• No results found

Brotts- och problemområden som fått mycket uppmärksamhet

Av både intervjuer och mötesprotokoll framgår att skrot­ och metallbranschen fått mycket uppmärksamhet av nätverket. Det har gällt frågan om metallstölder, omfattande skattebrottslighet och miljöbrott. På ett allmänt plan, inte minst internationellt, brukar kriminella välja branscher med konkret och begriplig verk­

samhet såsom skrot, avfall och transport (Jacobs 1999).

Metall­ och skrotbranschen är inte något dåligt val för myndig­

hetssamverkan. Branschen är ett tydligt exempel på hur livsstils­

kriminella, organiserad brottslighet, ekonomisk brottslighet och det reguljära näringslivet hänger samman i en näringskedja:

Tjuvar stjäl metaller från upplag, järnvägsbyggen och tak. Kyrkor

’’

Från ett samverkansperspektiv kan det många gånger vara lämpligt att inte göra för stor åtskillnad mellan organiserad och ekonomisk brotts-lighet. Det är kriminalitet med tydliga beröringspunkter.

’’

På ett allmänt plan, inte minst inter-nationellt, brukar kriminella välja branscher med konkret och begrip-lig verksamhet såsom skrot, avfall och transport.

och andra kulturbyggnader med kostbara plåtslageriarbeten blir utsatta för angrepp enbart för att tjuvarna vill komma över skrotvärdet. Metallen levereras till skrot­ och metallhandlare.

Det är ett nödvändigt inslag i brottsligheten eftersom det är på de legala marknaderna som det finns efterfrågan och förmåga att betala. Ett antagande är att det är en mer eller mindre kontinuerlig verksamhet och att flera tjuvar oberoende av varandra svarar för leveranserna. Lastbilar finns tillgängliga för tyngre transporter, vilket talar för beställningsjobb och stora resurser. Miljöaspekter kommer in i bilden. Betalning sker med svarta pengar som även används för att avlöna svart arbetskraft i företag. Metallen kan bearbetas för försäljning och går i slutändan ut till förmodligen ovetande legala köpare. Teoretiskt sett kan en verksamhet som utsatts för en metallstöld köpa tillbaka samma metall, som ett utslag av den kriminella, svarta och reguljära ekonomins kretslopp (Brå 2006).

En från nätverkssynpunkt fördel i valet av metall­ och skrot­

branschen är att åtskilliga aktörer inom nätverket kan medverka i kontroll och uppföljning. Trafikpolisen är inriktad på trafiksäkra fordon, säkrad last, nykterhet och körkort. Andra inom polisen har fokus på stölder och häleri. Kommunen kan ha synpunkter på användningen av fastigheter och på miljöfrågor. Skatteverket har svarta inkomster i blickfånget och Kronofogden bevakar restförda skatter och skulder.

Tjuvar stjäl metaller från järnvägsbyggen, upplag och tak. Kyrkor och andra kulturbyggnader med kostbara plåtslageriarbeten blir utsatta för angrepp enbart för att tjuvarna vill komma över skrotvärdet.

’’

Metallen levereras till skrot- och metallhandlare. Det är ett nödvän-digt inslag i brottsligheten eftersom det är på de legala marknaderna som det finns efterfrågan och för-måga att betala.

’’

En från nätverkssynpunkt fördel i valet av metall- och skrotbranschen är att åtskilliga aktörer inom nät-verket kan medverka i kontroll och uppföljning.

Foto: Tatiana Epifanova / Mostphotos

”Skrotbranschen omsatte mycket stora belopp, men inget utreddes av myndigheterna.

Om det uppkom skatteskulder gick dessa till

Kronofogden, men personerna som hade skulder var immuna eftersom de redan var kraftigt skuldsatta. Kronofogden fick hantera många ärenden som egentligen inte ledde någon vart. Sedan kom skattebrottsenheterna och polisen in i bilden och genomförde förundersökningar. På det sättet började åtal väckas, men påföljden stannade ofta vid kortare fängelse­

straff: Det fanns i kalkylen och brottsligheten fortsatte som om ingenting hade hänt.

Det var en mycket otillfredsställande situation med en på ­ gående brottslighet som myndigheterna inte kom åt. Den fråga som medlemmarna i nätverket ställde sig var vad de kunde göra med gemensamma resurser. Polisen arbetar med stölder, men har också en viktig funktion genom att kontroll­

era om de fordon som används i skrot­ och metallhantering är godkända och trafiksäkra. Polisen kan också kontrollera om lasten är tillräckligt säkrad samt utföra kontroll av trafik­

nykterhet. Kronofogden kan mäta ut egendom för skulder.

Det kan gälla både fordon och last. Skatteverket beslutar om skatter och kommunerna ansvarar för miljökontroll. Kommun­

erna utförde markprover och fick bistånd av polis vid dessa företagsbesök. Genom att samarbeta blev det verkstad av något som inte tidigare hade fungerat. Tillsammans har vi förutsättningar för att utreda det mesta.

Skatterevisor Martin Sand, ingick i nätverket 2013–2017.

Ett annat område som fått mycket uppmärksamhet enligt de tioåriga mötesprotokollen är mc­klubbarna.

Högsta prioritet för nätverket har varit att motverka nyetableringar och minska antalet som redan fanns.

to: Polisen

Ett annat område som fått mycket uppmärksamhet enligt de tioåriga mötesprotokollen är mc­klubbarna. Högsta prioritet för nätverket har varit att motverka nyetableringar och minska antalet som redan fanns. Mc­gäng har knutits till restaurang branschen och det har förekommit ett mord i den lokala mc­miljön. Även byggnadslovsärenden har aktualiserats samt utredningar om olaglig kameraövervakning. Vid några tillfällen har etableringar förhindrats genom att klubbar inte fått tillgång till lokaler och fastigheter. Ärenden har även gällt när mc­gäng använt fastigheter i strid med gällande regler.

Välfärdskriminalitet är en fråga som varit återkommande i nät­

verket och som fått hög prioritet, enligt genomgångna minnes­

anteckningar. Det gäller exempelvis hur assistans­ och lönegaranti­

ärenden har kopplats till organiserad brottslighet. En del av brottsvinsterna har konstaterats försvinna utomlands. Personer som lämnat Sverige har ägnat sig åt bidragsbrott och falska iden­

titeter har använts i bedrägerisyfte. Kommuner har följt upp hem för vård eller boende (HVB­hem). Falska kontrolluppgifter från oseriösa företagare är ett problem som nätverket uppmärksammat.

Det förekommer också handel med arbetsgivarintyg. Det finns även en bulvanproblematik vid tillståndsgivning. Unga killar har utnyttjats som målvakter. Skuldsanering missbrukas av närings­

idkare med svarta inkomster.

Blekinges geografiska läge påverkar i hög grad nätverkets arbete, vilket nämns i flera av intervjuerna och i workshoppen. De brott som kopplats till kustlinjen och hamnarna har fått prioritet. Ett stort problem är seriebrottslighet i form stölder, där stöldgodset förs utomlands. Kustbevakningen arbetar mot utförsel av miljö­

farligt avfall. Narkotika tar sig in i Sverige via färjorna, men också

’’

Mc-gäng har knutits till restaurang-branschen och det har förekommit ett mord i den lokala mc-miljön.

Även byggnadslovs ärenden har aktualiserats samt utredningar om olaglig kameraövervakning.

Blekinges geografiska läge påverkar i hög grad nätverkets arbete, vilket nämns i flera av intervjuerna och i workshoppen. De brott som kopplats till kustlinjen och hamnarna har fått prioritet och Kustbevakningen arbetar bland annat mot utförsel av farligt

avfall och kontroll av fordon. Foto

: Johnny Söderberg / Kustbevakningen

med småbåtar över Östersjön. Illegal tobak och alkohol kommer också sjövägen och på vissa ställen finns ”lokala systembolag”

med smuggelsprit. Tobak tas även in som råvara för tillverkning av cigaretter i illegala fabriker. Det finns även inslag av trafficking och illegal arbetskraftsinvandring. Fiskekriminalitet förekommer, särskilt med den skyddade ålen.