• No results found

Borret 6, marklov för nybyggnad av verkstad och kontor

S 2018-1302

Bygglovsnämndens beslut

Marklov beviljas med stöd av 9 kap 35 § plan- och bygglagen (PBL 2010:900).

Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap 23 § PBL.

Med detta startbesked bestämmer bygglovsnämnden att kontrollplan diarieförd 2018-10-22 fastställs.

Tekniskt samråd och kontrollansvarig krävs inte i detta ärende om marklov.

Handläggningsavgift: 2 085 kronor (faktureras separat).

Motivering av beslut

Åtgärden bedöms uppfylla förutsättningarna enligt 9 kap 35 § PBL.

Åtgärden bedöms inte strida mot aktuell detaljplan och dess bestämmelser.

Aktuell fastighet (tomtindelning) överensstämmer med detaljplanen och dess bestämmelser.

Upplysningar

Beslut om lov får verkställas först 4 veckor efter att beslutet kungjorts i Post- och Inrikes tidningar. Om åtgärden påbörjas 4 veckor efter att beslutet kungjorts men det då inte vunnit laga kraft, sker byggnationen helt på byggherrens egen risk.

Beslut om bygglov upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (9 kap 43 § PBL).

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen (10 kap 5 § PBL).

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren

Markåtgärden får tas i bruk innan slutbesked meddelats av bygglovsnämnden enligt 10 kap 4§ PBL.

Falkenbergs kommun

Bygglovsnämnden 2018-11-22

__________________________________________________________________________________

Justering

51 (57) /forts § 377/

Innan slutbesked kan ges ska följande lämnas in till bygglovsnämnden senast vid byggprojektets slutsamråd:

• Verifierad kontrollplan Beskrivning av ärendet

Ansökan avser markarbeten inför nybyggnad av verkstad och kontor i två plan samt ett oinrett vindsplan om 1004 kvm i byggnadsarea och 76 kvm i öppenarea. Fastigheten ligger inom detaljplan 197 lagakraftvunnen 1982-11-09 vilken medger användning Jm/

småindustriändamål.

___________

Falkenbergs kommun

Bygglovsnämnden 2018-11-22

__________________________________________________________________________________

Justering

52 (57)

Falkenbergs Bostads AB Möllegatan 2

311 34 Falkenberg

§ 378

Borret 6, nybyggnad av verkstad och kontor. S 2018-1187

Bygglovsnämndens beslut

Bygglov utan startbesked beviljas med stöd av 9 kap 30 § plan- och bygglagen (PBL).

Separat startbesked krävs för att få börja bygga.

Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kontrollansvarig och byggherren ska enas om lämpligt datum och kontakta bygglovsavdelningen i god tid för tidsbokning.

Handläggningsavgift: 50 497 kronor (faktureras separat).

Beslutet gäller med följande villkor: Utstakning och lägeskontroll utförd av sakkunnig krävs i detta ärende.

Motivering av beslut

Åtgärden strider inte mot aktuell detaljplan och dess bestämmelser samt bedöms, i aktuella delar, uppfylla kraven i 2 kap 1§, 2§,4§, 5§, 6 § och 9 § samt 8 kap 1-3, 6, 9-11 §§ PBL.

Aktuell fastighet (tomtindelning) överensstämmer med detaljplanen och dess bestämmelser.

Förslaget följer, efter justering av det först inskickade förslaget, nu bestämmelserna i den nu gällande detaljplanen.

Åtgärden bedöms ej medföra en sådan betydande olägenhet för omgivningen som avses i 2 kap 9§ PBL. Påverkan på omgivningen som lyfts fram av sakägare i ärendet avseende trafiksituationen, bedöms inte vara större än vad som bör tålas i ett

detaljplanelagt område av denna typ där småindustri tillåts.

Trafiksituationen som den sökta åtgärden medför är utredd i en trafikutredning som gjorts under arbetet med den nya detaljplanen (2016-08-15, #100354) samt i en extra konsekvensanalys av den kommande trafiksituationen (ÅF 2018-11-04) i samband med handläggningen av det här bygglovet. Trafikförsörjningen får med dessa i

beaktande bedömas som god i enlighet med 2 kap, 6 § PBL då förbättringar av brister som påpekats planeras att åtgärdas i form av en kommande gång och -cykelbana med säkrare korsningar som läggs till i arbetet med den nya, kommande detaljplanen.

Falkenbergs kommun

Antalet parkeringsplatser för den planerade byggnationen överstiger Falkenbergs kommuns krav enligt den parkeringsnorm som antogs av kommunfullmäktige 2011-03-29 § 46.

Åtgärden bedöms kunna uppfylla kraven på byggnadsverk, byggprodukter, tomter och allmänna platser enligt 8 kap PBL och egenskapskraven enligt 3 kap plan- och byggförordningen(PBF) vilket säkerställs vid det tekniska samrådet innan beslut om startbesked för åtgärden fattas.

Upplysningar

Den på situationsplanen föreslagna färdiga golvhöjden kan komma att justeras i samband med tekniskt samråd eller vid utsättning.

En anmälan om dagvattenanläggning ska göras till Miljö-och hälsoskyddsnämnden.

Servitut för personalparkering på annan fastighet (Spettet 1) kommer att krävas inför slutbeskedet.

Sprängning kräver tillstånd från polisen.

Bygglovet upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (9 kap 43 § PBL). Sökanden bör avvakta med att påbörja byggnadsåtgärderna innan bygglovbeslutet vunnit laga kraft.

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen (PBL 10 kap 5 §).

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren.

Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kontrollansvarig och byggherren ska enas om lämpligt datum och kontakta bygglovsenheten i god tid för tidsbokningen.

För att genomföra åtgärden krävs, enligt PBL 10 kap 9 §, en kontrollansvarig.

Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig:

Namn:

Adress:

Kontrollansvarig är certifierad enligt PBL (2010:900) och BSF 2011:14, KA4.

Åtgärden får inte påbörjas förrän bygglovsnämnden lämnat ett startbesked (enligt 10 kap 3 § PBL). Om arbetena påbörjas innan startbesked beviljats ska en byggsanktionsavgift, på minst ett halvt prisbasbelopp (prisbasbelopp 2018 är 45 500 kronor) tas ut.

Falkenbergs kommun

Innan startbesked kan ges ska följande lämnas in till bygglovsnämnden:

• Kontrollplan (beslutsunderlag)

• Teknisk beskrivning, systemritningar för grundplan och huvudsektion

• VVS- ritningar

• Verifikation avseende byggnadens beräknade specifika energianvändning och genomsnittliga värmegenomgångskoefficient

• Redovisning av mark-och grundläggningsförhållanden (ev. geoteknisk undersökning)

• Redovisning av dagvattenhantering

• Brandskyddsbeskrivning

• Godkännande från arbetstagare

• Uppgift om hur energiverifiering ska ske.

Beskrivning av ärende

Ansökan avser nybyggnad av verkstad och kontor i två plan samt ett oinrett vindsplan om 1004 kvm i byggnadsarea och 76 kvm i öppenarea. Fastigheten ligger inom detaljplan 197 lagakraftvunnen 1982-11-09 vilken medger verksamheten Jm/

småindustriändamål och en byggnadshöjd om 7,0 m.

De fordon som uppges utgå från fastigheten utgörs av i dag av 48 transportfordon i form av bilar och man kommer att övergå till andra typer av transportmedel (cyklar/

mindre elfordon/elbilar) för att bidra till klimatneutrala transporter.

Den planerade arbetsplatsen på Borret 6 uppges inte att ha någon publik funktion i form av besök från privatpersoner.

Arbete pågår med att ta fram en ny detaljplan vilken även den kommer att medge småindustriändamål på platsen dock med en höjning av byggnadshöjden till 14 m.

Planen har genomgått granskning men måste eventuellt granskas på nytt innan antagande. Planer finns på att vid en ny granskning möjliggöra för en breddning av Murarevägen för att få plats med en gång-och cykelbana för att öka trafiksäkerheten.

Förslaget följer, efter justering av det först inskickade förslaget, nu bestämmelserna i den nu gällande detaljplanen.

Åtgärden bedöms ej medföra en sådan betydande olägenhet för omgivningen som avses i 2 kap 9§ PBL. Påverkan på omgivningen som lyfts fram av bland annat sakägare i ärendet avseende trafiksituationen, bedöms inte vara större än vad som bör tålas i ett detaljplanelagt område av denna typ där småindustri tillåts.

Trafiksituationen som den sökta åtgärden medför är utredd i en trafikutredning som gjorts under arbetet med den nya detaljplanen (2016-08-15, #100354) samt i en extra bedömning av den kommande trafiksituationen (ÅF 2018-11-04) i samband med handläggningen av det här bygglovet.

Falkenbergs kommun

Man gör i en konsekvensanalys (ÅF 2018-11-04) bedömningen att trafiksituationen för gående och bilister kommer att vara relativt oförändrad då det främst är hastigheten på gatorna som påverkar trafiksäkerheten.

Man uttalar dock att risken för konflikter mellan cyklister och fordon kommer att öka något på grund av bristen på cykelbanor. Denna brist håller på att ses över i det

pågående detaljplanearbetet då utrymme avsätts redan i det här bygglovet för cykelbanor och säkrare korsningar.

Den tunga trafiken i området genereras av lastbilar till och från fjärrvärmeverket som ligger i samma kvarter och den trafiken bedöms bli oförändrad.

Trafikförsörjningen får bedömas som god i enlighet med 2 kap, 6 § PBL då denna fråga är hanterad vid framtagandet av den gällande detaljplanen för området, hanteras i arbetet med den kommande detaljplanen samt bedömd i ett separat konsekvensanalys framtaget i samband med bygglovsansökan.

Antalet parkeringsplatser för den planerade byggnationen överstiger Falkenbergs kommuns krav enligt den parkeringsnorm som antogs av kommunfullmäktige 2011-03-29 § 46.

Behovet av personalparkering löses på intilliggande fastigheten Spettet 1 (servitut kommer att krävas innan slutbesked).

Åtgärden bedöms kunna uppfylla kraven på byggnadsverk, byggprodukter, tomter och allmänna platser enligt 8 kap PBL och egenskapskraven enligt 3 kap plan- och

byggförordningen(PBF) vilket säkerställs vid det tekniska samrådet innan beslut om startbesked för åtgärden fattas. Kommunalt vatten och avlopp är utbyggt i området.

Remisser

Planenheten: Bygglov för byggnaden kan meddelas trots att ny detaljplan är under framtagande. Den föreslagna detaljplanen ger även den möjlighet att bebygga

fastigheten med kontor och verksamheter/ småindustri. I den nya detaljplanen föreslås att byggnadshöjden höjs och sätts till 14 meter vilket mer än väl inrymmer den nya byggnaden. En remsa längs Murarevägen ser enligt situationsplan ut att vara lämnad för ändamålet gång- och cykelbana. Området längs Murarevägen som lämnas för att kunna föras över till allmän plats-mark i den kommande detaljplanen bör vara 2,5 meter.

Uppfylls de förutsättningarna är Planenhetens bedömning att den eventuella förändringen av kvartersmark till allmän plats-mark i öster (längs Murarevägen) kan genomföras om bygglov lämnas.

Bygglov tillstyrks under förutsättning att bygglovet inte omöjliggör för den kommande planändringen med avseende på att möjliggöra för en breddning av Murarevägen med gång- och cykelväg.

Falkenbergs kommun

Gatu-och trafikenheten: En förändrad markanvändning kommer att skapa fler trafikrörelser inom området. I och med att bygglovet inte strider mot detaljplanen så har ingen trafikutredning gjorts gällande hur mycket trafik det handlar om. I närheten av aktuell fastighet finns förskola och skola vilket innebär att det kan påverka barns skolväg. Det finns inte några medel avsatta för fysiska åtgärder inom vägområdet i dagsläget. Det är väldigt viktigt att in- och utfart till fastigheten inte sker nära korsning och med god sikt.

Trafikplaneraren/ planenheten: Det finns frågor som behöver utredas i arbetet med den nya detaljplanen så som in-och utfarter och gång-och cykelbana.

Det är viktigt att bygglovet möjliggör för en planerad utbyggnad av ny cykelbana längs Murarevägen.

Det är även viktigt att in-och utfarter och korsningar utformas på ett trafiksäkert sätt.

KSAU: Bygglovsansökan är förenlig med både nuvarande bestämmelserna och de bestämmelser som är under framtagande.

Trafiksituationen innebär en liten och acceptabel förändring av fordonsrörelserna på Murarevägen.

Detaljplanen som är under framtagande är fortfarande aktuell. Huvudsyftet är att möjliggöra en utökning av fjärrvärmeanläggningens fastighet i syfte att säkerställa logistiken inom egen fastighet.

Bygglov bör meddelas trots att ny detaljplan är under framtagande.

Underrättelser

Underrättelse är skickad till berörda sakägare och följande synpunkter har kommit in:

Ägarna på Mejseln 1, Mejseln 2 och Hammaren1 motsätter sig det första förslaget där byggnadshöjden avvek från detaljplanens bestämmelser med 1,55 m. De anser även att en ökande trafik på grund av den planerade verksamheten innebär stora risker då det ligger en skola och flera förskolor en bit bort från den aktuella platsen. Detta innebär att många fotgängare och cyklister i olika åldrar passerar förbi ett par gånger om dagen.

De är även oroliga för sprängningsarbeten som kan komma att krävas innan byggnationen och hur de kan påverka en vattenådra som går igenom fastigheten.

De motsätter sig även att det ska sprängas bort det berg som finns på fastigheten och skövla all växtlighet där.

__________

Falkenbergs kommun

Bygglovsnämnden 2018-11-22

__________________________________________________________________________________

Justering

57 (57)

§ 379

Information

Överklagade ärenden 2018-10-01 – 2018-10-31 Dalkullan 1, nybyggnad av handelshus

Ryggåsen 11, sanktionsavgift

Morup 16:1, positivt förhandsbesked för avstyckning och nybyggnad av enbostadshus Skrea 18:104, nybyggnad av flerbostadshus.

Bygglovsekreterare Ann-Sofie Bengtsson informerar om att samtliga ledamöters läsplattor ska lämnas in vid sammanträde i december. Vill man köpa ut sin läsplatta kostar det 600 kronor för läsplattor som lämnades ut vi mandatperiodens början. Priset för nyare läsplattor är ännu inte fastställt.

__________

Related documents