• No results found

Information om deltagande i examensarbete

Som en del i vår socionomexamen/kandidatexamen ingår att genomföra ett självständigt examensarbete. Syftet med vårt arbete är att med hjälp av en vinjettstudie undersöka hur

socialsekreterare på ungdomsenheten handlägger ärenden där det framkommer att en ung person säljer sex.

42

I examensarbetet genomförs individuella intervjuer där du som deltagare får läsa vinjetter (fall/scenarion) som vi sedan ställer intervjufrågor kring. Intervjuerna spelas in (audio) med utrustning som tillhandahålls av Örebro universitet och transkriberas. Inspelningarna och transkriptionerna bevaras till dess att det självständiga studentarbetet har bedömts som godkänt av examinator, varefter de raderas.

Det är frivilligt att delta i studien och deltagandet påverkar inte ditt arbete. Dina personuppgifter kommer behandlas med ditt samtycke i enlighet med europeiska dataskyddsförordningen

(GDPR). Det rör uppgifter om namn, e-post, telefonnummer samt de ljudinspelningar som görs av intervjuerna.

Examensarbetet redovisas i form av en uppsats som presenteras skriftligt och muntligt vid ett examenstillfälle på Örebro universitet. Efter uppsatsens godkännande kan den komma att göras tillgänglig för allmänheten genom att publiceras i databasen DIVA. Fram till dess att arbetet har examinerats och godkänts och publicerats på DIVA har du rätt att dra tillbaka ditt samtycke och uppgifterna får då inte bevaras eller behandlas vidare utan annan laglig grund. Alla

personuppgifter som samlas in kommer att hanteras med konfidentialitet. Namn på person, platser och verksamheter kommer att ersättas med pseudonymer.

Du har rätt att ta del av det som registrerats om dig och ha synpunkter på behandlingen av de uppgifter som samlats in. För information om studentarbetets utformning ber vi dig kontakta vår handledare. Frågor om hur Örebro universitet behandlar personuppgifter kan ställas till lärosätets dataskyddsombud på dataskyddsombud@oru.se. Klagomål som inte kan lösas av Örebro

universitet lämnas till Datainspektionen.

Kontaktuppgifter Sabrine Saad sabrine.saad.mail@gmail.com 0722508705 Lovisa Lennqvist 0761314221 anna.l.lennqvist@gmail.com Handledare: Per-Åke Nylander per-ake.nylander@oru.se 019 303717

Bilaga 2 Intervjuguide

*Presenterar oss*

Vi är intresserade av att undersöka hur ungdomsärenden handläggs där det framkommer att ungdomen säljer sex.

*Påminner om att det är frivilligt att delta och att de kan dra sig ur när som helst under intervjun*

43

Har du socionomexamen eller likvärdig utbildning?

Hur många år har du varit verksam som socialsekreterare inom området ungdom? Har du erfarenhet av att arbeta med ungdomar som säljer sex?

Har du någon gång handlagt ett ärende där en ungdom sålt sex?

Vinjett 1 - frågor:

1. Vad gör du med informationen som framkommit? 2. Hur påverkar informationen beslut om utredning? 3. Om du valt att avvakta, vad gör du med informationen? 4. Vad är utredningens fokus och vilken lagstiftning berörs? 5. Tas nya kontakter, i så fall med vilka??

6. Informeras föräldrarna, i så fall hur?

7. Använder ni några specifika riktlinjer eller bedömningsverktyg i ärenden där ungdomar är i denna situation?

8. Vad anser du om att ha riktlinjer eller bedömningsverktyg i ärenden där ungdomar säljer sex? 9. Vilka är dessa i sådana fall?

10. Om du beslutat dig för insats, vilka insatser skulle du överväga och vad är avsikten med insatserna?

11. Tas kontakt med andra myndigheter? Vilken/vilka och varför? 12. Kommer det göras en polisanmälan? Om ja/nej - varför?

Vinjett 2 - frågor:

1. Vad är det första du gör? Avvaktar, förhandsbedömer, utreder, beslutar om insats eller annat?

3. Om du valt att avvakta, vad gör du med informationen?

4. Om du valt att göra en förhandsbedömning, hur går du tillväga?

5. Om du beslutat dig för att utreda, vad får dig att göra det och i vilket skeende gör du det? 6. Vad är syftet med utredningen i sådana fall?

7. Vem är i fokus för utredningen?

44

9. Vilka informerar du om att en utredning inletts?

10. Om du beslutat dig för insats, vilka insatser skulle du överväga och vad är avsikten med insatserna?

11. Använder ni några specifika riktlinjer eller bedömningsverktyg i ärenden där ungdomar säljer sex?

12. Vilka är dessa i sådana fall?

13. Hur ser kunskapsläget ut kring ungdomars försäljning av sex inom din socialtjänst? 14. Har du några generella tankar kring socialtjänstens arbete med ungdomars försäljning av sex/prostitution?

Bilaga 3 Vinjett 1

Kajsa är 16 år, hon bor växelvis hos sina föräldrar som är skilda sedan några år tillbaka i en medelstor stad. Kajsa har under en tid tillbaka mått psykiskt dåligt. Hon har bytt kompisgäng när hon började gymnasiet och kom då i kontakt med alkohol, hon prövade också att röka hasch vid några tillfällen. Hon känner ett stort bekräftelsebehov, har svårt med sitt humör och är impulsiv, vilket ibland innebär att hon hoppar på och gör saker som hon sedan ångrar och mår dåligt på grund av. Hon hamnar i en ond cirkel.

Föräldrarna är oroliga vilket har föranlett dem att ta kontakt med socialtjänsten. I ett samtal mellan handläggare och Kajsa framkommer att Kajsa tillsammans med en kompis lagt upp en

45 profil på en dejtingsida där de fått svar från flera män som vill träffa dem och som erbjudit pengar för att ha sex med dem. De har bestämt träff med en man som de tycker verkar schysst.

Bilaga 4 Vinjett 2

Kajsa är 16 år, hon bor växelvis hos sina föräldrar som är skilda sedan några år tillbaka i en medelstor stad.

Kajsa tillsammans med en kompis bestämmer sig för att lägga upp en profil på en dejtingsida. Kajsa och kompisen får svar från flera män som vill träffa dem och som erbjuder pengar för att ha sex med dem. De bestämmer träff med en man som de tycker verkar schysst.

De bokar träff på ett hotell i en stad några mil från där dem bor. När de kommer till hotellet får de sms från mannen de ska träffa och ett rumsnummer. De går upp till rummet och möter mannen. Mannen har tidigare i deras konversation erbjudit 3000: - om han fick ha vaginalt sex med båda,

46

Kajsa och kompisen har tackat ja till det. Mannen erbjuder vin och både Kajsa och kompisen tackar ja och dricker några glas.

Kajsa och kompisen börjar ta av sig kläderna. Allt avbryts när dörren öppnas och tre poliser kommer in i rummet. Kajsa blir chockad, rädd och jätteledsen. Hotellpersonalen har anat vad som pågår och larmat polisen.

En polis tar med sig Kajsa och kompisen till ett annat rum och där får de berätta vad som har hänt. Eftersom Kajsa är under 18 år kommer polisen kontakta Kajsas föräldrar och Kajsa får panik när hon får besked om det.

Kajsa skjutsas hem till sin mamma och även pappan kommer dit. Föräldrarna blir förtvivlade men samtidigt glada att hela situationen avbröts. Polisen informerar om att de kommer ta kontakt med socialtjänsten och göra en orosanmälan, allt för att Kajsa och hennes föräldrar ska få möjlighet till stöd och hjälp i den situation som uppkommit. Orosanmälan inkommer till er dagen efter.

Related documents