• No results found

Tillsyn, Anmälan olovlig skylt (LED)

Ärendebeskrivning

Det har inkommit en anmälan om en olovligen uppsatt bildväxlande LED-skylt på fastigheten 1:277 (intill fastigheten 1:281) som kan utgöra en olycksrisk då den har en olämplig

placering ur trafiksäkerhetssynpunkt. För fastigheten gäller detaljplan B 122A.

Trafikverket har yttrat sig och finner att den inte är förenlig med vad som är önskvärt beträffande reklamskyltar längs allmän väg, placeringen är enligt Trafikverket olämplig på minst två punkter:

Placeringen vid Västrabodarnemotet är olämplig, då trafikanternas uppmärksamhet inte ska läggas på en reklamskylt utan på trafiksituationen.

Vidare gör placeringen på vänster sida i färdriktningen att man som trafikant förlorar den visuella kontakten med vägen.

Med hänsyn till Trafikverkets yttrande bedöms det inte vara sannolikt att åtgärden kan erhålla bygglov.

Lagrum

Enligt plan- och byggförordningen 6 kap 3 § gäller att i områden som omfattas av en detaljplan krävs det bygglov för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra skyltar eller ljusanordningar.

Enligt plan- och bygglagen 2 kap 6 § gäller bl.a. att i ärenden om bygglov för skyltar och ljusanordningar ska dessa utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till bl.a. stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på

platsen och intresset av en god helhetsverkan samt skydd mot trafikolyckor och behovet av en god trafikmiljö.

Enligt plan- och bygglagen 11 kap 20 § får byggnadsnämnden, om det på en fastighet eller i fråga om ett byggnadsverk har vidtagits en åtgärd i strid mot denna lag eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen, förelägga den som äger fastigheten eller byggnadsverket att vidta rättelse inom en viss tid (rättelseföreläggande).

Bedömning

Samhällsbyggnadsförvaltningen delar Trafikverkets synpunkter gällande lämpligheten av skyltens placering och dess inverkan på trafiksäkerheten och bedömer därmed att skylten strider mot kraven i plan- och bygglagen 2 kap 6 §.

Forts SBN § 154 Kommunicering

Samhällsbyggnadsförvaltningen har 2015-09-17 tillskrivit fastighetsägaren och med

hänvisning till Trafikverkets yttrande anmodat fastighetsägaren att tillse att skylten tas bort.

Fastighetsägaren har 2015-09-24 inkommit med svar där man ber kommunen att kontakta dennes hyresgäst.

Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att kommunen enligt plan- och bygglagen 11 kap 20 § i föreliggande fall får förelägga fastighetsägare om rättelse samt att inget i ärendet föranleder kommunen att rikta föreläggande mot annan part.

Föreliggande tjänsteskrivelse har 2015-10-07 skickats till fastighetsägaren för kommunicering.

Beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde 2015-10-19, §

Samhällsbyggnadsnämndens beslut

Fastighetsägare Thermotrans i Göteborg AB, Öxnäs Kulleväg 9, 423 73 Säve, föreläggs i enlighet med plan- och bygglagen 11 kap 20 § att snarast, dock senast 2015-12-01, tillse att den olovligen uppsatta LED-skylten, på fastigheten Västerbodarna 1:277, tas bort.

Upplysning

Fastighetsägaren upplyses om att om skylten avses sättas upp på annan plats inom detaljplanelagt område får detta inte göras innan ansökan om bygglov inlämnats till kommunen för förnyad prövning för den nya platsen samt att bygglov erhållits. Vid uppförande av skyltar utanför detaljplanelagt område krävs tillstånd från berörda myndigheter.

Exp: Fastighetsägare Thermotrans i Göteborg AB, Att: Anna Eriksson.

SBN § 155 Dnr 2015.003 SBN

Delegerade beslut 2015

Ärendebeskrivning

Genom sammanställning anmäls följande beslut fattade med stöd i nämndens delegationsordning.

Bygglov: nr 721 - 825

Exploateringsavd.: Beslut fattade i september 2015 Planavd.: Inga beslut fattade

Samhällsbyggnadsnämndens beslut

Samhällsbyggnadsnämnden tar del av redovisningen och lägger den till handlingarna.

SBN § 156 Dnr 2015.002 SBN

Meddelanden 2015

Ärendebeskrivning

Inkomna skrivelser/meddelande som redovisas under egen punkt. Samtliga skrivelser lämnas till handläggare för eventuell åtgärd och för kännedom till

samhällsbyggnadsnämnden.

1. KF § 114, 2015-09-30, Avsägelse av kommunalt uppdrag som ledamot i SBN Ärende 2015.083/011 SBN-001

Samhällsbyggnadsnämndens beslut

Samhällsbyggnadsnämnden tar del av skrivelserna och lägger dem till handlingarna

SBN § 157

Rättelse: Ändring av detaljplan för Alingsås, Förskolor vid Brunnshusallén 5-7

Ärendebeskrivning

Förskola har funnits länge i området och syftet med planen är att möjliggöra fortsatt förskola när tidsbegränsat bygglov går ut samt i plan skydda kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

Ett planförslag har först varit föremål för samråd under tiden13 maj – 27 maj 2015 och därefter hållits tillgängligt för granskning under tiden 28 maj – 12 juni 2015.

Med anledning av ett tidigare skrivfel i beslutstexten tas ärendet nu upp för rättelse.

Beredning

Planläggningen sker med standardförfarande.

Samhällsbyggnadskontoret har i Granskningsutlåtande 2015- 06-28 kommenterat de synpunkter som kom in under samråds- och granskningstiden. Inga större revideringar av planförslaget är aktuella. Förutom Granskningsutlåtandet utgörs antagandehandlingarna av

”Tillägg till plankarta” och ”Tillägg till planbeskrivning”.

Av tillägget till planbeskrivning framgår att kommunen har bedömt att detaljplanen inte medför någon betydande miljöpåverkan samt att den överensstämmer med översiktsplanen.

Samhällsbyggnadsnämndens beslut

Samhällsbyggnadsnämnden antar ”Ändring av detaljplan för Alingsås, Förskolor vid Brunnshusallén 5-7” enligt plan- och bygglagen 5:27 (delegation från kommunfullmäktige i Reglemente för samhällsbyggnadsnämnden).

SBN § 158

Tillfälligt bygglov för flyktingbostäder i Kabomhuset

Ärendebeskrivning

Migrationsverket har via Länsstyrelsen gått ut med en akut begäran gällande tillfälliga lokalbehov. Ansökan om tillfälligt bygglov gäller 1 år och kommer från FABS. Insatserna gäller tillfälliga övernattningar under en kortare tid.

Yrkanden

Thomas Pettersson (C) yrkar att tillfälligt bygglov beviljas att gälla till och med 2015-12-31.

Samhällsbyggnadsnämndens beslut

Tidsbegränsat bygglov beviljas att gälla till och med 2015-12-31.