• No results found

Bolaget skall senast ett år efter det att domen vunnit laga kraft till till synsmyndigheten redovisa resultatet av en undersökning enligt MIFO fas

In document Efterbehandlingsansvar (Page 100-103)

1, omfattande en historisk redovisning av vilka verksamheter som bedri- vits inom olika delar av bolagets nuvarande verksamhetsområde och vilka föroreningar detta kan ha medfört i marken.

345 26 kap. 9 § miljöbalken.

I ett av de senare rättsfallen347 har Miljööverdomstolen fastställt villkor om under-

sökning och efterbehandling med följande innehåll:

»

Bolaget skall i samråd med tillsynsmyndigheten --- påbörja undersök- ning (MIFO fas 1) för att kartlägga eventuellt behov av sanerings- och ef- terbehandlingsåtgärder av mark- och vattenområden, anläggningar och byggnader som kan ha påverkats av föroreningar från verksamheten. Med stöd av 19 kap 5 § 1 st. p 8 och 22 kap 25 § 3 st. miljöbalken bemyndigas tillsynsmyndigheten att utifrån vad som framkommer vid undersökningen föreskriva ytterligare villkor beträffande de undersökningar och/eller åt- gärder som ur förorenings- och saneringssynpunkt kan anses behövliga. Den tid vid vilken undersökning enligt MIFO fas I skall ha påbörjats be- stäms till sex månader efter det att domen vunnit laga kraft.

I en dom348 från Miljööverdomstolen hade ett bolag under en lång tid släppt ut

kondensatvatten till en damm. Domstolen ansåg att frågan om efterbehandling av dammen borde avgöras inom ramen för tillståndsprövningen. Domstolen konstate- rade att varken det faktum att utsläppen till dammen kommer att upphöra eller att dammen förorenats även av andra verksamhetsutövare ger anledning till en annan bedömning. Eftersom det saknades underlag sattes frågan om efterbehandling av dammen på ett knappt års prövotid.

I ett annat rättsfall349 hade miljödomstolen angett i sin dom att för att ett av länssty-

relsens föreslagna villkor om utredning enligt MIFO fas 1 skulle kunna fastställas måste det finnas en reell risk för förorening inom anläggningsområdet. I det aktu- ella fallet ansågs den verksamhet som tillståndet avsåg inte ha gett upphov till för- orening. Bolaget gjorde gällande att det inte fanns några lagliga möjligheter att fastställa ett sådant villkor. Miljööverdomstolen ansåg att det inte fanns några for- mella hinder och konstaterade att länsstyrelsen enligt 10 kap. miljöbalken hade kunnat meddela ett föreläggande mot bolaget med samma krav som i villkoret. Frågan blev då i vilket formellt sammanhang ett utredningsföreläggande mot bola- get borde beslutas. Domstolen uttalade därefter:

»

På den aktuella platsen har industriell verksamhet bedrivits sedan 1868. Verksamhet som är likartad med den nuvarande har utövats i flera decennier. Det finns därför ett samband mellan den nu tillståndsgivna verksamheten och de föroreningar som kan förekomma inom verksam- hetsområdet. Den fortsatta verksamheten kan komma att bidra till ytterli- gare föroreningar. Enligt Miljööverdomstolen kan det vara lämpligt att nu ta ett samlat grepp på föroreningssituationen på området. Det kan därför

347 Miljööverdomstolens dom 2007-04-24 i mål nr M 3455-06 (MÖD 2007:14). 348 Miljööverdomstolens dom 2007-08-27 i mål nr M 2849-07 (MÖD 2007:34).

349 Miljööverdomstolens dom 2008-06-03 i mål nr M 696-07 (Villkor om MIFO och avvecklingsplan)

inte anses olämpligt eller oskäligt att i detta sammanhang besluta om skyldighet för bolaget att utreda föroreningsläget på området. Behovet av eventuella åtgärder sedan utredningen redovisats bör bedömas av läns- styrelsen inom ramen för tillsynsverksamheten.

Här kan noteras att i detta villkor, till skillnad mot det av miljödomstolen utfor- made villkoret i föregående rättsfall, har Miljööverdomstolen inte infört något bemyndigande till länsstyrelsen att vid behov meddela ytterligare villkor i anled- ning av utredningen. Frågan om rättskraftens betydelse behandlas ovan i avsnitt 7.1

7.2.2 Behov av efterbehandling

Även andra villkor angående efterbehandling har prövats i Miljööverdomstolen. I ett mål350 angående tillstånd till befintlig och utökad verksamhet hade länsstyrelsen

föreslagit ett antal villkor avseende förorenade områden/efterbehandling. Förutom ett villkor angående vad som gäller om verksamheten i sin helhet eller i någon del av den tillståndsprövade verksamheten upphör meddelades följande villkor:

» Innan bolaget vidtar åtgärder som innebär att förorenade områden på-

verkas eller täcks, t.ex. vid anläggande av täta ytor eller utförande av olika byggnationer, skall bolaget till tillsynsmyndigheten komma in med förslag på undersökning av föroreningsförekomst för aktuellt område.

I domen hade länsstyrelsen genom delegation fått möjlighet att fastställa de ytterli- gare villkor som kan behövas beträffande utredning och efterbehandling av förore- nade områden enligt dessa villkor. Miljööverdomstolen ansåg det inte lämpligt att ställa krav på ytterligare utredning utöver vad som täcktes av det meddelade villko- ret.

Länsstyrelsen hade i samma dom ett förslag till villkor för den situationen att verk- samheten orsakar föroreningar som uppmärksammas medan verksamheten pågår. Här ansåg miljödomstolen att detta regleras enligt 10 kap. miljöbalken och inte behöver detaljregleras i tillståndet. Domen överklagades inte i den delen.

I ett mål351 om omprövning av villkor för en verksamhet beslutade Miljööverdom-

stolen bland annat att verksamhetsutövaren inom 15 år efter att domen vunnit laga kraft genom bortgrävning ska sanera förorenad mark och byggnader inom industri- området. Domens prejudikatvärde beträffande omfattningen av saneringsåtgärderna är diskutabelt eftersom miljöskyddslagen (1969:387) tillämpats i målet.

350 Miljööverdomstolens dom 2008-06-25 i mål nr M 9074-06.

351 Miljööverdomstolens dom 2010-11-10 i mål nr M 9766-09 (Tillståndsvillkor om efterbehandling)

7.2.3 Avslutningsvillkor

Naturvårdsverket anser att det som regel vid tillståndsprövning av verksamheter bör föreskrivas villkor som säkerställer att nödvändiga åtgärder vidtas vid en ned- läggning av verksamheten.352 Sådana villkor avser åtgärder i samband med verk-

samhetens avslutande. Utrymmet för tillsynsmyndigheten att under verksamhetens gång meddela förelägganden om efterbehandlingsåtgärder får bedömas från fall till fall med beaktande av olika villkors rättskraft.

Miljööverdomstolen har i ett mål,353 med ändring av tidigare praxis,354 ansett att

tillståndet skulle förenas med följande villkor:

»

Bolaget skall i god tid före nedläggning av hela eller delar av verksam- heten ge in en avvecklingsplan till tillsynsmyndigheten för godkännande. I en annan dom355 har Miljööverdomstolen utvecklat motsvarande villkor något:

» Bolaget skall till tillsynsmyndighet i god tid före en nedläggning av hela

In document Efterbehandlingsansvar (Page 100-103)