• No results found

strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av enbostadshus

Ärendebeskrivning

Ansökan avser strandskyddsdispens och bygglov med anmäld kontrollansvarig för nybyggnad av enbostadshus (ersättningsbyggnad). Sökande är: NICLAS ERICSON, FÄRGESUNDSVÄGEN 10, 44195 ALINGSÅS.

Fastigheten är belägen inom område med områdesbestämmelser (OB5), men är undantagen från bestämmelserna. Den föreslagna byggnadsplatsen berörs av samlad bebyggelse och strandskydd. Den nya byggnaden har i huvudsak samma utbredning och placering som befintligt enbostadshus som rivs. Berörda sakägare (Hjälmared 1:58, 1:61 och 1:76) har godkänt ersättningsbyggnaden.

2015-08-25, tekniska förvaltningen, avfallsavdelningens yttrande: Komplettering behövs gällande placering av avloppsanläggning i förhållande till tömningsbilens uppställningsplats.

Rekommenderat maxavstånd är 25 meter. Vägförhållanden (bredd) samt vändförhållanden för hämtningsfordon ska kunna redogöras för samt i möjligaste mån vara anpassade till nu gällande renhållningsföreskrifter.

2015-08-26, tekniska förvaltningen, VA-avdelningens yttrande: Fastigheten kommer att ingå i planerat verksamhetsområde för vatten och spillvattenavlopp i området Sundet.

VA-avdelningen anser att anslutning till kommunalt VA därför är en förutsättning för föreslagen nybyggnad av enbostadshus.

2015-08-28, miljöskyddskontorets yttrande: Fastigheten ligger i Färgens

vattenskyddsområde (hög skyddsnivå för avlopp). Avloppsanläggning i fastigheten är från 1973. Eftersom sökanden ska bygga ett nytt hus behövs ett nytt tillstånd. Fastigheten kommer att ingå i planerat kommunalt verksamhetsområde för vatten och spillvattenavlopp.

Det är dock inte tidsbestämt när det nya kommunala VA-nätet kommer att vara klart.

Eftersom det är ett principiellt ställningstagande i avloppsfrågan vill miljöskyddskontoret ha ärendet på remiss.

Beredning

2015-08-28, samhällsbyggnadskontorets yttrande: Samhällsbyggnadskontoret tillstyrker fortsatt prövning av ärendet. Strandskydd gäller. Kontoret tillstyrker att strandskyddsdispens beviljas. Särskilt skäl för dispens är att området redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Hela fastigheten får tas i anspråk som tomtplats.

2015-08-28: Ärendet remitteras till miljöskyddskontoret för yttrande i avloppsfrågan.

2015-09-21: Miljöskyddskontorets yttrande ”Inspektion av enskild avloppsanläggning Hjälmared 1:60” inkom. Kontoret har inte upptäckt några allvarliga brister i

avloppsanläggningen och inga omfattande åtgärder krävs för närvarande eftersom sökanden

Forts SBN § 151

har för avsikt att ansluta avloppsvattnet till det kommunala avloppsnätet så fort det är framdraget i området.

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde 2015-10-19, § 131.

Samhällsbyggnadsnämndens beslut

Bygglov och strandskyddsdispens beviljas med stöd av plan- och bygglagen (PBL) 9 kap 31

§ och miljöbalken (MB) 7 kap 18 c § p1. Särskilt skäl för undantag från

strandskyddsbestämmelserna är att området redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Hela fastigheten får tas i anspråk som tomtplats. Anslutning av avloppsvattnet till det kommunala avloppsnätet ska ske så fort det är framdraget i området.

Utsedd kontrollansvarig är Peo Oskarsson, Erik Dahlbergstrappan 4, 411 31 Göteborg.

Upplysningar

Åtgärden får inte påbörjas förrän Samhällsbyggnadsnämnden har lämnat startbesked enligt 10 kap. 3 § PBL. Nämnden är skyldig att påföra byggherren en byggsanktionsavgift om byggnationen påbörjas innan startbesked givits enligt 11 kap. 51 § PBL.

Tekniskt samråd ska hållas. Samhällsbyggnadskontoret kommer att kalla till samråd. För ytterligare information kontakta kommunens byggnadsinspektör Toni Schmidt, telefon 0322-61 72 57.

Utstakning samt lägeskontroll ska utföras av en behörig mätningstekniker (kan beställas via Samhällsbyggnadskontorets GIS-enhet).

Innan byggnaden tas i bruk ska ett slutbesked ha meddelats enligt 10 kap. 4 § PBL. Om byggnaden tas i bruk innan slutbesked har givits är Samhällsbyggnadsnämnden skyldig att påföra byggherren en byggsanktionsavgift.

Beslutet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag beslutet vunnit laga kraft.

Sökanden erinras om att Länsstyrelsen kan överpröva beslut om strandskyddsdispens inom tre veckor från delgivning.

Avgift tas ut med 38671 kronor. Faktura sänds separat.

Avgifter för nybyggnadskarta, lägeskontroll och utstakning kan tillkomma.

Exp: Sökanden, Kontrollansvarig, Sakägare Hjälmared 1:58, 1:61 och 1:76 fk,

Byggnadsinspektör (TS), GIS-tekniker fk, TF(GIC) fk, Länsstyrelsen-natur Mkv, PoIT, Akten

SBN § 152 Dnr 2015.167 SBN

Alingsås-Hulabäck 2:5, anmälan och strandskyddsdispens för nybyggnad av komplementbyggnad, dnr 2015-0218

Ärendebeskrivning

Ansökan inkom 2015-03-31 och avser anmälan och strandskyddsdispens för nybyggnad av komplementbyggnad. Sökande är: Dahlström Erik, Pojkebovägen 91, 441 95 Alingsås.

Fastigheten omfattas av strandskydd med 300 meter för sjön Stora Färgen.

Den föreslagna platsen är belägen inom område som omfattas av områdesbestämmelse OB 10.

Byggnadsplatsen utgörs av ianspråktagen tomt bebyggd med bl a ett enbostadshus och en friggebod.

2015-04-22: Byggnadsplatsen besiktigades av stadsarkitekt och representant för miljöskyddskontoret.

Beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde 2015-10-19, § 132.

Samhällsbyggnadsnämndens beslut

Strandskyddsdispens beviljas med stöd av 7 kap 18 c § p1 miljöbalken (MB). Särskilt skäl för undantag från strandskyddsbestämmelserna är att området redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Hela fastigheten får tas i anspråk som tomtplats.

Startbesked medges enligt 10 kap 23 § plan- och bygglagen (PBL). Tekniskt samråd och en kontrollansvarig krävs inte i detta ärende.

Med detta startbesked beslutar Samhällsbyggnadsnämnden att kontrollplanen fastställs (se Bilaga).

Forts SBN § 152

Upplysningar

Utstakning och lägeskontroll ska utföras av behörig mätningstekniker. Tjänsten kan beställas av GIS-enheten på samhällsbyggnadskontoret. Intyget överlämnas vid ansökan om

slutbesked.

Ansök om slutbesked innan byggnaden tas i bruk. Verifierad kontrollplan ska lämnas till Samhällsbyggnadskontoret som underlag för slutbesked.

Beslutet om strandskyddsdispens upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag beslutet vunnit laga kraft.

Beslutet om startbesked upphör att gälla två år efter att beslut fattats.

Sökanden erinras om att Länsstyrelsen kan överpröva beslut om strandskyddsdispens inom tre veckor från delgivning.

Komplementbyggnaden får inte tas i bruk förrän skriftligt slutbesked har meddelats. Om komplementbyggnaden tas i bruk innan slutbesked har givits kan

samhällsbyggnadsnämnden utdöma byggsanktionsavgift enligt 11 kap 51 § PBL.

Avgift tas ut med 10 680kronor. Faktura sänds separat.

Avgifter för utstakning och lägeskontroll kan tillkomma.

Exp: Sökanden, Byggnadsinspektör (PH), GIS-tekniker fk, TF (GIC) fk, Länsstyrelsen-natur Mkv, Akten.

SBN § 153 Dnr 2015.341 SBN

Bohus 1:4, bygglov för nybyggnad av enbostadshus och förråd,