• No results found

Bokningsuppgifter från transportföretag

In document Regeringens proposition 2016/17:91 (Page 105-108)

105 Prop. 2016/17:91 myndigheten anser att personuppgifterna behövs i myndighetens

verksamhet eller inte.

Det finns därför även för Tullverkets brottsbekämpande verksamhet ett behov av en uttrycklig bestämmelse som otvetydigt klargör att myndig-heten alltid i enlighet med offentlighets- och sekretesslagens regler får diarieföra allmänna handlingar och vidta sådana åtgärder som har nämnts i det föregående. En bestämmelse bör således införas i den nya lagen som motsvarar den som finns i polisdatalagen och kustbevakningsdatalagen om att personuppgifter får behandlas om behandlingen är nödvändig för diarieföring eller när personuppgifterna har lämnats till Tullverket i en anmälan eller liknande och behandlingen är nödvändig för handlägg-ningen. Avsikten är att samtliga framställningar till Tullverket ska omfattas av bestämmelsen, t.ex. även uppgifter lämnade vid telefonsam-tal.

Det är alltså fråga om en särreglering som tar sikte på sådan behand-ling av personuppgifter som inte ryms inom lagens ändamålsbestäm-melser men som Tullverket ändå måste kunna utföra för att uppfylla sina skyldigheter i fråga om allmänna handlingar och ärendehandläggning.

Regeringen föreslår således en bestämmelse om att personuppgifter ska få behandlas om behandlingen är nödvändig för diarieföring eller uppgifterna har lämnats till Tullverket i en anmälan eller liknande och behandlingen är nödvändig för handläggningen.

Förslaget genomförs genom 2 kap. 7 § i den nya lagen.

11 Bokningsuppgifter från transportföretag

Regeringens förslag: Det ska i den nya lagen anges att personuppgifter som har lämnats till Tullverket från transportföretag enligt 4 kap. 6 § tullagen eller 15 § lagen om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen ska få behandlas om det är tillåtet enligt dessa lagar och enbart i den utsträckning det behövs för planering av kontrollverksamheten och urval av kontrollobjekt.

Om det behövs i ett enskilt fall ska sådana personuppgifter få behand-las för något annat primärt ändamål och göras gemensamt tillgängliga.

Vid sökning i sådana personuppgifter ska namn, personnummer, samordningsnummer och andra liknande identitetsbeteckningar få använ-das som sökbegrepp bara om uppgifterna avser en person som är eller har varit misstänkt för brott eller kan antas ha samband med brottslig verksamhet eller som övervakas på grund av misstanke om att personen kan komma att utöva brottslig verksamhet. För personuppgifter som har gjorts gemensamt tillgängliga ska bestämmelserna i kapitlet som gäller gemensamt tillgängliga uppgifter om sökning gälla.

Promemorians förslag: Överensstämmer i sak med regeringens förslag. Promemorians förslag är något annorlunda utformat.

Remissinstanserna: Kammarrätten i Sundsvall anser att innebörden av uttrycket enstaka personuppgifter som används i promemorians förslag bör belysas ytterligare, då det förefaller ha olika betydelse om det

Prop. 2016/17:91

106

tillämpas avseende personuppgifter från transportföretag respektive elektroniskt utlämnande av personuppgifter.

Skatteverket anger att Tullverkets möjligheter att samla in uppgifterna från transportföretagen förutsätter att uppgifterna behövs i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet. Behandling föreslås dock få ske för planering av kontrollverksamhet och urval av kontrollobjekt vilket kan föra tankarna även till Tullverkets fiskala verksamhet. Det stämmer inte överens med de primära ändamålen som ju avser brottsbekämpande verksamhet. Avsikten med de föreslagna bestämmelserna bör förtydligas.

I övrigt yttrar sig ingen remissinstans särskilt över förslaget.

Skälen för regeringens förslag: Enligt bestämmelserna i 4 kap. 6, 7 och 8 §§ tullagen (2016:253) samt 15 och 16 §§ lagen (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen (kallad inregränslagen) gäller, med vissa mindre skillnader, följande. Tullverket får begära att ett transportföretag som befordrar varor, passagerare eller fordon till eller från Sverige ska lämna de aktuella uppgifter om ankommande och avgående transporter som företaget har tillgång till. I fråga om passagerare får Tullverket endast begära uppgifter om namn, resrutt, bagage och medpassagerare samt sättet för betalning och bokning. Tullverket får begära uppgifter endast om uppgifterna kan antas ha betydelse för Tullverkets brottsbekämpande verksamhet. Transportföretaget ska skyndsamt lämna Tullverket de uppgifter som verket begär. Transportföretag får lämna uppgifter på så sätt att de görs läsbara för Tullverket genom terminalåtkomst. Tullverket får ta del av uppgifter genom terminalåtkomst endast i den omfattning och under den tid som behövs för att kontrollera aktuella transporter.

Tullverket får inte ändra eller på annat sätt bearbeta eller lagra uppgifter som hålls tillgängliga på detta sätt. Uppgifter om enskilda personer som lämnats på annat sätt än genom terminalåtkomst ska omedelbart förstöras, om de visar sig sakna betydelse för utredning och lagföring av brott (mer om detta, se propositionen Tullens befogenheter vid den inre gränsen, prop. 1995/96:166 s. 76–85).

Enligt lagen (2005:787) om behandling av uppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet (kallad tullbrottsdatalagen) får uppgifter som kommit in till Tullverket om passagerare, importörer, exportörer och transportörer samt varor och transportmedel behandlas, inom ramen för de primära ändamålen att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet, för planering av kontrollverksamheten och urval av kontroll-objekt (13 §). Sådana uppgifter som behandlas enbart med stöd av den bestämmelsen får inte behandlas i tullbrottsdatabasen (19 § tredje stycket). Dessutom innehåller den nuvarande tullbrottsdatalagen en bestämmelse som innebär att namn, personnummer och samordnings-nummer, med vissa angivna undantag, får användas som sökbegrepp bara om uppgifterna avser en person som misstänks för något visst brott eller för brottslig verksamhet (21 § första stycket).

Som framgår ovan innebär redan bestämmelserna i tullagen och inregränslagen att Tullverket inte får ta del av personuppgifterna från transportföretagen för något brottsbekämpande ändamål mer än i den omfattning och under den tid som behövs för att kontrollera aktuella transporter. Att uppgifterna endast får begäras in för att de behövs i den brottsbekämpande verksamheten framgår alltså av annan lagstiftning än

107 Prop. 2016/17:91 den nuvarande tullbrottsdatalagen. Även fortsättningsvis bör det enligt

regeringens mening framgå av registerförfattningen att Tullverket har möjlighet att behandla uppgifter från transportföretag, varför regeringen i den nya tullbrottsdatalagen föreslår en bestämmelse som upplyser om detta.

I den nya lagen bör också i likhet med idag anges närmare förut-sättningar för detta, dock med en något annan utformning än nuvarande reglering.

Liksom enligt den nuvarande tullbrottsdatalagen bör uppgifterna från transportföretag som utgångspunkt bara få behandlas i den utsträckning det behövs för planering av kontrollverksamheten och urval av kontroll-objekt, varför regeringen föreslår en bestämmelse med sådant innehåll.

Uppgifterna bör inte heller som utgångspunkt få göras gemensamt tillgängliga – med nuvarande begreppsanvändning får de inte ingå i tullbrottsdatabasen. Att generellt tillåta att sådana uppgifter om resande-strömmar som kommit Tullverket till del som det nu är fråga om görs gemensamt tillgängliga i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet skulle strida mot intentionerna bakom de nämnda bestämmelserna i tullagen och inregränslagen. Om sådana uppgifter, t.ex. efter en kontroll, visar sig vara nödvändiga för t.ex. en brottsutredning, bör de dock få behandlas inom ramen för den utredningen och dessutom göras gemen-samt tillgängliga. På motsvarande sätt bör i enskilda fall sådana uppgifter som t.ex. kan antas ha samband med allvarlig misstänkt brottslig verk-samhet eller som behöver lämnas ut enligt någon internationell förplik-telse få behandlas för sådana ändamål och göras gemensamt tillgängliga.

Regeringen föreslår därför en reglering som anger att om det behövs i ett enskilt fall får personuppgifter behandlas för något annat primärt ända-mål och göras gemensamt tillgängliga. Regeringen har härigenom valt en annan författningsteknisk lösning än promemorian, varför Kammarrätten i Sundsvalls invändningar mot uttrycket enstaka personuppgifter också tillgodoses.

I avsnitt 14.4 berörs vilka restriktioner som bör gälla för sökning i gemensamt tillgängliga uppgifter. Uppgifter som Tullverket har begärt in från transportföretag intar dock en särställning och behandlas därför i detta avsnitt och också separat i den föreslagna lagen. Om detta vill regeringen framföra följande. Dels är transportföretagen skyldiga att lämna ut uppgifterna, dels avser de flesta uppgifterna helt oskyldiga resenärer. Att tillåta sökningar på resenärens namn i dessa fall är förenat med särskilda integritetsrisker. Det är visserligen effektivt för brotts-bekämpningen om Tullverket kan samköra uppgifter om resenärer som kommit in från transportföretag inför en transport med andra uppgifter från den brottsbekämpande verksamheten och få fram vilka som redan övervakas eller kan misstänkas ha samband med brottslig verksamhet.

Det har dock inte framkommit att den begränsning av sökmöjligheterna som gäller i dag har, i fråga om uppgifter från transportföretag, inneburit något allvarligt hinder mot en effektiv brottsbekämpning. Tills vidare bör det därmed enligt regeringens mening, liksom i dag, vara tillräckligt att det är möjligt att i uppgifterna från transportföretag söka efter personer som redan är eller har varit misstänkta för brott eller kan antas ha samband med brottslig verksamhet.

Prop. 2016/17:91

108

Därutöver bör Tullverket få söka i uppgifterna från transportföretag efter sådana allvarligt kriminellt belastade personer som övervakas i enlighet med de förutsättningar som berörs närmare i avsnitt 14.2.2. När det gäller personuppgifter som har gjorts gemensamt tillgängliga ska bestämmelserna som handlar om sökning gällande gemensamt tillgäng-liga uppgifter gälla, vilket regeringen föreslår ska anges uttryckligen i lagen.

Regeringen föreslår sammantaget en reglering som anger att person-uppgifter som har inkommit till Tullverket från transportföretag enligt 4 kap. 6 § tullagen och 15 § inregränslagen får behandlas om det är tillåtet enligt dessa lagar. Behandlingen ska vidare få ske enbart i den utsträckning det behövs för planering av kontrollverksamheten och urval av kontrollobjekt. Om det behövs i ett enskilt fall ska sådana person-uppgifter få behandlas för något annat primärt ändamål och göras gemensamt tillgängliga. Vid sökning i sådana personuppgifter som inte har gjorts gemensamt tillgängliga ska namn, personnummer, samord-ningsnummer och andra liknande identitetsbeteckningar få användas som sökbegrepp bara om uppgifterna avser en person som är eller har varit misstänkt för brott eller kan antas ha samband med brottslig verksamhet eller som övervakas på grund av misstanke om att personen kan komma att utöva brottslig verksamhet. För personuppgifter som har gjorts gemensamt tillgängliga ska bestämmelserna om sökning i kapitlet som gäller gemensamt tillgängliga uppgifter gälla.

Skatteverket anser att då behandling föreslås få ske för planering av kontrollverksamhet och urval av kontrollobjekt vilket kan föra tankarna även till Tullverkets fiskala verksamhet, stämmer detta inte överens med de primära ändamålen som ju avser brottsbekämpande verksamhet.

Avsikten med de föreslagna bestämmelserna bör därför enligt Skatte-verket förtydligas. Regeringen vill framhålla att det framgår redan av förutsättningarna i tullagen och inregränslagen att det endast är för brottsbekämpande syften som behandlingen får ske. Vidare gäller den nu föreslagna lagen bara för Tullverkets brottsbekämpande verksamhet.

Regeringen anser därför inte att något förtydligande behöver ske i lagtext.

Förslaget genomförs genom 2 kap. 8 och 9 §§ i den nya lagen.

In document Regeringens proposition 2016/17:91 (Page 105-108)