• No results found

bygglov med lokaliseringsprövning

Ärendebeskrivning

Ansökan inkom till samhällsbyggnadskontoret den 2015-09-02 och avser nybyggnad av enbostadshus i ett plan samt garage och förråd. Bägge åtgärder föreslås utföras i trä med tak av lertegel. Sammanlagd byggnadsarea är 190,7 kvm.

Sökande är: JOHN ANDREASSON, HÄLLNÄSVÄGEN 32, 44191 ALINGSÅS.

Antagen översiktplan anger R16.

R16 Långareds kyrkby: Kompletteringsbebyggelse prövas enligt fördjupad översiktsplan.

Särskild hänsyn till landskapsbild, geovetenskap och VA- situationen. Ny sammanhållen bebyggelse skall föregås av detaljplan.

Den föreslagna byggnadsplatsen berörs av fördjupad översiktsplan (Ö5) och riksintresse för naturvård (RN30).

Den fördjupade översiktsplanen anger jord eller skogsbruk samt värdefullt naturområde.

Särskild hänsyn till landskapsbild och geovetenskap.

Tillstånd att inrätta avloppsanordning finns på fastigheten i Miljöskyddskontorets delegationsbeslut 398/14.

2015-09-10 Byggnadsplatsen besiktigades av bygglovarkitekt och representant för miljöskyddskontoret.

Byggnadsplatsen utgörs av naturmark i ett område med villabebyggelse. Ett för

Beredning

2015-10-01, Samhällsbyggnadskontorets yttrande: Samhällsbyggnadskontoret tillstyrker ansökan/fortsatt prövning av ärendet.

2015-10-05 Ärendet remitteras till berörda sakägare (Mjönäs 1:47, 1:48, 1:49, 1:50, 1:63, 1:65, Hällnäs 1:6) för yttrande.

2015-10-05 Ärendet kompletteras med bland annat en anmälan av kontrollansvarig.

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde 2015-10-19, § 125.

Forts SBN § 145

Samhällsbyggnadsnämndens beslut

• Bygglov beviljas med stöd av 9 kap 31 § Plan- och bygglagen (PBL).

• Som kontrollansvarig har utsetts: Håkan Boström, Vara Frälsegården 3, 53496 VARA.

Upplysningar

Åtgärden får inte påbörjas förrän Samhällsbyggnadsnämnden har lämnat startbesked enligt 10 kap 3 § PBL. Nämnden är skyldig att påföra byggherren en byggsanktionsavgift om byggnationen påbörjas innan startbesked givits enligt 11 kap 51 § PBL.

Tekniskt samråd ska hållas. Samhällsbyggnadskontoret kallar till samråd. För ytterligare information kontakta byggnadsinspektör Håkan Söderberg, telefon 0322-61 62 73.

Utstakning samt lägeskontroll ska utföras av en behörig mätningstekniker (kan beställas via Samhällsbyggnadskontorets GIS-enhet 0322-61 68 99/61 62 60).

Innan byggnaden tas i bruk ska ett slutbesked ha meddelats enligt 10 kap 4 § PBL. Om byggnaden tas i bruk innan slutbesked har givits är samhällsbyggnadsnämnden skyldig att påföra byggherren en byggsanktionsavgift (11 kap 51 § PBL).

Beslutet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft.

Lov avgift tas ut med 30661 kronor.

Faktura sänds separat.

Avgift för lägeskontroll och utstakning kan tillkomma.

Exp: Sökande, Kontrollansvarig, Sakägare fk (Mjönäs 1:47, 1:48, 1:49, 1:50, 1:63, 1:65, Hällnäs 1:6), Sakägare Rek MB Formulär 1 Sakägare delg.kv,fk, Grannar fk (Mjönäs 1:3 och 1:5), Byggnadsinspektör (HS) fk, GIS-tekniker fk, TF (GIC) fk, PoIT, Akten.

SBN § 146 Dnr 2015.328 SBN

Oden 1, begäran om ersättning för återtaget bygglov

Ärendebeskrivning

Samhällsbyggnadskontoret beviljade bygglov för tillbyggnad av kedjehus, intäckning av befintlig uteplats 2013-08-01, dnr 439.

Efter anmälan om olovligt nyttjande av kommunal mark har samhällsbyggnadsförvaltningen med stöd av samhällsbyggnadsnämnden tillskrivit bostadsrättsföreningen inom det aktuella området, med förslag att på föreningens bekostnad pröva fråga om ändring av detaljplan för att möjliggöra fastighetsregleringar för berörda fastigheter i syfte att kunna legalisera det olovliga nyttjandet. Alternativet vore att kommunen behöver avhysa de fastighetsägare från den kommunala marken som tagit den i olovlig anspråk.

Samhällsbyggnadsförvaltningens exploateringsavdelning har träffat bostasdrättsföreningens styrelse i frågan i maj 2015. Något besked i frågan om föreningen vill fullfölja förslaget om planändring har inte ingivits till kommunen.

2015-09-11 har ägaren till det i ärendet aktuella kedjehuset inkommit med begäran om ersättning för bygglovavgifter samt kostnader för uppförande och rivning av uterummet för vilket bygglov erhölls 2013-08-01, dnr 439.

Förvaltningens yttrande

Något hinder i plan- och bygglagen för att söka och erhålla bygglov över fastighetsgräns finns inte. Om en byggherre inte själv äger marken som ska bebyggas har denne ansvar för att markupplåtelse föreligger innan byggnation. I annat fall riskeras att bygglovet inte kan utnyttjas.

I det aktuella ärendet förefaller det för samhällsbyggnadsförvaltningen att byggherren inte försäkrat sig om att få uppföra uterummet på den mark som avsetts. Härutöver har

uterummet rivits innan slutgiltigt besked i frågan om markupplåtelse avgjorts i och med att bostadsrättsföreningen inte slutgiltigt tagit ställning till kommunens förslag om planändring och möjliggörande fastighetsköp i syfte att reglera frågan för områdets räkning.

Samhällsbyggnadsförvaltningen beklagar därmed att byggherren sett sig nödgad att riva uterummet men beslutet kan enligt förvaltningens mening inte ses på annat sätt än att det tagits av byggherren på dennes eget initiativ.

Samhällsbyggnadsförvaltningen ser därmed ingen möjlighet för kommunen att tillmötesgå den begäran som byggherren inlämnat.

Beslutsförslaget har 2015-10-09 skickats per e-post till Kent Lindqvist för kommunicering.

Forts SBN § 146 Beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde 2015-10-19, § 126.

Samhällsbyggnadsnämndens beslut Begäran avslås.

Exp: Kent Lindqvist

SBN § 147 Dnr 2015.367 SBN

Bälinge-Torp 2:2, strandskyddsdispens, dnr 2015-0535

Ärendebeskrivning

Ansökan inkom 2015-08-20 och avser strandskydd för nybyggnad av nätstation. Sökande är:

ALINGSÅS ENERGI NÄT AB, SÖDRA STRÖMGATAN 6, 441 81 ALINGSÅS.

Den föreslagna byggnadsplatsen berörs av strandskydd från Säveån och ÖP 95: R7 och V6.

R7. Område med stort naturvärde: Vid pågående mark- (och vatten-) användning skall särskild hänsyn tas till den vetenskapliga naturvården. Förordnanden enligt naturvårdslagen kan aktualiseras.

V6. Storeträn, Säveån, St Kroksjön och Munnsjöarna: Kan aktualiseras som reservvattentäkt för Alingsås, Västra Bodarna och Hemsjö-Ingared. Särskilda restriktioner för jord- och

skogsbruket kan aktualiseras.

Byggnadsplatsen har besiktigats av bygglovsarkitekt och representant för miljöskyddskontoret.

Byggnadsplatsen utgörs av tomtplats. Till en del på samma plats som ett tidigare stall stått.

Förvaltningens yttrande

Samhällsbyggnadskontoret tillstyrker ansökan/fortsatt prövning av ärendet.

Beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde 2015-10-19, § 127.

Samhällsbyggnadsnämndens beslut

Strandskyddsdispens beviljas med stöd av 7 kap 18c § p1 och 5 miljöbalken (MB). Särskilt skäl för undantag från strandskyddsbestämmelserna är 1) den avser ett område som redan tagits i anspråk på ett sätt som saknar betydelse för strandskyddets syften och 5) behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området.

Tomtplatskarta upprättas ej då åtgärden inte tillskrivs någon ny tomtplats.

Strandskyddsdispensen gäller endast området som byggnaden upptar på marken.

Nätstationens fasader ska byggas i trä.

Forts SBN § 147 Upplysningar

Besluten om strandskyddsdispens upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft.

Beslut om strandskyddsdispens medför inte rätt att påbörjas byggnadsarbetet innan bygglov erhållits.

Sökanden erinras om att Länsstyrelsen kan överpröva beslut om strandskyddsdispens inom tre veckor från delgivning.

Lov avgift tas ut med 8900 kronor.

Faktura sänds separat.

Avgift för nybyggnadskarta kan tillkomma.

Exp: Sökande, Länsstyrelsen-natur Mkv, PoIT, Akten.

SBN § 148 Dnr 2015.355 SBN