• No results found

DEL III: TEORI & ANALYS

5. Heterogenitet kontra homogenitet

5.1 Empiriska kontextfaktorer

5.1.2 Branschkultur & branschtraditioner

I det empiriska materialet hänvisar de intervjuade vid många tillfällen till branschförhållandena och att dessa på olika sätt beaktas i profilerna och profile-ringen. Inom revisionsbranschen återfanns i kodningen tre sådana branschfakto-rer: branschtraditioner, revisorns professionskultur och arbetsmarknadens upp-fattning om yrket revisor. Den första faktorn, branschtraditionen, innefattar bland annat den konservativa och försiktiga attityd som finns i branschen. En lokalt re-kryteringsansvarig på Rev-Tre ger uttryck för detta:

Ja, jag skulle nog dra mig för att anställa någon som hade ens en ring i örat. Jag tycker det för att jag är i min generation, men jag tycker det är så löjligt med en karl som sätter smycken i öronen, så då finge han verkligen vara duktig om jag skulle låta honom gå före.

De rekryteringsansvariga på alla fem revisionsföretagen diskuterar vid något till-fälle under intervjun denna tradition och hur den påverkar deras profil(ering). Ett exempel som nämns är annonseringen i profilstödet. Den rekryteringsansvarige på huvudkontoret hos Rev-Två säger att det gäller att vara försiktig i annonserna och tänka efter två gånger vilken text och vilka bilder som ska användas. Hon vi-sar upp en bild från en verksamhetskatalog där företagets VD sitter lite kaxigt tillbakalutad. Bildens (o)lämplighet orsakade en väldig debatt internt, berättar hon. Branschtraditionen är således en anledning till att mer försiktiga och modes-ta profiler väljs och att kommunikationen sker genom traditionella, välemodes-tablerade kanaler.

Den andra branschfaktorn inom revisionsbranschen är professionskulturen. Flera av de intervjuade nämner den lojalitetskultur som finns bland revisorer och som gör att cirkulationen av erfarna revisorer mellan revisionsbyråerna är låg. Den låga rörligheten av erfarna revisorer är en orsak till att nyutexaminerade istället utgör den primära målgruppen. Den nationellt rekryteringsansvarige på Rev-Ett säger:

Det gör att det är så viktigt att – vad ska vi kalla det – nå ut till studenterna tidigt och visa på revisorn som ett yrke, som ett väldigt attraktivt yrke… Eftersom man inte byter, så är det viktig att de börjar hos oss när de är klara med sin skola.

I citatet ovan berör den nationellt rekryteringsansvarige också den tredje branschfaktorn som påverkar revisionsbyråernas profil(ering): målgruppens ne-gativa uppfattning om professionen revisor. Revisionsföretagen har genomfört

omfattande insatser för att få bort de fördomar som finns på arbetsmarknaden om yrket och dess arbetsinnehåll. Dessa insatser sker delvis genom ett branschsam-arbete. Flera av branschens företag har bland annat gått samman och tryckt upp en broschyr med information om yrket och arbetsuppgifterna.

Datakonsultbranschen skiljer sig på flera sätt från revisionsbranschen. Detta gäller exempelvis den primära målgruppen. Den lojalitet som speglar profes-sionskulturen bland revisorerna finns inte alls inom datakonsultbranschen.

Tvärtom råder en kultur där en hög rörlighet mellan olika arbetsgivare är regel snarare än undantag. Detta gör att det alltid finns ett visst rekryteringsunderlag av erfarna konsulter. En lokalt rekryteringsansvarig på Data-Tre ger uttryck för detta:

I branschen vi är i så är det ju ändå rätt så lätt att flytta på sig. […] Tittar du i tidningarna så ser du ju att det är ju teknikkonsulter och IT– och datafolk och an-nat, där är det ju rotation.

De båda branscherna skiljer sig åt på fler sätt. Till skillnad från revisionsbyråerna vet inte datakonsultföretagen vilka arbetsuppgifter de kan erbjuda potentiella medarbetare på ett par års sikt. En sådan långsiktighet och tydlighet i arbetsupp-gifterna finns bland annat hos konkurrerande produkt- och industriföretag, vilket ökar deras konkurrenskraft på arbetsmarknaden. En lokalt rekryteringsansvarig på Data-Ett säger emellertid att den långsiktighet som produkt- och industriföre-tagen har inte alltid tolkas positivt. Den omväxling och variation som arbetet hos ett konsultföretag medför är ett inslag i profilens tema om arbetsuppgifter och bemöter denna konkurrensfördel:

Där sitter man på ett rum och jobbar med en viss sak då. Hos oss så strömmar det in uppdrag. […] Man får ett mera omväxlande arbete, man får en bredd på arbe-tet. Hos ett företag där du sitter och gör en viss sak på ett sätt, så får du inte samma bredd.

Genom att besvara konkurrensen från produkt- och industriföretag med att fram-hålla möjligheterna till ett omväxlande och variationsrikt arbete i konsultbran-schen likriktas profilen i viss utsträckning hos de studerade företagen. Den un-derliggande uppdragsstrukturen utgör alltså en branschfaktor med homogenise-rande effekt. Denna faktor påverkar emellertid på ytterligare ett sätt, närmare be-stämt genom fokuseringen på kompetensutveckling. Eftersom innehållet i ar-betsuppgifterna hela tiden växlar och nya tekniker ständigt utvecklas är det sär-skilt betydelsefullt inom konsultbranschen att hela tiden hålla sig uppdaterad.

Precis som inom revisionsbranschen hänvisar de intervjuade på datakonsultföre-tagen ibland till branschtraditioner som påverkar profilerna och profileringen.

Detta gäller i synnerhet arbetsvillkoren i profilstödet. En lokalt rekryteringsan-svarig på Data-Två säger exempelvis:

Den här festbiten vi pratade om rätt mycket innan, det är ändå den lilla pusselbi-ten, det är inte den… Den ser inte vi som central för att vara en attraktiv arbets-givare. Den ska finnas där, det är lite kutym i branschen…

Den konservativa och försiktiga tradition som återfinns inom revisionsbranschen finns emellertid inte alls inom datakonsultbranschen. Detta märks också i profil-stödet. Branschens kontroversiella och fantasifulla rekryteringskampanjer under högkonjunkturen är ett exempel på detta. Jämfört med den ödmjukhet och försik-tighet som kännetecknar revisionsbranschen har datakonsultbranschen en mer kontroversiell och utmanande hållning till sin profilering.

De intervjuade på datakonsultföretagen nämner ytterligare två branschfaktorer som påverkar profilstödet. Den första är att branschförhållandena många gånger gör det svårt att flytta personal över nationsgränserna. Möjligheterna att stödja profilens tema om kompetensutveckling genom att erbjuda internationella karriä-rer och utlandsplaceringar begränsas alltså på branschnivå. Den andra faktorn i profilstödet som påverkas är valet av medier. Det faktum att alla potentiella medarbetare i branschen har tillgång till dator och Internet gör att företagen i stor utsträckning kan förlita sig på denna kanal för att kommunicera profilen.

Det empiriska materialet belyser en rad branschfaktorer som tenderar att likrikta företagens profiler och profilering inom branschen, samtidigt som de i viss mån särskiljer dem mot företag i andra branscher. I revisionsbranschen finns en rela-tivt konservativ attityd, vilket leder till att de studerade företagen är försiktiga och ödmjuka i sina uttalanden och insatser. Dessutom finns en utbredd lojalitets-kultur bland de erfarna revisorerna som begränsar deras tillgänglighet i rekryte-ringen. Därför är istället nyutexaminerade den främsta målgruppen. Det negativa anseende som branschen har på arbetsmarknaden är också en viktig faktor i pro-fil(eringen) – en stor del av insatserna ägnas åt att öka branschens och professio-nens attraktionskraft.

I datakonsultbranschen är förhållandena på flera sätt annorlunda. Här finns en nymodigare och något kaxigare attityd, vilket bland annat kan skönjas i ett flertal fantasifulla och utmanande profileringskampanjer på arbetsmarknaden. Rörlighe-ten bland de erfarna konsulterna i branschen är hög och tillgången på dessa bi-drar till att de är den huvudsakliga målgruppen. Till skillnad från revisionsbran-schen finns också, på grund av den underliggande uppdragsstrukturen, en annan dynamik och kortsiktighet i datakonsultbranschen. Detta gör produkt- och indu-striföretag till viktiga konkurrenter att bemöta i profil(eringen), eftersom dessa kan erbjuda medarbetare en långsiktighet och stabilitet som datakonsultföretagen många gånger saknar. Dessutom kan datakonsulterna inte i samma utsträckning erbjuda internationella karriärer. De potentiella medarbetarnas kunskap och till-gång till IT påverkar också profileringen – de studerade datakonsultföretagen förlitar sig i gärna på Internet som kommunikationskanal för profilen.