• No results found

stationerad i Malmö även om han vissa dagar kan arbeta från kontoret i Ronneby. Han var med i nätverket åren

2013–2017, men på grund av en om organisation har nätverket en annan representant från Skatteverkets underrättelsesida.

Lägesbilden

Martin Sand såg det som en viktig uppgift i nätverket att delge gruppen information från Skatteverket. Hans fokus i nätverket har varit ekonomisk brottslighet.

’’

”Nätverket är en jättestyrka i vårt län, speciellt efter Jean Nicot, när man kan se vad det kan uträtta. När vi kraftsamlar blir det väldigt mycket effekt”.

’’

Det hjälpte till att sätta in problemet i ett större perspektiv och motivera varför det var viktigt för flera aktörer att agera samtidigt.

Martin Sand är verksam som skatte­

revisor. Han har arbetat på Skatteverket i 21 år och är numera stationerad i Malmö.

Foto: Lars Korsell

113

EXEMPLET BLEKINGE | Tillsammans mot organiserad brottslighet Skrot­ och metallbranschen var en stor fråga som Skatteverket

engagerade sig i. Det var i grund och botten en okontrollerad bransch där stora affärer gjordes upp kontant och utan bokföring.

De svarta pengarna uppgick till stora belopp.

Hinder

Martin Sands minnesbild är att det kunde vara lite för stor omsätt­

ning i gruppen som ingick i nätverket. En förklaring var omorgani­

sationer i myndighetssfären.

Sekretess är alltid ett hinder. Men man kan göra mer sekretess­

mässigt än vad man ofta tror.

Resultat

Skrotbranschen omsatte mycket stora belopp, men inget utred­

des av myndigheterna. Om det uppkom skatteskulder gick dessa till Kronofogden, men personerna som hade skulder var immuna eftersom de redan var hårt skuldsatta. Kronofogden fick hantera många ärenden som egentligen inte ledde någon vart. Sedan kom skattebrottsenheterna och polisen in i bilden och genomförde för­

undersökningar. På det sättet började åtal väckas, men påföljden stannade ofta vid kortare fängelsestraff. Enligt Martin Sand ingick det i kalkylen och brottsligheten fortsatte som om ingenting hade hänt.

Det var en mycket otillfredsställande situation med en pågående brottslighet som myndigheterna inte kom åt. Den fråga som medlemmarna i nätverket ställde sig var vad de kunde göra med gemensamma resurser. Polisen arbetar med stölder, men har också en viktig funktion genom att kontrollera om de fordon som används i skrot­ och metallhantering är godkända och trafiksäkra.

Polisen kan också kontrollera om lasten är tillräckligt säkrad samt utföra kontroll av trafiknykterhet. Kronofogden kan mäta ut egendom för skulder. Det kan gälla både fordon och last. Skatte­

verket beslutar om skatter och kommunerna ansvarar för miljö­

kontroll. Kommunerna utförde markprover och fick bistånd av polis vid dessa företagsbesök.

Genom att samarbeta blev det verkstad av något som inte tidigare hade fungerat. ”Tillsammans har vi förutsättningar att utreda det mesta”, är Martin Sands omdöme om samarbetet i nätverket.

Inriktningen var givetvis inte enbart metall och skrot. Ofta var kontanthandeln i fokus. Kontroller genomfördes av personal­

liggare och kassaregister. Till det kom alkoholtillsynen.

Den stora fördelen med nätverket är att man får ett namn, en kontaktperson. Det underlättar direktkontakt. På det sättet kan

’’

Skrot- och metallbranschen var en stor fråga som Skatteverket engage-rade sig i. Det var i grund och botten en okontrollerad bransch där stora affärer gjordes upp kontant och utan bok föring. De svarta pengarna uppgick till stora belopp.

’’

Det var en mycket otillfredsställande situation med en pågående brottslig-het som myndigbrottslig-heterna inte kom åt.

’’

Ofta var kontanthandeln i fokus.

Kontroller genomfördes av personal-liggare och kassaregister. Till det kom alkohol till synen.

man få mycket hjälp mellan mötena. Det underlättar också att ge och få tips. Utan nätverket är risken att var och en sitter på sin kammare och gör sitt.

Lokalkännedomen är viktigt, men har blivit mer och mer ovanlig.

Regionaliseringen av myndigheter har inneburit att en stor del av lokalkännedomen har försvunnit. Fördelen med nätverket är att arbetet får bättre lokal förankring genom att man kan luta sig mot andras lokalkännedom.

På ett generellt plan blir myndigheterna sämre och sämre på att arbeta med det som sker lokalt. Snart är det bara tipstelefonerna som finns kvar, skämtar Martin Sand.

Martin Sand representerar i dag Skatteverket i RUC i Malmö.

Han ingår i handläggargruppen. RUC­arbetet har mer individ­

fokus än nätverket och det är ett direkt operativt arbete. Till följd av situationen med alla mord har fokus i RUC­arbetet blivit dödligt våld. Skatteverket har en något annan inriktning, och i RUC har man därför tappat ekobrotten med upplägg genom målvakter, felande länkar där moms försvinner, osanna fakturor, anonyma betalkort och hantering av pengar via växlingskontor.

Ekobrotten ligger normalt utanför den organiserade brottslig­

heten i betydelsen ungdomsgäng och andra kriminella gäng.

För kriminella är det lättare att etablera sig på landsorten där det är billigt att bo och myndigheterna har begränsad kontroll.

Nätverket är därför viktigt eftersom det är riktat mot det som sker lokalt.

I dag kan man fråga sig om man hittar rätt personer och rätt företag. På skattesidan görs mycket av urvalet centralt och man får tilldelade lokala objekt. Men en revision ger ofta spinoff­

effekter i betydelsen att information kommer fram om andra personer och företag. ”Hittar man ingången kan man följa spåren vidare.” Det finns spår som går att följa och då är lokalkännedom viktigt. Martin Sands erfarenhet är att kriminella ofta fortsätter med brott.

Ett lokalt nätverk kan kompensera bristen på myndigheters lokalkännedom eftersom kriminella är ”kund” hos flera. Alltid är det någon som vet något. Exempelvis har Kronofogden en stor styrka genom att ständigt vara ute på fältet.

”I stället för att bara planera, planera och planera så sätter man igång och lär sig efterhand. Genom nätverket kan kontroller ske i realtid och inte två år efteråt. Det ger en preventiv effekt”, avslutar Martin Sand.

’’

För kriminella är det lättare att etab-lera sig på landsorten där det är billigt att bo och myndigheterna har begränsad kontroll.

’’

”I stället för att bara planera, planera och planera så sätter man igång och lär sig efterhand. Genom nätverket kan kontroller ske i realtid och inte två år efteråt. Det ger en preventiv effekt.”

115

EXEMPLET BLEKINGE | Tillsammans mot organiserad brottslighet