• No results found

Corporate Governance

Styrelsens arbete under 2003

Styrelsens arbete under 2003 var mer omfattande än normalt.

KFAB-affären och dess följdeffekter, ny VD och till stora delar ny styrelse (sedan i augusti) har ställt extra stor krav på såväl tidiga-re som nuvarande ledamöters engagemang. Utöver normalt fötidiga-re- före-kommande sex ordinarie sammanträden hölls ytterligare sju sam-manträden under 2003 (varav sex under första halvåret). Styrelsen har i dag åtta stämmovalda ledamöter men inga suppleanter. VD ingår i styrelsen. De anställda representeras av två ordinarie sty-relseledamöter och två suppleanter.

Styrelsens arbete följer en årligen fastställd arbetsordning.

Denna innefattar dels de ärenden som styrelsen skall behandla vid varje ordinarie sammanträde, dels arbetsfördelningen inom styrel-sen med särskilda åtaganden för ordföranden. I arbetsordningen anges också regler för den ekonomiska rapporteringen till styrel-sen. VDs ansvar och befogenheter utöver vad lagstiftningen anger, finns närmare reglerat i arbetsordningen.

Bolagets styrelse ägnar särskild uppmärksamhet åt Biliakoncer-nens strategiska inriktning. Effekterna av KFAB-affären och EUs motorfordonsgruppundantag ger möjlighet till alternativ som suc-cessivt kan bli till fördel för Bilia inte minst tack vare bolagets stor-lek och ekonomiska resurser. Huvudleverantörernas inriktningar och mål har samtidigt betydande inverkan på Bilias strategiska plan.

Styrelsens överväganden och beslut måste ytterst syfta till att främja aktieägarnas intresse av värdeutveckling och avkastning.

Styrelsen har också ansvaret för en avvägning av Bilias riskta-ganden. Styrelsen har regler för beslutsordning, ekonomisk rap-portering och finansiering. Därutöver har bolaget regler för kvali-tet, miljö, personal, IT-verksamhet och säkerhetsbevakning.

Åtgärder som successivt stärker Bilias varumärke är också föremål för styrelsens överväganden.

Styrelsen har tillsatt en Villkorskommitté som föreslår styrel-sen dels VDs ersättningsvillkor inklusive bonus, dels system för bonus till övriga ledningspersoner. Styrelsen beslutar också om bonussystem som gäller för alla övriga anställda. Bonusvillkoren är alltid relaterade till den del av bolagets utveckling som berörd person kan påverka. All rörlig ersättning är försedd med maxgräns i relation till den fasta ersättningen.

Hela styrelsen får ta del av revisorernas iakttagelser, värdering-ar och synpunkter. Minst en gång per år lämnvärdering-ar revisorerna en detaljerad information. Härvid sker också en uppföljning av frågor som varit föremål för behandling vid föregående möte med revi-sorerna. Detta arbetssätt har tillämpats under många år. Erfaren-heterna härav är goda och styrelsen har inte funnit det motiverat att tillsätta en särskild revisionskommitté.

Nomineringskommittén

Vid bolagsstämman i juni 2003 fastställdes nya instruktioner för Nomineringskommittén. Fem ledamöter ingår i kommittén inklusi-ve styrelsens ordförande. De fyra största aktieägarna (per utgång-en av september respektive år) utser var för sig utgång-en person att ingå i kommittén. Ledamöterna i kommittén utser ordförande i kom-mittén. I början av december 2003 valdes nuvarande kommittéle-damöter: Sven Hagströmer, Investment AB Öresund, Bengt Lindh, SEB Fonder, Mikael Nachemson, AB Custos och Caroline af Ugglas, Skandia. I kommittén ingår också styrelseordföranden Mats Qvi-berg. Mikael Nachemson är ordförande.

Kommittén har i uppdrag att till bolagsstämman lämna förslag till revisorer (om val skall föreligga), styrelseledamöter och arvode till revisorer respektive styrelsen. Kommittén skall också lämna förslag till ledamöter och deras arvode i annan kommitté som bolagsstämman kan komma att besluta om.

Koncernledningen

Koncernledningen, består av VD och Ekonomidirektören i Bilia AB samt VD i Bilia Personbilar AB, är placerad i Göteborg. Med iakttagande av den arbetsordning som bland annat reglerar förhål-landet mellan VD och styrelsen, svarar koncernledningen för for-mulering av koncernens övergripande strategi, affärsstyrning, för-delning av finansiella resurser inom verksamheten samt för koncernens finansiering, kapitalstruktur och riskhantering. Till uppgifterna hör även frågor rörande koncernövergripande före-tagsförvärv och andra större projekt. Dessutom ansvarar koncern-ledningen för att sammanställa verksamhetens ekonomiska rappor-tering, för kommunikationen med aktiemarkanden samt en rad andra frågor av koncernövergripande natur.

Bolagens styrning

Verksamheten inom koncernen är till stor del decentraliserad och bolagen har ett stort mått av befogenheter och ansvar. Relationen mellan bolagen och koncernledningen är främst knuten till kon-cerngemensamma projekt och till arbetet i respektive bolags sty-relse. VD i Bilia AB är ordförande i samtliga bolagsstyrelser.

Jan Pettersson f 1949, ekonom-examen vid Stockholms universitet.

VD i Bilia AB och koncernchef sedan den 10 juni 2003. Styrelse-ledamot i Active Driving AB.

Köpoptioner i Bilia AB: 25 000.

Innehav i Bilia AB: 5 000 aktier.

Ledamot av Bilia ABs styrelse sedan 2003.

Tommy Andersson f 1948.

VD i Bilia Personbilar AB.

Anställd sedan 1995.

Köpoptioner i Bilia AB: 10 000.

Innehav i Bilia AB: 0 aktier.

Gunnar Blomkvist f 1955, civ ekon.

Ansvarsområde: Koncernstab ekonomi/finans/controlling.

Anställd sedan 1984.

Köpoptioner i Bilia AB: 10 000.

Innehav i Bilia AB: 1 325 aktier.

Koncernledning

Diagramförteckning sida

Bilias försäljning, Norge 21

Bilias försäljning, Sverige 21

Historik, personbilsförsäljningen 21

Totalmarknad, Danmark 21

Totalmarknad, Norge 21

Totalmarknad, Sverige 21

Bilia Fastigheter, proforma

Avkastning på operativt kapital, % 27

Direktavkastning, % 27

Nettoomsättning, Mkr 27

Rörelseresultat, Mkr 27

Kvalitet

Bilias Nybilsradar, % 30

Bilias Verkstadsradar, % 30

Resultaträkningar

Rörelseresultat exklusive jämförelsestörande

poster per kvartal, Mkr 34

Finansnetto, Mkr 34

Nettoomsättning, Mkr 34

Rörelseresultat exklusive jämförelsestörande poster, Mkr 34 Noter

Fördelning utländskt eget kapital, % 58

Genomsnittlig räntesats, % 58

Utestående lån, Mkr 58

Förfallostruktur jämfört med policy, % 59

Femårsöversikt

Avkastning på eget kapital, % 69

Avkastning på sysselsatt kapital, % 69

Nettolåneskuld/eget kapital, ggr 69

Nettoomsättning, Mkr 69

Resultat före skatter, Mkr 69

Rörelseresultat exklusive jämförelsestörande poster, Mkr 69

Soliditet, % 69

Sysselsatt kapital, Mkr 69

Diagramförteckning sida

Affärsidé, mål och strategier

Avkastning på eget kapital, % 2

Avkastning på sysselsatt kapital, % 2

Rörelsemarginal, % 2

Andel anställda, Bilaffären, 17% 3

Andel anställda, Serviceaffären, 83% 3

Nettoomsättning, Bilaffären, 68% 3

Nettoomsättning, Serviceaffären, 32% 3

Tillväxt, Bilaffären, % 3

Tillväxt, Serviceaffären, % 3

Täckningsbidrag, Bilaffären, 24% 3

Täckningsbidrag, Serviceaffären, 76% 3

Bilia-aktien

“Nya” Bilia Omsättning, Mkr 11

“Nya” Bilia Täckningsbidrag, Mkr 11

Bilia Academy

Fördelning av anställda per funktion, % 13

Utbildningsfördelning, % 13

Åldersstruktur, antal 13

Översikt “Nya” Bilia

Nettoomsättning per funktion, % 17

Nettoomsättning per land, % 17

Personbilar

Avkastning på operativt kapital, % 19

Nettoomsättning, Mkr 19

Omsättningsandel per varumärke, % 19

Rörelseresultat, Mkr 19

Bilias försäljning, Danmark 21

Definitioner av nyckeltal

Avkastning på eget kapital Årets resultat i förhållande till genom-snittligt eget kapital.

Avkastning på operativt kapital Rörelseresultat med tillägg av finan-siella intäkter samt viss reducering för de bolag som tar finansie-ring i egen balansräkning i förhållande till genomsnittligt operativt kapital (se definition nedan).

Avkastning på sysselsatt kapital Rörelseresultat med tillägg av räntekostnader som ingår i rörelsen och finansiella intäkter i för-hållande till genomsnittligt sysselsatt kapital (se definition nedan).

Direktavkastning Utdelning i förhållande till årets genomsnittliga börskurs.

Fastigheternas direktavkastning Driftsöverskott i förhållande till fastigheternas genomsnittliga redovisade värde under året.

Förädlingsvärde Rörelseresultat exklusive jämförelsestörande poster med tillägg av lönekostnader inklusive lönebikostnader.

Hyresvärde Hyresintäkter plus bedömd marknadshyra för outhyrda ytor, hyresrabatter och hyresförluster.

Kapitalets omsättningshastighet Nettoomsättning i förhållande till genomsnittlig balansomslutning.

Medelantal anställda Betalda närvarotimmar i relation till normal årsarbetstid i respektive land.

Nettolåneskuld Nettolåneskulden utgörs av räntebärande skulder med avdrag för likvida medel, räntebärande kort- och långfristiga fordringar samt leasingfordon.

Operativt kapital Samtliga ej räntebärande tillgångar med avdrag för ej räntebärande kortfristiga skulder och avsättningar.

Price/Earnings ratio (vinstmultiplikator) Börskurs vid årets utgång i relation till vinst per aktie.

Rörelsemarginal Rörelseresultat i förhållande till nettoomsättning.

Skatter Uppdelning av obeskattade reserver i uppskjuten skatte-skuld respektive bundna reserver har gjorts på basis av skattesats 28 procent.

Soliditet Eget kapital i förhållande till balansomslutning.

Sysselsatt kapital Balansomslutningen med avdrag för ej ränte-bärande kortfristiga skulder och avsättningar samt uppskjuten skatteskuld.

Utdelningsandel Utdelning i förhållande till årets vinst.

Vinstmarginal Årets resultat i förhållande till nettoomsättning.

Related documents