• No results found

DEL II: EMPIRISKT UNDERLAG

2. Datakonsultbranschen

2.1 Profilen

2.1.2 Profilen för Data-Två och Data-Tre

Detta avsnitt beskriver profilerna för Data-Två och Data-Tre. Dessa båda företag talar om samma teman som Data-Ett, men betoningen är något annorlunda. En indikation på detta kan erhållas genom figur 2.1, som visar det procentuella anta-let meningar som kodats för respektive företag på de olika temana.

Det första temat som diskuterades för Data-Ett var familjevänlighet och balans i livet. På Data-Två nämns inte familjevänligheten i någon större utsträckning, däremot framhålls även balans i livet. Den nationellt rekryteringsansvarige säger i intervjun:

Man ska inte jobba ihjäl sig. Life balance, så att säga. Vår nordiska VD tycker att det är väldigt viktigt med det här med life balance, försöker driva det: att vi ska ha balans då mellan jobb och fritid.

Det tredje studerade datakonsultföretaget, här kallat Data-Tre, kommunicerar inte vare sig familjevänlighet eller balans i livet. I de skrivna texterna och i inter-vjuerna nämns detta enbart i förbigående vid något enstaka tillfälle.

–––––––––

4 Här har namnet på staden uteslutits.

0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

35%

40%

45%

50%

Generella uttalanden Familjevänlighet & balans i livet Trygghet & jobbsäkerhet Teamwork & kollektivism Arbetsuppgifter & utvecklingsmöjligheter

Data-Ett Data-Två Data-Tre

Figur 2.1 Jämförelse av datakonsultföretagens profiler

Det andra temat i profilen är trygghet och jobbsäkerhet. Data-Två menar att även om nytänkande och entreprenörskap kännetecknar kulturen så vill företaget uppfattas som en trygg och stabil arbetsgivare. Efter en något turbulent period, med bland annat personaluppsägningar och stämningar från facket, säger en lokalt rekryteringsansvarig i intervjun:

Vi ska ha tillbaka det här trygga Data-Två, så att säga. Det är den bilden vi vill ha förstås. Men det är ett jättebra argument för ibland… Många som söker till oss värderar ju bland det kontra något högre månadslön. Och hoppar de på någon li-ten stöt med spetsig teknik så kan de kanske få lite bättre betalt, men hos oss så har vi bland annat den här fördelen att vi ses som lite trygga. […] Så när jag sä-ger tryggt, att Data-Två är ett tryggt företag, då är det ju mer ur anställnings…

Risken att vi tar ner skylten imorgon är mindre än för ett litet nischföretag som håller på med en udda teknik.

Trygghet och jobbsäkerhet är emellertid ett än mer tydligt inslag i profilen hos Data-Tre. Temat betonas framför allt av de intervjuade och en lokalt rekryte-ringsansvarig säger:

Man kan säga att i och med den nya IT-ekonomin nu som har fallit... Till skillnad mot dem då, som flashade med höga löner och allt det här, vad vi slår på istället det är att det är ett tryggt, stabilt företag som lever nästa årtionde, och nästa och nästa. Okej, vi kanske inte är så flashiga och sexiga som de här IT-företagen har varit nu, men vi lever.

Den nationellt rekryteringsansvarige är vid flera tillfällen under intervjun inne på samma linje. På frågan om vad Data-Tre står för som arbetsgivare är det första

hon nämner att företaget är en stabil arbetsgivare med klara visioner och strategi-er. Hon säger vidare:

Sedan har man ju då hela tryggheten om man säger att vi är en stor koncern med ganska hyfsade muskler... Vi lär ju finnas kvar på kartan även efter en lågkon-junktur.

Det tredje temat, grupparbete, är också en del i företagens profiler. På Data-Tvås hemsida står att det sammansvetsade teamet är hjärtat i företaget och att förmågan att dela med sig och återanvända kunskap är en grundläggande faktor för företagets framgång. Där står även att just laganda, vänskap och lojalitet är nödvändiga faktorer i konsultarbetet och något som i stor utsträckning känne-tecknar Data-Två. Den nationellt rekryteringsansvarige uttrycker också detta i in-tervjun:

R: Hur vi vill profilera oss?

I: Ja.

R: Vår mjuka kultur, att vi är team players. Vi premierar att man delar med sig av erfarenhet för det är så vi ger bonus. Och det försöker vi också berätta att vi är ett team, vi vill inte ha individualisterna. Vi vill ha de som är team players…

Temat om grupparbete ingår också i profilen för Data-Tre. I synnerhet de skrivna texterna framhåller att arbetet i allt större utsträckning bedrivs virtuellt i mindre gränsöverskridande projekt- och kompetensgrupper. Ett krav på den dynamiska IT-marknaden är att försöka förena det lilla företagets fördelar i serviceanda och rörlighet med den stora koncernens fördelar i resurser, storskalighet och stabili-tet, skriver företaget i en årsredovisning. Där står vidare att Data-Tre därför strä-var efter att verksamheten ska präglas av en småföretagaranda inom ramen för den stora koncernen:

Under devisen ”stora utåt och små inåt” vill Data-Tre förena det stora företagets styrka och långsiktighet med det lilla företagets snabbhet, flexibilitet och kreativi-tet samt den känsla av närhet och överblickbarhet som varje medarbetare vill uppleva.

Det fjärde och sista temat i företagens profil är arbetsuppgifterna och utveck-lingsmöjligheterna. På Data-Två är det detta tema som, tillsammans med team-work, framhålls med störst eftertryck. De intervjuade och företagets texter menar att detta tema har tydlig förankring i hela organisationen och återkommer stän-digt till detta ämne. På företagets hemsida finns utförliga beskrivningar över ut-vecklingsmöjligheterna som medarbetare. Den rekryteringsansvarige på ett mindre lokalkontor säger:

Jag skulle vilja se oss som att vi ligger i framkant. Med den här historiken att vi verkligen vill ha spetskompetens och vi vill behålla vår personal så länge som möjligt. […] Vi har möjlighet att erbjuda dem som börjar hos oss ett väldigt brett spektra på arbetsuppgifter. Börjar man hos oss som Javaprogrammerare så

be-höver man nödvändigtvis inte hålla på med det efter ett och ett halvt år eller två år eller vad det nu är för tid, utan vi håller på med det mesta och det finns ju möj-lighet för de anställda att flytta sig mellan olika yrkeskategorier på ett bra sätt.

På Data-Tre betonades temat om trygghet och jobbsäkerhet av de intervjuade, men i de skrivna texterna är det snarare temat om arbetsuppgifter och utveck-lingsmöjligheter som står i fokus. I en strävan att skapa en av Nordens mest in-tressanta IT-arbetsplatser är möjligheten till spännande arbetsuppgifter i de mest intressanta och komplexa projekten ett viktigt inslag, står i en årsredovisning från mitten av 1990-talet. En medvetenhet om att kontinuerlig kompetensutveck-ling och alternativa utveckkompetensutveck-lingsvägar är faktorer som tilltalar arbetskraften på dagens IT-marknad är något som framkommer tydligt i denna och flera andra av företagets publikationer. Den nationellt rekryteringsansvarige berör också detta tema under intervjun:

Vi försöker också beskriva att hos oss så kan man få arbeta med intressanta ar-betsuppgifter, eftersom vi ju ligger givetvis i framkant på IT-utvecklingen.