• No results found

Här beskrivs ändamål utöver försörjningsstödet som det är vanligt att ansökan om ekonomiskt bistånd gäller. Vissa ingår vanligen i skälig levnadsnivå om kostnaden är skälig och sökanden uppfyller förutsättningarna för försörjningsstöd i övrigt. För rätt till bistånd till övriga ändamål krävs särskilda förutsättningar. Bedömningen ska utgå från vad en låginkomsttagare normalt kan kosta på sig. Möjligheten att behovet kan tillgodoses på annat sätt eller till lägre kostnad ska prövas, och den sökandes tidigare och väntade möjligheter att själv tillgodose behovet ska beaktas.

Barns fritidsaktiviteter

Bistånd kan utgå till barns fritidsaktiviteter med högst 8 % av prisbasbeloppet per kalenderår och barn om föräldrarna har uppburit ekonomiskt bistånd under minst sex månader eller längre under den senaste tolvmånadersperioden. Det extra biståndet ska underlätta för barn och ungdomar att delta i fritidsaktiviteter som inte är knutna till skolan eller sin familj. Biståndet beviljas till faktiska kostnader efter kostnadsförslag från den enskilde.

Begravningskostnad

Kostnader för begravning täcks i första hand av dödsboets tillgångar eller genom

försörjningsskyldigas inkomster eller tillgångar. Försörjningsskyldigas betalningsförmåga prövas mot norm för försörjningsstöd där hänsyn tas till tillgångar i form av exempelvis försäkringar.

Begravningskostnader ska i regel endast beviljas vid ansökan från dödsbodelägare eller från den som var försörjningsskyldig för den avlidne.

Migrationsverket ansvarar för begravningskostnader för asylsökande. Om en avliden utlännings ärende handläggs av socialtjänsten enligt 1 § punkt 3 LMA kan särskilt bistånd beviljas för begravningskostnaden enligt 18 § LMA, vilket ska återsökas från staten.

En avliden som inte är folkbokförd i Sverige kan till exempel ha vistats tillfälligt i Sverige, eller ha ansökt om uppehållstillstånd. Asylsökande m.fl. omfattas normalt av LMA men det gäller inte dödsbon. Högsta förvaltningsdomstolen har konstaterat att särskilt bidrag enligt 18 § LMA inte omfattar någon annan än den asylsökande personligen. I dessa fall gäller därför

vistelsekommunens ansvar enligt socialtjänstlagen och en kommun kan inte få ersättning från Migrationsverket för bistånd till begravningskostnad som man beviljat dödsboet enligt 4 kap. 1 § SoL (RÅ 2009 ref 29).

Begravningskostnader går före alla andra kostnader för dödsboet, exempelvis obetald hyra, hushållsel, telefon eller utflyttning och städning av bostaden. Rätten till bistånd bedöms utifrån dödsboets ekonomiska situation och inte dödsbodelägarnas, med undantag för

försörjningspliktiga. Socialnämnden kan dock beakta om den avlidne exempelvis strax före dödsfallet gett bort eller förmånligt sålt tillgångar till en dödsbodelägare. Socialnämnden ska även uppmärksamma hur tillgångarna i dödsboet är värderade.

Vid ansökan om begravningskostnad ska dödsboets alla kända tillgångar som finns vid dödsfallet direkt avräknas, även kommande inkomster som t.ex. skatteåterbäring. Kända innestående inkomster ska i regel inte förskotteras utan sökanden ska begära avbetalning hos

begravningsbyrån.

Bistånd beviljas inte till begravningskostnad när socialnämnden ordnar begravningen inom ramen för dödsboförvaltning enligt 18 kap. 2 § ÄB eller enligt 5 kap. 2 § BegrL när det inte finns någon sökande dödsbodelägare. Om dödsbodelägare saknas och dödsboet saknar tillgångar betalas kostnaden för begravning av socialnämnden utifrån riktlinjerna för bistånd till begravning nedan.

64

Att det finns förutsättningar för dödsboanmälan medför inte alltid att det finns skäl att bevilja ekonomiskt bistånd till begravningskostnaden. Rätten till bistånd ska alltid utredas innan biståndsbeslut fattas.

Om dödsboet helt eller delvis saknar tillgångar bör socialnämnden bevilja bistånd som möjliggör en värdig begravning. Den avlidnes och anhörigas önskemål och formerna bör respekteras om kostnaden ligger inom ramen för skälig levnadsnivå. Biståndet bör motsvara kostnaden för en begravning i Sverige och i regel inte vara högre än ett halvt prisbasbelopp, för skäliga faktiska kostnader som ska styrkas. Kostnadsposter som godkänns är:

Kostnadsposter som godkänns är:

Grundtjänster från begravningsbyrå (riktvärde cirka 35 % av basbeloppet): begravningsbyråns arvode, kista med enkel dekoration, bisättning (här ingår normalt svepning och kistläggning, utkörning av kista till bårhus, bärare vid bisättning och transport av kistan till

kyrkogårdsförvaltningens kapell), urna samt representant vid begravningen.

Viss blomdekoration och enklare förtäring.

Dödsannons (70 mm).

Bistånd till officiant vid borgerlig begravning.

Gravsten eller inskription på befintlig gravsten (riktvärde cirka 15 % av basbeloppet) Kostnaden bör inte överstiga vad en låginkomsttagare normalt har råd med.

Bistånd beviljas inte till kostnader som bekostas genom begravningsavgiften, d.v.s. förvaring av kista hos kyrkogårdsförvaltningen, lokal för begravningsceremoni med eller utan religiösa symboler, kremering, gravöppning, gravplats för kista eller urna under 25 år, gravsättning, spridning eller nedgrävning av aska i minneslund, samt transport av kista från

begravningsceremonin.

Bistånd till kostnad för balsamering beviljas i allmänhet inte. Anhöriga kan alltid välja att begära balsamering om de själva står för kostnaden. Om balsamering är nödvändig på grund av att kroppen ligger längre än 14 dagar på bårhuset kan läkare besluta om att balsamering måste göras.

Kostnaden debiteras dödsboet, men är inte prioriterad före begravningskostnaden.

Biståndet omfattar nödvändiga kostnader för begravning. Merkostnader för begravning på annan ort i eller utanför Sverige omfattas inte, och bistånd till kostnader som överstiger den kostnad som begravningen skulle haft om den ägt rum på hemorten beviljas inte. Kostnader för hemtransport vid dödsfall utomlands beviljas inte. Om en svensk avlider på utlandsresa är det personens hem- eller reseförsäkring eller personens anhöriga som får betala transporten av den avlidna till Sverige. Om försäkring saknas och anhöriga inte har ekonomisk möjlighet att betala för transport, ordnar ambassaden en enkel och värdig begravning i det land där personen

avliditkan ambassaden ordna en enkel och värdig begravning i det land där personen avlidit. Den avlidnes anhöriga kan även ansöka om bistånd för hemtransport av den avlidne. Ansökningar om ekonomiskt bistånd för kostnader för hemtransport hanteras i dessa fall på samma sätt som om personen avlidit i Sverige. Socialstyrelsens rekommendation om ett tak på ett halvt basbelopp gäller för alla slags begravningar och omfattar alla sorters kostnader. Socialtjänsten får göra en bedömning i det enskilda fallet om merkostnader för transport till eller från Sverige beviljas. Om bistånd till begravning utomlands beviljas, är Socialstyrelsens rekommendation att kostnaden motsvarar den för en begravning i Sverige. De merkostnader som uppstår, får de anhöriga stå för.

Internet

65

Bistånd bör beviljas till familjer med barn som går i skolan för att barnen ska kunna delta i skolarbetet. Bistånd beviljas till faktisk skälig kostnad. Utgångspunkten ska vara vad en

låginkomsttagare på orten normalt kan kosta på sig. Övriga biståndssökande kan i särskilda fall beviljas efter individuell prövning med max 0,45% av prisbasbeloppet per månad.

Bistånd bör beviljas till hemutrustning som krävs för att ett hem ska fungera. Enligt SOSFS 2013:1 ingår bl.a. dator med internetuppkoppling i sådan hemutrustning. Vid bedömningen bör man särskilt ta hänsyn till behovet hos barn och ungdomar som går i skolan. Bistånd beviljas till faktisk skälig kostnad. Högsta förvaltningsdomstolen har gett uttryck för det numera som regel finns ett klart behov av att ha tillgång till internet i hemmet för att effektivt kunna ta del i

samhällslivet. Detta gäller inte minst i ärenden av mer integritetskänslig natur som inte lämpligen bör utföras på datorer med internetuppkoppling på offentliga platser. Mot denna bakgrund bör utrymmet för att anse att en enskild är tillförsäkrad en skälig levnadsnivå även utan tillgång till internet i hemmet vara synnerligen begränsat (HFD 2017 ref. 23)..

Dator

Bistånd till dator kan beviljas till familjer med barn i skolålder. Utgångspunkten är vad en låginkomsttagare har råd med och om den sökande har möjlighet att spara och planera för datorköp. Vägledande ska vara cirka 5 % av prisbasbeloppet.

Diskmaskin

Bistånd till diskmaskin beviljas endast om det finns medicinskt behov som är styrkt med läkarintyg och behovet inte kan tillgodoses genom t.ex. handikappersättning, annan boende i hushållet eller genom hemtjänst.

Flyttkostnader

Bistånd kan beviljas till sökande som har försörjningsstöd eller inkomster i motsvarande nivå om flytten är motiverat av hälsoskäl eller sociala omständigheter, t.ex. att sökandens möjligheter att bli självförsörjande genom flytten skulle öka eller att sökandens boendekostnader skulle minska.

Sociala skäl kan vara till exempel dödsfall, skilsmässa eller behov av en ny miljö. Sökanden ska styrka att den gamla bostaden har sagts upp innan bistånd till flyttkostnad beviljas. Vid flytt av arbetsmarknadsskäl till annan ort ska det utredas om behovet kan tillgodoses genom bidrag från Arbetsförmedlingen.

Kostnad beviljas för hyra av släp eller mindre lastbil samt kostnader för bensin och försäkring mot uppvisande av kvitto. Endast om särskilda skäl finns beviljas bistånd till flyttfirma. Om den enskilde på grund av sjukdom, ålder eller andra skäl inte klarar av att flytta på egen hand, bör biståndet omfatta skäliga kostnader för en flyttfirma. Bistånd till flytt utanför Norden beviljas inte. Bistånd kan vid behov beviljas till kostnader för flytt av telefonabonnemang.

Färdtjänst

För färdtjänst beviljas i regel grundavgiften. SL-kort beviljas inte samtidigt. Bistånd till avgift för riksfärdtjänst ska bedömas på samma sätt som kostnad för andra regionala resor.

Förskole- och skolbarnsomsorgsavgift

Barnomsorgskostnader avser avgift för kommunal eller enskild barnomsorg (förskola, familjedaghem och fritidshem). Den som beviljas försörjningsstöd kan befrias från avgift för barnomsorg upp till årskurs tre (vilket gäller för Solna stad). Den sökande ska anmäla ändrade inkomstuppgifter till barn- och utbildningsförvaltningen. Barnomsorgskostnader kan beviljas i avvaktan på avgiftsbefrielse.

66 Glasögon eller kontaktlinser

Sökanden ska visa intyg och kostnadsförslag som styrker behovet och vad som ingår i begärt pris.

Skälig kostnad är 1,5 % av prisbasbeloppet för enkelslipade glasögon inklusive bågar, samt 3,5 % av prisbasbeloppet för progressiva glasögon inklusive bågar. Kostnad för synundersökning tillkommer. Skälig kostnad för synundersökning är högst 1 % av prisbasbeloppet. Bistånd till kostnad för kontaktlinser beviljas om det genom läkarintyg är styrkt att det är det endaende alternativet för sökanden.

Bistånd till specialslipade eller specialbehandlade glas, t.ex. färgade eller extra tunna glas kan beviljas om behovet är styrkt av läkarordination och om speciell slipning eller behandling är det enda alternativet för att korrigera sökandens synfel.

Landstinget ersätter kostnad för glasögon till barn med 800 kr/år men ersätter inte

synundersökning. Om den enskilde ansöker om kostnad för glasögon till barn som överstiger 800 kr ska underlag som styrker behovet lämnas in.

Hemtjänstavgift

Ekonomiskt bistånd beviljas inte till kostnad för hemtjänstavgift. Den enskilde ska alltid ha ett skäligt belopp kvar till sina utgifter när hyra och hemtjänstavgift betalats, s.k. förbehållsbelopp.

Om en person som betalar hemtjänstavgift ansöker om bistånd till glasögon eller tandvård ska de uppmanas att ansöka om att få hemtjänstavgiften nedsatt. Görs beräkning för bedömning av bistånd till annan utgift som ingår i begreppet skälig levnadsnivå utgör hemtjänstavgiften en godkänd kostnad i den ekonomiska beräkningen.

Hemutrustning

Bistånd kan ges till sådan hemutrustning som behövs för att ett hem ska fungera. Den hemutrustning som avses bör kunna tillgodose behov som t.ex. matlagning, umgänge, sömn, förvaring, rengöring och rekreation. Även radio, TV och dator med internetuppkoppling bör ingå i en hemutrustning. Behovet bedöms utifrån den enskildes personliga förhållanden och framtida försörjningsmöjligheter. Vid ansökan om hemutrustning ska hembesök göras. Vid ansökan om bistånd till hemutrustning ska följande övervägas:

• Är behovet akut och nödvändigt för att den sökande med kort varsel ska kunna flytta in i anvisad bostad?

• Kommer sökanden att inom rimlig tid själv kunna skaffa sig eller komplettera en hemutrustning?

• Vilka möjligheter har sökanden haft att spara till eller planera för boende och hemutrustning?

• Vilken hjälp kan den sökande få av nätverket?

• Om behovet av bistånd är föranlett av en orsak som kan täckas av hemförsäkring ska det alltid prövas i första hand.

• När det gäller barnfamiljer ska beaktas om särskilt behov finns hos barnen.

Kostnader för hemutrustning beräknas efter socialnämndens hemutrustningsmall. Observera att priserna i hemutrustningsmallen avser nyinköp från butik och ska ses som maxpris. Det finns oftast billigare alternativ på andrahandsmarknaden, vilket ska undersökas i första hand.

De som omfattas av det kommunala flyktingmottagandet hänvisas att ansöka om lån till hemutrustning via CSN, s.k. hemutrustningslån.

67

Om den enskilde har beviljats träningslägenhet av socialnämnden kan hemutrustning ingå.

Vid tillfälligt behov av ekonomiskt bistånd

Begränsad hemutrustning kan beviljas vid behov till personer som har tillfälligt behov av försörjningsstöd och som för att få en fungerande boendesituation inte kan avvakta till dess att egna inkomster täcker behovet. Bistånd i dessa fall kan avse kostnader för säng, lampor, köksbord och stolar, husgeråd, städartiklar, sängutrustning, handdukar etc. Biståndet ska bedömas restriktivt. Om den sökande har haft möjlighet att planera och spara ihop till hemutrustning skall bistånd inte beviljas.

Vid långvarigt behov av ekonomiskt bistånd

Vid långvarigt behov av ekonomiskt bistånd kan en mer omfattande grundutrustning beviljas vilken ska användas under lång tid och är nödvändig för att sökande ska kunna ta bostaden i bruk. Förutsättningen för att bistånd till grundutrustning ska utgå är att den sökande inom överskådlig tid inte bedöms kunna förbättra sina inkomster och själva bekosta en

grundutrustning. En ytterligare förutsättning är att den sökande har en stadigvarande bostad.

Grundutrustningen bedöms efter bl.a. behov och bostadens storlek. Bistånd till grundutrustning ska beviljas restriktivt och efter det att andra möjligheter är uttömda. Ett kortare

andrahandskontrakt kan inte räknas som stadigvarande bostad. I dessa fall bör grundutrustning inte beviljas utan bedömning bör göras i varje enskilt fall av vad den sökande behöver för att kunna ta bostaden i bruk.

För ungdomar som flyttar hemifrån är huvudprincipen att bistånd till grundutrustning inte ska beviljas. Undantag från denna princip kan göras om starka sociala eller medicinska skäl föreligger.

(se rättsfallet RÅ 1995 ref. 80) Kompletterande hemutrustning

Bistånd till komplettering och reparation av befintlig hemutrustning kan beviljas vid behov till sökande med mer än sex månaders behov av ekonomiskt bistånd. Prövning av behovet skall göras i förhållande till vad som kan anses vara en skälig levnadsnivå och vad en låginkomsttagare i allmänhet har råd att kosta på sig.

Vid separation kan ansökan om kompletterande hemutrustning bli aktuell. Bodelning bör då ha skett och behovet bedöms utifrån det behov av komplettering som finns efter bodelning. I dessa fall kan bistånd beviljas till det mest akuta så att den som fått bostad kan ta den i bruk. Om sökande haft möjlighet att planera och spara ihop till hemutrustning, ska bistånd inte beviljas.

Juridiska kostnader och stämpelavgifter/identitetskort

Juridiska kostnader och stämpelavgifter/identitetskort Advokatkostnader

I första hand ska det rättskydd som ingår i hemförsäkringen utnyttjas. Det gäller t.ex. för vårdnads- och underhållstvister men inte för tvister som rör äktenskapsskillnad, upplösning av samboförhållanden eller bodelning.

Ibland kan rättshjälp från staten beviljas om det finns behov av mer omfattande insatser av juridiskt ombud. Hjälpen prövas utifrån den enskildes ekonomi och är avsevärt begränsad.

Sökande ska uppmanas göra en avbetalningsplan för självrisken vid rättsskydd och för den kostnad som tillkommer sökanden vid statlig rättshjälp vid familjerättsliga mål. En individuell bedömning ska alltid göras.

68 Stämpelavgifter/identitetskort

Bistånd till stämpelavgifter beviljas i regel inte. Om det är viktigt att en äktenskapsskillnad eller bodelning genomförs kan stämpelavgifter beviljas i enskilda fall. Undantag är kostnader för identitetskort som bör beviljas vid behov. Vid upprepade ansökningar om identitetskort, se avsnitt

”Nödprövning och akut bistånd”. Kostnader för pass beviljas i regel inte.

Kostnader vid ansökan om svenskt medborgarskap beviljas inte. Migrationsverkets avgifter för ansökan om uppehålls- och/eller arbetstillstånd beviljas inte eftersom skyddsbehövande och sökande av humanitära skäl är avgiftsbefriade. För asylsökande i Sverige och för make, make eller sambo samt barn under 18 år som vill återförenas med utlänning som har fått uppehållstillstånd som skyddsbehövande eller av humanitära skäl tas ingen avgift ut. Flera stora medborgargrupper och vissa studerande är också undantagna från avgift.

Läkarvård och mediciner

Kostnad för sjukvård och läkemedel som registrerats för högkostnadsskydd godkänns i beräkning av bistånd till dess att högkostnadsskyddet inträder. Kostnad för faktureringsavgift godkänns inte.

Ekonomiskt bistånd kan utgå till årlig mammografiundersökning vid långvarigt behov av försörjningsstöd. Kvitto på utgiften ska uppvisas.

Magasineringskostnad

Bistånd till magasinering av bohag kan beviljas sökande som har löpande försörjningsstöd om denne inom tre månader kommer att få en ny bostad. Beslutet ska tidsbegränsas och omprövas vid behov. Det är den enskilde som ska teckna kontrakt för magasineringen. Bedömningen ska grunda sig på bohagets skick och storlek samt om kostnaden för magasineringen överstiger kostnaden för att köpa nytt bohag.

Psykoterapikostnader

Psykoterapi är sjukvårdshuvudmannens ansvar och bistånd till psykoterapikostnad ska i regel inte beviljas. Den sökande ska hänvisas till vårdcentral eller närmaste öppna psykiatriska mottagning.

Kommunens ansvar vid spelmissbruk

Från och med 1 januari 2018 utvidgas socialnämndens ansvar för att förebygga och motverka missbruk till att även gälla missbruk av spel om pengar (3 kap. 7 § SoL). Regleringen av spelmissbruk blir genom ändringen likställd med missbruk av t.ex. alkohol och andra beroendeframkallande medel (substansmissbruk). I likhet med vad som gäller för

substansmissbruk ska socialnämnden bistå med insatser och försöka motivera spelmissbrukare som behöver stöd, vård och behandlingsinsatser att söka hjälp för att komma till rätta med sina problem.

Resor Rekreationsresor

Huvudprincipen är att bistånd till rekreationsresor inte beviljas. Bedömning ska alltid göras om behovet av rekreation kan tillgodoses genom lek- och fritidsposten i riksnormen. Semestervistelse eller rekreationsresa kan beviljas för barnfamiljer som saknar andra möjligheter till rekreation, har ett klart behov av miljöbyte och rekreation samt uppburit försörjningsstöd under minst ett år och inte beräknas bli självförsörjande inom överskådlig tid. Kostanden för resan ska vara skälig och i nivå med vad barnfamiljer med låga inkomster i allmänhet har råd med. Det kan avse t.ex. en resa till släktingar med billigaste färdsättet eller en kortare tids hyra av en sommarstuga. Även när

69

vistelsen gäller resa till släktingar i ett annat nordiskt land ska bistånd kunna utgå. Däremot ska bistånd inte ges för resa eller vistelse utom Norden.

För vuxna utan barn ska biståndet prövas mycket restriktivt och endast ges när det finns mycket starka sociala eller medicinska skäl för en resa till anhörig i rehabiliterande syfte. Behovet ska vara styrkt genom t.ex. läkarintyg.

70 Lägerverksamhet m.m. för barn

Med barnens behov som utgångspunkt kan bistånd till en skälig kostnad beviljas till exempelvis lägerverksamhet, idrottsresor eller kolonivistelse utanför skolans ram, utan att det finns särskilda sociala skäl. Biståndet ska reduceras med beloppet för matpengar för motsvarande antal dagar.

Resa till begravning

Bistånd kan beviljas för resa inom Sverige till begravning för nära anhörig eller annan närstående.

Med nära anhörig eller annan närstående menas make/maka eller motsvarande, förälder, barn, syskon, mor- och farförälder och barnbarn eller person som utan att vara nära anhörig stått den sökande mycket nära. Utgångspunkten ska vara vad en låginkomsttagare har råd med.

Återvandringsresor

Utländska medborgare som kommit till Sverige som flyktingar kan söka återvandringsbidrag hos Migrationsverket. Bidraget ges i form av reskostnad och som en allmän schablon per person.

Utländska medborgare som kommit till Sverige som flyktingar kan söka återvandringsbidrag hos Migrationsverket. Bidraget ges i form av reskostnad och som en allmän schablon per person.