• No results found

4.3.1 Varumärkeskännedom

SALK använder sig nästan inte av några metoder för att marknadsföra sig och i de fallen då det sker så är det via hemsidan, sociala medier eller mejlutskick enligt Johan Porsborn. De som bokar en bana kommer in i systemet och då finns möjligheten till att göra massutskick till de som är registrerade i databasen exempelvis att “ nu börjar padelsäsongen igen” men att det annars sker det mest via hemsidan.

Ekerö Padel använder sig av sociala medier som metod för att nå ut till konsumenter. Maria Capistrano Björklund förklarar att hon knappt marknadsför Ekerö Padel för att få in nya konsumenter utan menar att hon mer försöker nå ut till de befintliga konsumenter med information om utbudet och vad de kan anmäla sig till för aktiviteter.

Action Padels metoder för att nå ut till konsumenter sker via deras kanaler på sociala medier och via nyhetsbrev. För att få nyhetsbrevet så behöver e-postadressen registreras på

hemsidan.

Svea Padel använder sig av sociala medier i form av Facebook och Instagram för att nå ut till potentiella och befintliga kunder. Peter Hansson förklarar att generellt sett att de är dåliga på att marknadsföra sig men att informationen sprids från person till person i och med att padel sprider sig mycket i Sverige.

4.3.1.1 Etablering

När SALK valde att bygga en padelbana så var padel redan väldigt populärt i många andra länder berättar Johan Porsborn trots att SALK var väldigt tidiga. När de startade upp så vände SALK sig som sagt till tennisspelarna och då med argumentet att den här sporten är väldigt stor i Spanien och ett väldigt bra komplement till tennisträningen. När “padelboomen” kom så som Johan Porsborn uttrycker det så var det ett väldigt bra drag där i början med mycket folk.

Maria Capistrano Björklund berättar att hon först satt i SALKs styrelse när de fick förfrågan att köpa en padelbana. SALK tackade nej då kunskapen om padel inte fanns då men Maria Capistrano Björklund som tidigare bott i Spanien hade kunskapen och valde då att köpa en padelbana som byggdes vid marinan i Jungfrusund på Ekerö. Maria Capistrano Björklund började med att anordna event för grupper som åkte vattenskoter tillsammans innan och genomförde andra gruppaktiviteter. Det ledde till att många fick upp ögonen och ville testa så när Maria Capistrano Björklund valde att öppna upp två stycken banor inomhus så fanns det redan ett kundunderlag då de redan provat på under utomhussäsongen på olika företagsevent.

Johan Enberg förklarar att när Action Padel öppnade så erbjöd de något lägre priser och satsade mycket på att anordna tävlingar som kännetecknades av en övergenerös service för att locka till sig konsumenter.

Svea Padel startade med att ha en invigningsceremoni för cirka 200 personer där de bjöd på mat och dricka förklarar Peter Hansson. När Svea Padel slog upp dörrarna så erbjöd de konsumenter att komma och spela padel gratis första helgen. Därefter under en tre veckor lång kampanjperiod så var det halva priset för att spela.

4.3.2 Upplevd kvalitet

Klubbhuset och anläggningen är en viktig del anser Johan Porsborn. Personal spelar en stor roll så det är något vi verkligen satsar på, att anläggningen ska vara så trivsam som möjligt.

Maria Capistrano Björklund förklarar att service är väldigt viktigt för henne och Ekerö Padel. På Ekerö Padel har de anställt en tränare som Maria Capistrano Björklund är väldigt stolt och nöjd över. Att anläggningen hålls i skick och banorna alltid tas väl hand om är något de är väldigt måna om på Ekerö Padel och det är något som Maria Capistrano Björklund tror konsumenter uppskattar. Atmosfären är något de har arbetat väldigt mycket med så att det blir en skön och familjär stämning. De har arbetat mycket med att försöka få in tjejer i verksamheten förklarar Maria Capistrano Björklund.

Johan Enberg betonar att Action Padel satsar mycket på en serviceminded och kunnig personal. Det ska vara rent och snyggt i hallen där loungeområdet med musik ska vara en skön plats att hänga på och prata om padel.

Peter Hansson förklarar att det viktigaste för Svea Padel är att konsumenter ska känna att det är en bra kvalitet med rena och fina banor. Svea Padel har nästan alltid personal på plats och Peter Hansson förklarar att anläggningen tappar det fräscha om personal inte finns närvarande stora delar under tider det är öppet.

4.3.3 Lojalitet

Johan Porsborn förklarar att SALK i grunden är för tennis och när de satte upp sin bana så var padel inte lika populärt som idag. SALK var väldigt tidiga med banan och i början så riktade sig SALK framförallt till de befintliga konsumenter som då var tennisspelarna. Johan

Porsborn upplever att konsumenter som kommer till SALKs padelbana är mestadels nya. Variationen när det kommer till padelbanan är större och jämförs det med tennis så är det stora skillnader då padel lockar en bredare konsumentkrets. I och med att SALK enbart erbjuder en bana för padel så är det den reflektionen Johan Porsborn gör, att det är många nya som kommer in för att testa på för första gången. Johan Porsborn menar att i och med att de inte når så brett via sociala kanalerna och på grund av att de inte erbjuder padel i stor skala så tror han att de mer arbetar för att behålla befintlig konsument än att locka till sig nya. Han påpekar att de oftast når de som redan är frälsta och att ingen större analys kring det har gjorts men att ur hans synvinkel så riktar de sig mer till befintlig konsumenter.

Maria Capistrano Björklund menar att hon i stort sett knappt vill ha några nya konsumenter, hon är nöjd med dem hon har. Hon riktar sig till de som bor på Ekerö först och främst och tycker att det är tillräckligt och om det skulle komma nya konsumenter utifrån så måste hon nästan tacka nej till dem. Hon beskriver att konsumenter på Ekerö Padel är till stor del befintliga som är återkommande och det är precis så hon vill att det ska vara. Maria

Capistrano Björklund betonar att hon arbetar mycket för att se till att alla trivs och mår bra. Stämningen ska vara bra och att erbjuda aktiviteter och sånt som konsumenter tycker om är ett koncept som Maria Capistrano Björklund tror mycket på. Maria Capistrano Björklund förklarar att hon ofta är med på alla aktiviteter och arbetar nära för att lära känna

konsumenter och samtidigt vara lyhörd för att fånga upp vad de vill ha är något som är viktigt.

Johan Enberg förklarar att på vardagar så är det flest återkommande konsumenter och under helgerna så är det många nya som kommer till Action Padel. Antalet konsumenter som är återkommande uppskattar Johan Enberg till 70 procent och de resterande 30 procent är nya. Action Padel erbjuder aktiviteter som seriespel, kurser för barn och vuxna för att locka till sig nya konsumenter samt behålla de återkommande. Johan Enberg förklarar att Action Padel

riktar sig mot företag med säljarbete och erbjuder möjligheter till att anordna konferenser där padel ingår.

Peter Hansson förklarar att Svea Padel har mer återkommande konsumenter än nya. Andelen återkommande konsumenter uppskattar Peter Hansson till 80 procent och de resterande 20 procenten är nya konsumenter. Han menar dock att det kommer in nya konsumenter hela tiden men att om det slås ut på det stora hela så är det först och främst återkommande

konsumenter som besöker Svea Padel. Svea Padel arbetar för att behålla och locka till sig nya konsumenter genom att ha en hög kvalitet på anläggningen och att det ska vara rent och fräscht. Att få en välkomnande känsla vid ankomst är något vi arbetar mycket med menar Peter Hansson. Svea Padel har även tränare till förfogande som går att boka för privata träningspass för att utveckla sitt spel.

4.3.4 Associationer

Johan Porsborn förklarar att padelbanan ligger bland grönska och att området kring banan är väldigt fint. Det får en att känna att det geografiska läget inte påminner om Stockholm vilket gör det till en annorlunda upplevelse än om banan låg inomhus i en hall. Johan Porsborn beskriver banan som en upplevelse som kännetecknas av gemytlighet och trivsel och han tror att konsumenter beskriver padelbanan med tre ord; upplevelse, gemytlighet och trivsel.

Maria Capistrano Björklund förklarar att hon tror konsumenter förknippar Ekerö Padel med glädje och en familjär känsla. Att det går att komma och umgås och hänga med varandra och framförallt en plats där alla är trevliga.

Johan Enberg menar att han tror att konsumenter associerar Action Padel med kunnighet, högt i tak och en skön ljudnivå. En anläggning med bra banor där personalen är trevlig.

Peter Hansson tror att konsumenter associerar Svea Padel med positivitet och då framförallt för att det är något de arbetar mycket med, att vara glada och trevliga. Bemötandet är väldigt viktigt och det är något vi arbetar mycket med förmedlar Peter Hansson

Related documents