• No results found

Strandskyddsdispens för utbyte av luftledningsstation till markbunden transformator/nätstation på fastigheten

VÄSTANÅ 21:2

Myndighetsnämndens beslut

Myndighetsnämnden beviljar Olofströms Kraft Nät AB dispens från

strandskyddet för att på fastigheten Västanå 21:2 byta ut luftledningsstation till markstation

Myndighetsnämnden beslutar att en yta motsvarande byggnadens bygg-area på 2280*1406 cm och med ett område på en meter runt byggnaden får tas i anspråk som tomtmark.

Bedömning

Särskilda skäl enligt Miljöbalken 7 kap 18c p.1 bedöms vara uppfyllda då det tidigare funnits en anläggning på platsen är bedömningen att redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften.

Särskilda skäl bedöms vara uppfyllda enligt Miljöbalken 7 kap 18c p. 4 då åtgärden behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området då platsen är del av en större anläggning.

Särskilda skäl bedöms vara uppfyllda enligt Miljöbalken 7 kap 18c p 5 då området behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området då det säkerställer elleverans med risk för minskad störning då ledningar markförläggs.

Avstånd mellan byggnaden och strandkanten kommer bli ca 12 meter. Området närmast strandkanten kommer även fortsättningsvis kommer vara tillgängligt för allmänheten. Byggnaden i sig har en privat sfär som exempelvis ett bostadshus har.

Bedömningen är därför att avståndet är tillräckligt för att uppfylla kraven enlig Miljöbalken 7 kap. 18f §.

Enligt Miljöbalken 7 kap. 18 f§ ska ett beslut om att ge dispens från strandskyddet anges i vilken utsträckning mark får tas i anspråk. Åtgärden kommer uppta den yta som motsvarar byggnadens byggarea som enligt ritningar uppges till 2280*1406 cm. Sökanden har i mail kompletterat sin ansökan

avseende tomtplats då en stråk motsvarande 1 meter runt om byggnaden kommer att hållas fritt från växtlighet för att kunna utföra service på stationen.

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 75 forts

18 f § Ett beslut om att upphäva eller ge dispens från strandskyddet ska inte omfatta ett område som behövs för att mellan strandlinjen och byggnaderna eller anläggningarna säkerställa fri passage för allmänheten och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet. Detta gäller inte om en sådan användning av området närmast strandlinjen är omöjlig med hänsyn till de planerade byggnadernas eller anläggningarnas funktion.

I ett dispensbeslut ska det anges i vilken utsträckning mark får tas i anspråk som tomt eller annars användas för det avsedda ändamålet. Lag (2009:532).

Den sammanfattande bedömningen är att åtgärden är förenlig med strandskyddets syfte.

Motivering Miljöbalken 7 kap:

Lag (2009:532)

13 § Strandskydd gäller vid havet och vid insjöar och vattendrag.

14 § Strandskyddet omfattar land- och vattenområdet intill 100 meter från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd (strandskyddsområde).

15 § Inom ett strandskyddsområde får inte 1. nya byggnader uppföras,

2. byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt,

3. grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och 2, eller

4. åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter. Lag (2009:532).

18 b § Kommunen får i det enskilda fallet ge dispens från förbuden i 15 §,

18 c § Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om upphävande av eller dispens från strandskyddet får man beakta endast om det område som

upphävandet eller dispensen avser

1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften,

2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen,

3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området,

4. behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området,

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 75 forts

5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller

6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse.

18 f § Ett beslut om att upphäva eller ge dispens från strandskyddet ska inte omfatta ett område som behövs för att mellan strandlinjen och byggnaderna eller anläggningarna säkerställa fri passage för allmänheten och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet. Detta gäller inte om en sådan användning av området närmast strandlinjen är omöjlig med hänsyn till de planerade byggnadernas eller anläggningarnas funktion.

I ett dispensbeslut ska det anges i vilken utsträckning mark får tas i anspråk som tomt eller annars användas för det avsedda ändamålet. Lag (2009:532).

18 h § En dispens från strandskyddet upphör att gälla om den åtgärd som

dispensen avser inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från den dag då dispensbeslutet vann laga kraft. Lag (2009:532).

Ärende

Olofströms Kraft Nät AB, organisationsnummer: 556464-1125, Box 303, 293 24 Olofström har ansökt dispens för att byta ut befintlig luftledningsstation till en markstation. Bytet stationstyp är en del i att markförlägga ca 3200 m luftledning.

Strandskyddsområdet 100 m gäller för Lillån inom fastigheten Västanå 21:2.

Området omfattas av riksintresse friluftsliv.

I ansökan anges som särskilda skäl att åtgärden avser en utvidgning av pågående verksamhet och att utvidgningen inte kan ske utanför området.

Vidare att området behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan ske utanför området.

Motiveringen till hur grunden för dispensen uppfylls anges som att befintlig luftledningsstation byts ut till markstation som har uppsamlings-kärl för eventuella oljeläckage och inga spänningsförande delar som är oskyddade, så påverkan på växt- och djurliv minskar i och med den nya transformatorstationen.

Området kommer även fortsättningsvis vara tillgängligt för allmänheten då byggnationen inte omfattas av någon tomtmark utan endast den yta som

byggnaden upptar. Den nya byggnadens placering bör vara så nära som möjligt den befintliga stationen för att befintliga jordkablar skall anslutas i den nya.

I ansökan anges att byggnaden kommer placeras 12 meter från väg i väst och 12 meter från Lillåns strandkant.

Vid fråga om val av placering uppger sökanden att det finns en gammal station på platsen och om den skulle flyttas längre bort från strandkanten kommer det att krävas sprängning.

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 75 forts

Myndighetsnämnden erinrar om

 Länsstyrelsen skall, enligt 19 kap 3 b § miljöbalken, inom tre veckor efter det att kommunens beslut registrerats hos Länsstyrelsen, besluta om eventuell

överprövning av beslutet. I samtliga fall kommer Länsstyrelsens beslut att skickas i kopia till beslutande kommunal nämnd samt till sökanden. Beslutet om överprövning kan inte överklagas.

 Att enligt 7 kap 18 h § miljöbalken upphör ett beslut om dispens att gälla, om åtgärderna inte har påbörjats inom två år eller avslutats inom fem år från den dag då dispensbeslutet vann laga kraft. Då krävs förnyad prövning med hänsyn till de omständigheter som då råder.

 Att beslutet inte heller befriar Er från skyldigheter enligt miljöbalken i övrigt eller annan lagstiftning.

Beslutsunderlag

Ansökan om strandskyddsdispens 2019-10-08 Foto Västanå 21:2

Schaktkarta 1, 2019-11-27 Schaktkarta 2, 2019-11-27 Raseringskarta, 2019-11-27 Byggnadsritning, 2019-11-27

Beslut från Länsstyrelsen, 2019-11-27

_______

Exp

Olofströms Kraft Nät AB Fastighetsägaren

Ordförande Justerare Sekreterare Utdragsbestyrkande

MN § 76 Dnr. Bygg 2020/18