

Årskurs, boende, födelseland, föräldrar, syskon, nätverk, medlem i förening, egen träning, upplevd hälsa.

8.2 Bilaga 2: Informationsblankett till vårdnadshavare

Information till vårdnadshavare om studien ”Barns beskrivningar av delaktighet, inflytande och medbestämmande inom idrotten”

Jag heter Sara Vilgeus Loy och är socionomstudent på Ersta Sköndal Bräcke Högskola och skriver under våren min c-uppsats som ska belysa hur ungdomar åldern 11-15 år pratar om och beskriver delaktighet, inflytande och medbestämmande inom idrotten. Undersökningen riktar sig till alla barn som är medlemmar i en idrottsförening (t ex fotboll, friidrott, basket, simning).

Hur går studien till?

Undersökningen innebär att ditt barn tillsammans med 5 andra barn och jag träffas vid ett tillfälle via videolänk och pratar om delaktighet, inflytande och medbestämmande, vad dessa ord betyder för dem och hur de kan relateras till deras idrottsutövande. Intervjumetoden kallas ”gruppintervju” och är väl beprövad för att stimulera till diskussion om ämnen som knyter nära an till deltagarnas

vardagserfarenheter. Barnen får också fylla i en kort enkät med bakgrundsinformation om sig själva och sin familj. Enkäten är helt anonym och inga namn eller andra personuppgifter efterfrågas. Jag kommer att informera om deltagarnas tystnadsplikt och även att finnas tillgänglig för uppföljande samtal om detta skulle visa sig vara nödvändigt. Forskningsprojektet är etikprövat och godkänt av etikprövningsmyndigheten.

Vad händer med uppgifterna?

Insamlad data kommer inte gå att spåra till enskilda personer. Barnens svar kommer att behandlas så att inte obehöriga kan ta del av dem. Publikationen sker så att inga kopplingar kan göras till enskilda personer. Undersökningen genomförs så att inga personuppgifter, kommer att inhämtas eller registreras. Ansvarig för uppgifterna är Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Hur får jag information om resultatet av studien?

Undersökningens resultat kommer först att publiceras som en c-uppsats och eventuellt även i form av vetenskapliga artiklar.

Deltagandet är frivilligt

Ungdomarnas deltagande är frivillig och de kan när som helst välja att avbryta deltagandet. Om de väljer att inte delta eller vill avbryta sitt deltagande behöver de inte uppge varför.

För att avbryta deltagandet kontaktas den ansvariga för studien (se nedan).

Sara Vilgeus Loy (socionomstudent) sarvilg@esbhstudent.se 0708-145 777 Anders Kassman (sociolog och forskare) anders.kassman@esh.se 076-636 51 25

8.3 Bilaga 3: Samtyckesblankett till vårdnadshavare

Samtyckesblankett till att mitt barn får delta i studien

Jag har fått skriftlig informationen om studien och har haft möjlighet att ställa frågor. Jag får behålla den skriftliga informationen.

Vi samtycker till att vårt barn (den jag/vi är vårdnadshavare för) deltar i studien: Barns

beskrivningar av deltagande, inflytande och medbestämmande inom idrotten.

☐ Vi samtycker till att uppgifterna om vårt barn (den jag är vårdnadshavare för) behandlas på det sätt som beskrivs i forskningsinformationen (ovan).

Plats och datum Underskrift

1. 2.

8.4 Bilaga 4: Informationsblankett till barnen

Vill du vara med i en studie som handlar om hur ungdomar beskriver delaktighet, inflytande och medbestämmande inom idrotten?

Jag heter Sara Vilgeus Loy, är socionomstudent på Ersta Sköndal Bräcke Högskola och ska skriva min c-uppsats om hur ungdomar ser på delaktighet inom idrotten. Detta tycker jag är viktigt då barnkonventionen precis har blivit lag i Sverige och det inte finns så mycket kunskap om barn och ungdomars syn på delaktighet inom idrotten. För att jag ska kunna genomföra studien behöver jag träffa 6 barn/ungdomar i åldern 11-15 år som idrottar och är medlemmar i en förening. För att få vara med i studien så ska man alltså vara medlem i någon idrottsförening eller klubb.

Att vara med i studien betyder att vi ses via dator eller mobilen under en timme och pratar om hur ni ser på delaktighet i er idrottsklubb, exempelvis vad man får bestämma själv, tillsammans med laget, vad ledaren bestämmer och vad klubben bestämmer. Jag är speciellt intresserad av hur ni talar om och beskriver delaktighet och inflytande och vad dessa ord betyder för er. Jag kommer även be er att fylla i en kort enkät med frågor.

Det som sägs under vårt samtal kommer att jag att spela in, men det vi pratar om ska stanna mellan oss som är med i studien. Det är viktigt att man inte pratar med andra personer om vad andra har sagt under samtalet. Allt som sägs när vi träffas kommer jag att arbeta vidare med och det kommer att hjälpa mig att veta mer om och skriva om ungdomars syn på delaktighet. Det som jag sedan skriver kommer inte att kunna knytas till någon, det vill säga allt blir anonymt. Inget av det som sägs kommer att kunna knytas till en viss person. Eventuellt kommer intervjumaterialet även att användas till vetenskapliga artiklar och då gäller samma regler dvs att allt som har sagts under vårt samtal förblir anonymt. Deltagandet i denna studie är frivilligt vilket innebär att du när som helst kan välja att avbryta. Om du väljer att inte delta eller vill avbryta ditt deltagande behöver du inte uppge varför.

Undrar man över något så kan man ringa eller skriva till mig, sarvilg@esbhstudent.se 0708145- 777 eller kontakta forskare Anders Kassman anders.kassman@esh.se 076-636 51 25. Hälsningar Sara Vilgeus Loy

8.5 Bilaga 5: Samtyckesblankett till barnen

Till dig som vill delta i studien behöver jag att du skriver på det här pappret

Om du vill vara med i studien så behöver jag att du skriver på detta papper, det är för att all forskning i Sverige är frivillig och jag måste veta att du själv vill vara med och inte känner att du måste. Genom att skriva ditt namn i rutan som heter ”underskrift” så intygar du också att du fått veta om studien både muntligt (att jag har berättat om den) och skriftligt (att du fått papper att läsa, som du får behålla). Du ska också ha fått möjlighet att ställa frågor om det är något som du undrar över.

☐ Jag vill delta i studien som heter: Barn/Ungdomars beskrivningar av delaktighet, inflytande och medbestämmande inom idrotten

Related documents