• No results found

Myndighetsnämndens beslut

1. Att bevilja bygglov med stöd av 9 kap 31 b § plan- och bygglag SFS 2010:900 (PBL)

2. Att det krävs kontrollansvarig för åtgärden med stöd av 10 kap 9 §, samt att Bertil Rosander certifierad av RISE, certifierad till 2021-06-09, behörighetsnr SC0591-11, behörighetsnivå N kommer vara

kontrollansvarig för åtgärden i enlighet med 9 kap. 40 §.

3. Att bygglovet inte innebär en rätt att påbörja den sökta åtgärden förrän myndighetsnämnden har gett startbesked enligt 10 kap.

Ärende

C4 Hus AB har inkommit med en ansökan om bygglov för rubricerad fastighet.

Fastigheten är belägen inom detaljplanerat område och berörs av detaljplan 1272-P117. Det är 18 stycken bostadslägenheter som ska uppföras, dessa kommer inrymmas i 10 stycken huskroppar med en våning. Samt ett miljöhus.

Huskropparna utgörs av ett enbostadshus i vinkel, som antingen sammanbyggs till tvåbostadshus, flerbostadshus likt par- och kedjehus eller uppförs fristående. 11 stycken av bostadslägenheterna kommer inrymma 3 rum och kök på 78 kvm boarea. Och 7 stycken inrymmer 4 rum och kök med 92 kvm boarea. Klimatskalet utgörs av takbeläggning i form av grafitgrått papptak med listverk, mörkgrå takavvattning, liggande enkelspontad träpanel med gråbeige lasyr, dörrar och fönster i mörkgrå kulör. Varje bostad kommer även få en accentfärg, antingen skogsgrön, mörkröd eller azurblå. Vilket återfinns på entrédörrar och fasad mot väster runt fönster.

Åtgärden är förenlig med högsta antal våningar samt maximal byggnadsyta.

Planen medger maximalt 4 våningar och bostadslägenheterna utgörs av endast en våning. Byggnadsarea för byggnader uppgår till 2049,6 kvm.

45% av fastighetens byggbara yta får bebyggas, 45% av fastighetsytan uppgår till 3570 kvm och prickmark till ca 790 kvm vilket innebär att fastigheten får

bebyggas med ca 2780 kvm.

Utöver ovanstående bedöms åtgärden uppfylla både varsamhetskrav som så väl förbud mot förvanskning och resterande krav enligt 9 kap 30 § 4 p PBL, som såväl första och andra punkten varpå bygglov får ges enligt 31 b § avseende att åtgärden strider mot detaljplanen i andra punkten för 30 § om det är en liten avvikelse.

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 69 forts

Sammanfattning

Sökande har tidigare sökt för samma åtgärd varpå det framkom att åtgärden stred mot 3 st bestämmelse i planen, och beslut om bygglov avslogs av

Myndighetsnämnden 2020-02-19.

En av avvikelserna var en administrativbestämmelse i planen. Enligt den

administrativa bestämmelsen i plankartan med tillhörande planbestämmelse anges följande: ”Bygglov eller marklov får inte ges förrän risk- och bullerreducerande åtgärder har genomförts”

Enligt genomförandebeskrivning i detaljplan så beskrivs ansvarsfördelningen som

”Kommunen ansvarar för bulleråtgärder och riskreducerande åtgärder, vilka överenskommits med Iföverken i särskilt avtal…”

Den administrativa bestämmelsen åligger således kommunen.

Enligt uppgift från tidigare tekniskchef i Bromölla kommun har det framkommit till chef för myndighetskontoret att dessa åtgärder ska vara vidtagna. Därav har myndighetskontoret gjort bedömningen att denna bestämmelse ej längre är tillämplig för sökt åtgärd.

Motivering

Sökt åtgärd avseende bygglov strider mot två bestämmelser, skyddsbestämmelse samt kvartersmark BC1. Samtliga förutsättningar för bygglov enligt 9 kap 30 § PBL föreligger ej. Punkt två i 30 § uppfylls ej då åtgärden strider mot planen.

Avvikelserna tillsammans bedöms dock vara en sådan avvikelse som beskrivs i 9 kap 31 b § PBL varpå bygglov kan ges, om åtgärden uppfyller resterande punkter i 30 § (punkt 1, 3 och 4).

Planbestämmelse för kvartersmark är reglerad BC1, vilket innebär en preciserad bestämmelse. I enlighet med Boverkets allmänna råd (2014:5) om

planbestämmelser för detaljplan - avsnitt 1.2.1, så innebär en precisering att enbart det som anges är tillåtet. Således inryms inte komplementbyggnad som miljöhus inom kvartersmarken och åtgärden bedöms avvika mot detaljplanen på den punkten. Att uppföra komplementbyggnader i form av miljöhus bedöms vara en sådan liten avvikelse som kan godkännas med stöd av 9 kap 31b § PBL, då åtgärden är förenlig med detaljplanens syfte och är av begränsad omfattning och nödvändig för att området ska kunna användas eller bebyggas på ett

ändamålsenligt sätt.

I framtagande av planen har man valt att använda en administrativ- och en skyddsbestämmelse. Detta istället för att utreda markens lämplighet och reglera placering och utformning så att marken blir lämplig utifrån bullerfrågan, med exempelvis en skyddsbestämmelse som utformats på annat vis. Eftersom 9 kap.

30 § reglerar vad som ska beaktas vid en prövning av bygglovsansökningar inom

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 69 forts

planlagt område ska ingen prövning göras enligt 2 kap. 6 a § PBL. Av det följer då också att förordningen om trafikbuller vid bostadsbyggnader inte kan

tillämpas, eftersom den är kopplad till 2:6a § PBL.

Trots detta så gäller detaljplanebestämmelser som reglerar bullernivåer, de gäller vid bygglovsprövning oavsett när detaljplanen är gjord, under förutsättning att bestämmelserna har lagstöd. Ansvar för kontroll av utformningen för detaljplanen och att de planbestämmelser som införs har stöd i plan- och bygglagen bedöms åligga de som antagit planen eller de som arbetat fram den. Myndighetskontoret förutsätter att dessa erhåller rättsverkan.

Enligt skyddsbestämmelse i plankartan med tillhörande planbestämmelse anges följande: ”bebyggelse skall utföras så att gällande riktvärden för trafik- och industribuller ej överskrids, alternativt ska bostad anordnas så att minst hälften av sovrummen orienteras mot tyst sida.”

Denna bestämmelse är väldigt diffus, vid bygglov inom detaljplan antagen före den 2 januari 2015 så kan inte gällande riktvärde tillämpas som återfinns i Förordning (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader.

Utformningen av bestämmelsen gör att syftet med den bedöms vara att klara ljudkraven inomhus, då man kan anordna sovrum mot tyst sida om man ej uppfyller kraven.

En buller utredning av WSP har gjorts vilken visar på att 16 av 18 lägenheter uppfyller skyddsbestämmelse, två stycken gör det genom undantag då hälften av bostadsrummen i varje lägenhet har tillgång till en ljuddämpad sida som klarar både de ekvivalenta- samt maximala ljudnivåerna från trafik.

(detta undantag WSP beskriver återfinns i Förordning (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader 4-5 §§)

För två lägenheter (A1b och B1c) överskrids den ekvivalenta ljudnivåerna från trafik med 6 dBA, och dessa har ej hälften av bostadsrummen vända mot en ljuddämpad sida.

Då prövning av markens lämplighet ska prövas i framtagandet av en detaljplan och bygglovsprövning enligt 9 kap 30 § inte omfattar 2 kap 6 a § samt blir då inte förordningen om trafikbuller vid bostadsbyggnader tillämplig vid

bygglovsprövning. Bullerfrågan beaktas ändå vid ett sådant förfarande för ljudnivån inomhus genom BBR avsnitt 7 för den färdiga byggnaden, vilket byggherren ansvarar för.

De regleringar som finns i detaljplanen för hur byggnadsverk ska placeras och utformas syftar till att förordningens nivåer ska klaras utomhus. Oavsett hur sovrummen är placerade så ska kraven inrymmas inomhus för dessa. Således fallerar syftet med skyddsbestämmelsen för ljudnivå utomhus, denna bedöms

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 69 forts

syfta till att klara kraven inomhus. Oavsett var byggnaden är placerad och oavsett ljudnivån utomhus ska kraven enligt BBR 7 kapitlet inrymmas för den färdiga byggnaden. Bestämmelse för att reglera utomhusmiljö torde vara mer lämpligt, dock kunde man reglerat att minst ett/hälften av sovrummen skulle orienterats mot tyst sida.

Alternativ lösning för att klara buller bör redovisas vid tekniskt samråd inför startbesked för dessa två lägenheter, ljudisolering kan dimensioneras genom beräkning enligt SS-EN 12354 för att klara ekvivalent ljudnivå från trafik eller annan yttre ljudkälla. Detta då nämnden med ett startbesked ska godkänna att åtgärden kan antas komma att uppfylla de krav som gäller PBL eller föreskrifter som har meddelats med stöd av PBL, i enlighet med 10 kap 23 § 1 p PBL.

Därav bedöms denna avvikelse tillsammans med avvikelse gällande miljöhus vara av en sådan karaktär att dessa tillsamman ska ses som en liten avvikelse enligt 9 kap 30 § b.

Beslutsunderlag

Ansökan diarieförd 2020-03-18

Plan-, fasad och sektionsritningar diarieförd 2020-03-18

Brandskiss diarieförd 2020-03-18

Nybyggnadskarta/situationsplan diarieförd 2020-03-18

Bullerutredning diarieförd 2019-11-08

Remissyttrande inkommen 2020-05-08 och 2020-05-12 Grannhörande

Eftersom åtgärden innebär en avvikelse från en detaljplan så har berörda sakägare underrättats och getts möjlighet att yttra sig över ansökan, enligt 9 kap 25 § PBL. Se bilaga.

Inga yttrande har inkommit, vilket myndighetsnämnden tolkar som att de inte har några synpunkter.

Remisser

Trafikingenjör, Bromölla kommun, tillstyrker, dock ska farbar väg för hämtningsfordon ska inrymmas enligt avfallsplanerares yttrande.

Miljökontoret, Bromölla kommun, bedöms tillstyrka, dock lämnas synpunkter i yttrande se bilaga.

Avfallsplanerare, Bromölla kommun, yttrande se bilaga.

BEVAB, tillstyrker remiss, dock måste befintliga VA-ledningar flyttas, se bilaga.

Räddningstjänsten, har ej någon att erinra, tillstyrker remiss.

Bemötande av trafikingenjörs/avfallsplanerares yttrande.

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 69 forts

Ur Avfall Sveriges handbok för avfallsutrymmen framgår att transportvägens mått vid mötesfri transportväg enligt detta fall, så ska måttet vara minst 3,5 meter. Enligt uppgift från platsbesök (se bilaga) så uppgår måttet till ca 2,9 meter respektive 3,2 meter vilket innebär att detta kan tillgodoses genom att bredda transportväg med 0,6 respektive 0,3 meter. Det finns en bestämmelse i detaljplanen för stödmuren, n4 vilken reglerar att mur och träd ska bevaras. Att flytta in muren i sidled just vid infart, ej ut mot gata, enligt ovan bedöms inte påverka murens bevarandevärde i sak och inte heller syftet med bestämmelsen enligt kvalitetsprogram till gällande detaljplan. Detta bedöms heller inte utgöra någon förvanskning eller strida mot förbud mot förvanskning enligt 8 kap 13 § PBL.

Avseende avfallsutrymme så framgår av remissvar att ”miljöhusen verkar vara underdimensionerade för antalet lägenheter”, miljöhuset inrymmer även

teknikrum/förråd, varpå planlösning bör kunna anpassas för att inrymma antalet kärl som ställs. Av remissvar så verkar de vara underdimensionerade, varpå det kan vara tillräcklig yta.

Upplysning

Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen i Skåne län. Bygglovsbeslutet kungörs i Post- och Inrikes Tidningar och vinner laga kraft efter fyra veckor.

Byggherren kan vara kontrollansvarig, förutsatt att den kontrollansvarige inte:

-själv utför de åtgärder som ska kontrolleras, -är nära släkt med den som utför åtgärden,

-har ett anställningsförhållande till den som utför åtgärden, eller -arbetar inom samma företag som den som utför åtgärden.

Bilagor

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 70 Dnr. Bygg 2019/171

Bygglov – för komplementbyggnad på fastigheten