• No results found

Budget och prognos för 2022 samt driftbudget för 2023-2024

Kulturnämnden

Bilaga 1. Budget och prognos för 2022 samt driftbudget för 2023-2024

17 Nyckeltalsbilaga

Bilaga 1. Budget och prognos för 2022 samt driftbudget för 2023-2024

18 Bilaga 2 Konkurrensplan för kulturnämnden 2022

Strängnäs kommuns konkurrensprogram syftar till att tillhandahålla en struktur för bedömning, i situationer när det övervägs om konkurrens ska användas för att nå hög effektivitet och god kvalitet på kommunala tjänster.

Kommunala uppgifter bör fullgöras där de kan lösas bäst och mest kostnadseffektivt.

Kommunstyrelsen och respektive nämnd tar årligen, i samband med

framtagandet av verksamhetsplan, fram ett förslag till konkurrensplan för sina respektive verksamhetsområden. Planen ska bifogas kommunstyrelsens och nämndernas verksamhetsplan.

Förteckning av de huvudsakliga verksamheterna inom nämndens ansvarsområde

Folkbibliotek på fyra platser i kommunen: Mariefred, Stallarholmen, Strängnäs och Åkers styckebruk.

Fritidsgårdar på tre platser i kommunen: Mariefred, Strängnäs och Åkers styckebruk.

Kulturskola i Strängnäs, Mariefred, Stallarholmen, Åkers styckebruk och på Fogdö. Även uppsökande verksamhet.

Kommunala mötesplatser i Mariefred, Stallarholmen och Åkers styckebruk.

Scen & kulturproduktion i olika lokaler i Strängnäs kommun.

Kulturbidrag till föreningar, studieförbund, mötesplatser, bygdegårdar samt arrangemangsbidrag.

Verksamhetsområden och uppgifter som idag drivs av extern aktör Föreningsdrivna mötesplatser i Mariefred och Stallarholmen.

Caféverksamheten i kulturhuset Multeum.

Caféverksamheten på Grassagården.

Cirkusskolan (i samarbete med Kulturskolan).

Verksamhetsområden och uppgifter som inte kan eller inte anses lämpliga att konkurrensutsätta (med motivering)

Folkbiblioteksverksamheten är den enda lagstadgade kulturverksamheten. Ej lämplig att utsätta för konkurrens då Bibliotekslagen är starkt reglerande och styrande för verksamheten. Kommunen har god erfarenhet och kunskaper att

19 driva folkbiblioteken på bästa sätt med högskoleutbildad personal som är en förutsättning för en kvalitativ verksamhet.

Diskussioner om en lag (liknande Bibliotekslagen) för Musik- och kulturskolan pågår på departementsnivå. I de kommuner där verksamheten har

konkurrensutsatts och lagts ut på privata anordnare, finns en hel del

erfarenheter; sämre anställningsvillkor, inget krav på högskoleutbildning, ”piano- och gitarrskolor” det vill säga att efterfrågan helt styr utbudet, inga orkestrar, inga utåtriktade konserter.

Den kommunala kulturskolan i Strängnäs kommun har i dagsläget blåsorkester på 5 olika nivåer, stråkorkester på 3 olika nivåer och genomför ca 70-80 publika program per läsår där föräldrar och även allmänheten är välkomna.

Kulturskolan prioriterar konstnärlig och pedagogisk högskoleutbildning vid rekrytering, och all personal tar del av kontinuerlig kompetensutveckling.

Kulturskolan bedriver verksamheten i specialutrustade lokaler och tar emot ca 950 besök i vårt kursutbud, varje vecka i flera kommundelar. Kommunen äger och förvaltar en instrumentpark som elever kan hyra instrument ur de första åren.

Fritidsgårdsenhetens och Scen & kulturproduktions verksamheter bedömer vi drivs bäst av kommunen för att få en kontinuitet, professionalitet och

långsiktighet i arbetet. Fritidsgårdsenhetens viktiga samverkan med övriga nämnder angående tidiga insatser för barn och unga, det horisontella arbetet, är också en viktig aspekt i detta.

Att tillhandahålla subventionerade lokaler och bidrag för kulturföreningar och kulturaktörer bör göras med den transparens som kommer med kommunal verksamhet. Stora delar av den publika kulturverksamheten görs i samarbete och tillsammans med olika aktörer eller referensgrupper för att spegla behov och önskemål snarare än konkurrens och vinst.

Verksamhetsområden och uppgifter som kan konkurrensutsättas och där det ska ske en förstudie för konkurrensprövning under

budgetåret (med motivering)

Driften av de kommunala mötesplatserna i Mariefred, Stallarholmen och Åkers styckebruk ska utredas av förvaltningen. Det beslutade Kulturnämnden den 28 september 2021.

20 Bilaga 3 Uppföljning av privata utförare

Kommunfullmäktige i Strängnäs kommun har, i enlighet med vad kommunallagen säger, antagit ett program med mål och riktlinjer för verksamheter som utförs av privata utförare (Program för uppföljning av privata utförare (Dnr KS/2018:76). I programmet anges också hur målen och riktlinjerna, samt övriga föreskrifter på området, ska följas upp. Programmet anger även hur allmänhetens insyn ska tillgodoses.

Strängnäs kommuns program för uppföljning av privata utförare gäller specifikt när verksamheter upphandlas, men gäller även i tillämpliga delar för kommunens egen verksamhet, om den agerar i konkurrens med privata utförare. Programmet gäller all den verksamhet som upphandlats och där kommunen är huvudman.

Verksamheten ska riktas direkt till eller ha stor påverkan på kommunens medlemmar och utföras självständigt och fortvarigt av den privata utföraren.

Kulturnämnden har med programmet som grund utarbetat en årlig plan som visar hur nämnden tänker bedriva arbetet med uppföljning av privata utförare under året. Under 2022 följs de avtal upp som har upphandlats av Strängnäs kommun.

Planen beslutas av kulturnämnden i samband med fastställande av

verksamhetsplan för nästkommande år och utgör en bilaga till denna. Om kulturnämnden inte har någon privat verksamhet att följa upp, ska även det framgå.

Om plan ska skapas Kommunstyrelse /nämnd

Kulturnämnden

År 2022

Det finns verksamhet som överlåtits i privat regi. JA/NEJ

JA

Vid JA, används mallen på följande sidor.

21 Vilka verksamheter som ska följas upp

Verksamhet som överlåtits i privat regi inom kulturnämnden, uppföljningsplan för år 2022.

Verksamhet

Typ av upphandling LOU/LOV/LUK

Antal avtal Klassning utifrån

Drift av mötesplats Mariefred Kulturbidrag –

Utreds 2022 av förvaltningen

- - JA JA

Drift av mötesplats Stallarholmen Kulturbidrag – Utreds 2022 av förvaltningen

- - JA JA

Caféverksamhet Grassagården LOU – ny

upphandling 2022

1 - JA Har ej egen regi

Caféverksamhet Multeum. Buddha Bowl LOU – ny

upphandling 2022

1 D JA Har ej egen regi

22 Information till allmänheten

Vilken information från uppföljningarna som allmänheten ska kunna ta del av.

Ekonomiskt resultat, verksamhetsrapporter från mötesplatserna.

Hur information ska tillhandahållas. På kommunens webb/På begäran.

På begäran

23 Verksamhet 1 – Pedagogisk tjänst/Cirkusskola

Related documents