• No results found

4.2 Miljökonsekvenser

4.2.1. Buller

Ombyggnaden längs med väg 1000 genom Orsa innebär inga större förändringar i ljudmiljön. Åtgärderna syftar inte till att öka kapacitet eller hastigheter utan syftet är att skapa en bättre och säkrare trafiklösning med en avgränsad gång- och cykelbana längs med befintlig väg. I norra änden vid korning med väg 1003 planeras en cirkulation för att förbättra framkomligheten. De förändringar som kan förväntas i ljudmiljön fram till prognosåret beror främst på normal trafikökning och är inte en följd av planerad upprustning. Bebyggelse ligger idag tätt inpå vägen och har i nuläget en störning av befintlig trafik.

Utförda beräkningar visar att ingen fastighet överskrider riktvärdet för befintlig miljö i vägförslaget medan 13 fastigheter överskrider riktvärdet vid fasad för väsentlig

ombyggnad, 55 dBA ekvivalent.

Förutsättning

Bullerberäkningar har genomförts för vägtrafik på väg 1000 inom vägplaneområdet.

Beräkningar för ekvivalent och maximal ljudnivå har utförts för dagens situation samt vägförslag prognosår 2036. Den maximala ljudnivån beräknas för den högsta

momentana ljudnivån, det vill säga när en tung lastbil passerar, som överskrids fem gånger per natt, medan den ekvivalenta ljudnivån är ett medelvärde för all trafik under dygnet.

Bullerberäkningar har genomförts i beräkningsprogrammet SoundPLAN version 7.3 som baseras på den Nordiska beräkningsmodellen för vägtrafikbuller ”Vägbuller- Nordisk beräkningsmodell, reviderad 1996”, SNV rapport 4653.

En tredimensionell modell av området har byggts med underlag i form av terrängdata och höjdinformation från projekterade åtgärder inom vägplan. Byggnader och övriga vägar har hämtats från fastighetskartan. Hårdgjorda ytor som reflekterar ljudet bättre än mjuk mark har definierats utifrån information från ortofoto.

Trafiksiffror på väg 1000 för dagens situation har erhållits från utförda trafikmätningar under sommaren 2014. Med hjälp av trafikuppräkningskvot har trafikmängd för prognosår 2036 uppskattats. Hastigheten varierar mellan 40 och 60 km/h för både dagens situation och vägförslag.

Vid låga hastigheter, under 50 km/h för tunga fordon, ger motorljudet en konstant ljudalstring som dominerar över vägljudet, vilket medför att en sänkning från 40 km/h till 30 km/h inte har någon inverkan på ljudnivån. Trafiksiffror som använts i

beräkningarna redovisas i figur 6 nedan.

Figur 6: Uppskattad ÅDT för nuläget 2014. Mätningar utförda våren-sommaren 2014.

För prognosåret har nuläget räknats upp med trafikuppräkningskvoten för Dalarnas län (1,46 respektive 1,25 för tung och lätt trafik), vilket motsvarar en ökning med ca 10 % från nuläget fram till prognosåret.

Bedömningsgrunder

Vid upprustning och utbyggnad av infrastrukturen använder sig Trafikverket av olika planeringsfall för att bedöma nivån på bulleråtgärder. Planeringsfallen delas in i nybyggnad, väsentlig ombyggnad samt befintlig miljö. Skarpare riktvärden gäller för väsentlig ombyggnad samt nybyggnad än för befintlig miljö. Väsentlig ombyggnad omfattar i första hand kapacitetshöjande åtgärder som syftar till att öka trafikering och/eller hastighet på berörda vägavsnitt.

Bullerstörning bedöms med hjälp av riktvärden för buller som har fastställts genom Riksdagsbeslut enl. prop. 1996/97:53, ”Infrastrukturinriktning för framtida

transporter”. I infrastrukturproposition från 2012 angavs att riktvärdena även fortsatt bör vara vägledande i planeringssammanhang. Före detta Vägverket – numera

Trafikverket – har tagit fram allmänna råd ”Bullerskyddsåtgärder-allmänna råd för Vägverket” (Publikation 2001:88) för bullerbegränsande åtgärder vid nybyggnad eller väsentlig ombyggnad av allmän väg.

Följande riktvärden bör inte överskridas för bostadsbebyggelse vid väsentlig ombyggnad av trafikinfrastruktur.

- 30 dBA ekvivalent ljudnivå inomhus - 45 dBA maximal ljudnivå inomhus nattetid - 55 dBA ekvivalent ljudnivå utomhus (vid fasad)

- 70 dBA maximal ljudnivå utomhus vid uteplats i anslutning till bostad För befintlig miljö gäller att åtgärder ska övervägas då ovanstående riktvärden överskrids med 10 dBA. I nuvarande åtgärdsprogram för vägtrafikbuller omfattas befintliga bostadsmiljöer med buller överstigande 65 dBA ekvivalent ljudnivå utomhus vid fasad. Åtgärderna bör i första hand leda till begränsningar av inomhusnivåerna.

Trafikverket har beslutat att gå vidare med planeringsfallet befintlig miljö då

vägförslaget inte medför kapacitetshöjande åtgärder som syftar till att öka trafikering och/eller hastighet på berörda vägavsnitt.

Effekter och konsekvenser

Ljudnivå vid fasad har beräknats för samtliga bostadsfastigheter längs med sträckan inom vägplaneområdet, 93 st. Av dessa är det 13 st. som berörs av en ekvivalent ljudnivå över 55 dBA vid fasad vilka redovisas i tabellform nedan. Det överskrider dock inte riktvärdet för befintlig miljö, 65 dBA.

Tabell 3. Fastigheter med beräknad ljudnivå för prognosåret (2036) som överstiger 55 dBA ekvivalent ljudnivå vid fasad.

Influensområdet för buller har bedömts utifrån påverkan på buller från vägtrafik på väg 1000 inom vägplaneområdet. Trafik på lokalgator och angränsande vägar har ej tagits med i beräkningarna eftersom den lägre trafikmängden på dessa vägar är försumbar i jämförelse med trafiken på väg 1000.

Dagens situation

Ljudutbredningen för dagens situation redovisas i 5-dB intervall på karta (bilaga till planbeskrivningen) för ekvivalent respektive maximal ljudnivå.

Nollalternativ

Nollalternativet innebär att den prognostiserade trafikökningen kommer att ske även om inte detta projekt genomförs.

Vägförslag

Ljudutbredningen för vägförslag prognosår 2036 redovisas i 5-dB intervall på karta (bilaga till planbeskrivningen) för ekvivalent respektive maximal ljudnivå.

Utförda beräkningar visar att ingen fastighet kommer att överskrida riktvärdet för befintlig miljö i vägförslaget medan 13 fastigheter överskrider riktvärdet vid fasad för väsentlig ombyggnad, 55 dBA ekvivalent.

Cirkulationsplatsen medför att hastigheten sänks i anslutning till den i jämförelse med nollalternativet. Inbromsningar och acceleration till och från cirkulationsplatsen kan dock upplevas som mer störande än trafik som kör förbi i en konstant hastighet.

Åtgärder

Då inga fastigheter kommer att överskrida riktvärdet för befintlig miljö, 65 dBA, i vägförslaget föreslås inga bullerdämpande åtgärder.

Ekvivalent

Högsta beräknade ljudnivån vid fasad Nuläge 2014 Prognosår 2036

Related documents