• No results found

Bilagor till tidigare fastställd handlingsplan för att minska beroendet av bemanningsföretag, landstingsstyrelsen april

2013

Bilaga 1

Utredningsuppdrag 13/23 – Redovisning av kostnader för bemanningsföretag och handlingsplan för att minska beroendet av inhyrd personal

Generella åtgärder för att minska beroendet av bemanningsföretag och öka landstingets attraktivitet som arbetsgivare

 Beslut att ta in bemanningsföretag ska även fortsättningsvis förankras hos förvaltningschefen. Alla andra alternativ ska vara prövade innan en beställning görs och en restriktiv hållning ska ske med

utgångspunkt att endast täcka minimibehovet.

En säkerställd rutin med kravspecifikation m m ska föregå all upphandling av hyrpersonal. Rutinen har införts i inledningen av 2013. I landstingets upphandlingskrav framgår bl a att samtlig personal från bemanningsföretag ska ha en ”karenstid” på 6 månader innan man får återkomma till tidigare arbetsgivare.

 Situationen kring bemanningsbolagen ska under 2013 och 2014 finnas med i samtliga verksamhetsdialoger på både landsting-, förvaltnings- och basenhetsnivå för att tydliggöra frågans vikt och diskutera alternativa förslag och lösningar.

 Förvaltningsledningen ska föra en särskild dialog kring

hyrläkarproblematiken med de enheter som under 2011 och 2012 haft en årlig kostnad för hyrläkare överstigande 1,2 miljoner kronor respektive år, samt en kostnad överstigande 500 000 kr/år för övriga yrkesgrupper. En återrapportering sker till sjukvårdens ledningsgrupp i syfte att diskutera lösningar ur ett landstingsperspektiv.

 I svårrekryterad specialitet där vakanser finns, i första hand

allmänläkare, psykiatriker och vissa bristspecialiteter inom hälso- och sjukvården, kan ett särskilt lönetillägg utgå med upp till 15 % högre lön än nuvarande grundlön, dock maximalt 10 000 kr/mån.

Lönetillägget kan utgå till medarbetare efter fyllda 67 år och förvaltningschef har att besluta om tilläggets storlek utifrån varje specifik situation.

 Förvaltningarna får under 2013 i uppdrag att se över verksamheterna följsamhet av regeln för bisysslor. Bisysslor i form av arbete hos bemanningsföretag ska godkännas skriftligen och med stor restriktivitet. Se regel på intranätet.

http://navet.lkl.ltkalmar.se/Ledning-amp-styrning/Regler-och-riktlinjer/Medarbetare/Bisyssla-lkl/

Landstinget i Kalmar län Datum 2015-05-19 Sida 5(9)

 Utlandsrekrytering inom svårrekryterade områden. Möjlighet till viss finansiering ur landstingscentrala anslag för rekryteringskostnader och språkstudier.

 Dialog med landstingets folkhögskolor om hur de kan medverka i kompletterande svenskundervisning för utlandsrekryterad personal.

 En fortsatt prioritering i den lokala löneöversynen mot svårrekryterade yrkesgrupper.

 Attraktivitetsresan, som bl a har att ta fram en strategi för när, var och hur vi ska synas i samband med annonser och mässor etc.

Landstinget i Kalmar län Datum 2015-05-19 Sida 6(9)

Bilaga 2

Utredningsuppdrag 13/23 – Redovisning av kostnader för bemanningsföretag och handlingsplan för att minska beroendet av inhyrd personal

Åtgärder för att minska beroendet av hyrläkare och öka landstingets attraktivitet som arbetsgivare

 Inrättande av 8 nya AT-block, nu totalt 38, med inriktning mot allmänmedicin och psykiatri. En ökad medverkan från

Primärvårdsförvaltning och Psykiatriförvaltning i samband med annonsering och urval av AT-läkare. AT-läkaren följer ”sin handledare” inom allmänmedicin eller psykiatri även under övriga AT-block. Start hösten 2013.

 Särskilda landstingscentralt finansierade insatser till AT för att öka attraktiviteten mot allmänmedicin och psykiatri, ex ”Psykiatri-AT”

och ”Primärvårds-AT” (utökade AT-månader inom dessa block).

Finns sedan tidigare statliga medel till denna satsning, dessa kommer dock att upphöra framöver och landstinget fortsätter sin satsning med egna medel.

 Den bästa rekryteringsbasen för specialister, enligt samtliga förvaltningar, är att ha en god planering och god tillgång av ST-läkare. Detta får beaktas i det fortsatta arbetet på förvaltningsnivå och i kommande plan- och budgetprocess.

 Återkommande se över Socialstyrelsens målbeskrivningar kopplat till den handlingsplan som finns för ST-utbildningen i vårt län. Se regel på intranätet.

http://navet.lkl.ltkalmar.se/Medarbetarguide/Utbildning/ST-lakare/

 Arbeta för en läkarutbildning med koppling till Lund- och Linneuniversitetet. Under vårterminen 2013 finns ett tiotal

läkarstuderande från Lund i Kalmar för att göra vissa avsnitt i kursen

"Läkemedel, läkarens nyckelverktyg".

 Översyn av studierektorsorganisationen. En arbetsgrupp med företrädare från samtliga förvaltningar inom hälso- och sjukvårdens verksamheter och studierektorer tar fram ett material för att möta upp konsekvenserna av den nya läkarutbildningen och verksamheternas framtida behov. Genomlysning 2013.

 Produktions- och resursplaneringen är ett fokusområde i vården, där arbete pågår med att optimera de interna resurserna och styra

arbetstiden för en bättre personalplanering och bättre

personalekonomi. Utgångspunkten är en strategisk planering, baserad på en behovsanalys, vilken följs av åtgärder och personalscheman.

 Ett inledande projekt kring vårdadministration startar 2013 och frågan om vi gör rätt administration på rätt nivå/yrkesgrupp belyses.

Landstinget i Kalmar län Datum 2015-05-19 Sida 7(9)

 Sommarpraktik för läkarstuderande.

 En utökad satsning av läkarassistenter sommartid.

 Utveckla formerna för en ännu mer behovsstyrd karriärplanering där ex en forskarinriktning skulle kunna skapa attraktivitet under ST-tjänstgöringen.

 Avgångssamtal med samtliga läkare. Särskilt samtal med de läkare som lämnar för bemanningsföretag eller kommer från ett

bemanningsbolag. Vilka skäl anges och vad kan vi som landsting dra för slutsatser. Eventuellt enkät via universitet. Se regel på intranätet.

http://navet.lkl.ltkalmar.se/Ledning-amp-styrning/Regler-och-riktlinjer/Medarbetare/Rekrytering/Rekryteringsprocessen/Uppfoljnin g-och-avgangssamtal1/

 Rigga en ”inflyttarlots” alternativt en väl genomarbetad checklista för att bidra till en bra start och introduktion avseende medarbetare som rekryteras från utlandet, men även vid rekrytering inom Sverige.

Undersök vilka åtgärder som kan samköras med exempelvis Regionförbund, enskilda kommuner och arbetsförmedling.

 Lyft fram tidigare tecknat kollektivavtal med Läkarföreningen, avseende möjligheten att erbjuda redan anställd läkare högre ersättning vid tjänstgöring vid annan basenhet, där det föreligger vakansproblematik. Används vid extrema bristsituationer för att undvika bemanningsföretag.

 Utred frågan om vi kan inrätta ”seniora läkartjänster” där en del i uppdraget är att överbrygga kompetensväxlingen och utöka handledning samt mentorskap.

 Samtal och dialog med Läkarföreningen.

Landstinget i Kalmar län Datum 2015-05-19 Sida 8(9)

Bilaga 3

Utredningsuppdrag 13/23 – Redovisning av kostnader för bemanningsföretag och handlingsplan för att minska beroendet av inhyrd personal

Åtgärder för att minska beroendet av bemanningsföretag för

sjuksköterskor, psykologer m fl och öka landstingets attraktivitet som arbetsgivare

 Landstinget utökar möjligheterna till finansiering av fler

specialistutbildade sjuksköterskor m fl inom svårrekryterade områden med ca 2 miljoner kronor, totalt 8,2 miljoner, 2013. Prioriterade utbildningar redovisas inom ramen för den ”Arbetsgivarfinansierade utbildningen”. Se riktlinje på intranätet.

http://navet.lkl.ltkalmar.se/Ledning-amp-styrning/Regler-och-riktlinjer/Medarbetare/Arbetsgivarfinansierad-utbildning-lkl/

 Under hösten 2013 startar i Linnéuniversitetets regi, med ekonomiskt stöd från landstinget, en utökning av antalet platser på sjuksköterske-programmet i norra länet (distansutbildning). Satsningen kommer på sikt innebära stora möjligheter att rekrytera grundutbildade

sjuksköterskor vid t ex sjukhusen i Västervik och Oskarshamn.

I samband med utökningen av platser görs en satsning på ett kliniskt träningscentrum (KTC) vid Västerviks sjukhus. Centret ger möjlighet till kompetensutveckling inte bara för studenter utan även för

landstingets medarbetare i norra länet.

 Den nya sjuksköterskeutbildningen innebär att den verksamhets-förlagda utbildningen är omlagd och alla studenter har en valfri period sista terminen. Fokusera den valfria perioden mot svårrekryterade områden för att på sikt skapa ett intresse till specialistutbildning inom området.

 En fortsatt satsning på ökad handledarkompetens och utveckling av utbildningsavdelningar i hela landstinget ger vinster som ökad kvalitet på den verksamhetsförlagda utbildningen, vilket i sin tur stimulerar till anställning efter utbildning.

 Landstinget behöver fortsätta att utveckla formerna för att intressera unga människor att söka utbildningar med anknytning till

vårdsektorn. Sommaren 2013 kommer exempelvis praktik att erbjudas till ett 30-tal gymnasieelever inom landstinget.

 Inom ramen för landstingets arbete med Attraktivitetsresan kommer ett av fokusspåren att belysa förutsättningar och framtida satsningar kring samverkan med utbildningsanordnare och åtgärder för att attrahera unga medarbetare.

 Ett sammanhållet gemensamt program för psykologer som genomför sin praktiska tjänstgöring för psykologer (PTP) har lett till ett ökat sökintresse till landstinget.

Landstinget i Kalmar län Datum 2015-05-19 Sida 9(9)

Som stöd för PTP-programmet och för en utvecklad verksamhets-förlagd utbildning (VFU) för studenter från psykologprogrammet har en funktion som kombinerad PTP-samordnare/ studierektor inrättats.

Landstinget kommer inom de närmaste åren vara praktikplats för ett tiotal studenter från psykologprogrammet.

 Samtal och dialog med fackliga organisationer.

Peter Rydasp Personaldirektör Telefon 0480-841 36 peter.rydasp@ltkalmar.se

Landstinget i Kalmar län Webbplats Ltkalmar.se E-post landstinget@ltkalmar.se Organisationsnr

232100-0073

Postadress

Landstinget i Kalmar län Box 601

0480-810 00 vx Bankgiro 833-3007

Personalenheten

TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1)

Datum

2015-04-22 Referens 150054

Landstingsstyrelsen

Utredningsuppdrag 15/22 utredning om kulturcheckar