• No results found

Bloggen sägs ha växt fram i USA under 1997, och har sedan dess fått ett stort genomslag världen över – bland annat inom den amerikanska politiken. Det är inte förrän på senare år som bloggen verkligen har slagit igenom i Sverige. Svenska dagstidningar började introducera webbplatser under 1990-talets slut, och år 2000 hade de flesta tidningar en egen nätupplaga. Under senare år har dessa tidningar även börjat introducera bloggar som en del av nätupplagan, där redaktionellt bundna journalister får chans att uttrycka sig.

Internet som medium är ett mycket omdiskuterat ämne. Det finns stora möjligheter till läsarkontakt och interaktion från läsarnas sida, vilket gör bloggen mycket intressant då det är en medieform som utnyttjar dessa möjligheter. Med detta som bakgrund är vårt syfte att se hur produktionsprocessen av bloggar fungerar i relation till produktion av mer traditionella medieprodukter. Vi är intresserade av hur produktionsprocessen för bloggarna ser ut, bakomliggande syften med införandet av bloggar samt under vilka villkor dessa produceras och distribueras. Vidare söker vi öppna upp för en diskussion kring bloggens framtid inom journalistiken. Utifrån våra egna tankar och idéer inom ämnet så lyder vår hypotes att nya medieformer medför nya produktionsprocesser och förutsättningar då journalister och kanske främst redaktioner ”tvingas” till förändring. Tidningsredaktioner ser en konkurrens från bloggen som medium.

För att uppnå detta syfte har vi vänt blicken mot Morgonbladet och dess nyhetsredaktion. Vi har utfört personliga intervjuer med fyra av dess anställda, vilket inkluderar två skribenter, en webbchef samt en annonsansvarig. Intervjuer valdes som metod just för att vi vill komma åt personliga erfarenheter och synvinklar inom redaktionen, något som krävde ett personligt samtal. Utförda intervjuer har spelats in och sedan transkriberats för att vi på ett enkelt sätt ska kunna behandla materialet. Detta material har sedan delats in i olika teman, och i denna form återfinns resultatet i uppsatsen.

Med hjälp av utvald litteratur har vi sedan behandlat materialet. Den teori som använts berör (1) medievärlden i stort och dess förändringar med utgångspunkt i nya medier, (2) nyheter och journalistik på Internet och dess produktionsprocesser i relation till journalistiska ideal och slutligen (3) en förklaring av bloggar och dess roll inom journalistiken.

Studien har visat att bloggarna är ett sätt för Morgonbladet att följa med i den teknologiska utvecklingen. En önskan om att testa nya format har presenterats, men på ett relativt avslappnat sätt – utvecklingen har, till skillnad från vår hypotes, känts naturlig för redaktionen och är inte på något vis framtvingad. Redaktionellt ser vi att bloggen erbjuder många fördelar, bland annat den tidigare nämnda läsarkontakten. Detta är något som uppskattas mycket från skribenternas sida.

Vi ser i resultatet att det finns enorma skillnader i produktionsprocessen för bloggar jämfört med traditionell journalistik. Förarbetet förkortas och någon deadline eller mellanhand existerar inte. Detta innebär ett stort individuellt ansvar. Skribenten har inte heller något uttalat etiskt ramverk att förhålla sig till, utan det handlar endast om sunt förnuft. Detta blir än mer viktigt att lyfta fram, då det inte heller förekommer någon granskning av de publicerade blogginläggen. Slutligen finns även tidsmässiga skillnader i produktionsprocessen, då tiden mellan idé och publicering är mycket kort när det handlar om bloggar. I övrigt följer bloggen den produktionsprocess som gäller för nyheter på Internet som Ekström och Buskqvist identifierat, vilket betyder en löpande publicering med en hög grad av individuellt ansvar.

När framtiden diskuteras ges bloggen stort utrymme hos respondenterna. Det kommersiella intresset blir här tydligt, och möjligheterna till att etablera nya nischer och att nå specifika målgrupper nämns som en fördel. Vidare fungerar tidningen och dess nätupplaga i symbios, och redaktionen menar att det inte är formatet som är det viktiga utan den journalistiska texten. Därmed finns heller ingen oro över papperstidningens vara eller inte vara i framtiden, även om de medger att någon sorts förändring inte är utesluten i framtiden.

Vi vill avslutningsvis ge förslag på vidare forskning som ligger utanför vår studies syfte. Att undersöka innehållet i specifika bloggar skulle bidra till ytterliggare intressanta slutsatser, med tanke på våra slutsatser kring de skilda produktionsprocesserna skulle det vara intressant att se dess påverkan på blogginläggen i praktiken. Vidare skulle även en receptionsstudie av publiken vara intressant att genomföra – hur uppfattar publiken medietexterna, ser de någon skillnad på medietexterna beroende på hur den bakomliggande produktionsprocessen ser ut? Hur som helst skulle våra slutsatser tillsammans med någon av ovanstående studier bidra till vidare förståelse och en utökad diskussion om hur bloggen fungerar i samhället.

Källförteckning

Trycka källor

Andersson, U (2006) ”Nya vanor påverkar dagspressens spridning”. I Holmberg, Sören och Weibull, Lennart (red) Du stora nya värld. Göteborg: SOM-institutet, Göteborgs universitet. Beeson, Patrick (2005) ”The ethical dilemma of blogging in the media”. I Quill Magazine, Vol 93, Issue 3, p18-20.

Bergström, Annika (2000) ”Om tidningsläsning på Internet”. I Wadbring, Ingela och Weibull, Lennart (red) Tryckt. 20 kapitel om dagstidningar i början av 2000-talet. Göteborg:

Dagspresskollegiet, institutionen för journalistik och masskommunikation.

Bergström, Annika (2005) nyhetsvanor.nu. Nyhetsanvändning på internet 1998-2003. Göteborg: Institutionen för journalistik och masskommunikation, Göteborgs universitet. Bergström, Annika (2006) ”Nyheter, bloggar och offentliga sajter”. I Holmberg, Sören och Weibull, Lennart (red) Du stora nya värld. Göteborg: SOM-institutet, Göteborgs universitet, rapport nr 39.

Boudreau, Timothy (2006) “Before you blog: legal and ethical concerns about joining the blogosphere”. Paper presenterat vid Newspaper and Community-Building Symposium XII, Oklahoma City i Oktober 2006.

Buskqvist, Ulf (2003) Webbjournalistik på SVT och TV4: Journalistik och nyheter i förändring. Örebro: Örebro Universitet.

Ekström, Mats och Buskqvist, Ulf (2001) Nyheter på nätet. Organisering, arbetsformer och teknik. Örebro: Örebro Universitet

Ekström, Mats och Nohrstedt, Stig Arne (1996) Journalistikens etiska problem. Stockholm: Rabén Prisma.

Holme, Idar Magne och Solvang, Bernt Krohn (2006) Forskningsmetodik. Om kvalitativa och kvantitativa metoder. Lund: Studentlitteratur

Hvitfelt, Håkan (2005) ”Förändringens vindar – om mediernas utveckling, journalistik och demokrati”. I Hvitfelt, Håkan och Nygren, Gunnar (red) På väg mot medievärlden 2020: journalistik, teknik, marknad. Stockholm: Studentlitteratur.

Hvitfelt, Håkan och Nygren, Gunnar (2005) ”Konvergens, divergens och digitalisering”. I Hvitfelt, Håkan och Nygren, Gunnar (red) På väg mot medievärlden 2020: journalistik, teknik, marknad. Stockholm: Studentlitteratur.

Ilshammar, Lars (2007) ”I avbloggningens tid”. I Olsson, Anders R. (red) Journalistik, nätet och maktens ordningar. Stockholm: Stiftelsen Institutet för mediestudier.

Karlsson, Michael (2007) ”Interaktiv journalistik – en realitet?”. I Olsson, Anders R. (red) Journalistik, nätet och maktens ordningar. Stockholm: Stiftelsen Institutet för mediestudier.

Kaye, Barbara K. (2005) ”It’s a Blog, Blog, Blog, Blog World”. I Atlantic Journal of Communication, Vol 13, Issue 2, p73-95.

Kline, David och Burstein, Dan (2005) Blog! How the newest media revolution is changing politics, business and culture. New York: CDS Books.

Kvale, Steinar (1997) Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur.

Larsson, Larsåke (2000) ”Personliga intervjuer”. I Ekström, Mats och Larsson, Larsåke (red.) Metoder i kommunikationsvetenskap. Lund: Studentlitteratur.

Lasica, J. D. (2002a) ”Blogging as a Form of Journalism: Weblogs Offer a Vital, Creative Outlet for Alternative Voices”. I Blood, Rebecca (red) We’ve got blog: how weblogs are changing our culture. Cambridge: Perseus Pub.

Lasica, J. D. (2002b) ”Weblogs: A New Source of News”. I Blood, Rebecca (red) We’ve got blog: how weblogs are changing our culture. Cambridge: Perseus Pub.

Perlmutter, David D. och McDaniel, Misti (2005) ”The Ascent of Blogging”. I Nieman Reports, Vol 59, Issue 3, p60-64.

Stovall, James Glen (2004) Web Journalism: practice and promise of a new medium. Boston: Allyn and Bacon.

Weibull, Lennart (2000) ”Svenska tidningshus i ett nytt medielandskap”. I Wadbring, Ingela och Weibull, Lennart (red) Tryckt. 20 kapitel om dagstidningar i början av 2000-talet. Göteborg: Dagspresskollegiet, institutionen för journalistik och masskommunikation.

Otryckta källor

Intervju med Annonsansvarig, 12 december 2007, 14:00. Bandinspelningar finns förvarade i uppsatsförfattarnas hem.

Intervju med Nöjesbloggare, 11 december 2007, 16:00. Bandinspelningar finns förvarade i uppsatsförfattarnas hem.

Intervju med Sportbloggare, 28 november 2007, 10:00. Bandinspelningar finns förvarade i uppsatsförfattarnas hem.

Intervju med Webbchef, 28 november 2007, 10:45. Bandinspelningar finns förvarade i uppsatsförfattarnas hem.

Bilaga 1

Intervjumanual

1. Berätta kort om dig själv, vad är din roll på Morgonbladet? 2. På vilket sätt är du inblandad i bloggandet på hemsidan?

Frågor till respondenter som bloggar 3. Vet du varför ni införde bloggar?

4. Hur gick det till när du blev tillfrågad att blogga? - Under vilka villkor?

- Något du var tvungen att förhålla dig till? 5. Varför tog du steget att börja blogga?

- Vad ser du som positivt/negativt i din roll som bloggare? 6. Berätta om händelseförloppet för hur/när ett blogginlägg publiceras.

- Under arbetstid?

- Jämfört med traditionell artikel i tidningen? - Vem bestämmer ämnet?

- Hur mycket tid går åt till bloggen?

- Förhållningssätt till traditionella journalistiska ideal?

- Förhållningssätt till kvalitet och ställningstaganden? Objektivitet, källkritik, saklighet osv.

7. Vad tycker du om bloggar i allmänhet?

- Fördelar/nackdelar jämfört med traditionell journalistik? - Bloggens framtid?

8. Vad tror du att bloggandet kan få för konsekvenser, dels för journalistiken i allmänhet och dels för Morgonbladet?

9. Vilka är skillnaderna mellan bloggens produktionsprocess och en mer traditionell produktionsprocess för artiklar i tidningen?

10. Tar du del av andra bloggar? Vilka och i vilket syfte?

Frågor till respondenter från redaktionen 3. Hur rekryteras bloggskribenterna?

- Är det något speciellt skribenterna behöver förhålla sig till? - Vad ingår i deras arbetsuppgifter?

4. Hur ser produktionsprocessen ut för ett blogginlägg?

- Hur mycket tid vill ni att skribenterna lägger på bloggandet varje dag? - Skillnader mellan traditionell process för artikel i tidning?

5. Ni lägger mycket energi på er webbsida, varför är den nya tekniken så viktig? - Varför just bloggar på hemsidan? Mål? Syfte?

Bilaga 1

- Bloggens framtid?

6. Hur tycker du att Morgonbladet utnyttjar möjligheterna med Internet, mer specifikt bloggar? Framtid?

Frågor till respondenter från annonsavdelningen 3. Hur arbetar ni med annonsering på hemsidan? Hur går ”säljet” till?

4. Kan du säga någonting om specifikt bloggen? Fördelar/nackdelar för annonsering? 5. Är ni med och påverkar materialet på hemsidan?

6. Guerilla-marknadsföring och produktplacering?

7. Hur skiljer sig annonsering på nätet från annonsering i papperstidning?

8. Vad tycker du om bloggarna på hemsidan? Kan du säga något om det journalistiska arbetet i relation till ”säljet” av annonser?

9. Hur tror du att bloggarna kommer utvecklas? - Som form?

- Ur kommersiell synpunkt?

10. Hur tycker du att ni utnyttjar Internet och vad får det för konsekvenser för annonsering och det kommersiella?

11. Vad tror du om framtiden?

- Internet vs. Papperstidning? - Trender?

Related documents