• No results found

[…] det man kan ta med sig är att det [färdplansarbetet] är ett väldigt omfattande arbete. Det finns så otroligt stora möjligheter, och

utmaningen här är egentligen att enas om, hur gör man det på bästa sätt och hur gör man det tillsammans? (Sam, 2020-03-27)   

   

“Det har ju inte varit något problem faktiskt […]” anser Kim om att jobba med ett branschinitiativ och fortsätter med att berätta att samarbeten i olika konstellationen, även bland konkurrenter, sker mer frekvent i näringslivet. Samtliga respondenter identifierar både för- och nackdelar med att arbeta med ett branschinitiativ men verkar ställa sig positiva

till branschsamarbetet. En av fördelarna som nämns är att företagen kan lära sig av varandra genom att jobba tillsammans mot ett gemensamt mål (Robin).    

   

Sam, Robin och Mika nämner konkurrensaspekten i att jobba med ett branschgemensamt initiativ. Robin menar att branschen innehåller, precis som andra branscher, konkurrens vilket kan leda till en “[…] ovilja att vilja dela med sig av allt man har gjort”. Robin fortsätter med att säga att konkurrenter kan vilja dela med sig av de bra aspekterna av arbetet men hålla inne på “[…] erfarenheter och hur man jobbade specifikt […]”. Även Mika adresserar att konkurrenter håller inne på information och kommenterar:    

   

 […] man måste lyssna in varandra och man måste också förstå att trots att vi har haft ett hjärtligt samarbete så är det ju delar som var och en håller korten ganska nära ansiktet. Som håller

affärshemligheter och kanske vill höra lite mer om andras affärsplan än vad man vill berätta om sin egen affärsplan. (Mika, 2020-04-17)   

   

Sam tar också upp konkurrensaspekten men med en mer positiv inställning och menar att konkurrensen kan vara en fördel. Sam menar att konkurrensen kan generera en positiv effekt genom “[…] att man höjer varandra men också då att man faktiskt vill höja sig själv också […]”. Sam upplever att branschsamarbetet innebär att företagen behöver ha ett “[…] arbetssätt där man är mer öppen och tydlig med vad man gör […]”. Sam förklarar även att konkurrens bland företagen har speglats i företagsledningen där det finns ett intresse att framställa sitt företag som bäst i branschen. Kim har en skild åsikt där Kim menar att konkurrensen läggs åt sidan i frågor som denna och menar att det “[…] finns liksom ingen konkurrens i slutresultatet”, en syn som sticker ut från resterande respondenternas svar. Kim tillägger:    

   

Om jag får tillägga, vi kan säga att [KimAB, ff.anm.]  resonerar ändå att behoven i samhället är så pass stora att det finns ingen anledning att känna att vi konkurrerar, för att det kommer att finnas utrymme för alla, alla har en roll och alla har en plats. (Kim, 2020-04-02)   

   

Sam och Mika adresserar båda heterogeniteten i företagen som samarbetar i färdplansarbetet. Sam menar att företagen i färdplanen skiljer sig åt i faktorer så som storlek, ägarstruktur och kunder. Mika upplever att företagen har “[…] ganska olika verkligheter, som måste jämkas i en färdplan”. Att företagen sedan jobbar olika med målen i företagen, visar Sam en förståelse för.    

33    

” […] det är väldigt olika förutsättningar för företagen som ingår. Så på så vis så är målen både välutformade för att alla kan jobba med dem, men också ganska unikt då att man jobbar med dem på olika sätt då inom företagen.” (Sam, 2020-03-27)   

   

En annan utmaning, som Sam identifierat, är att färdplansarbetet inkluderar ett flertal aktörer så som “[…] andra företag, andra aktörer, hyresvärdar med flera […]” och kommenterar att “[…] många av åtgärderna kräver att man får med sig alla på tåget”. Även Kim tar upp att samarbete bland aktörer emellan i ett sådant initiativ kan vara en utmaning “om någon deltagare i gemensamt initiativ drar åt ett annat håll”. Vidare talar Kim för att ett sådant arbete gör att “man vill ha alla med sig […]”. Dock upplever inte Kim att företagen har ställts framför sådana utmaningar under färdplansarbetet.  

4.4.1 Beslutsprocessen i deltagandet

Beslutet gällande om företagen ska medverka i färdplansarbetet har enligt majoriteten av respondenterna varit en snabb process (Sam; Kim; Robin).    

   

[…] jag ska inte säga att det var ett spontant beslut men…det var ett beslut som togs relativt snabbt […] (Kim, 2020-04-02)   

   

[…] vi bestämde oss ganska snabbt efter att vi fick frågan om vi ville delta. […]. Så beslutsprocessen var ganska enkel, vi bestämde oss för att göra det. (Sam, 2020-03-27)   

   

Jag tror att [X, ff.anm.] tyckte att ”det här ska vi haka på” och la fram och sedan signerade VD:n ungefär. […] jag tror att beslutsprocessen var ganska kort […]. (Robin, 2020-04-15)   

   

Dock fanns det en viss osäkerhet i hur beslutsprocessen exakt gick till för somliga då respondenterna inte var närvarande i själva beslutsprocessen (Kim; Robin; Mika). Mika kan inte återberätta om när företaget bestämde sig för att delta i färdplansarbetet men fortsätter med att säga att företaget framöver ska vara mer systematiska i initiativen de väljer att delta

i. Mika beskriver vidare att MikaAB är med i en del initiativ och förklarar att det just nu inte finns någon logik i vissa deltaganden, vilket Mika önskar ändra på.   

4.4.2 Färdplanens bidrag till hållbarhetsarbetet

Sam och Kim menar att färdplanen har varit bidragande till företagens hållbarhetsarbeten medan Mika anser att det inte har varit det. Robin upplever att RobinAB inte har kommit framåt i deras arbete med färdplanen. Vidare kommenterar Kim att färdplansarbetet är av vikt och belyser att det kan hjälpa deras kunder att bli mer hållbara. Sam förklarar bland annat att samarbetet och konkurrensen som den medför kan verka pådrivande i de medverkande företagen.

   

Jag skulle säga att den blir väldigt viktig faktiskt. Lyckas vi rulla ut den här utbildningen och få många att utbilda sig, eller ja vi har ju satt att den ska vara obligatorisk hos oss, då tror jag att det kommer vara väldigt viktigt för vårt hållbarhetsarbete om man ser till hur vi kan stötta kunderna och hur man kan applicera IT-lösningar för att andra branscher ska kunna bli mer hållbara. (Kim, 2020-04-02)   

   

Den når ju ganska brett. Den har ju ett värde i att kunna kommunicera kring att kunna säga att man arbetar på detta sättet och den har också ett värde i att, vi är ett trettiotal, eller fyrtiotal snarare,

branschkollegor – då tillika med konkurrenter, som jobbar med samma frågor och det är ju positivt för att det är ingen som vill vara sämre än någon annan. Och, konkurrensen är väldigt bra i det här fallet. Speciellt, liten bisats, ett par stycken som jag vet är mer eller mindre rivaler när det kommer till att göra bäst ifrån sig eller att lyckas. Så det är väldigt positivt att driva på de här personerna på det sättet. (Sam, 2020-03-27)   

   

Mika förklarar att i deras hållbarhetsarbete så har inte färdplansarbetet varit “särskilt bidragande” och förklarar att det beror på att den “täcker ju bara in delar av vårt arbete”. Det Mika verkar syfta på är att MikaAB redan ligger långt fram i utvecklingen av deras hållbarhetsarbete och att färdplanen därmed bara är en liten del av det. 

35

Related documents