• No results found

2.3 Internet

2.4.3 Bloggar

Ett enkelt och personligt verktyg för att nå ut med sin marknadsföring som Frankel (2007) nämner är en blogg. Bloggen är ett enkelt och billigt verktyg att använda sig av men det kräver en hel del tid. Jonströmer (2006) menar att bloggar har blivit enormt populärt på Internet under de senaste åren och att antalet bloggar ökar varje dag. Hon menar vidare att anledningen till att bloggen blivit så populär beror på att den är så lätt att använda och är på det sättet ett användbart verktyg för att nå ut med information. Frankel (2007) anser också att styrkan en blogg besitter ligger i enkelheten, att de är lätta att skapa och använda.

Chaffey et al. (2006) anser att weblogs, det vill säga bloggar, är en enkel metod för att regelbundet publicera webbsidor. Den bästa beskrivningen på denna företeelse menar de är dagböcker, eller möjligtvis förteckningar över nyheter och händelser. Hur ofta de uppdateras är högst personligt, vanligast är dock varje dag. Bloggar är mer personliga än hemsidor och lyfter fram andra aspekter hos företaget. Det är ett smart sätt att göra företaget mer familjärt och skapa förtroende.

Frankel (2007) menar att kombinationen mellan en blogg och ett nyhetsbrev är utmärkt eftersom båda syftar till att omvandla potentiella kunder till köpare. Båda marknadsför verksamheten genom att företaget delar med sig av kunskap och nyheter inom det område man är verksamt. Att skapa en blogg är enkelt och att skapa ett nytt inlägg tar inte lång tid. Men att skapa en blogg i marknadsföringssyfte är det viktigt att innehållet är värdefullt för att bloggen ska vara framgångsrik. Det är viktigt att analysera och förstå vad målgruppen vill läsa om menar Frankel (2007). Innehåll och värdefulla inlägg måste vara centralt för en blogg. Det är många egenskaper som bidrar till en helhetsbild av en blogg. Det är viktigt att tänka på att det tar tid att bygga upp en välbesökt blogg.

2.4.4 Viral marknadsföring

Idén med viral marknadsföring menar Kotler och Armstrong (2005) är att låta kunden göra din marknadsföring. Viral marknadsföring handlar, menar Frankel (2007) om att få så många som möjligt att klicka sig vidare på en viss länk, att få så många som möjligt att läsa ett meddelande. I mer dagligt tal kallas viral marknadsföring för ”Word of mouth” – men på internet; ”Word of mouse”. Bird (2007) anser att begreppet helt enkelt innebär att du ber dina kunder eller besökare på webbsidan att skicka länken vidare. Spel och videos är ofta väldigt tacksamma länkar, om de är väl utformade och uppdaterade, som många skickar vidare.

Även Bird (2007) anser att detta är onlineversionen av ”Word of mouth”. Litvin, Goldsmith och Pan (2006) skriver att ”Word of mouth” är mycket viktigt när det handlar om beslut som kunden ska ta. Genom Internet menar de att möjligheten att söka information och göra transaktioner ökar och menar att bloggar och andra virtuella kanaler som kan stärka och tydliggöra positiva saker om företaget ger företag möjlighet till positiv ”Word of mouth” och bör betänkas.

Chiou, Wan och Lee (2006) anger att fler och fler företag, främst inom turismbranschen använder sig av virtuella upplevelser och de menar att det är mer användbart än broschyrer och dylikt. De delar också upp kunder i två olika delsegment;

1. Visulizers; de kunderna som vill ha och söker visuell information

2. Verbalizers; den delen av kunderna som vill ha skriven information i handen. Det är viktigt att företag försöker tillgodose båda dessa segment.

Litvin et al (2006) menar att genom viral marknadsföring måste företag tänka på två saker;

1. Nöjda och missnöjda kunder har det enklare än någonsin att dela med sig av sina erfarenheter

2. Kul och värdefull information sprids snabbare och mer än någonsin

att mottagaren kan använda sitt personliga nätverk för att skicka det vidare. Genom att använda sig av rätt viral marknadsföring på Internet kan det resultera i miljontals nöjda kunder till en mindre kostnad. Kotler och Armstrong (2005) menar att viral marknadsföring kan bli väldigt billigt. Den är även effektiv på ett sådant sätt att om informationen kommer ifrån en vän eller kollega är människan mer benägen att läsa det. Det är viktigt att tänka på att se till att det finns ett värde för den som tipsar sina vänner och även för den som blir tipsad. Det är även viktigt att göra det enkelt.

Frankel (2007) menar att ju fler steg som krävs för att göra någonting på Internet gör att färre kommer att utföra det. Det är också viktigt att förstå hur mottagaren fungerar och vilka nätverk de använder, det är viktigt att ta reda på hur den målgruppen man vänder sig mot fungerar. Slutligen är det självklart viktigt att se till att de finns något av värde att tipsa om. Vad kan få kunderna att prata extra om just ditt företag. Bird (2007) hävdar att nackdelarna med denna slags marknadsföring är att du antar att folk är intresserade av ditt erbjudande enbart på grund av demografi och livsstil. Du vet inte alls om de är på marknaden när du kontaktar dem.

Frankel (2007) beskriver ett exempel på lyckad viral marketing kampanj som Axe hade för ett par år sedan- Axe Feather. Deras webbplats bestod av en vacker lättklädd kvinna som låg på rygg i en säng. Genom att kittla henne med muspekaren som har formen av en fjäder kunde besökaren få kvinnan att fnittra, vrida sig och nysa. Kampanjen var tänk för företagets 30 000 kunder i kundregistret men tack vare en tipsfunktion på sajten spred sig detta rykte fort och resultatet blev 15 miljoner unika besökare.

2.4.5 Affiliate marknadsföring

Affiliate marknadsföring handlar, enligt Frankel (2007), om att driva trafik mellan hemsidor där annonsören får betalt baserat på trafikens resultat. I praktiken handlar det om att driva trafik till annonsören och få betalt baserat på trafikens resultat. Detta är en modell för prestationsbaserad annonsering och kan jämföras med att företaget betalar för en annons i en tidning, denna betalar man således innan den trycks. Trafiken till annonsören genereras genom annonsplatsen via en länk eller banner. Tekniskt sätt följs besökarens väg genom en så kallad cookie. Eftersom man på detta sätt kan se vart besökaren kom från kan man belöna annonsplatsen baserat på besökarens prestation, menar Frankel (2007).

Det yttersta för att skapa en så bra marknadsföring som möjligt, affiliateiskt sett, är att det man erbjuder till kunden är så attraktivt som möjligt. Erbjudandet måste få besökaren att klicka på annonsen. Det finns tre huvudmodeller för hur annonsörer ersätter annonsplatsen vid denna typ av marknadsföring;

- Lead; ersättning då trafiken inte resulterat i köp, men istället lämnar information till annonsören som denne kan följa upp.

- Klick; ersättning per klick som annonsen genererar i.

Det finns även möjlighet att kombinera dessa tre modeller anser Frankel (2007). Chaffey et al. (2006) menar att ”sales” och ”lead” är vanliga affiliateformer. Annonsören betalar ingenting för annonsen förrän produkten är köpt eller har gett annan avkastning i form av trafik. Vid ”klick” måste säljaren betala för besökaren vare sig denne köper något eller inte.

Sammanfattning

Direktmarknadsföring menar Kotler och Armstrong (2005) är ett kraftfullt verktyg för företag att skapa kundrelationer. Många företag använder sig av broschyrer och tryckta medier för att nå sina kunder. Gummesson (2002) menar att CRM kan och bör tillämpas av alla företag på något vis. Också vid internetmarknadsföring är det viktigt att bygga relationer med kunderna. I framtiden menar Frankel (2007) att Internet skapar nya enorma möjligheter för företag. Det finns många möjligheter till marknadsföring på Internet, både kostnadseffektiva och lite dyrare och det är viktigt för företag att i framtiden hitta det sätt som passar just dem bäst. Metoder som nämnts är e-postmarknadsföring, sökmotorsmarknadsföring, affiliate marknadsföring och bloggning med flera. Findahl (2007) menar att internetanvändningen är mycket stor i Sverige och bara kommer att öka.

Vi kommer nu gå vidare och redovisa de resultat som vår enkät och våra intervjuer har gett oss.

3. Resultat

Resultatkapitlet är indelat i två avsnitt. Eftersom forskningsfrågan innehåller två egentliga problem blev utfallet att för att komma fram till bästa möjliga resultat arbeta med både en enkät och också intervjuer. Enkäten ska hjälpa oss att förstå hur den målgrupp Astrid Lindgrens Värld vill nå rör sig på Internet. Intervjuerna genomfördes med personer som är insatta i Internets nuvarande och kommande möjligheter och utveckling, vilket ger en djupare inblick i Internetmarknadsföringens framtid.

3.1 Enkät redovisning

Enkäten (bilaga 1), som vi använde oss av för att identifiera Astrid Lindgrens Världs målgrupps tillgång till och användning av Internet skickades ut till prenumeranter av det nyhetsbrev som Astrid Lindgrens Värld erbjuder på hemsidan. Dessa personer ansåg vi vara ett bra urval eftersom dessa själva valt att få information och utskick från temaparken. För att få fler av personerna att svara lottades det i efterhand ut en vistelse i parken med två övernattningar till en av respondenterna, vilket vi tror gjorde att det blev mycket mer attraktivt att svara.

Nedan redovisas enkätens resultat. De frågor vi valt att bifoga tillhörande tabeller till, visar överst svaren på den svenska versionen av enkäten och under detta den engelska versionens. I samband med enkätredovisningen visar vi också resultat från Sveriges (Statistiska Centralbyrån, SCB), Danmarks (Danmarks Statistikbank), Norges (Statistisk Sentralbyrå), Finlands (Statistikcentralen) och Tysklands (Statistische Bundesamt Deutschland) statistiska organ.

Related documents