• No results found

Elektroniskt utlämnande

In document Regeringens proposition 2016/17:91 (Page 110-114)

Prop. 2016/17:91

110

att i detta lagstiftningsärende behandla frågan om en översyn av begreppet. Det kan dock nämnas att frågan behandlas i betänkandet SOU 2015:103 Ett utvidgat straffrättsligt skydd för transpersoner m.m. och även kan komma att aktualiseras i samband med genomförandet av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/680 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behöriga myndigheters behandling av personuppgifter för att förebygga, förhindra, utreda, avslöja eller lagföra brott eller verkställa straffrättsliga påföljder, och det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av rådets rambeslut 2008/977/RIF (kallat 2016 års dataskyddsdirektiv).

När det gäller anmälningar som kommer in måste Tullverket alltid ha möjlighet att diarieföra och handlägga inkommande anmälningar och liknande skrivelser. Skälen för detta har utvecklats i avsnitt 10.4. Sådan behandling bör vara tillåten även i de fall där inkommande handlingar innehåller känsliga personuppgifter. Detta bör enligt regeringens mening komma till uttryck i lagtexten som ett undantag från förbudet att behandla känsliga personuppgifter. I nyss nämnda avsnitt redogörs för vilken behandling som bör omfattas av bestämmelsen om behandling för diarieföring.

Regeringen föreslår således en reglering om att uppgifter om en person inte ska få behandlas enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv (känsliga personuppgifter). Uppgifter om en person som behandlas på annan grund ska få kompletteras med känsliga personuppgifter när det är absolut nödvändigt för syftet med behandlingen. Känsliga uppgifter ska också få behandlas om det är nödvändigt för diarieföring eller om person-uppgifterna har lämnats i en anmälan eller liknande och behandlingen är nödvändig för handläggningen. Uppgifter som beskriver en persons utseende ska utformas på ett objektivt sätt med respekt för människo-värdet. Vad gäller det sistnämnda kravet gör således regeringen, i likhet med vad regeringen gjorde vid införandet av kustbevakningsdatalagen, en annan bedömning än Lunds universitet som ifrågasätter denna bestämmelse.

Förslaget genomförs genom 2 kap. 10 § i den nya lagen.

13 Elektroniskt utlämnande

13.1 Utlämnande på medium för automatiserad behandling

Regeringens förslag: Bestämmelsen om att enstaka personuppgifter ska få lämnas ut på medium för automatiserad behandling ska föras över oförändrad in i den nya lagen. Det ska också fortsättningsvis upplysas om att regeringen kan meddela föreskrifter om att uppgifter får lämnas ut på medium för automatiserad behandling även i andra fall.

111 Prop. 2016/17:91 Promemorians förslag: Överensstämmer i sak med regeringens

förslag. Promemorians förslag är något annorlunda utformat.

Remissinstanserna: Kammarrätten i Sundsvall anser att innebörden av begreppet enstaka personuppgifter bör belysas ytterligare i författ-ningskommentaren.

Ekobrottsmyndigheten anger att i lagförslaget begränsas möjligheterna till elektroniskt utlämnande på så sätt att endast enstaka personuppgifter som huvudregel får lämnas ut på medium för automatiserad behandling men att detta enligt promemorian kan innehålla ett större antal person-uppgifter eller alla handlingar och person-uppgifter i ett enstaka ärende eller delar av ett ärende. Ekobrottsmyndigheten är kritisk till att lagförslaget till sin ordalydelse i vanligt språkbruk avviker så kraftigt från bestäm-melsens tänkta innebörd.

Myndigheten anser det vara nödvändigt att försvarare och annat juridiskt biträde har samma elektroniska tillgång till ett omfattande förundersökningsprotokoll som åklagaren, men ser oklarheter i frågan om en förundersökning omfattas av bestämmelsen eller inte. Ekobrotts-myndigheten anser att den lösning som förordas i förarbetena till polisdatalagen (2010:361), propositionen Integritet och effektivitet i polisens brottsbekämpande verksamhet (prop. 2009/10:85 s. 186), att i förordning medge ett elektroniskt utlämnande utan begränsningar till försvarare eller annat juridiskt biträde, är att föredra.

Skatteverket anser att det vore lämpligt att i förarbetena klart ange t.ex.

huruvida en hel förundersökning anses omfattas av begreppet enstaka uppgifter och därmed få lämnas ut på medium för automatiserad behand-ling till berörda. Detta skulle underlätta bedömningen i de enskilda fallen samt medföra en mer enhetlig tillämpning av bestämmelsen. Även journalister bör kunna få del av förundersökningsmaterial i elektronisk form, under förutsättning att det inte är olämpligt i det enskilda fallet.

Skälen för regeringens förslag: Innebörden av uttrycket utlämnande på medium för automatiserad behandling redovisas i avsnitt 6.3, liksom begreppet direktåtkomst. Enligt 25 § lagen (2005:787) om behandling av uppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet (kallad tullbrotts-datalagen) får enstaka uppgifter lämnas ut på medium för automatiserad behandling. Regeringen får också meddela föreskrifter om att utläm-nande på sådant medium får ske i andra fall, vilket inte har skett.

Av effektivitetsskäl kan uppgifter behöva lämnas ut i elektronisk form på medium för automatiserad behandling. Inte bara direktåtkomst utan även utlämnande av personuppgifter på medium för automatiserad behandling anses medföra särskilda risker från integritetssynpunkt. Ett sådant utlämnande innebär nämligen som regel att mottagaren kan bearbeta informationen, t.ex. genom att samköra den mot elektroniska uppgifter som har hämtats från andra informationskällor. Det ökar riskerna för att uppgifterna ska behandlas i strid med de grundläggande kraven på dataskydd. Utlämnande i elektronisk form skapar också möjlighet för myndigheter att inrätta rutiner som innefattar dagliga överföringar av större mängder av uppgifter. Även om direktåtkomst generellt får betraktas som den mest känsliga formen av elektroniskt utlämnande kan i vissa fall likartade risker föreligga vid andra former av elektroniskt utlämnande. I polisdatalagen, kustbevakningsdatalagen (2012:145) och åklagardatalagen (2015:433) finns särskilda

Prop. 2016/17:91

112

ser om möjligheten att lämna ut uppgifter på medium för automatiserad behandling. Mot denna bakgrund anser regeringen att förutsättningarna för utlämnande på medium för automatiserad behandling även fortsätt-ningsvis bör författningsregleras när det gäller Tullverkets brottsbekäm-pande verksamhet.

Enligt de ovan nämnda lagarna om behandling om personuppgifter i andra brottsbekämpande verksamheter gäller som huvudregel att endast enstaka personuppgifter får lämnas ut på medium för automatiserad behandling, t.ex. genom e-post, när förutsättningarna för ett utlämnande i övrigt är uppfyllda. Regeringen anser inte att det finns skäl när det gäller just Tullverkets brottsbekämpande verksamhet att ha en annan utgångs-punkt. Huvudregeln bör därför vara att endast enstaka personuppgifter får lämnas ut på medium för automatiserad behandling, t.ex. genom e-post. Uttrycket enstaka ska ha samma innebörd som i de andra författ-ningarna på området. Regeringen föreslår därmed i likhet med promemo-rian att bestämmelsen om utlämnande på medium för automatiserad behandling förs över i sak oförändrad till den nya lagen. Enstaka person-uppgifter ska således få lämnas ut på medium för automatiserad behand-ling.

I förhållande till myndigheter som får medges direktåtkomst finns inte skäl att införa begränsningar i fråga om utlämnande på annat elektroniskt medium, eftersom lagen ska vara teknikneutral. Regeringen avser att i förordning meddela föreskrifter om detta. Det ankommer på Tullverket att avgöra vilken form av elektroniskt utlämnande som bäst tillgodoser det behov som finns och som är mest lämplig. Vid den bedömningen behöver utvecklingen beträffande begreppet direktåtkomst beaktas (se t.ex. avsnitt 6.3.2).

Kammarrätten i Sundsvall och Ekobrottsmyndigheten invänder mot uttrycket enstaka personuppgifter och även Skatteverket vill ha klargöranden om detta. Regeringen har tidigare uttalat sig om detta. I samband med lagstiftningsärendena om polisdatalagen och kustbevak-ningsdatalagen har regeringen angett att det är svårt att i lagtext närmare ange innebörden av begreppet enstaka. Det har i sammanhanget även påpekats att begreppet enstaka har en annan innebörd än i vanligt språkbruk, se prop. 2009/10:85 s. 333 och propositionen Kustbevak-ningsdatalag (prop. 2011/12:45 s. 98). Regeringen har inte någon annan syn i frågan när det gäller nu aktuellt lagstiftningsärende. Uttrycket enstaka i nu föreslagen bestämmelse i den nya lagen ska som nämnts även ovan ha samma innebörd som i polisdatalagen och kustbevaknings-datalagens motsvarande bestämmelser om elektroniskt utlämnande.

Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket anser det också vara oklart vad som gäller elektroniskt utlämnande av förundersökningar eller uppgifter i förundersökningar. Regeringen vill med anledning av detta framhålla följande. Det kan uppkomma behov för Tullverket att kunna lämna ut större mängder med uppgifter i vissa fall. Det finns därför skäl att överväga att i förordning medge utlämnande på medium för automa-tiserad behandling även i andra fall än som anges i lagen. Som exempel kan nämnas just utlämnande av en förundersökning men också annan utredning enligt bestämmelserna i 23 kap. rättegångsbalken till t.ex.

försvarare eller annat juridiskt biträde. Bestämmelser som möjliggör sådant utlämnande har införts i t.ex. 18 § polisdataförordningen

113 Prop. 2016/17:91 (2010:1155) och 8 § åklagardataförordningen (2015:575). Även

utläm-nande av statistik till Brottsförebyggande rådet kan komma att regleras.

I likhet med vad som gäller i dag bör i den nya lagen upplysas om att regeringen kan meddela föreskrifter om att uppgifter får lämnas ut på medium för automatiserad behandling även i andra fall. Detta sker med stöd av restkompetensen i 8 kap. 7 § första stycket 2 regeringsformen.

Regeringen föreslår därför att det i lagtexten uttryckligen hänvisas till 8 kap. 7 § regeringsformen.

Enligt den nuvarande tullbrottsdatalagen har Tullverket skyldighet att lämna sådana uppgifter som är nödvändiga för att framställa rättsstatistik till den myndighet som ansvarar för att framställa sådan statistik, dvs.

Brottsförebyggande rådet. I avsnitt 15.5.5 föreslås att en sådan skyldighet tas in också i den nya lagen. Regeringen anser att det är rimligt att Brottsförebyggande rådet får den statistik som myndigheten ansvarar för i elektronisk form och att Tullverket kan lämna ut en omfattande mängd uppgifter i detta fall. Ett sådant omfattande uppgiftsutlämnande till Brottsförebyggande rådet kan lämpligen regleras i förordning på mot-svarande sätt som skett för Polismyndighetens del.

Förslaget genomförs genom 2 kap. 16 § i den nya lagen.

13.2 Utlämnande genom direktåtkomst

Regeringens förslag: Utlämnande genom direktåtkomst av person-uppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet ska vara tillåtet bara i den utsträckning som följer av lagen.

Det ska införas en bestämmelse som hänvisar till var i lagen det finns bestämmelser om direktåtkomst.

Promemorians förslag: Överensstämmer med regeringens förslag.

Remissinstanserna: Ingen remissinstans yttrar sig särskilt över förslaget.

Skälen för regeringens förslag: I den nuvarande tullbrottsdatalagen anges att regeringen får meddela föreskrifter om att vissa uppräknade myndigheter i sin brottsbekämpande verksamhet får ha direktåtkomst till uppgifter i tullbrottsdatabasen (26 §). Sådana föreskrifter har meddelats i förordningen (2005:791) om behandling av personuppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet (6–8 §§). Bestämmelserna om direkt-åtkomst i polisdatalagen och kustbevakningsdatalagen har en annan utformning men innefattar också en uttömmande reglering av möjlig-heten till direktåtkomst, genom att det anges när det är tillåtet med direktåtkomst. För att uppnå tydlighet bör det enligt regeringens mening i den nya lagen finnas en sådan uttrycklig bestämmelse som finns i polisdatalagen och kustbevakningsdatalagen. Det ska alltså anges att utlämnande genom direktåtkomst bara är tillåtet i den utsträckning som följer av lagen.

Vidare bör det upplysas om var i lagen det finns bestämmelser om direktåtkomst.

Förslaget genomförs genom 2 kap. 17 § i den nya lagen.

Prop. 2016/17:91

114

14 Särskilda bestämmelser för gemensamt

In document Regeringens proposition 2016/17:91 (Page 110-114)