• No results found

4. Analys och resultat

4.4 Bloggens framtid inom journalistiken

Hvitfelt menar att utvecklingen av Internet är unik i jämförelse med tidigare medier. Utvecklingen accelererar fortfarande och han ser att Internet har potentialen att användas till mycket annat som tidigare medier inte klarat. Vidare menar dock Hvitfelt att Internet är ett hot mot den traditionella journalistiken och att dagstidningens existens inte längre är självklar.77

När framtiden kommer på tal och vi ger respondenterna utrymme att ge sin syn på specifikt bloggens roll i den framtida journalistiken är nöjesbloggaren noga med att poängtera sin syn på saken. Han berättar att han tidigare varit bekymrad över att papperstidningen eventuellt kommer att minska i framtiden. Idag är detta dock ingenting han funderar över och poängterar att det inte är själva pappret som är det viktiga. Han menar att eftersom de är ett medieföretag måste de följa med i utvecklingen och framtiden står inte och faller med pappret. Det är de journalistiska texterna och arbetet med texterna som är det viktiga, inte formen. Alltså ser vi inga tendenser av oro för dagstidningens existens i framtiden. Vad gäller bloggens framtid inom journalistiken är han lite mer försiktig:

Det är säkert här för att stanna, absolut. Sen blir det ju, vad ska man säga, alltså det går ju inflation i det så klart, i och med att vem som helst kan starta en blogg på en minut. Alltså, alla kan ju blogga. Det är inget exklusivt, utan det exklusiva är ju att ha många läsare då. Men det tror jag säkert kommer att finnas kvar, och det hoppas jag. (Nöjesbloggare)

Han menar alltså att bloggar i sig inte är något exklusivt utan att det är antalet läsare som är det viktiga. Precis som de intervjuade i Lasicas studie är han försiktig i sina spekulationer kring bloggens framtida plats inom journalistiken. Återkommande är dock resonemanget om att det är antalet läsare som är viktigt, vilket är förståeligt ur en kommersiell synpunkt. Detta är den annonsansvarige också inne på när han ger sin syn på bloggens framtid utifrån ett kommersiellt syfte:

Tittar man på en blogg, så kan en blogg bli ofantligt populär och en blogg kan bli jättedown, om man säger så. /…/ Är det något som den stora allmänheten kan tycka vara roligt, eller är det jättenischat och så vidare. Det där är jättesvårt, men självklart tror jag nog att man kan ha sponsrade bloggar, och framförallt nischade tror jag kan spela roll. (Annonsansvarig)

Med andra ord finns det ett kommersiellt intresse av bloggarna i framtiden, dock beroende på hur det utvecklas. Vi har tidigare presenterat att Hvitfelt och Nygren ser en fara för demokratin i och med att publikgrupper blir allt snävare och att medierna anpassar sitt innehåll till detta – vilket i slutändan resulterar i kunskapsklyftor.78 Denna fara för politiken är inget som tas upp i de svar vi får när vi ber respondenterna spekulera i framtida användningsområden. Istället menar annonsansvarige att de med hjälp av bloggarna väldigt specifikt kan komma åt en målgrupp, då speciellt om bloggarna är väldigt nischade. När webbchefen talar om framtiden är han inne på samma spår när han kommenterar hur pass nischad sportbloggen är.

Då har man hittat en ny utveckling – någonting som inte fanns. Det är väl så man kan se det framöver också, att etablera nya nischer. (Webbchef)

77

Hvitfelt (2005), s. 27f 78

Även om det kommersiella, som vi tidigare visat, inte i nuläget lägger sig i bloggarna är detta något som de tittar på för framtida utveckling.

Någonstans i slutändan så måste vi ju tjäna pengar på det här, och kan vi hitta folk inne på bloggarna, där det finns ett visst antal unika besökare, självklart är det intressant. /…/ Man kan ju väldigt specifikt anpassa, det kan man ju göra på webben. (Annonsansvarig)

I The ethical dilemma of blogging in the media tar Beeson upp kommersiella faror med bloggar som kan få konsekvenser för trovärdigheten, oavsett journalistisk form. Han menar att det förekommer att bloggare får betalt för att skriva positivt om någon/något.79 När vi nämner problematiken, som lyfts fram i tidigare forskning från USA, vilken i det stora hela handlar om produktplacering är annonsvarige väldigt skeptisk. Han menar att denna typ av förfrågan hos kunder är obefintlig och inget han hört talas om i samband med bloggarna.

Genom att liksom köpa in sig eller att man tar emot pengar för att skriva positivt om en sak så tycker jag att man tappar respekten för det man håller på med direkt, och vi ska ändå vara en seriös morgontidning så att säga, som står för allting som vi skriver. (Annonsansvarig)

Ser vi till en ännu mer avlägsen framtid vill annonsansvarige påpeka att han tror att just bloggarna kommer bli mer mobila. De som skriver i bloggarna kommer kunna göra detta på plats, dvs. ute på stan, på fotbollsmatchen, i trädgården etc. Vidare tror han också att bloggarna hela tiden kommer att öka och tror att det som tilltalar läsarna med just bloggen är att texten är på samma nivå som de själva.

Sportbloggaren tror att bloggen är ett format som kommer sanera sig självt i framtiden. Han tar Alex Schulmans blogg80 som exempel och menar att en blogg kan komma till ett stadie då det inte längre går att fortsätta. Om någon går för långt går det inte att fortsätta, säger han. Vidare påpekar han att bloggen aldrig kan komma att ersätta den traditionella journalistiken. Dock tror han att bloggen kommer fungera som ett komplement till traditionella nyhetstexter även i framtiden. Vi nämner att bloggen i vissa fall ses som ett hot mot traditionell journalistik vilket han ser väldigt skeptiskt på:

Ja, jag tror inte att det är något hot för jag tror inte folk är så dumma så de avstår riktig journalistik för blogg, det tror jag inte. Däremot är det ett bra komplement, eftersom folk kan tycka på det. (Sportbloggare)

Om vi har skribenter som är jätteduktiga och har kalaskrönikor så kanske man vill läsa mer av dem här personerna varje dag, då kan man få det. Det kan bli ett komplement till dem, men det kan aldrig ersätta den vanliga journalistiken, det går ju inte. Eller det kanske går, inte vet jag, men jag tror inte det. Fördelen är att det blir interaktivitet också. När man tycker någonting så kan folk tycka någonting direkt, tillbaka. Det är ju svårt att göra i en papperstidning, det funkar inte. Det går förstås att göra så på vanliga nättidningar, det är också bra. (Sportbloggare)

Åter igen ser vi inga tendenser på oro när det gäller traditionell journalistik och framtidens journalistik. Ilshammar menar i Journalistik, nätet och maktens ordningar att människor tenderar att fokusera på just detta när de siar om bloggens framtid. Han menar att det blir för

79

Beeson (2005), s. 18f 80

En mycket uppmärksammad blogg som under 2007 blev den mest lästa i Sverige. Schulman lade ner bloggen den 1 oktober 2007 efter en debatt som uppkom då han kritiserat en av Aftonbladets journalister.

mycket fokus på att nya medier tar död på äldre medier istället för att se det som att medierna kompletterar varandra. Ilshammar vill alltså inte se utvecklingen av nya medier som en konkurrens mot de äldre.81 Denna syn delas med Lasica som menar att bloggar inte under denna livstid kommer att ersätta etablerade medieorganisationer fullt ut. Han ser framtidens bloggar som ett supplement till traditionell media.82 Precis i enlighet med detta ställer sig både sportbloggaren och nöjesbloggaren. De talar om bloggarna som komplement till andra texter, en fördjupning och även profilering av journalister.

Webbchefen ser gärna att det i framtiden växer fram fristående bloggar och ser positivt på oberoende bloggare som gör avtryck och blir lästa. Han menar att det inte skulle ta död på deras verksamhet utan förstärka dynamiken, vilket han ser som en spännande och rolig utmaning. I sin syn på specifikt bloggen som format och dess framtid är han mer försiktig:

Jag har faktiskt svårt att säga om bloggarna är här för att stanna eller inte eller vad det får för betydelse – om det är en fluga, jag tycker det är skitsvårt att säga. Men det känns ändå som att de har etablerat sig som en form. (Webbchef)

I litteraturen från USA finner vi vissa röster som menar att fenomenet bloggar är inledningen av en ny typ av journalistik där vem som helst kan ta sig an rollen som journalist. Det skrivs mycket om bloggarnas potential, och de menas öka i trovärdighet samtidigt som etablerade och traditionella medier tappar trovärdighet.83 Detta är vid våra intervjuer inget som kommer på tal. Istället ser de intervjuade lättsamt och försiktigt på bloggens framtid och webbchefen menar till och med att privatpersoner som börjar blogga enbart skulle påverka dynamiken positivt.

Även webbchefen avslutar med att poängtera vikten av antalet besökare och läsare, vilket åter igen belyser det kommersiella intresset eftersom det är på ett vinstdrivande företag bloggarna publiceras. Sammanfattningsvis är det ingen av respondenterna som ser bloggen som ett hot mot den traditionella journalistiken. De är alla noga med att poängtera vikten av antal läsare och vi får känslan av att de alla är medvetna om att detta är viktigt för att texterna ska få betydelse i ett större sammanhang. Vidare är de även överens om att bloggen etablerat sig som form och är alla försiktiga med att diskutera bloggens framtida betydelse.

81 Ilshammar (2007), s. 66f 82 Lasica (2002b), s. 171 83 Lasica (2002a), s. 163ff

Related documents