• No results found

Charakteristika firmy AB Košile, s. r. o

Informace o firmě byly čerpány z interních materiálů a z rozhovoru s vedoucím firmy.

Firma AB Košile, s. r.o., která sídlí v Červeném Kostelci, je na trhu od roku 2000. Od této doby se zabývá výrobou a distribucí pracovních, profesních a reklamních oděvů, zejména košil. Šijí převážně pánské košile, dámské košile a halenky, sportovní košile ale také mikiny, bundy, zástěry, sukně či montérky. Firma se zaměřuje hlavně na zakázkovou výrobu. Její produkty nejsou v žádném kamenném obchodě. Firma je schopna ušít dané oblečení a vyšít na ně loga firem, která mohou být na každé součásti oděvu. Díky dlouholeté praxi a kvalifikovaným zaměstnancům, jsou schopni ušít téměř vše, co po nich zákazník žádá a to i do nejmenších detailů. U reklamních oděvů je jejich snahou, aby materiály barevně odpovídaly specifickým odstínům barev dané firmy (AB Košile, 2016).

Jak říká sama majitelka, v této firmě se používá stará krejčovina a ctí se zde řemeslo.

Každý kousek jednotlivých oděvů projde pod rukama několika zaměstnanců.

Ačkoli firma zaměstnává pouze 11 zaměstnanců, vybudovala si na českém trhu dobrou pozici a v posledních letech je stále více vyhledávanou firmou na výrobu košil. Firma nejčastěji šije pro manažery, hotely, kavárny, divadla, cestovní kanceláře, reklamní agentury, autoservisy a je také dlouholetým dodavatelem košil pro státní operu. Šije také pro pivovar Pilsner Urquell či obléká zaměstnance čerpacích stanic ONO. Firma se řídí tím, že danou firmu je schopna obléknout od manažerů až po jejich prodejce a mechaniky (AB Košile, 2016).

Celková denní produkce košil závisí na jejich náročnosti, od níž se odvíjí také konečná cena výrobku. Ta se pohybuje od 999 Kč do 1 899 Kč. V průměru je však firma schopna ušít 50 košil denně. Při vynásobení průměrným počtem dní v měsíci, tj. 20, firma měsíčně vyrobí zhruba 1000 košil. Průměrný roční obrat firmy činí 2 500 000 Kč.

Za nejbližší konkurenci firmy se dá považovat firma LUKO, s. r. o., která také sídlí v Červeném Kostelci. Jsou mezi nimi však značné rozdíly. Obě firmy šijí košile ale každá

má jinou náplň. Firma LUKO, s. r. o. se zaměřuje na velké zakázky. Naopak AB Košile, s. r. o. jsou pružnější při přizpůsobování se zákazníkům a preferují vždy osobní

kontakt. Podle majitelky je vždy lepší, když zákazník přijede osobně do firmy a může si osahat látky či vidět proces výroby. Firma LUKO, s. r. o. má výhodu v tom, že má svůj

26

vlastní e-shop. Ten firma AB Košile, s. r. o. nemá a ani ho zatím do budoucna neplánuje.

Proto, aby košile skvěle zákazníkovi seděla, je důležité ji mít ušitou na míru a to je hlavní náplní firmy AB Košile, s. r. o.

Tato firma je velmi malá ale na českém trhu již velmi známá. Firma do budoucna uvažuje o vstupu na zahraniční trh a plánuje rozložit svou výrobu na 80% pro český trh a zbylými 20% chce firma pokrýt zahraniční trh. Pro zahraniční trh by tedy firma produkovala 2 400 ks košil za rok. Z tohoto důvodu je tedy provedena SWOT analýza společnosti, ve které se zhodnotí připravenost firmy na vstup na zahraniční trh. Vybraným zahraničním trhem je Spolková republika Německo. Tato země byla vybrána díky svojí geografické poloze a kulturním zvyklostem.

2.1 SWOT analýza společnosti AB Košile, s. r.o.

Tato kapitola obsahuje kompletní analýzu aktuální situace daného podniku. Jednotlivá písmena z názvu SWOT analýzy, něco znamenají. Písmeno „S“ znamená strenghts, neboli silné stránky. Písmeno „W“ znamená weaknesses, neboli slabé stránky dané firmy.

Písmeno „O“ znamená opportunitites, neboli příležitosti. Poslední písmeno „T“ znamená threats, neboli hrozby (Kotler, Amstrong, 2012).

Silné stránky

Mezi silné stránky určitě patří kvalita košil, které firma vyrábí. Jak již bylo zmíněno, jedná se o ruční práci a na výrobě se podílí několik zaměstnanců. Každá košile je vždy před odesláním zákazníkovi zkontrolována pověřenou osobou. Firma je na trhu již 17 let a má mnoho dlouhodobých zaměstnanců, kteří ovládají skvěle své řemeslo. Mezi další silné stránky se řadí vyšívání. Firma je totiž schopna vyšít na oblečení vše a stačí ji k tomu pouze obrázek. Firma je schopna přizpůsobovat se zákazníkům a snaží se splnit všechny jejich požadavky.

Slabé stránky

Omezená kapacita je jedna ze slabých stránek firmy. Jelikož zaměstnává pouze 11 zaměstnanců, není schopna rychle ušít velké množství košil. Pokud se jedná o jednodušší typy košil je firma za den schopna ušít 100 ks. Průměrně však za den ušije zhruba 50 ks.

Může tedy nastat situace, kdy při větší objednávce nebude firma schopna dodržet

27

stanovený termín. Další slabinou může být závislost na jednom dodavateli, kterým je firma Hagal, s. r. o., ta firmě dodává nitě.

Příležitosti

Vstup na rychle se rozvíjející německý trh je pro firmu určitě velkou příležitostí. Pokud firma na tento trh úspěšně vstoupí a prosadí se, přispěje to k celkově lepší ekonomické situaci firmy. Na zahraničním trhu firma získá nové zákazníky, kteří mohou mít jiné požadavky, než na které jsou ve firmě zvyklí. Firma bude mít např. možnost využít i nové technologie.

Hrozby

Největší hrozbou na německém trhu je pro firmu konkurence. Proto je důležité, aby si firma udržela svou konkurenceschopnost v textilním odvětví. Na německém trhu je mnoho firem, které se specializují na výrobu košil. Největším německým výrobcem košil je firma Seidensticker GmbH & Co. KG. Tato firma vyváží své košile do 87 zemí světa a zaměstnává 2 400 zaměstnanců. Další hrozbou na německém trhu může být cenová konkurence. Některé firmy totiž mohou své výrobky nabídnout za nižší ceny než společnost AB Košile, s. r. o..

28

Related documents