• No results found

SLUT PÅ KLIPP

12. BILAGOR Bilaga 1

Bilaga 1.2

Bilaga 1.3

Avsnitt 1 - ”Chapter one” (21 min – sändes först 26/2/2018)

Synopsis: Gary sitter av ett ensamt femårigt fängelsestraff ombord på Galaxy One. När han möter Mooncake, en grön bollformad utomjording svär Gary att skydda den mot galaxens farligaste prisjägare som är ute efter den.

Gary: En ljushyad människa i undre medelåldern med blont hår. Börjar avsnittet som arg,

frustrerad och ensam. Gary har ingen mänsklig kontakt utan kan endast kommunicera med den AI som finns tillgänglig ombord på Galaxy One. Gary avskyr en av dem; en robot vid namn KVN vars uppgift är att hålla Gary vid god mental hälsa. Vi får via en flashback reda på att Gary för fem år sedan råkade spränga en rymdbas för att imponera på Quinn. Gary har under de senaste fem åren som fängslad skickat videomeddelanden till Quinn (utan gensvar), där han framstår som

narcissistisk, egocentrerad och tillgjord. Gary framställs som en hopplös karaktär fram tills han möter Mooncake som påminner honom om sin barndom. Mot slutet av avsnittet upplevs Gary som empatisk och god då han utför en osjälvisk handling med sitt liv som insats i hopp om att rädda Mooncake. Gary och Mooncake blir en duo som hjälps åt när de tillfångatagit Avocato.

Mooncake: En karaktär som upplevs som gullig och vänligt sinnad. De mjuka formerna, de pipiga ljuden och de stora ögonen gör att Mooncake känns mer som ett gosedjur än ett planetdödande supervapen som han visar sig vara. Mooncake påminner Gary om sin barndom då livet var enklare, och mot slutet av avsnittet räddar Mooncake livet på Gary efter att Gary misslyckats rädda dem båda genom sin osjälviska handling.

Avocato: En prisjägare med kattliknande utseende som upplevs som bitter, skoningslös och känslokall. Uppvisar alla attribut som upplevs som mänskliga. Skyr inga medel för att klara av sitt uppdrag. Vad som driver honom är oklart men han har siktet inställt på att fånga in Mooncake. Tillfångatas av Gary och Mooncake efter att resten av hans kumpaner omkommit i den strid som uppstår när prisjägarna bryter sig in ombord Galaxy One.

KVN: En svävande robot som framstår som korkad och oförmögen att läsa av känslor trots att det är hela syftet med hens existens. Lyckas irritera Gary varenda gång de interagerar med varandra.

SAMES: En grupp robotar med likadant utseende som huserar ombord på Galaxy One vars uppgift verkar vara att vakta, underhålla och beskydda farkosten. Har endast den intelligens som krävs för att utföra sitt arbete och uppvisar inga mänskliga attribut.

Lord commander: Etableras genast som ond och antagonist när hen brutalt torterar en fånge för att få information om var Mooncake befinner sig. Har ambitioner kring att härska och bli

övermäktig men har inte fokuserat sitt hat på någon speciell motståndare än.

Quinn: En mörkhyad kvinna i undre medelåldern med afrofrisyr. Framstår som tuff och fullt kapabel till att kunna försvara sig själv. Tar kommando och upplevs som en person som litar på få. Avsnitt 2 - ”Chapter two” (21 min – sändes först 26/2/2018)

Synopsis: Gary och Avocato måste jaga ifatt och döda prisjägaren Terk för att förhindra att Terk berättar för Lord commander om att Mooncake befinner sig ombord Galaxy One.

Gary: Uppträder glad och uppspelt och fortsätter skicka videomeddelanden till Quinn. Gary försvarar sin nyfunne bästa vän Mooncake. Gary tvingas ge sig ut på ett uppdrag tillsammans med Avocato, någonting han ser fram emot eftersom han inte lämnat Galaxy One på fem år. Gary visar snabbt upp lojalitet gentemot Avocato, att ha riktiga personer omkring sig att interagera med efter fem år isolation verkar driva honom att försöka bygga relationer. När Avocato är i fara försöker Gary rädda honom. Rollerna blir omvända men Avocato sviker Gary. I slutet av avsnittet blir Avocato och Gary allierade på riktigt.

Mooncake: Tyr sig starkt till Gary och trivs med att ha honom på sin sida.

Avocato: Uppträder bittert och hotfullt mot Mooncake, något Gary inte tolererar. När Gary och Avocato tvingas ut på ett gemensamt uppdrag drivs Avocato av sin personliga agenda, att hitta sin son Little Cato som fängslats av Lord commander. Det är denna hållhake som verkar få Avocato att följa Lord commander orders. Avocato säljer ut Gary till Lord commander, men ångrar sig tillslut och hjälper Gary efter att han blivit skadad. Efter detta är de allierade på riktigt och

KVN: Fortsätter irritera sin omgivning och förblir impopulär (men registrerar inte heller detta faktum).

SAMES: Fortsätter utföra det arbete dom är skapta för och uppvisar inga tecken på känslor eller empati.

Lord commander: Uppvisar skoningslöst och empatilöst beteende. Bryr sig bara om sina egna motiv oavsett vem som drabbas omkring honom. Får för första gången stå öga mot öga med Gary och inser att Gary är kopplad till Mooncake. Lord commander sliter av Garys arm men lyckas inte döda honom. I slutet av avsnittet omplacerar Lord commander Avocatos son Little Cato och njuter av ruset han får genom att göra livet surt för både Avocato och Little Cato.

Quinn: Motarbetas av manliga befälhavare men står på sig och uppträder viljestarkt och ger inte med sig oavsett om hon bryter mot regler som sätts upp för henne.

Little Cato: Uppträder ungdomligt aggressivt men visar sig även svag genom att yttra att hans far Avocato kommer att rädda honom ur Lord commander fängelse en dag. I slutet av avsnittet när Little Cato omplaceras hänger han med huvudet och ser väldigt moloken ut.

Avsnitt 3 - ”Chapter three” (21 min – sändes först 12/3/2018)

Synopsis: Gary försöker gömma undan Mooncake på planeten Yarno. Planen misslyckas och Mooncake blir bortrövad medan Gary och Avocato tillfångatas. Mooncake tvingas kämpa i en gladiatorliknande arena som kallas Deathcropolis.

Gary: Gary börjar bli mer självsäker i sin roll som ledare och det känns tydligt att han är seriens främste protagonist. Gary räddas av Avocato och de börjar formas till ett riktigt radarpar som finns där för varandra. Gary, Mooncake och Avocato står som en stark enad front mot Lord Commander i slutet av avsnittet.

Mooncake: Är ledsen när hen måste skiljas åt från Gary men litar på honom. Mooncake måste motvilligt bekämpa en massa monster i en gladiatorarena och visar upp enorm styrka. Att döda är

inget Mooncake njuter av utan det är ett nödvändigt ont. När Mooncake mot slutet av avsnittet mår dåligt över dödandet stöttas Mooncake emotionellt av Gary.

Avocato: Avocato räddar livet på Gary när de tillfångatagits. Avocato visar och berättar hur ledsen han är över att han inte kan vara tillsammans med sin son Little Cato.

KVN: Räddar dagen och hjälper Gary, Mooncake och Avocato att fly i slutet av avsnittet. Trots att hen verkligen hjälper dem ur en rejäl knipa får han ingen uppskattning (men det är inget som stör honom).

Lord Commander: Gör en misslyckad attack och för första gången får vi veta att hen är vid dålig hälsa och behöver Mooncake för att kunna härska och överleva. Dödar en lakej som är lojal för att få utlopp för sin frustration. Lord commander gör sin första riktade dödliga attack gentemot Gary, Mooncake och Avocato som enad trio, men misslyckas. Från och med nu är hatet och vendettan personlig och fokuserad mot seriens protagonister.

Quinn: Visar sig som karriärsdriven och att plikten går före allt, även om det innebär att regelverket måste brytas. Vägrar lägga sig i underläge.

Little Cato: Är isolerad men vill inte visa sig svag utan uppvisar en tuff fasad. Saknar sin far Avocato. Avsnitt 4 - ”Chapter four” (21 min – sändes först 12/3/2018)

Synopsis: Efter att Gary återförenats med Quinn tvingas de att samla in solenergi från en närliggande stjärna för att reparera Galaxy One. Strålningen från stjärnan triggar plågsamma minnen ur Garys förflutna. Avsnittet är det första som börjar med en summering kring vad som hänt i tidigare avsnitt.

Gary: Gary är uppspelt över att äntligen (efter fem år) få återse Quinn. Han blir ledsen och

melodramatisk när Quinn inte minns honom. Gary försöker imponera på Quinn på alla möjliga sätt men lyckas inte. Gary erbjuder sig att utföra ett farligt uppdrag för att Quinn skall bli imponerad. Under det farliga uppdraget minns Gary sin barndom och återupplever traumat av att ha förlorat sin pappa, som även han var astronaut, under en raketuppskjutning.

Mooncake: Sympatiserar med Gary när Quinn inte minns honom. Räddar Gary från att dö under det farliga uppdraget.

Avocato: Är relativt neutralt inställt till att Quinn är ombord men bråkar gärna med henne verbalt. KVN: Försöker blidka Gary men lyckas inte. Visar för första gången mänskliga drag i form av trötthet, registrerar smärta och försöker rädda besättningen trots att hen inte måste. KVN räddar dagen men får inte mycket beröm för det.

SAMES: Programmeras om för att se protagonisterna som fiender och attackerar dem. Blir vänligt inställda och agerar som vanligt efter att KVN startat om huvuddatorn som styr dem och påvisar ingen ånger eller minne kring hur dom betett sig.

Lord Commander: Blir irriterad och arg när Little Cato inte uppvisar rädsla.

Little Cato: Står upp mot Lord Commander bäst han kan men uttrycker även en vilja och ett behov av att räddas av sin far Avocato.

Quinn: Påvisar att hon behöver räddning i form av ett nödanrop och är tacksam när Gary räddar henne, men minns inte honom. Quinn slår Gary fysiskt och uttrycker en motvilja mot att behöva räddning, speciellt av män. När Quinn och Avocato bråkar verbalt ligger hon aldrig i underläge utan försvarar sin position lika väl som Avocato. Quinn föreslår att besättningen skall tänka på sig själva istället för att ta risken att rädda Gary när han är i fara, men blir nedröstad av resten av

besättningen. I slutet av avsnittet minns Quinn att hon mött Gary en gång för fem år sedan.

Avsnitt 5 - ”Chapter five” (21 min – sändes först 19/3/2018)

Synopsis: Efter att lokaliserat källan till ett hot som riskerar förstöra jorden tar sig besättningen ombord Galaxy One sig dit för att undersöka hotet. Gary kämpar hårt för att få Quinn att inse att hon kan lita på honom och Avocato.

Gary: Flirtar med Quinn varje chans han får men får höra att det aldrig kommer bli något mellan dem. Gary tar sig i kragen och visar genuint mod och ledarskap. Under en livshotande situation räddar Gary livet på Quinn för andra gången. När Quinn tappar hoppet tröstar han henne, visar gott ledarskap och får henne att känna sig välkommen i gänget.

Avocato: Blir försvagad under delar av avsnittet men ger Gary goda råd kring hur han skall agera för att bli en bättre människa.

KVN: Fortsätter visa mänskliga humoristiska drag.

SAMES: Uttrycker för första gången mänskliga drag och bråkar med varandra om triviala ting som inte har med deras uppdrag inom service och beskydd att göra.

Lord Commander: Tilltalar en armé av mänskliga (infinity guard) soldater som gått från den goda sidan till den onda. Upplevs som kraftfull, blodtörstig och aggressiv.

Little Cato: Rymmer ur sin fängelsecell men det visar sig att det hela var en fälla för att få honom att avslöja sin position till sin far som nu är på väg till honom, och platsen där Lord Commander finns.

Quinn: Håller sig mentalt på avstånd gentemot alla, speciellt mot Gary. Quinn inser att alla hennes jämlikar (infinity guard) samarbetar med Lord Commander och tappar hopp och viljestyrka. Quinn är ledsen och nedbruten när hon i slutet av avsnittet välkomnas in i gänget. Då är hon redo att acceptera att hon inte kan göra allt själv utan behöver hjälp.

Avsnitt 6 - ”Chapter six” (21 min – sändes först 26/3/2018)

Synopsis: Avocato får Little Catos meddelande om var han befinner sig och att han behöver räddning. Samtidigt uppstår spänningar mellan Avocato och Quinn som bråkar om vad som skall prioriteras; att rädda Little Cato eller Jorden. I slutet av avsnittet dör Avocato och det är i detta avsnitt jag funnit mitt material för denna undersökning.

Gary: I bråket som uppstår mellan Quinn och Avocato kring vad som måste prioriteras tvingas han välja sida, och väljer i slutändan Avocato och sårar därmed Quinn som han är förälskad i. Avocato

och Gary kramas för första gången och gör en stor grej av det. När Avocato berättar om sitt (onda) förflutna som Lord commander högra hand förlåter Gary honom snabbt. Gary är hånfull mot Lord Commander och är en stor del av fritagningen av Little Cato.

Avocato: Agerar emotionellt och drivs av personliga skäl och en stark vilja att få återse sin son. Släpper lite på sin macho manlighet när han kramar Gary. Mår dåligt över hur han varit allierad med Lord Commander förut men talar om att det fanns förklarliga skäl; kärleken till Little Cato som Lord Commander hotade att döda om Avocato inte lydde order. Efter fritagningen av sin son kramar Avocato om honom och ett starkt emotionellt band av lycka och kärlek knyts mellan dem. Lord Commander: Framstår som ganska korkad samtidigt som det är en jämn strid mellan hen, Gary och Avocato. Lord Commander förlorar dock striden och blir fysiskt skadad.

Little Cato: Är till en början förtrollad och styrd av Lord Commander och försöker skada Gary och Avocato. Kärleken övervinner dock förtrollningen och Little Cato känner lycka och kärlek gentemot sin far.

Quinn: Styrs ännu av sina värderingar kring att rädda jorden och dess befolkning och vill inte rädda Little Cato. När Gary och Avocato gett sig av för att rädda Little Cato får hon ta del av alla

meddelanden hon aldrig fått som Gary skickat till henne de senaste fem åren. Hon faller för Gary och inser att det är rätt beslut att försöka rädda Little Cato och hennes nya vänner. Mot slutet av avsnittet är hon en del av räddningsuppdraget och berättar för Gary (över radio) att hon älskar honom.

Bilaga 1.4

Metod för visuelisering av dramaturgisk kurva.

Vid protokollföring av varje avsnitt använder jag mig även av en tom graf jag skapat för ändamålet att utvinna varje avsnitts dramaturgiska kurva. Denna graf skrivs ut i sex exemplar, en för varje avsnitt. Denna graf baseras på Snyders (2005) primala drifter och positiva eller negativa skeenden som drabbar protagonisterna. Grafen är indelad i fyra etapper med 5 minuters intervaller. Eftersom varje avsnitt är ca 20 minuter långt är det passande att analysera fem minuter åt gången för att

inte glömma bort information. Till min hjälp har jag även händelserna nedskrivet i texten från bilaga 1.3. Upplevd spänning och dramatik bokförs över tid på en skala mellan 1-5, där 1 är lågt och 5 är högt. Större positiva skeenden markeras med en grön punkt, och större negativa skeenden med en röd. Efter varje avslutat avsnitt ser jag över den totala kurvan och reviderar utslag som antingen ligger för högt eller lågt i relation till de totala händelserna i avsnittet, eftersom detta inte kan göras förrän hela avsnittet studerats. Hänsyn tas till hur många protagonister som påverkas av en händelse. Exempelvis ger en situation som hotar alla protagonister högre utslag än en situation som endast hotar en. Därmed kommer vi även se en stegring i kurvan över tid mellan avsnitt då protagonisternas relationer utvecklas för varje avsnitt som går. Slutligen scannar jag in alla de sex graferna och lägger dessa bredvid varandra i Photoshop för digitalisering.

Bilaga 1.5

Intervju med musikproducent Christian Andersen. Genomförd i Andersens hem i Helsingborg 19-02-2020. CA = Christian Andersen

CJ = Casper Jarmo

CJ: Efter att du har lyssnat på refrängen ett par gånger, vilka komponenter kan du urskilja? CA: Det som tar absolut störst utrymme självklart, är ju sången, och det är inte ovanligt. Här har man ju dubbat, både tre och fyra gånger minst, skulle jag vilja påstå, och har lagt reverb och delay på. Sången är väldigt intensiv.

CJ: På vilket sätt?

CA: Hon ger aldrig något andrum, den bara maler på liksom. Där är inga luft, andningsutrymmen egentligen. Att sjunga det här live är nog rätt tufft, för det går hela tiden, och det är också en effekt i sig att inte behöva andas. Och sen är det ju det här simpla akustiska pianot som ligger, och det maler ju också på väldigt intensivt med snabba ackord liksom, som ligger och pumpar.

CJ: Vad hittar vi mer?

Ett akustiskt piano då, som ligger väldigt enkelt mixat och inspelat, man hör tydligt anslagen, det låter inte EQ:at till överdrift.

CJ: Vad menar du med anslagen?

CA: Jag tolkar det som att man satt en mikrofon rakt ner i lådan på pianot och en i rummet. Man hör hur klubborna slår an på strängarna. Kanske till och med att man satt en mikrofon vid

tangenterna för att få det ljudet. Man hör, tangenterna som väsnas liksom. CJ: Vad tror du skulle kunna vara syftet med den typen av riggning?

CA: Alla kan relatera till ljudet. Det blir en nakenhet i det, fragilt och bräckligt. Det gör ju att, alla har hört det här ostämda pianot, hos en farmor och farfar eller så, alla känner igen det ljudet och kan relatera till det. En mänsklighet. Sen har man framförallt det tredje elementet i låten, en bombastisk synth som ligger i bakgrunden. Där ligger inget basinstrument som man kanske tänker basgitarr, utan det är en synth som ligger på väldigt bombastiskt och dramatiskt, i det låga

registret. Framförallt så är den (synthen) inte perfekt, tonerna hänger inte riktigt med i bytena, det blir en form av tension, och sen när den väl kommer in på rätt ackord och hittar rätt, blir det en slags, [gör ljudet av en lättnads suck] release. Den svajar rätt mycket i volym, och är inte

komprimerad. Detta bidrar ju även till, den här operfektheten, i det hela. CJ: Hur uppfattar du låten tempomässigt?

CA: Det är väldigt intensivt, men samtidigt finns det ett lugn i den. Det blir det med atmosfären av alla hennes sångdubbar, det blir väldigt svävande. Mycket luft och väsande. Andetag på något vis. Även om inte hon [gestikulerar ”inom situationstecken” med fingrarna] andas, blir det liksom ett

stort andetag av röst. Alla S:en, när dom ligger otajt, tar över och blir lite som ett andetag, och skapar ett djup i det.

CJ: Får du någon känsla av personen bakom rösten?

CA: Det känns som en lugn människa med djupa tankar. Jag får känslan av att hon nästan är i trans, liksom att hon gått in i sig själv, och bara låter det komma ut. Som sagt, sången är inte perfekt, dubbarna är inte synkade, och det är inte meningen heller tror jag. Hon förmedlar ju någon form av imperfektion, av sig själv. Och någonstans, en obryddhet. Jag hade inte släppt igenom en del av sakerna, men det gör ju hon, onekligen. Det ska vara så liksom. Sen fraserar hon väldigt intressant med, rösten hamnar lite som den vill, det blir nästan att hon hamnar i baktakt emellanåt.

CJ: Att dubba sång så här. Är det något man brukar göra på detta viset för att uppnå en viss effekt när man skapar musik?

CA: Man brukar inte göra det så här framträdande. Man brukar lägga, huvudsången längst fram i ljudbilden, sen lägger man dubbarna mycket längre bak, och panorerar höger vänster. Här ligger allt längst fram, allting i mitten, in your face. Och där finns ju en mening med det. Och som jag sa, mycket reverb på för att skapa det här stora rummet, som blir.

CJ: Om du ser till hela produktionen, hur fungerar elementen ihop, trots att det finns den här spänningen du nämner mellan komponenterna?

Related documents