• No results found

Byggherrens ansvar

In document En mer förutsägbar byggprocess (Page 87-91)

Vem som är byggherre är tydligt definierat i 1 kap. 4§ PBL som: ”den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten,”.

Byggherren har själv det yttersta ansvaret gentemot samhället att kraven uppfylls. Det nuvarande systemet tryggar i sig att kraven i slutändan uppfylls, men byggnadsnämnden kan alltid ha synpunkter på tekniska lösningar till följd av andra tolkningar av byggreglerna än parterna inom byggherrens sfär. Detta alternativ innebär därför ett komplement till dagens system genom att kompetenta företag med erfarenhet och system för projektering, får visa sin kompetens i relation till byggreglerna via certifiering. Det certifierade byggprojekteringsföretaget har till uppgift att se till att kraven kan antas komma att uppfyllas och får genom detta ett civilrättsligt ansvar gentemot byggherren. Samtidigt får byggprojek- teringsföretaget ett offentligrättsligt ansvar i relation till certifierings- ordningen att följa villkoren för certifieringen. Det innebär emellertid ingen förändring i byggherreansvaret. Byggherren har inom ramen för detta alternativ alltjämt det offentligrättsliga ansvaret för uppfyllandet av samhällskraven i byggprocessen. Det har flera gånger varit föremål för utredning att förändra ansvaret i PBL till att även omfatta andra parter i byggprocessen än byggherren. I enlighet med tidigare utredningar anser Boverket att det inte finns tillräckliga skäl för att frångå principen med byggherreansvaret gentemot samhällskraven.

8.3 Lovprocess

Prövningen av kraven på lämplighet för sitt ändamål samt tillgänglighet och användbarhet i bygglovet upphör

Den nuvarande bygglovsprövningen av utformningsdelen av kravet på lämplighet för sitt ändamål och kravet på tillgänglighet och användbarhet upphör. Kraven bedöms istället samlat i byggprocessen inför startbesked och på samma sätt som de tekniska egenskapskraven. Detta är i sig ingen nyhet eftersom kraven mellan 1995 och 2011 bedömdes på ett liknande sätt i byggprocessen enligt plan- och bygglagen (1987:10).

En anledning till att kraven återigen flyttas till byggprocessen är för att kunna bedöma dem i ett samlat förfarande tillsammans med övriga tekniska egenskapskrav. Det innebär att man undviker

gränsdragningsproblem för byggnadsnämnden avseende vilka delar av kraven som ska prövas i lovet respektive bedömas vid startbeskedet. Det innebär också att ett certifierat byggprojekteringsföretag bara används under byggprocessen och inte blandas in i bygglovsprocessen. Genom detta undviker man då problem med att privata företag utövar myndighetsutövning i delar av bygglovsprövningen. Om man skulle blanda in privata företag i bygglovsprocessen så behöver man även överväga frågor om överklagande, sekretess m.m.

En annan fördel med att flytta kraven är att man renodlar

byggherreansvaret. När kraven bedöms av byggnadsnämnden vid startbeskedet sker ingen bindande prövning av kraven. Eftersom en bindande prövning idag sker i bygglovsprövningen kan

byggnadsnämnden senare inte angripa eventuella felaktigheter genom tillsyn. En sådan möjlighet till ingripande öppnas därmed när kraven bedöms inför startbeskedet.

Mot denna bakgrund ser Boverket denna ändring som nödvändig för att förslaget i övrigt ska fungera.

Ny upplysningsskyldighet för byggnadsnämnden

Eftersom kravet på lämplighet för sitt ändamål och kravet på tillgänglig- het och användbarhet inte längre prövas i bygglovet kommer bedömnin- gen av dessa krav i ett senare skede. Byggnadsnämnden kan inte längre avslå en ansökan om bygglov med motiveringen att dessa krav inte är uppfyllda. När inte ett certifierat byggprojekteringsföretag anlitas kan byggnadsnämnden neka ett startbesked om kraven inte kan antas bli uppfyllda.

För att minska risken att byggherren senare nekas startbesked efter beslut om bygglov så införs en upplysningsskyldighet för byggnadsnämnden inför bygglovsbeslutet. Syftet med upplysningsskyldigheten är att byggherren på ett tidigt stadium ska bli informerad om eventuella hinder som kan uppstå inför beslut om startbesked.

Upplysningsskyldigheten begränsas till att endast avse sådana uppenbara brister som framgår av bygglovshandlingarna. Upplysningsskyldigheten innebär inte att byggnadsnämnden ska begära in fler handlingar än vad som normalt krävs i bygglovsärendet. Upplysningsskyldigheten gäller

för tillgänglighet och användbarhet och lämplighet för sitt ändamål inte kan antas bli uppfyllda inför startbeskedet.

8.4 Byggprocessen

Information ska lämnas in senast i samband med tekniskt samråd

En byggherre som använt sig av ett certifierat byggprojekteringsföretag för att ta fram projekteringshandlingar ska anmäla detta till

byggnadsnämnden senast vid det tekniska samrådet. Om flera tekniska samråd hålls ska informationen lämnas vid det inledande tekniska samrådet, om inte annat är överenskommet. Att informationen lämnas in senast vid det tekniska samrådet kan vara lämpligt för att underlätta för byggnadsnämnden och byggherren att diskutera projektets förutsättningar och planera det fortsatta arbetet, inklusive att bedöma vilka kontroller som behöver tas med i den kontrollplan som sedan ska fastställas i startbeskedet.

Certifierade byggprojekteringsföretag när det inte krävs ett tekniskt samråd

För vissa enklare åtgärder där det inte ställs krav på kontrollansvarig krävs inget tekniskt samråd om byggnadsnämnden bedömer att samrådet är uppenbart obehövligt och byggherren inte begärt ett samråd. Om byggherren inte begärt ett samråd kan inte byggherren inte heller använda sig av ett certifierat byggprojekteringsföretag.

Vill byggherren ändå använda sig av ett certifierat

byggprojekteringsföretag för de åtgärder som i normalfallet inte kräver ett tekniskt samråd, kan byggherren alltid själv begära ett tekniskt samråd och i samband med detta ange att den använder sig av ett certifierat byggprojekteringsföretag. Boverket anser därför att det inte behövs någon särskild reglering för de åtgärder som i normalfallet inte kräver ett

tekniskt samråd.

Projektering utförd av ett certifierat byggprojekteringsföretag ska godtas av byggnadsnämnden

Ett certifierat byggprojekteringsföretag som anmäls av en byggherre i samband med det tekniska samrådet ska godtas av byggnadsnämnden. Byggnadsnämnden ska också anta att den byggnad som ett certifierat byggprojekteringsföretag har projekterat kommer att uppfylla de tekniska egenskapskraven. Byggnadsnämnden ska inte göra någon egen

bedömning av projekteringshandlingarna inför beslut om startbesked, mer än att göra en bedömning avseende vilka utförandekontroller som

behöver fastställas i kontrollplanen. Startbesked ska alltså inte nekas på den grunden att byggnaden inte kan antas komma att uppfylla de tekniska egenskapskraven. Detta innebär att byggherren inte hindras att påbörja utförandet av byggnaden, även om byggnadsnämnden skulle ha en annan uppfattning i frågan.

Projektering utförd av ett certifierat byggprojekteringsföretag vid etappvis byggande

Information om vilket certifierat byggprojekteringsföretag som byggherren anlitat ska finnas tillgängligt senast i samband med det tekniska samrådet för den aktuella etappen.

Om en byggnad ska uppföras i flera etapper så kan projekteringen utförd inom ramen för byggprojekteringsföretagets certifiering omfatta samtliga etapper eller en specifik etapp. Det är byggherren som avgör detta.

När certifierade byggprojekteringsföretag projekterar seriebyggda hus

I likhet med den projektering som sker för byggnader som uppförs en gång på en plats så ska projekteringen för de byggnader som uppförs på flera platser vara anpassade till de förutsättningar som gäller för varje enskild plats. Det innebär att det certifierade byggprojekteringsföretaget ska hantera platsspecifika krav för varje ny plats som en byggnad uppförs på.

Fördelen för byggherren med att återkommande använda samma certifierade byggprojekteringsföretag när seriebyggda hus ska uppföras på olika platser är att det certifierade byggprojekteringsföretaget kan återanvända sina tidigare projekterade handlingar och anpassa dessa till de nya platsernas förutsättningar. Företaget kan då koncentrera sin arbetsinsats till de delar av byggnaden som behöver anpassas till platsen. När företaget anpassar byggnaden efter platsen så måste de dock göra en bedömning av att projekteringen i sin helhet kan antas uppfylla de tekniska egenskapskrav som ställs på byggnaden.

Certifierade byggprojekteringsföretag vid flyttning av en byggnad

Projektering utförd av ett certifierat byggprojekteringsföretag kan även användas när en byggnad flyttas. Skillnaden är då att reglerna om flyttning av byggnad träder in. Det certifierade byggprojekterings- företaget måste då göra en avvägning utifrån flyttningens syfte, byggnadens förutsättningar och till bestämmelserna om varsamhet och förbud mot förvanskning enligt det som anges i lagstiftningen med

tillhörande föreskrifter. En sådan avvägning kan exempelvis bli tillämplig vid flytt av modulhus.

Avvikelser från kraven

Byggnadsnämnden kan i enskilda fall medge mindre avvikelser från föreskrifterna i BBR (BBR 1:21). Ett sådant medgivande kan för de tekniska egenskapskraven ges av byggnadsnämnden i samband med beslut om startbesked. Ett certifierat byggprojekteringsföretag kommer inte enligt Boverkets förslag att få medge avvikelser från föreskrifterna enligt BBR. Sådana avvikelser ska även i fortsättningen endast kunna ges av byggnadsnämnden i samband med beslut om startbesked.

In document En mer förutsägbar byggprocess (Page 87-91)