• No results found

Myndighetsnämndens beslut

1. Att bevilja bygglov med stöd av 9 kap 31 b § PBL (plan- och bygglag 2010:900)

2. Att det krävs kontrollansvarig för åtgärden med stöd av 10 kap 9 §, samt att Kai Jacobsson certifierad av KIWA, certifierad till 2024-05-06, behörighetsnr 5378, behörighetsnivå N kommer vara kontrollansvarig för åtgärden i enlighet med 9 kap 40 §.

Beslutsunderlag

Ansökan om bygglov 2019-08-09

Fasad-, sektion- och planritning 2019-09-26

Nybyggnadskarta 2019-09-26

Situationsplan ink illustration, 2019-09-26 lägenhetsförteckning

Markplaneringsritning 2019-10-03

Brandskyddsbeskrivning 2019-09-26

Dimensionering avfall/miljöhus 2019-09-26 Ärende

C4 Hus AB, Björkhemsvägen 15 A, 291 54 Kristianstad, har kommit in med en ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus på fastigheten

TRUMPETEN 1 Inom detaljplanerat område för detaljplan identifieringsnummer:

1272-P117 B 20110829

Sammanfattning

Åtgärden avser uppförande av tre flerbostadshus med nio lägenheter i varje samt två miljöhus med integrerad cykelparkering. Bostadshusen uppförs med vita fasader i puts lik karaktär med inslag av liggande svart träpanel vid entréer samt svarta papptak. Dörrar, fönster, övrig plåt och smide utförs i svart. Miljöhusen uppförs med svarta fasader i puts lik karaktär samt svarta papptak. Dörrar, fönster, övrig plåt och smide utförs i svart.

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 73 forts

Motivering Planenlighet

Planbestämmelse för kvartersmark är reglerad BC1, vilket innebär en preciserad bestämmelse. I enlighet med Boverkets allmänna råd (2014:5) om

planbestämmelser för detaljplan - avsnitt 1.2.1, så innebär en precisering att enbart det som anges är tillåtet. Således inryms inte komplementbyggnad som miljöhus inom kvartersmarken och åtgärden bedöms avvika mot detaljplanen på den punkten. Att uppföra komplementbyggnader i form av miljöhus bedöms vara en sådan liten avvikelse som kan godkännas med stöd av 9 kap 31b § PBL, då åtgärden är förenlig med detaljplanens syfte och är av begränsad omfattning och nödvändig för att området ska kunna användas eller bebyggas på ett

ändamålsenligt sätt.

De administrativa bestämmelserna för detaljplanen avseende risk- och

bullerreducerande åtgärder samt markföroreningar som ska ha åtgärdats innan bygg- och marklov får beviljas ska anses vara åtgärdade enligt Anders

Wanstadius tidigare teknisk chef Bromölla kommun. I enlighet med

genomförandebeskrivning till detaljplanen så är det kommunens ansvar att risk- och bullerreducerande åtgärder vidtas samt att marksaneringsåtgärder utförs.

Placering och utformning

Åtgärden, att uppföra tre flerbostadshus på fastighet i kvartersstrukturen, uppfyller kravet på lämplig placering genom byggnadernas förenlighet med kringliggande byggnader. Byggnaderna tar hänsyn till kulturvärdena på platsen och bidrar till en god helhetsverkan. (2 kap 6 § PBL)

Omgivningspåverkan

Eftersom fastigheten är placerad i en tätbebyggd kvartersstruktur är olägenheter för grannfastigheter i fråga om viss insyn och skuggning inte större än att de får tålas i en sådan miljö. Byggnaden anses därför inte innebära någon betydande olägenhet. (2 kap 9 § PBL)

Lämplighet för sitt ändamål

Den föreslagna nya byggnationen bedöms uppfylla utformningskraven enligt 8 kap PBL och 3 kap PBF.

God färg-, form- och materialverkan

Bostadsbyggnaderna ska uppföras i vit putsliknande karaktär med inslag av liggande svart träpanel med tak bestående av svart papp medan

komplementbyggnaderna uppförs i svart putsliknande karaktär med svarta papptak vilket sammantaget passar in i omgivande bebyggelse. (8 kap 1 § PBL) Tillgänglighet och användbarhet

Byggnaden uppfyller tomtkrav samt utformningskrav enligt 8 kap PBL och föreskrifter samt allmänna råd för 3 kap Boverkets byggregler, BFS 2011:6, BBR.

Byggnadsnämnden anser därför att åtgärden uppfyller kravet på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. (8 kap 1 §)

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 73 forts

Anordning av tomt

Tillräckligt stor friyta som är lämplig för lek och utevistelse finns. Utfart och parkering bedöms uppfylla kraven och enligt motivering placering och

utformning så gör nämnden bedömningen att kravet på hur tomter ska ordnas är uppfyllt. (8 kap 9 § PBL)

Förvanskning och varsamhet

Byggnaderna utformas med material, färg och karaktär i tidlös stil och bedöms harmonisera med övrig bebyggelse i området.

Åtgärden bedöms utföras varsamt och bebyggelseområdet förvanskas inte. (8 kap 13 §, PBL)

Således bedöms åtgärden avvika från detaljplanen men uppfylla de krav som följer av 9 kap 31 b § PBL, varpå bygglov får beviljas.

Remisser

Ärendet har skickats för remiss till BEVAB och räddningstjänsten vilka tillstyrker ansökan. Remiss har även skickats till tekniska enheten vilka varken tillstyrker eller avstyrker ansökan. Dock framgår av deras yttrande att det gjorts en negativ bedömning för sökt åtgärd avseende avfallshanteringen.

”I underlaget för yttrandet görs bedömningen att miljöhusen är

underdimensionerade för antalet lägenheter. I dokumentet ”dimensionering av miljöhus” verkar det vara fraktionerna matavfall, plastförpackningar och ofärgat glas som man gjort för låga beräkningar på”.

Det stämmer de tekniska avdelningen påpekar avseende att beräkningar för de olika fraktionerna är för låga gentemot Avfall Sveriges handbok för

avfallsutrymmen (riktlinjer för utformning av avfallsutrymmen vid ny- och ombyggnation). Det relevanta i sammanhanget är om redovisade antal kärl man dimensionerat för är tillräckligt. I dimensioneringsdokument från sökande syns tydligt att man gjort ett stort överslag gentemot beräkningens resultat (total beräknad mängd avfall 3267 liter, dimensionerad mängd 6090 liter)

För matavfall så ska beräkning i liter avfall per lägenhet vara 10-15 liter/lgh, för ofärgat glas 2 liter/lgh och plastförpackningar 15-20 liter/lgh. Beräkning har gjorts på 6 liter/lgh för matavfall, 1 liter/lgh för ofärgat glas och 10 liter/lgh för plastförpackningar. För 27 lägenheter så ska mängd per liter/lgh vid beräkning för matavfall uppgå till minst 270 liter, för ofärgat glas 54 liter och för

plastförpackningar 405 liter för att klara Avfall Sveriges riktlinjer. Oavsett beräknad mängd avfall så framgår av dimensionering att man kalkylerat för ett visst antal kärl för att klara beräkningsmängden. Detta resulterar i att antal liter kärlen för matavfall kan tillgodose är 280 liter, ofärgat glas 280 liter och

plastförpackningar 480 liter. Således uppfylls riktlinjerna, dessutom kan ett kärl för ofärgat glas istället användas för annan avfallstyp vid behov.

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 73 forts

Grannhörande

Eftersom åtgärden innebär en avvikelse från en detaljplan så har berörda sakägare underrättats och getts möjlighet att yttra sig över ansökan, enligt 9 kap 25 § PBL.

Två yttrande har inkommit. En fastighetsägare har inget att erinra. Det andra yttrandet har erinran. Erinrandet består av att de anser ett beviljat bygglov vore en betydande olägenhet för dem i form av insyn i de yttrandes hus och trädgård och skymd sikt mot Skräbeån från deras fastighet. Övriga fastighetsägare har inte yttrat sig vilket myndighetskontoret tolkar som att de inte har några synpunkter.

Kommentar till yttrande. Åtgärden är planenlig med undantag för de två miljöhusen. De synpunkter som framkommit är utredda i framtagandet av detaljplanen. Yttrandet bedöms inte påverka prövningen i ärendet. Åtgärden bedöms inte vara en sådan betydande olägenhet som avses i 2 Kap. 9 § PBL.

För startbesked

Myndighetskontoret kommer kalla till ett sammanträde för tekniskt samråd, kallelsen kommer vara skriftlig och skickas till byggherre och kontrollansvarig.

Av kallelse framgår vilka handlingar som ska inlämnas och vid samråd om förutsättningar för startbesked finns. Även de som nämnden bedömer bör ges tillfälle att delta kommer att kallas, samt övriga om de enligt 10 kap 14 § PBL ska ges tillfälle att delta.

Upplysningar

Du får inte börja bygga förrän du har fått ett startbesked samt tidigast fyra veckor efter det att beslutet kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar!

Bygglovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från det att beslutet fått laga kraft.

Bygglovsbeslutet kungörs av myndighetsnämnden i Post- och Inrikes Tidningar och meddelande om kungörelsen skickas till berörda grannar.

Bilagor

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 73 forts

Information

Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen i Skåne län.

_______

Exp

Fastighetsägaren

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 74 Dnr. Bygg 2020/12

Ansökan om bygglov för ändrad användning på