• No results found

Finansiella instrument: Upplysningar och klassificering

Allmänna redovisningsprinciper

RR 27 Finansiella instrument: Upplysningar och klassificering

Jämförbara uppgifter för tidigare perioder finns inte tillgängliga, varför jämförelsesiffrorna för tilläggsupplysningarna inte omräk-nats i enlighet med rekommendationen.

Rapportering för segment

Koncernens interna rapporteringssystem är uppbyggt med tanke på uppföljning av avkastningen på koncernens varor och tjänster varför rörelsegrenar är den primära indelningsgrunden.

Klassificering

Anläggningstillgångar, långfristiga skulder och avsättningar består i allt väsentligt enbart av belopp som förväntas återvinnas eller betalas efter mer än tolv månader räknat från balansdagen.

Omsättningstillgångar och kortfristiga skulder består i allt väsent-ligt enbart av belopp som förväntas återvinnas eller betalas inom tolv månader räknat från balansdagen. Om avvikelse sker från denna princip redovisas detta i not till respektive balanspost.

Bilias fastighetsbestånd utgörs enbart av rörelsefastigheter som i huvudsak används i koncernens verksamhet.

Värderingsprinciper

Tillgångar, avsättningar och skulder har värderats till anskaff-ningsvärden om inget annat anges nedan.

Koncernredovisning

Koncernbokslutet är upprättat enligt förvärvsmetoden i enlighet med Redovisningsrådets rekommendationer och omfattar moder-bolaget Bilia AB och dotterbolagen, varmed avses de bolag i vilka Bilia AB äger mer än 50 procent av aktiernas röstvärde eller har ett bestämmande inflytande.

Goodwill

Koncernmässig goodwill uppkommer när anskaffningsvärdet vid förvärv av andelar i dotterföretag överstiger det verkliga värdet på det förvärvade företagets identifierbara nettotillgångar. Goodwill redovisas till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade avskrivningar och eventuell nedskrivning.

Eliminering av transaktioner mellan koncernföretag Koncerninterna fordringar och skulder samt transaktioner mellan företag i koncernen elimineras i sin helhet.

Omräkning av utländska dotterföretag

Boksluten för utländska dotterbolag, vilka samtliga är självständi-ga utlandsverksamheter, har omräknats till svenska kronor enligt dagskursmetoden. Samtliga poster i de utländska dotterbolagens balansräkningar har omräknats till svenska kronor med de valuta-kurser som gällde vid årsskiftet (balansdagens kurs). Resultaträk-ningen har omräknats med genomsnittliga valutakurser under räkenskapsåret (medelkurs). De omräkningsdifferenser som där-vid uppstått har direkt påverkat koncernens eget kapital.

Koncernbidrag och aktieägartillskott

Företaget redovisar koncernbidrag och aktieägartillskott i enlighet med uttalandet från Redovisningsrådets Akutgrupp.

Aktieägartillskott förs direkt mot eget kapital hos mottagaren och aktiveras i aktier och andelar hos givaren, i den mån nedskriv-ning ej erfordras.

Koncernbidrag som är att jämställa med en utdelning redovisas som utdelning. Det innebär att erhållet koncernbidrag och dess aktuella skatteeffekt redovisas över resultaträkningen.

Intäkter

Intäktsredovisning sker i resultaträkningen när det är sannolikt att de framtida ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla bolaget och dessa fördelar kan beräknas på ett tillförlitligt sätt. Intäkter-na inkluderar endast det bruttoinflöde av ekonomiska fördelar som företaget erhåller eller kan erhålla för egen räkning.

Inkomst vid varuförsäljning redovisas som intäkt då bolaget till köparen har överfört de väsentliga risker och förmåner som är för-knippade med varornas ägande och bolaget inte heller utövar någon reell kontroll över dessa varor som sålts. Intäkterna redovi-sas till det verkliga värdet av vad som erhållits.

Intäktsredovisning av servicearbete sker när det ekonomiska utfallet för utfört servicearbete kan beräknas på ett tillförlitligt

Ekonomisk redovisning

sätt och de ekonomiska fördelarna tillfaller bolaget. Successiv vin-stavräkning tillämpas. Detta innebär att i de fall färdigställande-graden kan beräknas på ett tillförlitligt sätt så redovisas inkoms-ten som intäkt baserad på färdigställandegraden på balansdagen.

Färdigställandegraden för servicearbete har fastställts genom vär-dering av utförda tjänster och insatt material per balansdagen.

Intäkter från uthyrda fordon redovisas linjärt under avtals-perioden.

Provisioner på finansiella tillgångar redovisas linjärt under inne-havstiden och beräknas på den utestående avbetalnings- och lea-singstocken för vilken det finns regressansvar.

Resultat från kundfinansiering

Koncernens kundfinansiering är omfattande och svarar för en betydande andel av koncernens resultat. Koncentrationen till kärn-verksamheten har inneburit att kundfinansieringen ökat i betydel-se både vad avbetydel-ser möjlighet att kunna analybetydel-sera koncernens resul-tat och bedöma koncernens framtida intjäningsförmåga.

Långtidsleasing, avbetalningskontrakt, löpande nettoavkastning på finansiella kontrakt som överlåtits på Volvofinans samt övriga provisioner i samband med finansiering som överlåtits till finans-bolag redovisas i not 4.

Jämförelsestörande poster

Under jämförelsestörande poster redovisas händelser och transak-tioner vilkas resultateffekter är viktiga att uppmärksamma när periodens resultat jämförs med andra perioder.

Fordringar

Fordringar är redovisade till anskaffningsvärde minskat med even-tuell nedskrivning.

Utländsk valuta

Fordringar och skulder i utländsk valuta värderas till balansdagens kurs.

Kursdifferenser på finansiella fordringar och skulder redovisas bland finansiella poster. Kursdifferenser på rörelsefordringar och rörelseskulder förekommer ej. I den mån fordringar och skulder i utländsk valuta har terminssäkrats omräknas de till terminskurs.

Varulager

Varulagret är upptaget till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet. Därvid har inkuransrisk beaktats. An-skaffningsvärdet beräknas enligt först in-, först ut- principen.

Leasing

Leasing klassificeras i koncernredovisningen antingen som finansi-ell finansi-eller operationfinansi-ell leasing. Finansifinansi-ell leasing föreligger då de eko-nomiska riskerna och förmånerna som är förknippade med ägan-det i allt väsentligt är överförda till leasingtagaren. I annat fall är det fråga om operationell leasing. I korthet innebär finansiell lea-sing att gällande anläggningstillgång redovisas som tillgångspost i balansräkningen. Förpliktelsen att betala framtida leasingavgifter har redovisats som lång- och kortfristiga skulder. De leasade till-gångarna avskrivs enligt plan medan leasingbetalningarna redovi-sas som ränta och amortering av skulderna. Operationell leasing innebär i korthet att någon tillgångs- eller motsvarande skuldpost inte redovisas i balansräkningen hos leasingtagaren.

I moderbolaget redovisas samtliga leasingavtal enligt reglerna för operationell leasing.

Immateriella tillgångar

Immateriella tillgångar som förvärvats och utgifter för utveckling av programvaror avsedda för verksamheten redovisas som tillgång-ar i balansräkningen och är redovisade till anskaffningsvärde minus ackumulerade avskrivningar.

Lånekostnader

Lånekostnader belastar resultatet i den period till vilken de hän-för sig, utom till den del de ingår i en tillgångs anskaffningsvärde.

Avskrivningar

Avskrivningar enligt plan baseras på ursprungliga anskaffningsvär-den minskat med beräknat restvärde och beräknad nyttjandepe-riod. Följande avskrivningssatser tillämpas:

% Koncernen Moderbolaget

exklusive tillgångar för uthyrning 10–20 20 Goodwill var huvudsakligen hänförlig till de under året utdelade verksamheterna ingående i KFAB: Bilia Maskin AS, Bilia Entre-prenørmaskiner A/S, Bilia Baumaschinen GmbH, TBS Wroclaw, Bilia Stavebni Stroje Czechia och Oy Rolac Ab. Bolagens historis-ka och förväntade lönsamhet medför att det ekonomishistoris-ka värdet väl motiverar en avskrivning av goodwill på tio år.

Avskrivning av leasingfordon anpassas för varje objekt med utgångspunkt från fordonets ålder och körsträcka.

Nedskrivningar

De redovisade värdena för koncernens tillgångar kontrolleras vid varje balansdag för att utröna om det finns någon indikation på nedskrivningsbehov. Om någon sådan indikation finns, beräknas tillgångens återvinningsvärde som det högsta av nyttjandevärdet och nettoförsäljningsvärdet. Nedskrivning görs om återvinnings-värdet understiger det redovisade återvinnings-värdet.

Skatt

Uppskjuten skatt beräknas med utgångspunkt i temporära skillna-der mellan redovisade och skattemässiga värden på tillgångar och skulder. Beloppen beräknas baserade på hur de temporära skillna-derna förväntas bli utjämnade och med tillämpning av de skatte-satser och skatteregler som gäller eller är aviserade på balans-dagen.

Uppskjutna skattefordringar avseende avdragsgilla temporära skillnader och underskottavdrag redovisas i den mån det är sanno-likt att dessa kommer att medföra lägre skattekostnader i framtiden.

I koncernens balansräkning uppdelas obeskattade reserver i uppskjuten skatteskuld, vilken redovisas som en avsättning och

en kapitaldel, vilken ingår i bundna reserver. Skatteskulden beräk-nas med utgångspunkt från den förväntade skattesatsen för nästa år i respektive land.

Skattesatsen för Sverige i årets bokslut är 28 procent.

Upplysningar och klassificeringar finansiella instrument

Långfristiga värdepappersinnehav och andra långfristiga fordring-ar värderas till anskaffningsvärde om inte en prövning påvisfordring-ar behov av nedskrivning.

Kundfordringar och övriga fordringar värderas till anskaffnings-värde. Reservering för osäkra kundfordringar görs efter individu-ell prövning.

Kortfristiga placeringar utgörs främst av överskottslikviditet som placeras hos Volvofinans och värderas till anskaffningskost-nad plus upplupen intäktsränta.

Leverantörsskulder redovisas till anskaffningsvärde. Övriga finan-siella skulder redovisas till anskaffningsvärde jämte upplupen ränta beträffande räntebärande skulder.

Bilia använder derivatinstrument i form av ränteswapar för att kontrollera exponeringen mot förändringar i räntesatser. Belopp som skall erläggas eller erhållas till följd av ränteswapar redovisas löpande som ränteintäkt eller räntekostnad.

Ersättningar till anställda

Moderbolaget och svenska dotterbolag Förmånsbaserade pensioner:

Bolagen tillämpar FARs rekommendation nr 4, Redovisning av pen-sionsskuld och pensionskostnad.

Bolagen har utfäst förmånsbaserade pensioner till anställda som inte har säkerställts helt genom tecknande av pensionsförsäk-ringar, så kallad ”pensionering i egen regi”. Bolagets förpliktelser att i framtiden utbetala pension har härvid ett kapitalvärde, bestämt för varje anställd av bland annat pensionsnivån, åldern och i vilken grad full pension blivit intjänad. Kapitalvärdet är nuvärdet av bolagets förpliktelser att i framtiden utbetala pension och har beräknats enligt försäkringsmatematiska grunder. De löne- och pensionsnivåer som råder vid balansdagen har legat till grund för beräkningen av kapitalvärdet.

De försäkringstekniska grunderna för beräkning av kapitalvär-det är de av Finansinspektionen fastställda grunderna FFFS 2001:13 som bland annat innehåller ett förräntningsantagande om 3 procent per år för indexerade pensioner och 3,5 procent per år för icke-indexerade pensioner. I de fall ränteantagandena förän-drats har effekten av förändringen påverkat resultatet vid den tid-punkt som förändringen skett. För ITP-planen beräknar Pensions-registreringsinstitutet (PRI) vilka avsättningar som skall göras.

Pensionsåtagandena redovisas som en avsättning i balansräk-ningen, i den mån tryggandelagen medger detta, under rubriken

”Avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser”.

I not till balansräkningen lämnas upplysning om hur stor del av avsättningarna som omfattas av tryggandelagen.

Årets pensionskostnader har belastat rörelseresultatet. Ränta på kapitalvärdet redovisas bland finansiella kostnader.

Avgiftsbaserade pensioner:

Bolagets förpliktelse för varje period utgörs av de belopp som bola-get skall bidra med för den aktuella perioden. Följaktligen krävs det inga aktuariella antaganden för att beräkna förpliktelsen eller

kostnaden och det finns inga möjligheter till några aktuariella vin-ster och förluvin-ster.

Förpliktelsen beräknas utan diskontering, utom i de fall den inte i sin helhet förfaller till betalning inom tolv månader efter utgången av den period under vilken de anställda utför de relate-rade tjänsterna.

Utländska koncernföretag

Koncernens utländska dotterbolag tillämpar i respektive land all-mänt accepterade principer för pensionsredovisning innebärande att intjänad pensionsrätt löpande redovisas som kostnad. Sålunda beräknade kostnader och avsättningar har utan vidare omräkning intagits i koncernredovisningen.

Avsättningar

En avsättning redovisas i balansräkningen när företaget har ett for-mellt eller inforfor-mellt åtagande som en följd av en inträffad händel-se och det är troligt att ett utflöde av resurhändel-ser krävs för att reglera åtagandet och en tillförlitlig uppskattning av beloppet kan göras.

Garantireserv

En avsättning redovisas när den underliggande produkten eller tjänsten sålts. Garantiavsättningen är beräknad utifrån tidigare års garantiutgifter och en beräkning av framtida garantirisk.

Garantiriskreserv

En avsättning redovisas när bedömt marknadsvärde för avtal med återköpsklausul avseende sålda bilar understiger avtalat återköps-pris.

Omstruktureringsreserv

En avsättning redovisas när en detaljerad omstruktureringsplan har fastställts och omstruktureringen har antingen påbörjats eller annonserats offentligt.

Upplysningar om närstående

Bilias affär är från och med halvårsskiftet 2003 koncentrerad till personbilsverksamhet. Lastbils- och entreprenadmaskinsverksam-heterna med tillhörande fastigheter och andra tillgångar samman-fördes under första halvåret i KFAB-koncernen. Bilias bolagsstäm-ma 2003 beslöt att KFAB-aktierna skulle delas ut till aktieägarna.

Detta genomfördes i början av juli månad.

Mellan AB Volvos och Bilia ABs dotterbolag fanns sedvanliga återförsäljaravtal vilket innebar att Bilias dotterbolag hade samma rättigheter och skyldigheter som varje annat återförsäljarföretag som representerar Volvo. Affärsvillkoren och andra ekonomiska mellanhavanden var sålunda oberoende av Volvos ägarförhållande i Bilia. Volvo hade ej heller bestämmande inflytande i styrelsen (en av nio ledamöter under första halvåret 2003). Som återförsäljare av Volvos produkter inom lastbilar, bussar och entreprenadmaski-ner, utgjorde mindre än hälften av koncernens inköp av produkter och tjänster inköp från Volvoägda företag.

Övriga närstående utgörs av styrelse och ledning och med dessa har inte förevarit andra transaktioner än de som redovisas i not 1 Anställda och personalkostnader.

Bolagets säte

Bilia AB (publ), Göteborg

Organisationsnummer: 556112-5690

Ekonomisk redovisning

Related documents