• No results found

Block 3. Avtalsfrågan

7 Empiri och analys

7.1 Analys av de grupperade blocken

7.1.3 Block 3. Avtalsfrågan

Detta block kommer att handla om de avtal som har gjorts om e-boken i Sverige, från både de avtalen som biblioteken har gjort och fått. Till de avtal som finns mellan de olika förlagen och Axiell Medias avtal med biblioteken. Det tema som sammanfattade alla artiklar var att det handlade om de avtal som finns mellan både biblioteken och de olika förläggarna och hur de har kommit överens om avtalen.

Artiklarna: ​Status Quo för e-boken på biblioteken, SKL utgångspunkter i e-boksfrågan, E-boken

och Sverige, Natur & kultur och SKL prövar ny e-boksmodell, E-litteratuavtalet åter i rullning, Nytt avtal klar för e-böcker, “Vi får det vi betala för,”Dominanten Axiell Media vill bli större, SKL utreder kritik mot Overdrive.

År 2013 så inleddes en debatt mellan SKL/SKR och bokbranschen “Det framgår att SKL/SKR inom kort kommer att bjuda in bokbranschens parter till samtal med syfte att uppnå nya avtal mellan förlag och kommuner”(Redaktionen, 2013). Utifrån detta citat kan man utesluta om att SKL/SKR är den verksamhet som hanterar om de avtal som sker mellan kommuner och förlag, specifik i detta fall så handlar det om i det om e-böcker. Med tanken på att det pratas om bokbranschen, kan man också utgå från att antingen förlagen eller kommunerna inte är nöjda med det nuvarande avtalet. Vilket parti som är missnöjd med avtalet och vill se ett nytt avtal, så är det svårt att säga vilken påverkan detta kommer att ha för e-bokbranschen i Sverige.

“Bibliotekens utlån av e-böcker hämmar inte e-boksförsäljningen. Det visar en studie som Natur & Kultur låtit göra under det senaste året. Nu har förlaget gjort en överenskommelse på försök med Sveriges bibliotek genom SKL”(....) (Redaktionen, 2014).

Detta citat visar först och främst att biblioteken inte har någon påverkan om att förlagen förlorar ekonomisk av sina e-böcker p.g.a. att deras böcker finns tillgängliga på biblioteken. Detta påstående är mer trovärdig i och med att det kommer från ett förlag, samt samma förlag har gjort en överenskommelse med de svenska biblioteken om e-böcker tack vare SKL/SKR. (....)“alla Natur & Kulturs allmänlitteraturlära e-böcker det kommande året vi utgivning finnas tillgängliga för biblioteken” (Redaktionen, 2014).

Här så visas mer information om att Natur & Kultur tänker skapa en bättre relation mellan de och biblioteken. Genom att tillåta biblioteken få tillgång till alla deras e-böcker när de blir tillgängliga det kommande året. Detta är en stor händelse eftersom många förlag är rädda över att ge ut e-böcker tidigt till biblioteken eftersom de anser att det kan skada de ekonomisk. “För drygt ett år sedan tog Natur & Kultur i tysthet bort sin karenstid på en månad för nykomna allmänlitteraturlära titlar, just för att se om den i bokbranschen så vanliga uppfattningen att e-bokslån “själ” från försäljningen stämde. (....) (Redaktionen, 2014). (....)” förlagets statistik visar att antalet utlån av förlagets e-böcker visserligen har ökat sedan dess, men att försäljningen av e-böcker samtidigt ökat till och med mer än utlånen (Redaktionen, 2014). Dessa citat visar att det som förlagen fruktar mest med att ge ut sina e-böcker förtidigt till biblioteken, fruktan över att det finns en risk med att deras e-böcker själs och läggs ut gratis på internet. Men detta visar också att denna risk inte finns längre, eftersom Natur & Kultur såg positiva siffror i inte bara deras böckers utlåning från biblioteken utan också deras försäljning av e-böcker.

Under 2014 så saknades det en bra modell i Sverige när det kommer till e-böcker.“Än så länge har Sverige ingen bra modell för utlån av e-böcker på biblioteken. Variationerna är stora och alla väntar på den ultimata lösningen”(Andersson, 2014).

Detta citat lyfter upp den nuvarande svenska modellen för utlåning av e-böcker, den fungerar inte för biblioteken. Utan det skulle krävas en ny modell, en modell som många inom

komma fram med denna lösning är det dock ingen som verkar veta eller ens verkar vilja ge förslag på. Det verkar inte vara något problem med varken antalet e-böcker som finns på de svenska biblioteken eller om det saknas någon bok per genrer. Det största problemet verkar var främst att den nuvarande modellen är dålig för både biblioteken och deras användare.Detta problem fanns ännu kvar under 2017 och det hade utöka också till leverantörerna.

Just nu tittar SKLs bolag Kommentus AB på hur upphandling och distribution av e-boken till biblioteken bäst ska ske. De tittar på olika möjligheter som upphandling direkt med förlag eller via distributör, och på möjligheten att göra en upphandling när det finns bara en leverantör (Andersson, 2017).

Detta citat lyfter fram om hur SKL/SKR arbetar med olika förlag och kommuner, när det kommer till avtal om e-böcker. SKL/SKR Kommentus AB verkar vara de som sköter upphandlingen och distributionen av e-böcker till biblioteken. SKL/SKR Kommentus verkar satsa på att kunna få fram ett avtal där biblioteken kan få en direkt talan med förlagen eller med distributören. De ser också över vad man kan eller ska göra när man bara har en leverantör till hands. Om det bara skulle finnas en leverantör så är det nog inte svårt att säga att SKL/SKR Kommentus skulle försöka få fram ett avtal som antingen öppnar upp för flera leverantörer. Under 2017 så framkom det också om att Axiell Media, det största företaget inom leverering av e-böcker inom Sverige höll på att utöka sin verksamhet. “Axiell är världsledande leverantör av tjänster för bibliotek, skolor och museer. Genom att driva bibliotek i Nacka tar företaget ett steg till. Dominanten vill växa sig större” (Sivertsson & Eriksson, 2017). Citatet visar på både hur stor Axiell Media och att företaget vill bli större. Citatet ovanför visar att Axiell Media erbjuder sina tjänster inte bara i Sverige och Norden utan också globalt. Axiell Media arbetar med e-böcker till andra tjänster än bara bibliotek, t.ex. museum. Det är också ett intressant steg som Axiell Media har tagit genom att köpa rätten till att driva bibliotek i Nacka. Vilken roll

biblioteket kommer att ha så är det svårt att säga. Kommer Axiell Media låta biblioteket i Nacka få arbeta som ett vanligt folkbibliotek eller är det mer, inom ett privat bibliotek som är öppen för allmänheten. En sak är säker och det är att Axiell Media vill växa och få mer kontroll över den svenska marknaden. Detta avtal blev också starkt kritiserat från både vänster och höger, något som tydligt gör att många är upprörda över Axiell Media köp av Nacka biblioteket. Under år 2018 så fick Overdrive tillåtelse att få arbeta som leverantör för de svenska biblioteken. SKL/SKR Kommentus säger också att utlåningsmodellen inte kommer att påverkas.“Utlåningsmodellen kommer inte att förändras för de bibliotek som nu får det

amerikanska Overdrive incorporated som e-boksleverantör.” (Andersson, 2018). I och med detta så är inte Axiell Media det enda företaget som är leverantör till de svenska biblioteken när det gäller e-böcker. Något som Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman ser positiv på. “Axiell Media har tidigare haft mer eller mindre egenrätt på distributionen av e-böcker till

svenska bibliotek. Det betyder att de har kunnat sätta priser och villkor utifrån sin horisont, något som biblioteken inte alltid har tyckt har varit rättvis(....) (Andersson, 2018). Men det tog inte lång tid innan Axiell Media började höja sin röst och klaga över att Overdrive fått tillåtelse som leverantör.“Axiell Medias vd riktar svidande kritik mot Overdrive som vunnit

upphandlingen om e-böcker för biblioteken” (Loman, 2018b). I kritiken så handlade det bland annat om att Overdrive saknade kontakt med de flesta svenska biblioteken. SKL/SKR har valt att göra en utredning för att se om detta stämmer. Men Olof Molander säger att Overdrive inte har begått något brott. “Vi har tagit den information som har nått oss genom en konkurrent till Overdrive på allvar och utreder nu ärendet. Vi har i dagsläget inte anledning att betrakta den påstående bristen som något annat än ett påstått avtalsbrott” (Loman, 2018b). Efter en månads undersökning, så fann SKL/SKR att Overdrive inte har begått något avtalsbrott, utan det har varit ett missförstånd från den mänskliga faktorn sida. “Amerikanska e-boksjätten Overdrive har inte gjorts sig skyldig till något avtalsbrott. Det konstaterar SKL/SKR och meddelar att

avropstoppet för upphandlingen på e-litteratur hävs.”(Loman, 2018a) “Det har inte kommit fram några oegentligheter, det har varit mänsklig faktor på något ställe men den biten är klargjord” (Loman, 2018a). Med SKL undersökning avklarad så kan Overdrive på allvar börja arbeta som en e-boksleverantör till de svenska biblioteken.

Även om många biblioteket och bibliotekarier såg en positiv syn på att Overdrive blev en ny leverantör, så var det inte alla som tyckte att detta var en bra ideé. “Bibliotek Botkyrkas Björn Waller tycker att SKL/SKR:s avtal för digitala böcker serverar samma gamla problem som före 2014” (Waller, 2019).

Inom detta cita så, säger bibliotekarien Björn Waller, att SKL/SKR senaste avtal angående e-böcker kommer att leda till samma problem som fanns innan 2014. Waller verkar vara väldig kritiserade emot SKL/SKR:s nya avtal, men det är värt att se över om det verkligen kan bli så dåligt som Waller tror att det kommer att göra. Och om det stämmer det som Waller säger att detta avtal kommer att skapa samma problem som det var förr, varför har ingen annan bibliotekarie gett liknande påstående.

Den aktör som det talas om är SKL/SKR, Axiell Media och Overdrive, talan utgår från att det avtal som SKL/SKR har gjort med Overdrive om rätten till distribuering av e-böcker. Samt att det finns en risk med att förlagen kommer att orsaka samma problem som fanns mellan biblioteken och förläggarna år 2014. Enligt avtalet så skulle priserna på e-böckerna sjunka så mycket att det skulle ses som en ekonomisk risk för förläggarna om de gjorde avtal med Overdrive. Sen så är det avtalet med Overdrive ganska vagt när det kommer om vilket utbud av e-böcker. Om biblioteken kommer att få tillgång till nya och populära e-boktitlar direkt är det ingen som vet med säkerhet. Om man ska tro vad Björn Waller påstår så kommer biblioteken inte få tillgång på nya e-böcker eller populära e-böcker, eftersom förlagen kommer att se det som en förlust att sälja sådan böcker till biblioteken. Axiell Media har kritiserat Overdrive ända sedan det blev känt att SKL/SKR gett Overdrive tillstånd till att agera som leverantör. Det kan

nästan framstå att biblioteken hade det bättre när bara Axiell Media var den enda leverantören i Sverige.

E-bokens roll i och med detta avtal, blir då svårt att säga vad den hamnar. Om det ska bli samma problem som det var förr så kan det betyda att e-boken blir en nesh trend igen. Alltså något som finns men som bara används av en minoritet av bibliotekens användare.

SKL/SKR och Overdrive relation kan nog anses bli bättre och bättre ju mer som de samarbeta. Men relationen mellan SKL/SKR och förlagen verkar bli sämre, och med Overdrive i bilden så verkar den fortsätta att bli sämre.

Related documents