• No results found

DEL III: TEORI & ANALYS

5. Heterogenitet kontra homogenitet

5.1 Empiriska kontextfaktorer

5.1.3 Företagets egenskaper

Detta avsnitt redovisar hur företagens egenskaper bidrar till att profilerna och profileringen likriktas. Företagens egenskaper avser fasta och varaktiga karak-tärsdrag som inte förändras enbart i profilerings- och rekryteringssyfte (Judge &

Bretz, 1992, s. 261; Rynes, 1991, s. 431). I den empiriska kodningen skapades fyra underkategorier till företagets egenskaper: geografiska inslag, företagsstor-lek, företagets fokusering samt organisering och koordination. Den först nämnda kategorin, geografiska inslag, innehåller till största delen hänvisningar till företa-gets geografiska spridning. Samtliga de studerade företagen är multinationella organisationer och/eller ingår i globala koncerner. De nationellt rekryteringsan-svariga och de skrivna texterna på sju av de åtta företagen betonar dock den

”svenskhet” som präglar företaget på den nationella marknaden.13 Svenskheten relateras bland annat till faktorer som organisation, frihet och ansvar samt ar-betsmetodik. I synnerhet är det emellertid företagens kultur, normer och värde-ringar som präglas av svenskheten, menar flera av de intervjuade. Den nationellt rekryteringsansvarige på Rev-Ett säger att detta i sin tur får effekter för vilka in-slag i profilen som är lämpliga:

…vi är ett svenskt företag som ingår i ett globalt nätverk, vilket gör att vi har en svensk företagskultur som vi värnar väldigt mycket om. Och det tror jag är en av våra styrkor som vi liksom lyfter fram med hur vi värdesätter en balans mellan arbete och fritid. Så är det inte alls i andra delar av världen...

De internationella riktlinjer som det svenska huvudkontoret erhåller anpassas därför så att de lämpar sig för den svenska arbetsmarknaden. Den geografiska spridningens betydelse för profil(eringen) diskuteras också på lokal nivå. Sju av de åtta företagen har lokalkontor spridda över landet. Detta gör att de i sin pro-fil(ering) kan erbjuda både nationell och internationell jobbrotation. Den natio-nellt rekryteringsansvarige på Data-Två ger exempel på detta:

Vi försöker visa utvecklingsmöjligheterna. Vi brukar säga att vi är ”glocals”; vi är globala och lokala. Vill du jobba på en liten ort så ska vi finnas där. Har vi kontor där och du vill vara där, du vill utvecklas där så går det bra, men hela världen finns.

I det empiriska materialet nämns ytterligare fördelar med en utbredd nationell geografisk spridning. Lokala anpassningar till de olikartade attityderna i storsta-den jämfört med landsorten är ett sådant exempel. De intervjuade är överens om att arbete med den senaste tekniken och prestigeprojekt värderas högre i storstä-derna, medan mer familjevänliga inslag är viktigare i de mindre städerna. De –––––––––

13 Den största delen av datainsamlingen skedde före terroristattackerna den 11 september 2001. Den-na omvälvande världshändelse har seDen-nare påvisats öka inslaget av patriotism och Den-natioDen-nalism i före-tags marknadsföring (Wei, 2002, s. 272-276), men påverkade alltså enbart marginellt i detta fall.

studerade företagens kontor anpassar sig till detta och kontoren i de mindre stä-derna betonar därför profilens tema något annorlunda än vad kontoren i storstä-derna gör. De intervjuade nämner också att de försöker visa på det egna geogra-fiska områdets fördelar för potentiella medarbetare. Den geogrageogra-fiska spridningen heterogeniserar således profil(eringen) inom ett företag, men homogeniserar det gentemot andra företag med liknande geografiska förutsättningar.

Den andra underkategorin till företagets egenskaper avser företagsstorlek. Det mest framträdande inslaget i denna kategori har redan nämnts vid flera tillfällen – företagsstorlekens stöd för profilens inslag om trygghet och jobbsäkerhet. De intervjuade relaterar ständigt sin förmåga att erbjuda medarbetarna en säker och trygg arbetsplats till det faktum att de är ett stort företag. Den nationellt rekryte-ringsansvarige på Data-Tre ger exempel på en sådan koppling:

Sedan har man ju då hela tryggheten om man säger att vi är en stor koncern med ganska hyfsade muskler så om man... Vi lär ju finnas kvar på kartan även efter en lågkonjunktur, så att säga.

Den bredare verksamheten som finns i större företag skapar också möjligheter till intern jobbrotation. Som nämndes ovan i diskussionen om geografisk sprid-ning är detta ett viktigt stöd för profilens tema om kompetensutveckling.

Den tredje underkategorin, företagets fokusering, avser hur och i vilken omfatt-ning de studerade företagen avgränsar sin verksamhet. I de båda studerade bran-scherna kan sedan början på millenniet två motsatta strategier skönjas – revi-sionsföretagen fortsätter den diversifiering som inleddes under 1990-talet samti-digt som datakonsultföretagen istället strömlinjeformar och renodlar sina verk-samheter. En affärstidning beskriver i början på millenniet revisionsföretagens diversifiering:

Det är också mycket viktigt för revisorerna att kunna erbjuda diversifierade kringtjänster runt kärnverksamheten av en anledning utöver lönsamhetsaspekten – även rekryteringsaspekten är viktig. Revisor är idag inte ett yrke som lockar till-räckligt många av de bästa begåvningarna, och därför vill revisorerna försäkra sig om att de kan erbjuda tillräckligt intressanta utvecklingsmöjligheter för att kunna konkurrera om den verkligt kvalificerade arbetskraften.

De nya affärsområdena ökar således attraktionskraften på arbetsmarknaden ge-nom de utökade karriär- och utvecklingsmöjligheterna, vilket flera av de inter-vjuade också lyfter fram. Den diversifierade verksamheten i revisionsföretagen upplevs alltså som fördelaktig för profil(eringen) på arbetsmarknaden. För data-konsultföretagen är situationen emellertid för närvarande den motsatta. Efter en period av tillväxt och diversifiering råder sedan konjunkturnedgången i början på millenniet en renodling och fokusering av verksamheterna hos två av företagen (Data-Ett och Data-Tre). Det är således ”back-to-basic” istället för diversifiering som gäller. Företagen uttalar vid flera tillfällen att en återgång till kärnverksam-heten bidrar till att marknaden får en tydligare bild av dem. Vid flera tillfällen

nämns också att diversifieringen försvårade möjligheterna att kommunicera vad de stod för. I en företagsbroschyr skriver Data-Ett om denna process:

De senaste två åren har stora förändringar gjorts för att vi ska bli tydligare mot marknaden. Nya kompetenser, vidareutveckling av arbetsmodeller, målmedvetna rekryteringar på bred front, ny organisation, ny profil i marknadskommunikatio-nen - allt är idag på plats, en process vi gått igenom på kort tid. Inte helt smärt-fritt, skall erkännas.

Den fjärde och sista kategorin i företagens egenskaper, organisering och koordi-nation, centrerar kring två teman: företagens utbredda decentralisering samt or-ganiseringen i små grupper. Det första temat innefattar de studerade företagens decentralisering och de lokala kontorens självständighet (detta gäller dock ej Rev-Fem). Ett återkommande tema i det empiriska materialet är den ökade at-traktionskraft som en platt och obyråkratisk organisation ger upphov till. I kom-bination med den geografiska spridningen skapar decentralisering också möjlig-heter till lokala anpassningar. Flera av de intervjuade nämner att profil(eringen) ser olika ut i olika städer, men att de trots allt arbetar efter samma grundidé. Den rekryteringsansvarige på Rev-Tvås huvudkontor ger uttryck för detta:

Sedan är det klart att rekrytera till kontoret i Småstaden till exempel, det gör man på ett annat sätt än när vi rekryterar hit till Storstaden. Och det är också annor-lunda att jobba i Småstaden än att jobba i Storstaden och det är därför vi tror på att ha den här lokala rekryteringen helt enkelt.14

Decentraliseringen i de studerade företagen kan också skönjas bakom ett flertal andra inslag i profil(eringen). Förmågan att bemöta småföretagens konkurrens-fördelar i form av korta beslutsvägar, frånvaro av hierarkier och ett obyråkratiskt system, är exempel på detta. Det andra temat, organisering i mindre grupper, bemöter emellertid i än högre grad konkurrensen från småföretag. Gruppstruktu-ren stödjer också på ett betydelsefullt sätt profilens tema om grupparbete. Flera av de intervjuade framhåller att de av erfarenhet vet att målgruppen attraheras av detta sätt att arbeta. Därför är det viktigt att i profil(eringen) tydliggöra att de är uppdelade i många mindre enheter, menar de. Hos flera av företagen är också teamwork och grupparbete begrepp som har integrerats i företagsvärderingarna.

I det empiriska materialet nämns också flera nackdelar som den utbredda decent-raliseringen och indelningen i smågrupper för med sig. I ett pressuttalande näm-ner en rekryteringsansvarig på Data-Ett att de många lokala anpassningarna bi-drar till att företaget ibland uppfattas som diffust av utomstående. Den nationellt rekryteringsansvarige på Data-Tre diskuterar också detta under intervjun, men menar att det egentligen inte är någon direkt nackdel. Ytterligare exempel på ne-–––––––––

14 Ortsnamnen har uteslutits i citatet.

gativa konsekvenser är att den platta organisationen gör att någon karriärstege i traditionell bemärkelse inte kan erbjudas potentiella medarbetare.

De studerade företagens egenskaper påverkar således på flera sätt deras pro-fil(ering). Den likartade geografiska spridningen bidrar till att de olika kontoren på ett liknande sätt anpassar sig till sitt eget geografiska område och de konkur-rensfördelar som detta erbjuder. Dessutom ger den utbredda geografiska sprid-ningen ett attraktivt profilstöd i form av alternativa karriärvägar och möjlighet till jobbrotation. Företagets storlek är en annan influerande faktor. Stora företag har en bredare och/eller djupare verksamhet och större resurser, vilket skapar en säkrare anställningssituation för medarbetarna. Anställningstryggheten och de tillgängliga resurserna för personalsatsningar (exempelvis i form av kompetens-utveckling och utbildning) framhålls gärna i profil(eringen), liksom möjligheter-na att utvecklas internt inom företaget genom jobbrotation. En tredje företags-egenskap är verksamhetens fokusering. Medan revisionsföretagen fortsätter sin diversifiering återgår datakonsultföretagen istället till sin ursprungliga kärnverk-samhet. I revisionsföretagen skapar den breda verksamheten ett fördelaktigt pro-filstöd genom de utökade karriärs- och utvecklingsmöjligheterna och i datakon-sultföretagen bidrar den mer fokuserade verksamheten till en tydligare och mer lättpresenterad profil. Den fjärde och sista företagsegenskapen avser företagets decentralisering och organisering i smågrupper, som skapar autonoma enheter i företaget med snabb anpassningsförmåga till förändringar på arbetsmarknaden.

Denna småskalighet bemöter i stor utsträckning småföretagens fördelar. Decent-raliseringen innebär vidare att lokala anpassningar kan göras, vilket inte bara ökar profil(eringens) attraktionskraft utan också skapar lokalt engagemang och delaktighet. Gruppstrukturen är dessutom det mest framträdande stödet för profi-lens inslag om grupparbete/teamwork.