• No results found

Profilen för de övriga revisionsföretagen

DEL II: EMPIRISKT UNDERLAG

3. Revisionsbranschen

3.1.2 Profilen för de övriga revisionsföretagen

I detta avsnitt redovisas profilerna för de övriga fyra revisionsföretagen. Samma fem teman som diskuteras i Rev-Ett kan urskiljas bland dessa företag, men alla fyra kommunicerar inte alla inslagen. Detta illustreras i diagrammet nedan, som visar det procentuella antalet meningar som kodats på respektive tema för varje företag. Den kvantitativa omfattningen på diskussionerna är något olika i de fem revisionsföretagen, men innehållsmässigt är de mycket lika varandra. För att i möjligaste mån undvika upprepningar blir därför presentationen av profilerna för de fyra övriga revisionsföretagen mer kortfattad än motsvarande avsnitt för Rev-Ett.

Figur 3.1 Jämförelse av revisionsföretagens profiler

Det första temat i profilerna hos revisionsföretagen är balans i livet. Hos tre av företagen ingår detta inslag i profilen, undantaget är Rev-Tre. På Rev-Två fram-håller de emellertid sin starka tro på balans mellan arbete och fritid. På flera stäl-len i de skrivna texterna uttrycker medarbetare sin uppskattning för möjligheter-na till balans mellan arbete och fritid. Ambitionen är alltså att alla medarbetare ska kunna ha en balanserad tillvaro mellan arbete, hem och fritid. I en verksam-hetsberättelse beskrivs balans mellan arbete och fritid inte bara som en målsätt-ning, utan även som ett krav:

Rev-Två har höga krav på sina medarbetare. Ett av kraven är att de måste ha ett liv utanför Rev-Två. – Vi vill ha en bra balans mellan arbete och fritid, säger Lars Karlsson6.

På Rev-Fyra talar de också om balans i livet, men i betydligt mindre omfattning än på Rev-Ett och Rev-Två. Det nämns bland annat i en rekryteringsbroschyr, där man lovar potentiella medarbetare att respektera och stödja en balans mellan arbete och fritid. Den nationellt rekryteringsansvarige säger också under inter-vjun att i tider då potentiella medarbetare läser mycket om utbrändhet är det na-turligt att arbetet inte kommer i första rummet utan att fritiden får stor betydelse.

Situationen på Rev-Fem avseende balans i livet är lite speciell jämfört med de övriga företagen. I diagrammet ovan framgår att en stor del av diskussionerna om företagets profil centrerade kring detta inslag. Detta beror på att företaget, en-ligt de intervjuade, tvärtom har ett rykte om sig att vara krävande och hårt mot sina medarbetare. En rekryteringsansvarig säger:

Rev-Fem har ju lite grann den här stämpeln på sig att det är väldigt tufft och att det är väldigt hårt jobb och att man jobbar väldigt mycket över och så där. Och det sitter ju i. Det tror jag har förändrats bland studenter att det kanske inte är så himla intressant idag att jobba så himla mycket. Kanske dagens studenter är mycket för det här med balans i livet och familjen och fritiden…

De intervjuade menar således att det har varit svårt att förändra bilden av dem som krävande arbetsgivare och visa på att företaget erbjuder balans mellan arbete och fritid. Ett rykte är ett rykte och det sitter i även om det inte överensstämmer med verkligheten, menar de. Medarbetare som har kommit från konkurrerande företag har klargjort att medarbetarna hos Rev-Fem inte alls arbetar mer eller hårdare än på andra revisionsbyråer, säger en av dem.

Det andra temat i profilerna är trygghet och jobbsäkerhet. Detta inslag diskute-ras inte på Rev-Fyra och Rev-Fem men framhålls till viss del av Rev-Två och Rev-Tre. Den rekryteringsansvarige på Rev-Tvås huvudkontor nämner exempel-–––––––––

6 Personen heter egentligen något annat.

vis under intervjun tryggheten som en komponent i företagets varumärke på ar-betsmarknaden. En verksamhetsberättelse uttrycker också företagets strävan att erbjuda medarbetarna trygghet. På Rev-Tre säger en lokalt rekryteringsansvarig i intervjun att ett uppenbart behov av personal i kombination med ett variationsrikt arbete ger företaget möjligheter att erbjuda medarbetarna anställningstrygghet.

Sammanfattningsvis är dock kommunikationen av detta tema förhållandevis obetydlig relativt de övriga inslagen.

Det tredje temat i de studerade företagens profiler är grupparbete. Detta inslag kommuniceras av Rev-Två och Rev-Fyra, men inte i någon större utsträckning av Rev-Tre eller Rev-Fem. På Rev-Två framhålls detta tema bland annat på hemsidan. Där framkommer tydligt att grupparbete är det grundläggande arbets-sättet inom företaget. Den rekryteringsansvarige på huvudkontoret ger även ut-tryck för detta under intervjun:

Jag menar alla jobb som görs, stora som små, även om man har sitt självständiga arbetsområde så går man oftast ut i team och man jobbar i team och det är så…

Det är väldigt viktigt det här att man har den känslan att man vill jobba i team och att man är socialt utåtriktad på så sätt.

Rev-Fyra framhåller också temat om grupparbete på sin hemsida. Företaget skri-ver att medarbetarna ska uppskatta att arbeta i team, vara öppna och ha förmåga att bygga upp personliga relationer samt på ett effektivt sätt kunna samarbeta med andra. Förmågan att fungera i grupp diskuteras även av den nationellt rekry-teringsansvarige. Hon förklarar att företagets professionalism grundas på medar-betarnas förmåga att samarbeta i diverse konstellationer av projekt med olika kollegor och kunder.

Det fjärde temat i profilerna, arbetsuppgifter och utvecklingsmöjligheter, kommuniceras av alla fyra revisionsföretagen, men bara i begränsad omfattning av Rev-Fem. Den rekryteringsansvarige på Rev-Tvås huvudkontor säger att den professionalism företaget står för på kundmarknaden kräver en ständig kompe-tensutveckling av medarbetarna. På företagets hemsida framkommer också att Rev-Två lägger stora resurser på kompetensutveckling i syfte att dels trygga en fortsatt hög kvalitet på sina tjänster, dels för att attrahera och behålla de bästa medarbetarna. I en verksamhetsberättelse skriver företagets utbildningsansvari-ge:

Vi ser kompetensutveckling som en av våra främsta konkurrensmedel för att at-trahera de bästa medarbetarna...

Temat om arbetsuppgifter och utvecklingsmöjligheter betonas i än högre grad av Rev-Tre. Den nationellt rekryteringsansvarige säger att hon vill ge potentiella medarbetare bilden av ett företag som satsar mycket på personalen och deras kompetensutveckling. Detta relateras ofta till företagets framskjutna position i branschen – både de intervjuade och de skrivna texterna understryker att

konti-nuerlig kompetensutveckling är nödvändigt för att bibehålla företagets ledande ställning. En lokalt rekryteringsansvarig säger:

R: Ja, vi vill ju naturligtvis hävda att vi är den ledande revisionsbyrån. Det är väl inget nytt i sig.

I: Nej, det är många som vill hävda?

R: Ja, det är det absolut.

På Rev-Fyra centrerar diskussionerna om arbetsuppgifter och utvecklingsmöjlig-heter i stor utsträckning kring en särskild kompetensutvecklingsmodell som före-taget har utvecklat. Genom det strukturerade tillvägagångssättet ska varje enskild medarbetare fortlöpande ges möjlighet att överträffa sina egna förväntningar. Fö-retagets kompetensutvecklingsmodell är en orsak till att den nationellt rekryte-ringsansvarige anser att detta tema är framskjutande i företagets profil. En lokalt rekryteringsansvarig är inne på samma linje. På frågan hur hon vill beskriva före-taget för en potentiell medarbetare nämner hon direkt möjligheterna till ett in-tressant arbete och personlig utveckling. Hon beskriver arbetet på ett revisionsfö-retag som frontlinjen för ekonomer. Precis som de övriga revisionsförevisionsfö-retagen talar Rev-Fyra om sig själv som ett ledande revisionsföretag i Sverige.

Individen i centrum är det femte och sista temat och ingår i profilerna hos Rev-Två, Rev-Tre och Rev-Fyra. Företagen talar ofta om detta inslag tillsammans med temat om grupparbete. På Rev-Två är de exempelvis noga med att i sam-band med diskussionerna om grupparbete också lyfta fram individen. Det faktum att de i princip uteslutande arbetar i team ska inte tolkas som att individen inte skapar sin egen individuella utveckling i företaget, menar den rekryteringsansva-rige på huvudkontoret. Även de skrivna texterna uttrycker på flera ställen att fö-retagets filosofi grundar sig på att de sätter den enskilde medarbetaren främst. På Rev-Tre omtalas också den enskilde individens betydelse, dock i mer begränsad omfattning än på Rev-Två. Detta tema berörs bland annat på hemsidan, där en medarbetare berättar om orsaken till att hon valde Rev-Tre som arbetsgivare:

Jag var runt på ett antal intervjuer men valde Rev-Tre eftersom jag kände att det var ett varmt företag där människan står i centrum.

Av revisionsföretagen betonas temat om individens betydelse starkast av Rev-Fyra. I detta företag kommer därför temat om grupparbete något i skymundan re-lativt diskussionerna om den enskilde individen. Den nationellt rekryteringsan-svarige säger:

Vi sätter människan i centrum, vare sig människan jobbar hos oss eller är en kli-ent. Vi talar om människan helt enkelt. Det är en jätteviktig bit i vår kultur och den bas vi står på.

Temat om människan i centrum är något som har följt Rev-Fyra under en längre period och har varit huvudtema i profilen vid flera tillfällen. Både de skrivna tex-terna och de intervjuade vidhåller att detta är något som särskiljer Rev-Fyra från

konkurrenterna. Som nämnts ovan framhålls dock detta tema även av tre övriga revisionsföretag.

3.2 Profileringen

Detta avsnitt presenterar profileringen i de studerade revisionsföretagen. I den empiriska kodningen skapades samma tre moment som för datakonsultföretagen: