• No results found

Bygg- och miljönämnd

Nämndens sammanfattning

Nämndens verksamhet har påverkats starkt av pandemin samt av de samhällseffekter som kommit av restriktionerna.

Några exempel på detta är att trycket på

bygglovsverksamheterna och kartverksamheten varit starkare än någonsin. Miljöenheten har gi-vits nya uppdrag kopplat till bl.a. trängseltillsyn och även vår planenhet har fått hantera betyd-ligt fler förhandsbesked än under ett normalår.

En effekt av detta är att nämnden inte haft en antagen tillsynsplan för miljötillsynen att styra med eller att följa upp.

Väsentliga personalförhållanden Kommunfullmäktige har gett nämnder och förvaltningen i uppdrag att arbeta aktivt för att sänka medarbetarnas sjuktal.

Målet är att Östhammars kommuns sjuktal för 2021 ska ligga max 1 %-enhet över medelvärdet för kommunernas sjukfrånvaro och att sjuktal för 2022 ska ligga i nivå med medelvärdet för

kommunernas sjukfrånvaro. 2020 var medelvär-det för kommunernas sjukfrånvaro 8,3% (9,1%

för kvinnor, 5,7% för man)

Den stora utmaningen som nämnden arbetat med sedan 2019 är personalomsättningen. Bak-grunden till detta är att verksamheten under långa perioder under 2010-talet besvärades av en mycket hög personalomsättning, med svåra driftstörningar som effekt.

Sedan 2020 tycks den problematiken huvudsak-ligen undanröjd. Det betyder inte att aktiviteter som systematiskt arbetsmiljöarbete och förbätt-ringsarbete kan avstanna. Tvärtom – här finns det skäl att ytterligare stärka dessa insatser för att också stärka Nöjd Medarbetar Index.

Senaste NMI-mätningen bland personalen genomfördes i juni 2021 och indikerar allt-jämt goda/mycket goda resultat (lägst 74 inom området säkerhet och hälsa samt högst 94 inom frågeområdet Arbetsorganisation)

Sjuktalen är nere på historiskt låga nivåer (se tabellen på nästa sida) och det finns skäl för både nämnd och förvaltningsledning att upp-märksamma och jobba med förmodat stigande

”sjuknärvaro” till följd av ökat distansarbete.

Det är rimligt att också tänka att pandemin på-verkat personalförhållandena. Medarbetare har givits utökade möjligheter att arbeta från hem-met, vilket bl.a. bidragit till att ge de som annars pendlar till /från arbetsplatsen mer tid till både sig själva och sina privata intressen. Detta kan ha påverkat både trivseln med arbetsvillkoren och benägenheten att söka ett annat jobb

35 KOMMUNENS VERKSAMHET

Måluppfyllelse

Nämndmål: Bygg- och Miljönämnden ska skapa förutsättningar för hållbar sam-hällsutveckling i Östhammars kommun - ekonomiskt, socialt och miljömässigt.

Prognosen för att nå styrtalen kopplade till nämndmålet är något mindre positiv efter ter-tial två jämfört med prognosen efter det första tertialet.

Skälet till detta att vi har en mycket låg svars-frekvens på vår NKI-mätning och att svaren vi fått inte kommit upp till de nivåer vi har som ambition.

Därför initierar förvaltningen särskilda infor-mationsinsatser internt och externt för att stärka NKI-arbetet och resultatet av detta.

Trots detta är det knappast troligt att nämnden når satta måltal avseende NKI för miljö- och hälsoskydd eller livsmedelstillsyn. I det senare fallet är en delförklaring att resurser styrts om till trängseltillsyn, med anledning av corona-pandemin.

Det är glädjande att kunna konstatera att bygglovsverksamheten fortsätter att utveckla effektivitet med en bibehållen hög kundupp-levelse. Av totalt ca 260 bygglovsärenden som hanterats under årets första åtta månader är det bara 4 ärenden där handläggningen tagit längre tid än det som nämnden målsatt från inkom-men handling till meddelat myndighetsbeslut.

Den genomsnittliga handläggningstiden för ett bygglovsärende från inkommen handling till beslut är 5 veckor (lagstiftningen stipulerar tio veckor, från komplett ansökan).

Samtidigt ger företagskunderna det samman-vägda NKI-betyget 73, vilket är en bekräftelse

på att gruppen klarar av kombinationen av högt kundtryck och god kundupplevelse avseende service, information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet.

Under 2021 har vi hittills inventerat 174 enskilda avlopp, och ytterligare 166 är planerade tills i höst. Vi bedömer alltså att vi kommer klara av vår målsättning. Under 2020 fick vi in totalt 313 avloppsansökningar. Av dessa hade 146 styck-en fått föreläggande om åtgärd i samband med avloppsinventering. Detta innebär att nästan hälften (47 %) av de ansökningar vi får in gene-reras av avloppsinventeringen.

STYRTAL UTFALL MÅLTAL

2021 Antal inventerade avlopp per år. 174 350

Livsmedelstillsyn 0% 100%

Miljötillsyn 0% 100%

Planberedskap bostäder (antal

bostäder) 600 600

Planberedskap kommersiella

ändamål (antal orter) 5 5

Nöjd Kund Index (NKI) för

bygglovsärenden. 73 75

Nöjd Kund Index (NKI) för

mil-jö- och hälsoskyddsärenden 58 70

Nöjd Kund Index (NKI) för

serveringstillståndsärenden 0 70

Nöjd Kund Index (NKI) för

ärenden enligt livsmedelstillsyn 0 75 En effektiv detaljplaneprocess

(antal månader) 24 24

En effektiv bygglovsprocess

(antal veckor) 5 15

36 KOMMUNENS VERKSAMHET

Avseende detaljplaneverksamheten kan vi se att för de detaljplaner för vi startat sedan 2019 så vi uppfyller att anta dessa inom 24 månader. Sam-tidigt finns även andra detaljplaner som startats innan 2020 och som överskridit 24 månaders handläggning.

I dagsläget finns planberedskap för mer än 600 bostäder. Detta representeras tillviss del av äld-re detaljplaner. Det finns ett flertal nyantagna detaljplaner för bostäder som ännu inte kunnat genomföras på grund av bristen på vatten och avloppkapacitet.

I dagsläget kan vi erbjuda exploaterbar mark i varje tätort. Något som det dock är brist på är industrimark i bl.a. Östhammar och Alunda. En detaljplan för industritomter i Börstil fick läggas vilande p.g.a. den rådande VA-situationen.

Ekonomiskt utfall

Delårsresultatet är ett överskott på 1,4 mnkr.

I det delårsresultatet saknas den kostnadsbe-lastning nämnden har för lokalhyror. Lokal-hyreskostnaden skulle – om det skulle belastat resultatet – reducera överskottet med 0,5 mnkr.

Pandemin fortsätter att påverka våra verksam-heter såväl med ökad som minskad efterfrågan inom våra verksamheter.

Överskottet beror till stor del på fortsatt högt tryck inom Bygglovsverksamheten där intäk-terna för närvarande är betydligt högre än

budgeterat. Pandemin har fortsatt att driva upp detta tryck. För att möta den ökade efterfrågan behöver personalvolymen anpassas till arbets-belastningen. Likaså behöver digitalisering av pappersarkiv ske för en effektivare handlägg-ning. Dessa insatser kommer att få genomslag ekonomiskt under hösten.

Inom miljöverksamheterna och prövning av alkoholtillstånd har pandemin istället drivit ner efterfrågan varpå dessa verksamheter redovisar ett negativt delårsresultat. Likaså har pande-min fortsättningsvis krävt ”ny” tillsyn för att kontrollera trängsel. Denna tillsyn är till största delen ofinansierad.

Pandemin har även fortsatt att påverka fort-bildning, resor och övernattning för samtliga verksamheter. Dessa konton redovisar samman-taget ett överskott på 250 tkr. Faran med detta är risken för att det byggs upp en ”fortbildnings-skuld” som kan få negativa ekonomiska effekter kommande år.

Prognos helår

Prognos för helår är ett underskott på 150 tkr. Huvudorsaken till denna avvikelse är oförutsedda juriskostnader inom detaljplaneverksamheten.

BYGG OCH

MILJÖ-NÄMNDEN MNKR FUNKTION BUDGET

ÅR BUDGET

ACK UTFALL

ACK AVVIKELSE PROGNOS

HELÅR AVVIKELSE

SEKTOR SAMHÄLLE Samhälle, Stab -2,3 -1,9 -1,1 0,8 -2,3 0,0

Bygg -1,2 -1,0 1,0 2,0 -1,2 0,0

Miljö -0,8 -0,6 -1,2 -0,5 -0,8 0,0

Växande, Plan Sbn -1,2 -0,9 -1,2 -0,2 -1,3 -0,2

-5,5 -4,5 -2,5 2,0 -5,7 -0,1

37 KOMMUNENS VERKSAMHET