• No results found

Byggprocessen

In document En mer förutsägbar byggprocess (Page 48-52)

Sakkunnigintyg ska lämnas in senast i samband med tekniskt samråd

En byggherre som använt sig av en sakkunnig, för att kontrollera att de tekniska lösningarna kan antas uppfylla de tekniska egenskapskraven utifrån de projekterade handlingarna för ett visst byggprojekt, kan lämna in resultatet av denna kontroll till byggnadsnämnden i form av ett så kallat sakkunnigintyg. Exempel på intyg finns i bilaga 4. Detta intyg ska redovisa resultatet av den sakkunniges kontroll, och av intyget ska det tydligt framgå vilka krav och vilka projekterade handlingar som kontrollerats av den sakkunnige.

Ett sakkunnigintyg ska lämnas in till byggnadsnämnden senast vid det tekniska samrådet. Om flera tekniska samråd hålls ska intyget lämnas vid det inledande tekniska samrådet, om inte annat är överenskommet. Att sakkunnigintyget lämnas in senast vid det tekniska samrådet kan vara lämpligt för att underlätta för byggnadsnämnden och byggherren att diskutera projektets förutsättningar och planera det fortsatta arbetet, inklusive att bedöma vilka kontroller som behöver tas med i den kontrollplan som ska fastställas i startbeskedet.

Byggherren kan själv välja hur tidigt den certifierade sakkunnige ska involveras. Granskningen kan göras i takt med att projekteringen fort- skrider och projekteringens överensstämmelse med kraven kan säker- ställas i ett tidigt skede. Sakkunnigintyget som lämnas till byggnads- nämnden måste dock vara baserat på de handlingar som ligger till grund för det tekniska samrådet.

Sakkunnigintyg när det inte krävs ett tekniskt samråd

För vissa enklare åtgärder där det inte ställs krav på kontrollansvarig krävs inget tekniskt samråd om byggnadsnämnden bedömer att samrådet är uppenbart obehövligt och byggherren inte begärt ett samråd. Om byggherren inte begärt ett samråd kan inte byggherren använda sig av ett sakkunnigintyg.

Vill byggherren ändå använda sig av ett sakkunnigintyg för de åtgärder som i normalfallet inte kräver ett tekniskt samråd, kan byggherren alltid själv begära ett tekniskt samråd och i samband med detta bifoga ett sakkunnigintyg. Boverket anser därför att det inte behövs någon särskild reglering för de åtgärder som i normalfallet inte kräver ett tekniskt samråd.

Sakkunnigintygets omfattning

När den sakkunnige lämnar ett sakkunnigintyg innebär det att den sakkunnige bedömer att det specifika kravet antas vara uppfyllt i de delar som framgår av de handlingar som tillhör intyget. Den bedömning som den sakkunnige gör ersätter därmed den bedömning som byggnads- nämnden gör i samband med startbesked. Det som intygas i sakkunnig- intyget är alltså att projektet kan antas komma att uppfylla kraven i de delar som omfattas av intyget.

Ett sakkunnigintyg behöver inte omfatta alla delar av ett visst område, till exempel kan det begränsas till vissa delar av en byggnads brandskydd. Ett sakkunnigintyg ska godtas av byggnadsnämnden i de delar som framgår av intyget. Det viktiga är att det av intyget tydligt framgår för byggherren, den kontrollansvarige och byggnadsnämnden vilka tekniska lösningar, krav och handlingar som kontrollerats av den sakkunnige. Hur denna kontroll går till kan se olika ut beroende på vilket krav som kontrolleras och vilken handling som ligger till grund för kontrollen. Intyget kommer att omfatta de bedömningar som kan göras utifrån den aktuella handlingen.

Om exempelvis en sakkunnig tillgänglighet granskar en planritning i skala 1:100 så innebär det att den sakkunnige tar ställning till de delar av kravet på tillgänglighet och användbarhet som går att utläsa av ritningen i den aktuella skalan. Det innebär att den sakkunnige exempelvis tar ställning till att kraven på vändmått för en rullstol i ett badrum är uppfyllt i förhållande till rummets storlek och till placeringen av dess inredning, exempelvis handfatet. Men det innebär inte att den sakkunnige samtidigt tar ställning till att handfatet är placerat på rätt höjd för att badrummet ska

vara tillgängligt och användbart. Den sakkunnige intygar endast de delar av kravet som framgår av planritningen i den aktuella skalan.

En sakkunnig som lämnar ett sakkunnigintyg får inte själv ha utfört projekteringen

En viktig fråga är om den sakkunnige som lämnar intyget ska vara obero- ende av projektet i övrigt. Enligt Boverkets förslag så ska den person som lämnar intyget inte själv ha utfört projekteringen av de handlingar som intyget avser. Principen är att man inte ska kontrollera det arbete som man själv har utfört. Intyget ska lämnas av en fysisk person. Däremot finns det inget som hindrar att denne person kan vara anställd eller anlitad konsult hos byggherren. Det ställs inte något krav på att den sakkunnige måste anlitas från ett annat företag än det som har utfört projekteringen. Det är inte fråga om något krav på s.k. tredjepartskontroll. Givetvis är det, för den byggherre som så önskar, möjligt att anlita sådan

tredjepartskontroll men det är inget krav.

Det är inte praktiskt möjligt för byggnadsnämnden att alltid granska den sakkunniges eventuella inblandning i projekteringen. Det kan därför inte krävas av byggnadsnämnden att den ska kontrollera detta i varje enskilt fall. Om det framkommer att den som har lämnat ett sakkunnigintyg har deltagit i projekteringen av de delar som intyget avser ska detta anmälas till aktuellt certifieringsorgan. Att lämna intyg i strid med lagstiftningen bör normalt vara grund för återkallelse av certifieringen.

Ett sakkunnigintyg ska godtas av byggnadsnämnden

Ett sakkunnigintyg som lämnas av en byggherre i samband med det tekniska samrådet ska godtas av byggnadsnämnden. Intyget blir bindande för byggnadsnämnden i fråga om de krav som omfattas av intyget och kan inte ifrågasättas. Startbesked kan alltså inte nekas på den grunden att projektet inte kan antas uppfylla de krav som omfattas av sakkunnig- intyget. Byggherren hindras därmed inte att påbörja projektet även om byggnadsnämnden skulle ha en annan uppfattning i frågan.

Samma princip gäller idag för det utlåtande som den sakkunnige lämnar i samband med en kontroll av kontrollpunkter som framgår av kontroll- planen.

Sakkunnigintyg vid etappvis byggande

Ett sakkunnigintyg ska finnas tillgängligt senast i samband med det tekniska samrådet för den aktuella etappen.

Om en byggnad ska uppföras i flera etapper så kan sakkunnigintyget omfatta hela projektet eller delas upp till att omfatta en specifik etapp. Det är byggherren som avgör detta.

Sakkunnigintyg för seriebyggda hus

Ett sakkunnigintyg ska vara anpassat till varje enskilt byggprojekt. Det innebär att det av sakkunnigintyget måste framgå att den sakkunnige har gjort en ny bedömning för varje ny plats som en byggnad ska uppföras på och för varje ny byggnad som ska uppföras.

Fördelen med att återkommande använda samma sakkunnig vid serie- byggande är att den sakkunnige kan koncentrera sin arbetsinsats till de delar av byggnaden som förändrats. Den sakkunnige måste dock göra en bedömning av byggnaden som helhet, även om endast några få delar av byggnaden ändrats.

Sakkunnigintyg flyttning av en byggnad

Ett sakkunnigintyg kan även användas när en byggnad flyttas. Skillnaden är då att reglerna om flyttning av byggnad träder in. Den sakkunnige måste då göra en avvägning utifrån flyttningens syfte, byggnadens för- utsättningar och till bestämmelserna om varsamhet och förbud mot förvanskning enligt det som anges i lagstiftningen med tillhörande

föreskrifter. En sådan avvägning kan exempelvis bli tillämplig vid flytt av modulhus.

I sakkunnigintyget får då den sakkunnige ta ställning till att byggnaden antas uppfyllade krav som ställs utifrån vad lagstiftningen anger för byggnader som flyttas.

Sakkunnigintyg och avvikelser från kraven

Byggnadsnämnden kan i enskilda fall medge mindre avvikelser från föreskrifterna i BBR (avsnitt 1:21). Ett sådant medgivande kan för de tekniska egenskapskraven ges av byggnadsnämnden i samband med beslut om startbesked. En certifierad sakkunnig får enligt Boverkets förslag inte medge avvikelser från föreskrifterna enligt BBR. Sådana avvikelser ska även i fortsättningen endast kunna ges av byggnads- nämnden i samband med beslut om startbesked.

Sakkunnigkontroll enligt kontrollplan

Att byggnaden utförs på rätt sätt kontrolleras i kontrollplanen genom byggherrens dokumenterade egenkontroll eller av sakkunniga. Enligt förslaget så behöver det inte vara samma sakkunniga som kontrollerar projekteringen i ett sakkunnigintyg och utförandet enligt kontrollplan.

In document En mer förutsägbar byggprocess (Page 48-52)