• No results found

Bostadspolitikens allmänna utformning, punkt 6 (m)

Ewa Thalén Finné (m).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 6 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motionerna 2005/06:N302 yrkande 4, 2005/06:N474 yrkande 3 och 2005/06:Bo276 yrkandena 1, 3

och 10 samt avslår motionerna 2005/06:N438 yrkande 5, 2005/06:N443 yrkande 45, 2005/06:N481 yrkandena 5 och 6, 2005/06:Bo214 yrkande 1, 2005/06:Bo230 yrkande 3, 2005/06:Bo232 yrkandena 1 och 2, 2005/06:

Bo244 yrkandena 1 och 2, 2005/06:Bo267 yrkandena 1 och 2, 2005/06:

Bo298 yrkandena 1–3, 7, 15, 18, 24, 28, 33, 36, 39 och 40, 2005/06:

Bo312, 2005/06:Bo328, 2005/06:Bo329, 2005/06:Bo333 yrkande 1, 2005/06:Bo335 yrkandena 1–3 och 8 samt 2005/06:Bo338 yrkande 1.

Ställningstagande

Det är nu dags för en ny bostadspolitik. De problem som den hittills bedrivna politiken lett till är nu så stora att en omedelbar omläggning måste till. Det råder sedan länge bostadsbrist på tillväxtorter till följd av låg nyproduktion. Följderna av detta är en utbredd svarthandel och osäkra hyresförhållanden i andra, tredje eller fjärde hand. Småhus och bostadsrät-ter blir allt dyrare, vilket leder till att boendeutgifbostadsrät-terna ökar för hushållen.

Boendet dignar också under höga skatter i likhet med många andra varor och tjänster. Fastighetsskatten bidrar inte till att ge människor en känsla av trygghet i boendet. Den skapar i stället otrygghet och osäkerhet om framti-den i framti-den egna bostaframti-den. Bostadsmarknaframti-den präglas av brist på valfrihet, vilket inte minst visar sig i att ofrivillig segregation är ett stort problem för många människor.

Bostadsbristen hotar tillväxten eftersom flexibiliteten minskar. Bostads-bristen beror bl.a. på att det inte är lönsamt att bygga och förvalta hyresbo-städer, att kostnaderna för att byta boende är höga och att planprocesserna är alltför utdragna. Skall tillväxten öka krävs att fler kan söka sig till regi-oner med fungerande arbetsmarknader utan att hämmas av bostadsproblem.

Den bostadspolitik som vi förespråkar skall syfta till att återge småhusä-gare, bostadsrättsinnehavare och hyresgäster trygghet. Det skall åstadkom-mas genom att skattetrycket minskas både på arbetsinkomster och på fastigheter för att öka hushållens möjlighet att själva styra över boendeut-gifterna. En annan viktig åtgärd är att återupprätta bruksvärdesprincipen så som det en gång var tänkt för att öka tillgången på hyresrätter, minska svarthandeln med hyreskontrakt och skapa flyttkedjor. Rätten att bestämma över sitt eget liv är fundamental för oss moderater. Därför är en mångfald av lösningar på boendet som ger valfrihet ett mål för oss. Valfrihet i boen-det förutsätter att boen-det finns ett utbud av olika upplåtelseformer. På bostads-marknaden ska människor kunna välja boende efter skiftande behov och möjligheter under olika skeden av livet.

Förutsättningarna för bostadspolitiken har under senare år förändrats i grunden, detta mest som en följd av marknadskrafterna. Trots allt har avre-gleringar kommit till stånd samtidigt som inflationstrycket har minskat kraftigt. Som en följd av denna utveckling är bostadsmarknaden mindre produktions- och utbudsorienterad, utan den styrs i högre grad av konsu-menternas efterfrågan. Vi bejakar denna grundläggande förändring, eftersom den innebär att bostadsbyggandet nu måste anpassas till

bostads-konsumenternas önskemål och betalningsvilja, i stället för till statliga byggnormer och låneregler. Detta är långsiktigt den bästa grunden för att få till stånd det utbud av såväl hyresrätter som andra upplåtelseformer som de boende vill ha. Det lägger också en grund för att långsiktigt pressa det svenska folkets höga bostadskostnader.

I Sveriges tillväxtområden krävs för en fungerande och rörlig bostads-marknad att det finns ett tillräckligt inslag av hyresrätter. Det finns många människor som inte kan eller vill binda kapital i den egna bostaden. De flesta ungdomar startar sin boendekarriär i en hyrd lägenhet. Ur ett sam-hällsekonomiskt perspektiv är hyresrätten nödvändig eftersom ett tillräck-ligt hyresutbud underlättar för arbetstagare att snabbt skaffa bostad om arbetstillfällen uppstår i en annan del av landet. Om det enbart finns små-hus eller bostadsrätter att tillgå kan rörligheten på arbetsmarknaden häm-mas, och därför måste det finnas hyresrätter för dem som med kort varsel behöver en bostad.

Det är mot den bakgrunden alarmerande att hyressektorn i dag känne-tecknas av låg nyproduktion, segregation och utbredd svarthandel med hyreskontrakt i tillväxtorterna. Åtgärder måste därför vidtas för att ge för-utsättningar för en väl fungerande hyresmarknad. Det innebär att hyressätt-ningssystemet måste reformeras i grunden, bl.a. genom att de kommunala bostadsföretagen hyresnormerande roll upphävs. Trots stor efterfrågan så byggs det ganska få nya hyreslägenheter. Redan i utgångsläget är det svårt att få full kostnadstäckning, och därtill kommer att allmännyttans hyresnor-merande roll öppnar möjligheter för en politiskt styrd hyressättning.

Tillväxtregionerna måste tillåtas expandera. Många av landets tillväxtom-råden har drabbats av trafikinfarkt. Med förbättrat vägnät och kollektivtra-fik kan man skapa fler attraktiva bostadsområden utanför stadskärnorna.

För att utveckla våra tillväxtregioner är det nödvändigt att satsa på kring-och tillfartsleder samt kollektivtrafiken för att fler kring-och efterfrågade bostä-der skall kunna byggas.

Sammanfattningsvis bör bärande inslag i en ny bostadspolitik vara ett minskat skattetryck i boendet, återupprättande av bruksvärdesprincipen, ökat utbud av olika upplåtelseformer, förbättrad konkurrens i byggandet samt en effektiviserad plan- och byggprocess. Som en del i en ny bostads-politik måste dessutom villkoren för hyresrätten förändras så att det ges ekonomiska förutsättningar att investera i hyresfastigheter. Slutligen måste infrastrukturella satsningar som möjliggör bostadsbyggande komma till stånd.

Vad vi nu med anslutning till förslagen i vår partimotion 2005/06:

Bo276 (m) yrkandena 1, 3 och 10 samt motionerna 2005/06:N302 (m) yrkande 4 och 2005/06:N474 (m, fp, kd, c) yrkande 3 anfört om utform-ningen av bostadspolitiken bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening. I den mån övriga motionsförslag inte kan anses tillgodosedda genom det nu anförda avstyrks de.

9. Bostadspolitikens allmänna utformning, punkt 6 (fp)