• No results found

BILAGOR

In document Kryssningsdestination Visby (Page 52-55)

Brev till Daniel Eriksson med frågor och svar Hej Daniel

Mitt namn är Lukas Säw och jag läser tredje året vid Turistprogrammet i Kalmar (Linneuniversitetet). Just nu skriver jag min C – uppsats och har valt att skriva om:

Kryssningsdestination Visby

-en unik destination i Östersjön med en framtida utmaning att attrahera internationella kryssningsturister

Detta är titeln på mitt arbete och min studie är ett arbete baserat på rapporter teoretiska referensramar. Jag har tagit del av Swecos rapport (Att angöra en kaj eller passera en ö 2014) och Destination Arenas rapport (Exportmoget Gotland – Not Yet! 2014). Det har bidragit till att ge en klarare bild av var Visby står i nuläget och vilka utmaningar som destinationen står inför 2018 med en nybyggd kryssningskaj.

Min fråga till dig är om du skulle kunna hjälpa mig att komplettera min undersökning med att svara på ett antal frågor i detta mail? Frågorna har även beskrivningar som kan vara till hjälp om frågan upplevs oklar.

Jag skall lämna in min uppsats den 5 januari och kommer att kunna skicka en kopia till dig om du är intresserad av att medverka i arbetet.

Inför Julen så är det givetvis mycket i görningen, har du möjlighet att svara på frågorna i ett mail så går det bra. Eventuellt att vi kan pratas över telefon om det passar dig bättre. Jag lämnar mina kontaktuppgifter och finns alltid tillgänglig.

Jag vill skapa mig en nulägesbild av Visby som destination för internationella

kryssningsturister. (Alltså internationella kryssningsfartyg som har Visby som ett stop under sin tur i Östersjön). Mitt fokus ligger främst på att se nuläget för de aktörer som erbjuder aktiviteter (som stadsvandring, guidning, upplevelser) för de anländande internationella kryssningsturisterna.

1. Min slutsats efter att ha läst Destination Arenas rapport är att det i nuläget inte finns någon samordnande organisation eller något nätverk som binder samman de olika företagen som anordnar aktiviteter i Visby? Är detta korrekt? Hur ser arbetet ut för att förändra detta?

Svar: Det beror på hur man ser det. Sedan ett antal år tillbaka finns det ett

kryssningsnätverk på Gotland, som jobbar med allahanda frågor på området. Det är förvisso väldigt löst sammansatt men det existerar likväl. Jag sitter själv som

sammankallande i denna grupp och vi träffas två gånger per år, en gång på våren för att ”starta upp” säsongen och en gång på hösten för att stämma av hur året har gått. Det man syftar på i rapporterna är nog snarare att det inte finns någon formaliserad grupp som jobbar med kryssningar, som har en utarbetat affärsplan osv. Samtidigt har det behovet/intresset inte funnits förrän nu, då vi fått ett positivt besked kring en

framtida kryssningskaj. I samband med att beslutet fattades kring byggandet av kajen togs också ett beslut att utveckla det befintliga kryssningsnätverket. Så sent som igår skrevs själva avtalet med Copenhagen Malmö Port under och i samband med detta startar vi också de olika delprojektet som är planerade, däribland ett som handlar om just kryssningsnätverk.

2. Ytterligare ett konstaterande jag gjort är att många företag som arrangerar aktiviteter i Visby är något passiva i sitt bemötande och väntar på att besökare skall komma in ”över tröskeln” först. Hur arbetar ansvariga aktivt med detta?

Svar: Om jag inte minns helt fel var detta en av slutsatserna i Destinationsarenans rapport och det ligger säkerligen en del i detta. För att få bukt med ett sådant, eventuellt, problem så är det viktigt att näringslivet är delaktiga redan tidigt i processen, och det är de redan. Vi har involverat ett antal olika

näringslivsorganisationer i projektorganisationen och de kommer att jobba med sina medlemmar för att hålla en hög servicegrad kring detta. Samtidigt handlar detta mycket om att hålla en dialog. Kryssningsbranschen har väldigt krångliga säljkanaler och det är viktigt att vi som jobbar direkt mot kryssningsbolagen kan förmedla deras önskemål till de lokala företagen, så att de i sin tur kan optimera sina tjänster och produkter gentemot kryssningsbesökarna.

3.a. Vem är ansvarig för utvecklingen av Visby för de internationella kryssningsturisterna?

Svar: Det är flera som är inblandade i detta. Att utveckla en kryssningsdestination innebär som sagt att man måste jobba med flera olika delar. Inspiration Gotland (min arbetsgivare/offentligt destinationsbolag) representerar Gotland i internationella sammanhang men vi får i grunden vårt uppdrag av Region Gotland, som också bygger själva kajen. Sen har vi som sagt näringen som ansvarar för att de kommersiella produkterna håller en nivå som matchar våra besökares behov. Kort sagt, det formella ansvaret ligger på Region Gotland men vi är flera aktörer som ansvarar för olika delar, och som tillsammans bildar en helhet. Exempelvis så har Region Gotland ansvar för det projekt som ska genomföra bygget av kajen, infrastrukturen runt området samt

mottagningsapparaten. Till detta är det kopplat en referensgrupp från näringslivet, som ska säkerställa att rätt saker görs, ur deras perspektiv, och även att kommunikationen fungerar ut i leden.

3.b.Vad finns det för fungerande samarbeten? Hur ser nätverket/ arbetsfördelningen ut?

Svar: Det som finns idag är som sagt ett informellt nätverk, där vi bollar övergripande frågor. Sen finns det nära samarbeten mellan olika aktörer i sakfrågorna och som exempel kan vi nämna hamnen-skeppsmäkleriet m.fl. Eftersom det inte är så mycket aktivitet i nätverket sker det ingen större arbetsfördelning. Det som sker konkret är att jag jobbar med omvärldsbevakning samt viss marknadsföring, för att sedan förmedla detta vidare till nätverket. De informerar i sin tur mig om vilka saker som sker, så diskuterar vi hur vi gemensamt kan göra ”våra” produkter bättre, hur vi kan synas bättre osv.

Visby har tidigare som det nämns i rapporten ”Att anlägga en kaj eller passera en ö” (Sweco 2014) haft 150 anlöp under 2005. Hur såg arbetet och ansvarsfördelningen ut under denna period….

Kommentar: Det är lite före min tid men jag är tämligen säker på att det såg ut på ungefär samma sätt som idag. Däremot var det en betydande skillnad i att den

offentliga aktören även hade ansvar för guideförmedlingsverksamheten, som idag sköts som ett samarbete mellan Gotlands Guideförening och de två Shore Excursionföretag vi har på ön.

4. Säsongen för internationella kryssningsfartyg sträcker sig från maj till september i nuläget, är det en målsättning att förlänga säsongen för aktivitetsutbudet i Viby? Svar: Det är en av de effekter som kryssningskajen ska ha. Idag är Visby väldigt väderkänsligt och även om det kommer att vara samma väder i framtiden så har den nya kajen en betydligt högre tillgänglighet, runt 96% om jag inte minns helt fel. Det här gör att vi teoretiskt kan ha anlöp under större delen av året.

Behövs fler aktiviteter skapas?

Svar: Det beror på vad man menar med aktiviteter. Rent turistiskt, ja. Det är också en annan anledning till varför kajen byggs. Tidigare har kryssningar i huvudsak varit en fråga för Visby men i och med byggandet av kajen så möjliggör vi längre stopp vid kajen. Tidigare har de stora fartygen ofta legat på reddan och kört sina gäster med barkassbåtar fram och tillbaka, vilket både är skumpigt och tar väldigt lång tid. Nu kommer vi att kunna ha dem vid kaj under en betydligt längre tid och då öppnas det också upp möjligheter för större delar av Gotland att jobba med kryssningar. Därmed måste också produkter och aktiviteter vässas över hela ön.

Om du syftar på marknadsföringsaktiviter så handlar det i första hand om att börja bearbeta marknaden på ett annat sätt. Vi kommer troligen/förhoppningsvis tillsätta en tjänst som har kryssningar som heltidsarbete och vars uppgift är att jobba såväl med kryssningsbolagen som den lokala marknaden.

Satsar Visby på att förbättra det utbud som redan finns i nuläget och i så fall inom vilka områden?

Svar: Nu är det som sagt inte bara Visby detta gäller utan även resten av ön. Men ja, vi behöver utveckla, förnya och förbättra vårt utbud generellt, så att det blir mer attraktivt och tillgängligt än tidigare. Det handlar mycket om att utveckla aktiviteter och

produkter men kanske främst om att jobba med öppettider och annat. Det är dock viktigt att inte utveckla ihjäl en destination. De kommer till Visby för att det är just Visby och då måste vi presentera oss på ett äkta sätt.

5. Vilken roll skall Visby spela som kryssningsdestination i Östersjön? Finns det en plan för hur Visby skall profilera sig?

Svar : Visby och Gotland har ett strategiskt läge mitt i Östersjön och det vill vi utnyttja. Vi vet att det finns en handfull destinationer runt oss som är väldigt starka

(Köpenhamn, Stockholm, S:t Petersburg m.fl.) och vi satsar på att göra oss till ett bra komplement till dessa. Rederierna vill inte åka för korta sträckor mellan två

destinationer, eftersom det är ogynnsamt för bränsleekonomin. De vill inte heller åka för långt eftersom gästerna då får spendera tid till havs och det är inte optimalt. Vad gäller profilering så jobbar vi med vår hansestadsprofil kan man säga. Vi vet att världsarvet och vår förhållandevis lilla stad är väldigt intressant, just som komplement till de stora städerna.

Ytterligare information som du känner kan vara värdefull och som inte framkommer i rapporterna är givetvis välkommen.

Svar: Hoppas detta var svar på dina frågor. Skulle du komma på något mer så får du höra av dig. Ursäkta att det tog lite tid.

In document Kryssningsdestination Visby (Page 52-55)

Related documents