• No results found

Bilia Fastigheter, proforma

Bilia Fastigheter ansvarar för förvaltningen av Biliakoncer-nens rörelsefastigheter, köp och försäljning av fastigheter, ny- till- och ombyggnation, hyresförhandlingar med externa fastighetsägare samt för att hyra ut vakanta lokaler.

Kontrollera strategiska fastigheter

Bilia behöver specialutrustade fastigheter i anpassade lägen.

Bilias policy är att äga eller på annat sätt kontrollera fastig-heter i strategiska lägen, det vill säga där det är svårt att hitta andra anläggningar med motsvarande funktion, läge och attraktivitet i övrigt.

Bilia Fastigheter har ett nära samarbete med Bilias rörelse-bolag för att se till att fastighetsstrukturen och de enskilda anläggningarna följer med förändrade kundkrav. Bland annat har Bilias huvudanläggningar under de senaste åren genom-gått avsevärda upprustningar som syftar till att förstärka kundupplevelsen.

Vid all ny-, till- eller ombyggnad riktas uppmärksamheten mot att förstärka kundernas upplevelser och mot att se till att Bilias personal har en bra arbetsmiljö. Även miljöaspek-ter vägs in, bland annat har Bilia de senaste åren byggt om vattenreningssystemen vid ett flertal anläggningar och dessa investeringar fortsätter de närmaste åren.

I syfte att reducera koncernens kapitalbindning kan vissa fastigheter vid rätt tillfälle avyttras för att sedan hyras till-baka från externa ägare.

Renodling av beståndet

Efter utdelningen av KFAB till Bilias aktieägare återfinns Bilias fastigheter nästan uteslutande i Sverige, Norge och Danmark.

De fastigheter som var relaterade till lastbils- respektive entreprenadmaskinsverksamheten följde med KFAB. Fastig-heter med en total yta på 96 000 kvadratmeter överfördes till Volvo via KFAB.

Bilia behöll samtliga fastigheter som enbart är relaterade till personbilsverksamheten och de fastigheter där en mindre del av ytorna disponerades av lastbils- respektive entrepre-nadmaskinsverksamheten. I de senare hyr Volvo dessa ytor till marknadsmässiga villkor.

I samband med utdelningen av KFAB tecknade Bilia Fastig-heter ett ettårigt avtal med Volvo om teknisk och ekonomisk förvaltning av de utdelade fastigheterna i Sverige och Norge.

Oförändrat rörelseresultat

Bilia Fastigheters nettoomsättning uppgick under 2003 till 219 miljoner kronor (220). Rörelseresultatet var 106 miljo-ner kronor (106). Fastigheternas redovisade värde uppgick per den 31 december 2003 till 676 miljoner kronor (753).

Under 2003 avyttrades tre fastigheter i Sverige. Samman-taget gav försäljningarna en reavinst på 11 miljoner kronor.

Nya anläggningar

Under året har en ny anläggning i norska Hamar tagits i bruk.

Dessutom pågår projektering för en ny anläggning i Lille-ström.

Mot slutet av 2003 öppnades en ny serviceanläggning i förhyrda lokaler med bästa läge vid Globen i Stockholm. Av anläggningens totalt 15 medarbetare är 13 servicetekniker.

Vid Bilias huvudanläggning i Sisjön i Göteborg har ”Fram-tidens verkstad” byggts med en miljö som är ljus, luftig, ren och fri från buller. Arbetsplatserna är förbättrade och miljön tilltalande för kunderna. Dessutom kommer en högeffektiv tvätthall att färdigställas under våren 2004. I Värnhem i Malmö har kundmottagningen och butiken byggts om.

Nästa stora projekt är en modernisering av anläggningen i Segeltorp i södra Stockholm.

Under året tecknades avtal med Volvo Lastbilar om uthyr-ning av en anlägguthyr-ning i Huddinge, där Volvo skall bedriva busservice.

Indikation på betydande övervärden

Vid årsskiftet genomfördes en extern värdering av fastighe-ter som utgjorde 60 procent av fastighetsbeståndets totala värde. För resterande fastigheter gjordes interna värderingar utifrån avkastningskrav och bedömd marknadshyra. Sam-manlagt indikerar värderingen ett övervärde i storleksord-ningen 900 miljoner kronor. Noteras bör att den externa värderingen inkluderar marknadshyror som sammanlagt över-stiger debiterade hyror med 13 miljoner kronor.

Nyckeltal

Nettoomsättning, Mkr1) Rörelseresultat, Mkr Rörelsemarginal, %

2003 2002 2003 2002 2003 2002

Sverige 156 149 89 88 56,9 59,1

Norge 47 53 13 12 26,7 21,6

Danmark 15 14 6 6 38,7 45,0

Övrigt 1 4 –2 0 — —

Totalt Bilia Fastigheter, proforma 219 220 106 106 48,1 48,1

1) I nettoomsättningen ingår hyresintäkter från ej ägda fastigheter i Sverige med 8 Mkr (5) och i Norge med 30 Mkr (28).

För vidare information se not 17 Fastighetsförteckning.

Fastighetsbeståndet fördelat per land

Antal Yta (tkvm) Andel %

Sverige 30 224 80

Norge 4 27 10

Danmark 7 27 9

Övriga länder 1 3 1

Totalt 42 281 100

Utöver det totala antalet ägda fastigheter förhyr Bilia totalt 24 fastigheter/lokaler med en total yta på 53 tkvm.

03 02 240 180 120 60 0

Nettoomsättning, Mkr

Mkr

03 02 120

90 60 30 0

60 45 30 15 0

%

Rörelseresultat, Mkr Rörelsemarginal, %

Rörelseresultat, Mkr

03 02 20

15 10 5 0

Avkastning på operativt kapital, %

Omsättningen utgörs huvudsakligen av hyresin-täkter från koncernföretag.

Direktavkastningen uppgick till 20,2 procent (19,9).

Avkastningen på operativt kapital uppgick till 16,7 procent (15,0).

Rörelseresultatet var sta-bilt jämfört med 2002.

03 02 20

15 10 5 0

Direktavkastning, %

Förvaltningsberättelse

IT

Effektiva IT-stöd ger Bilia förutsättningar för bättre kund-service, effektivare arbetsmetoder och ökad kommunikation mellan koncernens bolag. IT-strategin omfattar investering i och utveckling av flera viktiga system: verksamhetssystem, administrativa system, nätverk samt Internet- och intranät-lösningar. För att systemen skall utnyttjas effektivast möjligt, genomförs återkommande utbildningar i dess användning.

Effektivare IT-infrastruktur

Hösten 2003 implementerades ett nytt datanätverk i Sveri-ge och NorSveri-ge. Det nya nätverket är snabbare, säkrare och betydligt enklare för användarna. Dessutom medför det minskade kostnader.

Under 2003 genomfördes även en stor upphandling av ett nytt telefonisystem för hela den svenska verksamheten. Det nya systemet innebär en standardisering av telefonin inom Bilia i Sverige och är därmed en viktig plattform för att öka den inre effektiviteten och utveckla nya tjänster för kun-derna. Dessutom innebär det en avsevärd besparing, jäm-fört med tidigare.

Bilia har stegvis börjat lämna PC som arbetsstationer för att istället gå över till så kallade tunna klienter där all pro-gramvara administreras på centrala servrar. Två pilotinstal-lationer har visat att driften blir stabilare samtidigt som kostnaderna sänks. Under 2004 går Bilia i Sverige över till tunna klienter.

Verksamhetssystem – TACDIS

Basen i Bilias system för hantering av försäljning och service är det Volvogemensamma systemet TACDIS (Truck And Car Dealer Information System). I säljsituationen hjälper systemet kunden att välja modell, färg, motoralternativ, utrustning, finansiering, försäkring etc. I verkstaden finns stöd för tidsbeställning, reparation, reservdelsbeställning, leverans och fakturering. Varje enskilt fordon har en logg där alla uppgifter samlas. Under 2003 genomfördes ett pro-jekt för att ytterligare öka effektiviteten i användningen av TACDIS, bland annat genom att säkerställa en enhetlig användning av de bästa metoderna.

Webbaserad kundservice

Internet är en integrerad del av Bilias verksamhet. Bilias webb-platser förbättrar kundservicen och ökar effektiviteten. På webbplatserna, www.bilia.se, www.bilia.no och www.bilia.dk, kan kunderna bland annat boka service eller reparation av bilen, göra finansieringskalkyler, specificera bilen vid nybils-köp, söka begagnade bilar, få prisinformation eller köpa pro-dukter från webbshopen. Undersökningar visar att över 80 procent av bilköparna använder Internet för att söka infor-mation.

Utveckling av nya system

Under året installerades ett nytt system för leveransadmini-stration i Stockholm och Göteborg. Systemet förbättrar kontrollen över varje enskilt fordon och ökar avsevärt effek-tiviteten i leveransprocessen, bland annat genom bättre pla-nering av extra tillbehör som skall installeras av Bilia.

Genom att korta tiden från det att Bilia får en bil från leve-rantör till dess den når kunden, minskar Bilia det kapital som binds i varulager.

För att förbättra administrationen och öka säkerheten vid utlåning av provbilar installeras ett egenutvecklat, webbase-rat provkörningssystem i Bilia. Kundens körkort scannas och kontrolleras mot körkortsregistret. Systemet håller också reda på vilka bilar kunden provkört och vilken säljare som hade kontakt med kunden, vilket underlättar säljarnas upp-följning av kunderna. Provkörningssystemet har visat sig så framgångsrikt att Bilia överväger att erbjuda produkten till andra bilåterförsäljare.

Förvaltningsberättelse

Kvalitet

Bilias verksamhet är till största delen kundorderstyrd.

Detta ställer stora krav på att organisationen är flexibel med effektiva verksamhetsanpassade bakomliggande system.

På servicesidan innebär effektiva processer att väntetider för verkstadsbesök blir så korta som möjligt. Med rätt för-planering finns nödvändiga reservdelar och tillbehör framme när bilen kommer in på service eller skall repareras.

Effektiva processer inom Bilaffären bidrar till att förkorta tiden från det att bilen är färdig hos leverantören till dess kunden hämtar den. Nya system för effektivare leveransad-ministration installerades under året.

Kvalitetsfrågor är en viktig del i Bilias strävan att ta hän-syn till koncernens samtliga intressenter i sin affärsverksam-het. Effektiva och stabila processer är viktiga i Bilias arbete med att säkerställa en hög kvalitet. Samtidigt är dessa en för-utsättning för Bilia att uppnå de övergripande finansiella målen.

Auktoriserade bilverkstäder

Bilias personbilsbolag arbetar med särskilda kvalitetssystem i de olika länderna. De svenska verkstäderna arbetar med Grönt Ljus – kontrollerad bilverkstad. Grönt Ljus innebär att verkstaden uppfyller de krav som ställs för att bli godkänd som kontrollerad bilverkstad. Det innebär bland annat att

// 50 60 70 80 90 1 Göteborg

Stockholm Norr Stockholm Söder Eskilstuna Malmö Region

Skövde

Bilias Verkstadsradar, %

// 50 60 70 80 90 1 Göteborg

Stockholm Norr Stockholm Söder Eskilstuna Malmö Region

Skövde

Bilias Nybilsradar, %

Verkstads- och Nybilsradar visar hur nöjda kunderna är i sina kontakter med Bilia.

Nybilsradar: Kunder som köpt ny bil hos Bilia.

Verkstadsradar: Kunder som anlitat Bilias verkstäder.

Diagrammen visar andelen kunder som ger betyg 4 eller högre på en 5-gradig skala, Bilia Personbilar AB i Sverige.

2003 2002

verkstäderna följer Verkstadens reparationsvillkor som utar-betats av Motorbranschens Riksförbund (MRF) och är god-kända av Konsumentverket. Ett system med oannonserade stickprovskontroller kontrollerar den tekniska kvaliteten och att utlovade priser hålls.

Plåt- och lackverkstäderna arbetar efter Kvalitet Plåt och Lack 2000, som är en kvalitetskontroll som handhas av MRF och Motorbranschens Arbetsgivareförbund. Bilias svenska personbilsverksamhet är även auktoriserad av Bilplastteknik för reparationer av plastdetaljer. Bilplastteknik är ett samar-bete mellan MRF och försäkringsbolagen.

Bilia Excellence Award

Bilia Excellence Award är ett pris som varje år delas ut till det Biliaföretag som uppvisar det bästa sammanvägda resul-tatet inom tre områden: nivå och förbättring av avkastning på operativt kapital, servicetillväxt samt kundtillfredsstäl-lelse.

Miljö

Bilias miljöpolicy slår fast att koncernens tjänster och pro-dukter skall påverka naturen och miljön så lite som möjligt och på så sätt bidra till en hållbar utveckling.

Miljöarbetet skall utföras inom ramen för affärsidén och präglas av en helhetssyn där teknik, ekonomi och ekologi vägs samman. Miljöarbetet bedrivs i huvudsak ute i dotterbola-gen, som integrerar Bilias övergripande miljöpolicy i sin verk-samhet, vilket förutsätter medarbetarnas engagemang och delaktighet och fortlöpande kompetensutveckling.

Bilias vägledande principer för miljöarbetet Bilia skall:

• uppfylla myndigheternas krav med god marginal

• tillsammans med kunden söka efter de transportalternativ som är mest skonsamma mot miljön

• välja miljöanpassat och återvinningsbart material

• beakta miljön vid investeringar och vid alla inköp

• välja arbetsmetoder och teknik som är skonsamma mot miljön

• bedriva ett aktivt och kontinuerligt förbättringsarbete

• sälja produkter som håller hög miljömässig standard

• ställa krav på och aktivt påverka leverantörer, kunder och andra samarbetspartners att tillverka och använda produk-ter med minimal belastning på miljön

• öka kunskapen om miljöfrågor hos alla anställda.

Ren luft och rent vatten

Viktiga hörnstenar för miljöarbetet är att arbeta mot Frisk luft och Rena sjöar och vattendrag – två av Sveriges nationella miljökvalitetsmål. Friskare luft kan Bilia bidra till genom att utföra bra, miljöinriktad service på kundernas fordon. Bland annat ger rätt service av motor och avgassystem lägre bräns-leförbrukning och utsläpp av skadliga emissioner.

Bilia arbetar bara med de bästa köldmediealternativen för de kyl- och frysaggregat som finns i kundernas fordon och på anläggningarna. Bilia arbetar hela tiden med att minska kol-dioxidutsläppen genom att finna bättre alternativ för ener-giförsörjningen till anläggningarna.

Rena sjöar och vattendrag kan Bilia bidra till genom att min-ska utsläppen av orenat vatten från biltvättar till de kommu-nala reningsverken. Under perioden 2000–2005 installeras reningsverk för att återvinna stora mängder vatten samt min-ska förbrukningen av rent vatten vid 23 anläggningar i Sverige.

Avfallssortering

På Bilias anläggningar prioriteras bland annat avfallssorte-ring. Miljöfarligt avfall omhändertas enligt väl genomarbeta-de rutiner. Bilia har system, egna eller tillsammans med sam-arbetspartners, för att omhänderta avfall från service och restprodukter från skadereparationer. Det mesta sorteras till återvinning: från trasiga plåtskärmar och plaststötfångare till utbytta oljefilter och övrigt farligt avfall. De Volvobilar som produceras idag är till mycket stora delar återvinnings-eller återanvändbara.

För att säkerställa att Bilias medarbetare har en hög miljö-mässig kompetens bedrivs kontinuerlig miljöutbildning.

Bland annat sker utbildning om miljöbalken. Koncernens medarbetare får även fortlöpande miljöinformation.

Miljöcertifiering enligt ISO 14001

Bilia bedriver i Sverige vad som inom Miljölagstiftningen kal-las farlig verksamhet: bensinförsäljning, biltvättanläggningar och billackering. I Sverige är 27 anläggningar anmälnings-pliktiga på grund av bensinförsäljning där inga utsläpp får ske, 13 anläggningar på grund av biltvätt som ger utsläpp till vatten och 9 på grund av utsläpp av lösningsmedel till luft.

De anmälningspliktiga delarna utgör en mindre del av Bilias totala verksamhet. Samtliga svenska bolag är miljöcertifiera-de enligt ISO 14001.

Inga miljötvister

Bilia är inte inblandat i några miljötvister. Bilias ledning bedömer att risken är liten för framtida kostnader av bety-delse för åtgärdande av miljöskador.

Related documents