• No results found

4. Empiri

4.2 Borås kommun

I samtliga årsredovisningar från verksamhetsåren 2017!2019 förekommer även bilder som relateras till den information som presenteras. Det är bilder på exempelvis ån Viskan, modeutställningar, kongressen samt olika djur som finns i Borås Djurpark.

4.2.1 Årsredovisning verksamhetsåret 2017

I årsredovisningen från år 2017 framhålls Borås som en attraktiv stad där fler människor vill leva, arbeta och studera. Arbetsmarknaden går starkt, arbetslösheten minskar och satsningar görs på att utveckla infrastrukturen. Genomgående i rapporten lyfts flera kulturella aspekter fram och de visar även genom en undersökning att invånarna upplever kulturlivet som rikt. I Borås hölls en Street Art-festival som hette No Limit där det fanns möjlighet att skapa egna konstverk på fasaderna. Det framhålls att det nu går att beskåda dessa unika konstverk från olika kulturer och bakgrunder samt att tillställningen var en succé. Detta utvecklas sedan och de framhåller att i samband med denna festival invigdes en vägg där vem som helst kan uttrycka sig konstnärligt.

30

Under viktiga händelser under året lyfts kulturnämndens arbete med Borås stadsteater som ett moderniserat kulturhus. Kulturhuset kommer att präglas av ökad samverkan mellan stadsteatern, konstmuseet och stadsbiblioteket. Det står även att fler gästspel kommer att äga rum inom scenkonstområdet samtida dans. Borås beskrivs sedan som en plats där invånarna kan ta del av ett mångfacetterat kulturutbud, en rik natur och ett välkomnande centrum. Vidare redogörs Borås värdskap för SM-veckan som en folkfest där det slogs många världsrekord. Borås framhåller att utveckla service, infrastruktur och att skapa en välfungerande välfärd är aspekter som de ständigt arbetar med för att utveckla och förbättra. De arbetar med att vara en attraktiv arbetsgivare och betonar att delade turer inom vården ska avskaffas. Det vill säga de arbetar för bättre arbetstider inom vård och omsorg samt för att fler ska få arbeta heltid. I årsredovisningen står det även att Borås kommun nominerades till årets arbetsgivarkommun 2017 av Universum som är en internationellt verksam byrå specialiserad på arbetsgivarvarumärken.

Det inkluderas även flera delar som belyser kommunen arbete inom utbildning. De redogör för att andelen elever med examen från högskoleförberedande- respektive yrkesprogram ökar och att den är betydligt högre i jämförelse med rikets. Vidare lyfter de arbetet med att utveckla lönebildningen, arbetsvillkoren samt kompetens- och personalförsörjning inom skolan. I årsredovisningen finns det även segment som visar på kommunens arbete med att utveckla näringslivet. De redogör för projekt gällande att färdigställda industrimark för nya företagsetableringar inom kommunen. Samt att utvecklingen av textilverksamheten pågår stadigt och att Borås ses som Sveriges samt Nordens naturliga kompetenscentrum inom textil och mode.

4.2.2 Årsredovisning verksamhetsåret 2018

Årsredovisningen inleds med en beskrivning av Borås som en attraktiv stad att leva och verka i, att arbetsmarknaden går starkt och satsningar görs för att utveckla infrastrukturen. Det finns gott om parker och naturområden samt beskrivs kulturutbudet som rikt och det finns ett stort utbud av upplevelser längst med den å som rinner genom staden som är benämnd viskan. Ett av dessa kulturella event var modeutställningen Balenciaga - Master of Couture från Victoria and Albert Museum i London, en nationell konst- och modehändelse. Tillställningen beskrivs som grandios och det framhålls att detta var första gången som detta anrika prestigemuseum höll en av sina utställningar i Sverige samt att Borås är den enda staden i Europa förutom London som den har ägt rum i.

Det framhålls även att det nu finns en kongress som skapar tillfällen för att samlas, växa, inspireras och utbyta kunskap, detta sker då genom att byggnaden välkomnar mässor och seminarier. Vidare går det att finna segment som indikerar på möjligheter till ett aktivt liv eftersom utbudet av aktivitetsanläggningar är stort. Under verksamhetsåret anlades en ny fullstor isyta som under de varmare tiderna på året fungerar som en konstgräsplan.

I årsredovisningen redogörs det för att Borås satsar både på staden och på landsbygden och betonar att för dem är det en självklarhet att alla ska kunna bo i hela kommunen och samtidigt

31

ha tillgång till grundläggande service. I årsredovisningen beskrivs de som en kommun som fortsätter att växa starkt, människor och företag fortsätter att välja Borås för att leva och verka i näringslivet.

4.2.3 Årsredovisning verksamhetsåret 2019

Även i årsredovisningen 2019 beskrivs Borås som en attraktiv stad att leva och verka i på samma sätt som verksamhetsåret 2018. Det kulturella livet är en självklarhet i Borås och ett av de event som ägde rum under året var en vernissage för ännu en modeutställningspremiär denna gång av Gianni Versage Retrospective som ägde rum på Textilmuseet. Tillställningen beskrivs med termer som mästarklass. Vidare redogörs för ytterligare internationella konst- och modeutställningar som har ägt rum under verksamhetsåret som bland annat: Balenciaga, Master of Couture och The Aalto Natives.

Vidare redogörs för Borås och dess arkitektur. De nådde en tredjeplats när Årets Arkitekturkommun 2019 utsågs av fack- och branschorganisationen Sveriges Arkitekter. De betonar att i den tävling som baseras på svenska arkitekters bedömning fick Borås högst betyg av samtliga 88 kommuner som medverkade i tävlingen. I årsredovisningen framhålls olika byggen som färdigställts under året däribland en ny fotbollshall med läktare för 800 personer. Ytterligare segment i rapporten redogör för sportaktiviteter som ägt rum under året. U20 EM i friidrott var en av dessa och evenemanget beskrivs som en succé, den brukade friidrottsarenan klarade av uppdraget och jämförs i årsredovisningen med internationella topparenor. Det betonas även att denna arena nu står redo för ytterligare evenemang.Utbildningsmöjligheterna är goda i Borås, i årsredovisningen redogörs det för goda studieresultat och andelen som når gymnasieexamen ligger högre än riksgenomsnittet.

4.2.4 Kodningsschema årsredovisning verksamhetsåren 2017!2019

Borås

Tema: Attrahera specifika målgrupper till kommunen.

SUB-KATEGORI KATEGORI INVÅNARE KATEGORI TURISM KATEGORI NÄRINGSLIV

Koder Koder Koder

KULTURELLA AKTIVITETER Street Art-festival, No Limit (2017). Kulturhus (2017). Borås Djurpark (2017)(2018). Balenciaga - Master of Couture (2018)(2019). Gianni Versage Retrospective (2019).

The Aalto Natives (2019). Street Art-festival, No Limit (2017). Kulturhus (2017). Borås Djurpark (2017)(2018). Kongress (2018). Balenciaga - Master of Couture (2018)(2019). Gianni Versage Retrospective (2019).

The Aalto Natives (2019).

32

UTBILDNING Ökad andel elever

med examen (2017)(2019).

INFRASTRUKTUR Utveckla infrastruktur

(2017)(2018).

ARBETSGIVARE Avskaffa delade

turer inom vården (2017). Heltidsarbete (2017). Årets arbetsgivarkommun (2017). TRYGGT SAMHÄLLE UTVECKLAT VÅRDSYSTEM

NATUR Rik natur (2017).

Parker och upplevelser längs Viskan (2018). Rik natur (2017). Parker och upplevelser längs Viskan (2018). SPORTSLIGA AKTIVITETER SM-veckan (2017). Idrottsanläggningar, konstgräs/isyta (2018). Ny fotbollshall (2019). EM i friidrott (2019). SM-veckan (2017). EM i friidrott (2019). ARKITEKTUR Årets Arkitekturkommun (2019). MARK/YTOR Byggmark (2017). KOMPETENT ARBETSMARKNAD KODNINGSSCHEMA

ÅRSREDOVISNING 2017-2019 KÄLLA: VI SOM FÖRFATTARE

Sverige samt Nordens naturliga

kompetenscentrum inom textil och mode (2017).

33

4.2.5 Intervju med Borås kommun

4.2.5.1 Presentation av respondenten

Respondenten arbetar som ekonomichef på Borås kommun. 4.2.5.2 Platsmarknadsföring och platsvarumärke

Respondenten framhåller att kommunen arbetar med platsmarknadsföring. Borås har en stadshuskoncern som består av tio dotterbolag och ett av dessa bolag BoråsBorås TME AB arbetar i syfte att bland annat främja turistverksamheten. Bolaget arbetar i enlighet med sitt ägardirektiv, det innefattar uppdraget att framställa Borås som en intressant och lockande destination för både invånare och besökare. Respondenten menar att enligt ägardirektivet ska varumärket Borås omfattas av positiva förtecken. Vidare beskriver respondenten på vilket sätt kommunen arbetar med platsmarknadsföring. Den svarande menar att det främst sker genom kommunens hemsida samt på sociala medier. Respondenten betonar att de också arbetar med olika former av marknadsföring som exempelvis att attrahera kongresser och evenemang. De samarbetar även med de andra bolagen i koncernen som exempelvis Borås djurpark i form av olika reklamfilmer som produceras.

Vid marknadsföringen av Borås kommun är det specifika konkurrensfördelar som de vill förmedla. Respondenten framhåller arvet inom textil och handel samt Borås som högskolestad som två viktiga punkter. Den svarande menar att platsvarumärket Borås bygger på detta arv. Respondenten fortsätter och beskriver i vilket syfte som kommunen marknadsför sig och till vilka målgrupper som marknadsföringen riktar sig till. Den svarande menar att arbetet utförs för att vara intressant för både invånare samt externa besökare. Respondenten betonar att det är viktigt att inte underskatta de egna invånarna när det kommer till besöksnäringen eftersom det är de som står för den största andelen av de olika besöken som äger rum. Den svarande fortsätter och framhåller att kommunen också marknadsför sig i syfte att attrahera externa besökare till exempelvis deras djurpark och camping, detta för att besökarna förhoppningsvis ska spendera mer än en natt i Borås. Respondenten betonar dock att de främst riktar in sig på de egna invånarna, detta för att Borås som stad främst inte anses som en typisk semesterort. Respondenten framhåller även att näringslivet är en målgrupp de syftar till att attrahera genom deras platsmarknadsföring. Detta uppdrag tillfaller inte BoråsBorås TME utan en avdelning på kommunen. Respondenten menar dock att kommunen vill att alla bolag i koncernen samt primärkommunen ska arbeta tillsammans för att skapa attraktiva möjligheter för näringslivet. För att attrahera näringslivet arbetar de bland annat med att ta fram mark för verksamhetsområden för exempelvis lager och logistik samt olika former av företagande. Respondenten framhåller att näringslivet är oerhört viktigt för att skapa en bas för arbetstillfällen som i sin tur genererar bland annat skatteunderlag.

Olika målgrupper är föremål för platsmarknadsföringen men respondenten menar att dessa målgrupper inte står i konflikt med varandra utan att ett positivt varumärke skapar en attraktivitet för hela Borås som en plats att etablera sig på. De kan vara attraktiva för etablering

34

av näringslivet samtidigt som de är ett attraktivt besöksmål. Frågan gällande om Borås såg någon konkurrens gentemot andra kommuner dementerades. Respondenten menar att om Borås hade varit ett typiskt besöksmål för turister hade de upplevt konkurrens gentemot andra turistorter. Respondenten betonar att Borås närhet till det attraktiva besöksmålet Göteborg innebär att de har insett att det inte är meningsfullt att försöka vinna konkurrensen om turismen och att de därför inte är aktuellt att tala om konkurrens i den bemärkelsen. Däremot har Borås en profil som är unik genom textilarvet och vissa besöksmål som djurparken och det speglas i deras sammanfattande varumärke som de vill förmedla vilket är textil och handel enligt respondenten. Respondenten tror dock inte att övriga ute i landet associerar Borås med textil utan istället med e-handel som tidigare benämndes postorder.

4.2.5.3 Marknadskanaler

Respondenten redogör för att de använder sig av olika plattformar för att marknadsföra Borås kommun. Det sker främst via hemsidor och sociala medier men också inom traditionella medier som tidningar. Respondenten ser inte årsredovisningen som en möjlig marknadskanal utan redogör för att den upprättas med medborgare- och fullmäktigeperspektivet. Den svarande tillägger dock att det kan finnas externa intressenter av rapporten som långivare men egentligen inte besökare eller näringslivet. Respondenten anser inte att deras årsredovisning speglar deras arbete med platsmarknadsföring i någon större utsträckning. Däremot tillägger den svarande att de har haft med vissa delar i form av bildtema och sådant men menar att det är relativt lite i förhållande till övrig information i årsredovisningen.

Related documents