• No results found

2.3 Internet

3.1.6 Urval

Vi kontaktade en kvinna som befinner sig i den målgruppen som Astrid Lindgrens Värld vänder sig till för att stärka de svar vi fått från enkäten samt för att fördjupa resonemanget lite med en respondent. Kvinnan i fråga är 30 år och boende i Stockholm. Hon har en dotter på fyra år och väntar sitt andra barn till sommaren tillsammans med sin man. Hon arbetar på kontor vilket gör att hon dagligen använder datorn i sitt arbete.

Kvinnan berättar att hon använder Internet flera gånger per dag, då främst på jobbet och hemma. Det är dock svårt att få möjlighet att i lugn och ro sätta sig framför datorn hemma eftersom hon istället vill passa på att umgås med sin familj. Därför blir arbetet den främsta platsen för henne att använda Internet. Vidare berättar hon att familjen har haft dator hemma i över 13 år, nästan så länge hon kan minnas och att datorn på senare år har blivit en del av hennes vardag. I dagsläget har de mobilt bredband hemma och har haft det i ett par år. Hon ser många fördelar med Internet då hon håller kontakt med vänner och familj samt betalar räkningar.

Hon använder även Internet aktivt när hon söker efter information och erbjudanden. Hon förklarar att om de blir intresserade av att resa någonstans så är Internet den naturliga platsen att söka information om resmålet på och med det som bakgrund fattar de sedan beslut. Om hon får hem en tryckt katalog i brevlådan brukar hon även söka efter information på Internet innan beslutet fattas. Respondenten påpekar dock att hon inte alls ofta brukar handla några produkter över Internet utan att det känns säkrare att göra det ”live” eftersom utbudet i Stockholm är så pass stort.

Det är väldigt sällan hon handlar över Internet, men hon anser att det är säkert när hon väl gör det. Då räcker det bara med den informationen hon får på hemsidan och någon trycksak skulle bara göra att det kändes lite säkrare. Respondenten berättar att hon brukar läsa runt 50-75 procent av den reklam hon får utskickad till sig via e-posten och hon har bra erfarenheter och inställning till marknadsföring via Internet. Dock inte spam eller liknande meddelanden som hon menar att man direkt märker inte är pålitliga. Hon är inte medlem i någon form av community och läser inte heller några bloggar.

3.2 Intervjuer

Vi har efter efterforskningar fått tillgång till en rapport framtagen av IVA Kungliga Ingengörskapsakademin april 2008 där de föreslår åtgärder som ska stärka Sveriges industriella kompetens och konkurrenskraft vi Internet. Denna har vi jämfört med våra intervjuer genomförda med två av varandra oberoende personer som arbetar med marknadsföring. Den ena arbetar på Resultatmedia AB i Malmö och den andra på Tankbar i Nyköping. Detta för att ta reda på vad personer som aktivt jobbar med Internet anser om framtidsutsikter och möjligheter till marknadsföring över Internet.

3.2.1 Internets framtid

En anställd på Resultatmedia AB i Malmö uttrycker ett citat som beskriver de möjligheter som han anser att framtidens Internet skapar för företag;

”Never before in the history of advertising has it been possible to spend five bucks, write a couple of ads, and get instant access to over 100 million people in less than 10 minutes” (Perry Marshall).

Han menar att det är lite så det är, alla som arbetar med Internetmarknadsföring har oändliga möjligheter att förändra och förbättra sättet att kommunicera på. Det han menar är svårt är att komma på hur man gör det. IVA:srapport (2008) menar att Internet spelar en viktigare roll i våra liv i dagens samhälle och att privatpersoner, företag och organisationer är beroende av Internet och dess funktioner. Behovet av tjänster och annan infrastruktur på nätet ökar snabbt och de håller med om att internet erbjuder en mängd möjligheter för företag att expandera och förbättra sina erbjudanden.

Marknadsföring på Internet växer snabbare än någon kunnat ana menar vår respondent på Resultatmedia. Trenden är samma för Sverige som för övriga Europa menar han. Bidragande orsak till detta menar han är att fler och fler får bredband och att annonsörer får allt högre förtroende för Internetannonsering. Han menar även att denna tillväxttakt minskar gapet mellan den amerikanska och europeiska marknaden.

Idag ligger Sverige i fronten i många avseenden för utvecklingen av Internet. IVA (2008) menar att genom att bygga vidare på redan starka områden kan Sverige vara ledande inom mobilt internet, vara bäst på e-förvaltning och grön IT samt ses som ett föregångarland när det gäller mediedistribution. De menar att en internetanvändare måste kunna nå tjänster och vara oberoende av vilken uppkoppling eller access till nätet man har.

Det kommer inom ett par år att växa upp en ny generation, den så kallade ”nya generationen” vilka vår källa på Resultatmedia menar inte har något begrepp om hur det var att leva i en värld utan Internet. Han själv föddes i början på sjuttiotalet och minns fortfarande att man

fortfarande uppfattar det som osäkert att handla på Internet medan den nya generationen är uppväxt med Internet på ett helt annat sätt vilket innebär att för dem är det helt normalt och naturligt att sköta sina bankärenden via Internet till exempel. Han menar att de mentala spärrarna är borta och att den nya generationen aldrig har sett något annat alternativ och menar att det är fullt naturligt att en allt större portion av våra liv, både socialt och ekonomiskt, kommer att flyttas över till Internet.

Vår kontakt på Tankbar menar att den yngre generationen alltid vänder sig till Internet när de vill ha information om någonting. Telefonkataloger och annat som använts innan är som han uttrycker det ”dött” numera och detta är viktigt för företag att ta det i beaktning. Vår respondent på Tankbar menar vidare att Internet skapar obegränsade möjligheter för företag men att företagen idag bara utnyttjar en ringa del av dessa. Framtiden menar han kommer innebära stora förändringar och att företag redan nu måste börja fundera på att synas rätt. IVA (2008) menar att framtiden för med sig ökade krav på ett personligt Internet där varje enskild individ har tillgång till Internet i alla sammanhang den önskar. De menar att för att göra tjänsterna som finns personliga bör tjänsterna på Internet vara tillgängliga och lätta att använda.

3.2.2 Marknadsföring på Internet

Vår källa på Resultatmedia AB menar att det är viktigt att synas på Internet idag – och det kommer troligen att vara fullständigt otänkbart att inte finnas på nätet om fem år. Han tror vidare att utvecklingen kommer att leda till att stora grupper av företag som idag knappt finns på nätet plötsligt har massor att tjäna på att aktivt marknadsföra sig på Internet. Det är framför allt två trender som han tycker är viktiga:

1. allt blir mer lokalt 2. allt blir mer mobilt

Han säger att det innebär att vi som konsumenter kommer att bli vana vid att ha tillgång till Internet överallt och alltid. Om vi sedan sitter vid en dator eller går omkring med vår mobil spelar mindre roll. Han menar att inom kort kommer operatörerna att vara tvungna att släppa greppet och göra det enklare att använda mobilen till vad vi nu vill göra snarare än vad vi kan göra. Han jämför utvecklingen med USA som ligger ett till två år före oss. Där fungerar saker som ”Local Search” jättebra. Local search innebär extremt lokala sökningar som du kan göra var som helst. Ett enkelt exempel är om jag blir hungrig och är i Kalmar för första gången, så kan jag söka på ”pizza” och få reda på att Pizzeria Napoli ligger runt hörnet.

IVA (2008) är inne på samma linje som vår källa på Resultatmedia och menar att mobila webbtjänster är på snabb frammarsch. De menar att ett möjligt framtidscenario är att allt som erbjuds över Internet kommer att paketeras på så sätt att det ska fungera att öppna med mobiltelefonen. De menar även att allt fler tjänster på Internet bäddas in i webbformat och

det i framtiden kommer bli allt viktigare att använda mobilen som marknadsföringskanal och att det är det som kommer blir de stora nya i Sverige framöver. Det är viktigt att man anpassar sin hemsida för att det ska bli möjligt att nå den via mobilen vilket de menar det är få företag i Sverige idag som tänker på.

IVA (2008) menar att under året som gått, 2007, så har mobilen nått ut till breda användargrupper och att det har blivit lättare att koppla upp sig från mobilen. Många menar de använder elektroniska kalendrar och sköter sin e-post från telefonen. De menar att mobilen är en intressant plattform att utforska för de arbetar med multimedia. Den mobila tekniken ger oss möjlighet till helt nya möjligheter. Det är viktigt menar IVA (2008) att tänka bortom det Internet som vi har idag. Det är viktigt att tänka mer i termer av tjänster i både lokalt och globalt sammanhang. De tror att de som kommer slå igenom fram till år 2015 är upplevelser som levereras på andra plattformer än datorer, så som nämnda mobilen, men även genom spelkonsoler.

Vår kontakt på Resultatmedia säger att det är svårt att förutspå trender i Europa eftersom han menar att de är rätt stora skillnader mellan olika länder. Men det som under 2008 är saker att hålla ögonen på är – webb tv, mobilt Internet, responsbaserad annonsering och sociala medium.

3.2.3 Sökmotorsmarknadsföring

IVA (2008) hävdar att sökmotorer fyller en oerhört viktigt funktion. De menar även att webbplatser för sociala nätverk har fått stort genomslag de sista åren. Genom att knyta till sig utvalda personer inom den sociala webbplatsen menar de att man bygger upp ett nätverk inom vilket man samverkar med andra användare. Den slutsats man kan dra av användarnas webb är att Internet mer och mer övergår till att bli användarnas Internet med ett mer dynamiskt innehåll med nya interaktionsformer. De påpekar att utvecklingen inte är slut, allt har bara börjat, men att man genom att studera det som framkommit de senaste åren kan förstå vad som kommer att vara viktigt för användarna i framtiden.

Även vår källa på Resultatmedia menar att sökmotorsmarknadsföring är bra och att det känns oslagbart idag. Det handlar dels om att optimera sin webbplats så att den får bra placeringar i sökmotorer som Google och Yahoo och dels om att använda sponsrade länkar eller textannonser till exempel, som syns i samband med sökningar menar han. På Tankbar delar de samma åsikt, att sökordsmarknadsföring idag är det bästa sättet att synas på Internet, främst då på Google menar de. Astrid Lindgrens Värld ligger högt upp på sökmotorerna vi testat (2008-05-19), dock ger sökningar på karaktärerna sämre resultat. I många fall hittar vi inte Astrid Lindgrens Världs hemsida bland topp tio när vi sökt på dessa.

Internetnärvaron, menar respondenten på Resultatmedia. Han menar att inom en kort tidsperiod kommer mobilsök att bli stort, i samma sekund som det blir enklare att använda mobilen till Internetanvändning. Vanlig bannerannonsering är han däremot tveksam till. Det är redan nu extremt låg klickfrekvens på dessa, menar han.

IVA (2008) hävdar att Internet annonsering nu nästan är lika stort som tv-reklam och att allt fler väljer Internet som kommunikationskanal för marknadsföring och kommunikation. På Resultatmedia menar de att redan 2007 så gick Internetreklamen om tv-reklamen och deras tro är att det är så det kommer att se ut i framtiden. IVA (2008) menar i sin rapport att Sverige kommer vara ett föregångsland inom digital mediedistribution år 2015. Satsningar på att vidareutveckla den position som vi har idag och de menar att samma år kommer olika tjänster fungera lika bra att utföra både via den mobila enheten som uppkoppling till dator i hemmet.

Det första man bör tänka på är att se Internet som en central del av sin

marknadskommunikation – inte något man klistrar på i sista stund. Det andra är att se Internet som något levande och föränderligt – se det som ett sätt att få en direktkontakt med målgruppen. Det tredje är att se det långsiktigt och att inte göra något på Internet som man inte skulle gjort annars. Alltså: det finns gott om gråzoner för den som vill ta genvägar. Strunta i dem, menar vår respondent på Resultatmedia.

3.2.4 E-postmarknadsföring

Att reklamen i brevlådan i tryckt format i framtiden kommer att minska för att övergå till ytterligare e-post är vår källa på Resultatmedia säker på. Han menar att det finns massor med skäl, inte minst starka miljömässiga och ekonomiska skäl. Som mottagare är man mer positiv inställd till reklam, erbjudanden och information som du har bett om eller som kommer från företag som du redan är kund hos. E-postmarknadsföring innebär fantastiska möjligheter att anpassa utskicka så att alla kan få relevant och intressant information och som dessutom get mätbar effekt för avsändaren. Det han påpekar är att han pratar om legitim e-post, inte spam eller annat oönskat material.

På Tankbar menar de att de just nu inte ser ut som att den tryckta direktreklamen kommer att minska men med tanke på kostnaden kommer de troligen bli så att företagen söker andra och mer kostnadseffektiva sätt att marknadsföra sig på. Detta menar de kommer att ske genom riktad e-post med rätt erbjudande till relevanta personer.

Båda våra respondenter på Tankbar och Resultatmedia tror att de kommer bli allt viktigare för företag att ha en bra kunddatabas och de menar att det är viktigt att denna underhålls väl för att hela tiden ha rätt uppgifter om kunderna. En bra och uppdaterad kunddatabas menar de kan vara guld värt för företag.

3.2.5 Communities och bloggar

På Resultatmedia menar de att möjligheterna för företag att marknadsföra sig genom bloggar och communities kan vara ett sätt att använda sig av. Det gäller dock enbart för företag där det ligger i linje med företagets sätt att vara och kommunicera med sin omvärld. Han menar att det har gjorts många försök att ”klistra på” någon sorts ungdomlig häftighet som fallit platt till marken. Det kan verkligen bli totalt fel också. Men han hävdar också att ett ärligt försök till kommunikation aldrig är fel, och det är alltid bra att visa att företag – oavsett hur stora de är – består av människor.

Vår respondent på Resultatmedia menar att det är rätt viktigt för företag att ha klart för sig vart sin målgrupp rör sig. Han menar att det är bra för företag att som nuläget Facebook är en väldigt populär webbplats på Internet, men han är även tveksam om användarna vill att enskilda företag ska veta vad de gör på Internet. Eftersom användare delar med sig av personliga uppgifter för att få komma in på sociala sajter sitter det företaget med stor mängd information och inte ”tusan” vill vi att de ska sälja dessa uppgifter vidare som vår respondent på Resultatmedia uttrycker sig. Han menar att företag som Google vet väldigt mycket om hur vi rör oss på nätet och har därför också ett stort ansvar. Ett ansvar som till viss del är reglerat i lag – uppgifterna får bara sparas en viss tid. Ett företag som verkligen vill veta vad målgruppen gör bör nog faktiskt ta sig tid och göra en ordentlig undersökning. Fråga folk vad de gör på Internet, helt enkelt.

Related documents