• No results found

Kultur- och fritidsnämnd

Nämndens sammanfattning

Tertial 2 har liksom året som gått präglats av pandemin och de restriktioner den medfört.

Den administrativa personalen har arbetat hemifrån och den verksamhet som varit igång inom t ex ung fritid har hållits ute. De fritidslokaler som nämnden förfogar över har i hög grad hållits stängda. Personalomsättningen har varit låg och sjukskrivningarna har

halverats jämfört med fjolåret. Sjuktalen är fortfarande höga och det kan till viss del förklaras med ett antal icke arbetsrelaterade långtidssjukskrivningar som i en arbetsgrupp om ca 40 personer ger ett stort utslag.

Budgeten har hållits med undantag för fritid där intäkterna har uteblivit (uthyrningar och försälj-ning). De särskilda coronastöd som utbetalats har tagits inom budget och har även de givit ett negativt utslag.

Få evenemang har kunnat genomföras enligt plan.

Väsentliga personalförhållanden Kommunfullmäktige har gett nämnder och förvaltningen i uppdrag att arbeta aktivt för att sänka medarbetarnas sjuktal.

Målet är att Östhammars kommuns sjuktal för 2021 ska ligga max 1 %-enhet över medelvärdet för kommunernas sjukfrånvaro och att sjuktal för 2022 ska ligga i nivå med medelvärdet för kommunernas sjukfrånvaro. 2020 var medelvär-det för kommunernas sjukfrånvaro 8,3% (9,1%

för kvinnor, 5,7% för man)

Personalomsättningen har varit låg och sjuk-skrivningarna har halverats jämfört med fjolår-et. Sjuktalen är fortfarande höga och det kan till viss del förklaras med ett antal icke arbetsrela-terade långtidssjukskrivningar som i en

arbets-grupp om ca 40 personer ger ett stort utslag.

Nämndmål: Att erbjuda ett attraktivt kul-tur- och fritidsli

Prognosen är att nämndmålet ej kommer att uppnås under året. Målet har fyra styrtal varav två saknar satta måltal för året och där de öv-riga två inte kommer att mätas på samma sätt som tidigare år. Det finns en mycket stor utma-ning att under rådande pandemi erbjuda akti-viteter. Gymmen öppnade upp den 1: a augusti.

Biblioteken har öppna under pandemi men är nu öppna enligt ordinarie schema. Evenemang i Storbrunn har återupptagits och bokningar sker kontinuerligt. Förutsättningarna att nå målet är dock mycket små på grund av situationen under halvår ett. Friluftsliv, uteaktiviteter samt digitala erbjudande kan minska den upplevda påverkan i viss mån.

Nämndmål: Att erbjuda en hälsofrämjan-de, inkluderande och tillgänglig kultur- och fritidsverksamhet

Prognosen är att nämndmålet ej nås under året.

Nämndmålet bedöms på grundval av styrtalet Medellivslängd. Under rådande Corona-pan-demi är det mycket svårt att sia om i vilken riktning medellivslängden utvecklar sig

Antal besökare på samtliga

bibliotek 5 271

38

En del av de planerade aktiviteter som tagits fram för 2021 kommer att kunna genomföras under tertial 3. Dock har många planerade aktiviteter fått ställas in på grund av pandemin.

För att stimulera till rörelse har förvaltningen genomfört Ortskampen, delat träningsfilmer och digitala klipp om kommunens friluftsmil-jöer. Under tertial tre kommer en friluftspolitisk plan att behandlas.

Under halvår två har bemanningen och bud-geten för hälsofrämjande arbete att dubblerats.

Målsättningen under året är att kompensera pandemiläget som givit hög grad av ofrivillig ensamhet, stillasittande och rastlöshet.

Utomhusaktiviteter för alla målgrupper är en prioritering och nya typer av aktivitet kommer att testas.

Kartläggning av kommunens friluftsområden är genomfört och ska kommuniceras. Många av de traditionella aktiviteter och evenemang som nämnden ansvarar för genomförs ute eller digitalt

Nämndmål: Att erbjuda en kultur- och fritidsverksamhet som präglas av delak-tighet och uppmuntrar till engagemang Nämndmålet kommer ej att uppnås under året.

Målet mäts genom ett styrtal, Andel unga som svarat på LUPPen. Mätvärdet är redan känt, 89%. Måltalet för året var 90%. Trots att målet inte nås är resultatet över förväntan då enkäten distribuerades under den period då eleverna hade hemundervisning. Det var då inte möjligt för ungdomssamordnaren att genomföra de

klassrumsbesök som planerats.

Målet är att de aktiviteter och verksamheter som nämnden ansvarar för ska ge utrymme för delaktighet och inflytande. Exempel på områden där delaktighet eftersträvas kan vara placering och öppettider av ungdomsgårdar och bibliotek, tillgänglighetsanpassning, anlägg-ningsutbud, lovaktiviteter, stödformer etc.

Detta uppnås genom en öppenhet och en trans-parens hos förvaltningens personal.

Forum för delaktighet är t ex samhällsveckan, uppsökande aktiviteter för bland annat äldre, föreningsdialog, enkätutskick, appsystem för ungdomar.

Förvaltningens personal omvärldsspanar för att hitta nya sätt för att skapa delaktighet.

Kommunstyrelsen har fattat beslut om att arbe-tet ska ske enligt SKR: s delaktighetstrappa.

Nämndmål: Att erbjuda och främja arenor för bildning och lärande samt upplevelser som vidgar vyer, inspirerar och ger nya perspektiv

Prognosen är att nämndmålet ej kommer att uppnås under året. Målet har två styrtal varav ett saknar måltal. Det styrtal som har ett måltal, Antal evenemang där hälsa, samhällsfrågor eller vetenskap är tema, kommer ej att uppnås under året då många fysiska evenemang ställts in. För att ge inspiration för kommunens invå-nare att uppleva sin närmiljö och det utbud av

KOMMUNENS VERKSAMHET Andel unga som svarat på

LUPPen 89% 90%

39

friluftsmöjligheter kommunen har så har filmer från kommunens vandringsleder tagits fram, träningsfilmer producerats och utegymmen lyfts i digitala media.

Att anpassa arbetet och nå ut med erbjudanden inom nämndens område är en utmaning. Kom-munikationen behöver vara tydlig.

Unga nås enklast digitalt och därför implemen-terades en ungdomsapp under våren 2021 för att lättare veta vilken typ av typ av insatser och aktiviteter som kommunens unga önskar.

Målgruppen äldre nås i mer traditionella medier i kombination med digitala. Lokaltidning, affischering, katalogen ”Uppleva och Göra” är vägar som visat sig fungera.

De arenor förvaltningen förfogar över har åter öppnat men en startsträcka för att återgå till normalläge är att vänta. Även framgent kommer delar av förvaltningens erbjudanden att ges digitalt.

Nämndmål: Skapa en lärande inre organi-sation genom samarbeten och omvärlds-spaning

Prognosen är att nämndmålet kommer att uppnås under året. Målet saknar dock styrtal och måltal. Målet tar sikte på att organisatio-nen utvecklas i takt med sin samtid genom samarbeten och erfarenhetsutbyten dels internt dels externt. Omorganisationen i sig leder till bättre förutsättningar för erfarenhetsbaserat kunskapsutbyte bland de yrkesgrupper som återfinns i verksamhetsstödet. Utöver det så har ett större antal aktiviteter planerats i målets riktning inom alla förvaltningens fyra sektorer.

Kollegor delar erfarenheter inom alla yrkesom-råden och hjälper varandra till ny kunskap;

det-ta sker löpande i strukturerade former men även spontant vid pågående möten vilket är något vi värdesätter då det är ett betyg på att vi har nått en nivå där lärande inom organisationen sker naturligt. Att så många arbetar hemifrån har dock varit en utmaning när det kommer till att knyta ihop verksamheten och se synergier. De digitala verktygen fyller en del av behovet men inte hela. Hela förvaltningen har höjt sin digita-la kompetens under året vilket kommer att vara en fördel även i framtiden.

Ekonomiskt utfall

Nämnden drar över budget något för perioden januari- augusti 2021. Minskade intäkter på grund att anläggningar varit stängda under vå-ren. Att underskottet inte är högre kan förklaras med lägre övriga kostnader och lägre personal-kostnader jämfört med budget.

Prognos helår

Prognosen för helåret är ett underskott. Under-skottet består i befarade lägre intäkter på grund av minskad aktivitet i våra sportanläggningar.

Detta underskott tror vi kommer balansera mot lägre kostnader i verksamheten. Vi har redan sett att vi har lägre kostnader än budget men tycker det är för tidigt att räkna hem denna kostnadsbesparing för att de ska ge genomslag i helårsprognosen.

Den andra delen av underskottet består i extra föreningsbidrag som ska betalas ut på grund av Corona. Detta extra bidrag har vi just nu ingen täckning för i budget

KOMMUNENS VERKSAMHET

40 KOMMUNENS VERKSAMHET

Investeringsprognos

Det har hittills i år endast investerats i tillgäng-lighetsanpassningar för utebad. Detta göra att av tilldelade medel på helår om 1 700 tkr åter-står ca 1 425 tkr. För biblioteken kommer inves-teringar att göras under tertial 3 motsvarande ca 500 tkr. På fritidsidan väntar en upphandling av bokningssystem för lokaler. Denna var

plane-rad att genomföras under hösten 2021 men pga resursbrist kan denna investering komma att försenas. Ytterligare investeringar på badplatser kommer att genomföras under hösten givet att resurser finns.

KULTUR OCH

FRI-TIDSNÄMNDE MNKR BUDGET

ÅR BUDGET

ACK UTFALL

ACK AVVIKELSE PROGNOS

HELÅR AVVIKELSE SEKTOR SAMHÄLLE FUNKTION

Attraktivitet, Stab -16,9 -11,2 -7,6 3,7 -17,5 -0,6

Fritid -12,3 -8,2 -13,9 -5,8 -13,5 -1,3

Bibliotek -8,1 -5,4 -4,6 0,8 -8,1 0,1

Ung Fritid -3,7 -2,4 -1,6 0,8 -3,7 0,0

-40,9 -27,3 -27,7 -0,4 -42,7 -1,8

41