• No results found

Charakteristika subjektů a respondentů

Tématem bakalářské práce jsou volnočasové aktivity dětí na prvním stupni venkovských základních škol. Do výzkumu byly zapojeny čtyři venkovské školy z Libereckého kraje a jedna venkovská škola z Královéhradeckého kraje. Všechny fungují jako málotřídní školy.

Málotřídní školy mají v naší zemi již dlouholetou tradici. Poskytovaná výchova a vzdělávání v těchto institucích přináší svá specifika. Za málotřídní školu se považuje taková, ve které jsou v jedné třídě společně vyučováni žáci ze dvou či více ročníků.

Tyto školy jsou provozovány vesměs na venkově, kde poskytují plnohodnotné

32

vzdělávání dětem z blízkých obcí. Mezi pozitivní specifika málotřídních škol můžeme uvést větší soudržnost žáků, jejich rodičů a pedagogů. Mladší žáci se učí spontánně od starších a jsou vedeni k větší samostatnosti. Na pedagogy jsou kladeny vyšší nároky na přípravu na vyučování, upřednostňuje se individuální přístup k žákovi a využívají se formy výuky, které berou ohled na věkové odlišnosti a specifické potřeby žáků (Valachová, 2005). Mnoho pedagogů ještě zajišťuje během odpoledne vedení zájmových kroužků, protože je mnohdy komplikované sehnat odpovídající vedoucí pro zájmovou činnost.

5.4.1 Základní škola Pěnčín

První školou, zapojenou do výzkumu, je Základní škola Pěnčín, Pěnčín 17, 463 45.

Ředitelkou je Mgr. Jana Seiwaldová.

Základní škola Pěnčín vzdělává žáky prvního stupně a všichni žáci mohou navštěvovat školní družinu po celou dobu docházky do školy, tzn. od první do páté třídy. Pravidelné volnočasové aktivity jsou zde nabízeny v rámci družiny. Rodiče na začátku školního roku přihlásí své dítě na vybrané kroužky písemnou formou. Cena zájmového kroužku je 300 Kč na pololetí. Cena je, dle paní ředitelky, přizpůsobena podobným kroužkům v nedalekém Turnově.

Děti z okolních vesnic jsou do školy pravidelně sváženy mikrobusem místního úřadu. Základní škola má k dispozici nejen 2 místnosti pro školní družinu, ale i školní zahradu a sportovní areál, který spravuje TJ Pěnčín. Ve sportovním areálu jsou k dispozici hřiště na fotbal, plocha s umělým povrchem a tenisové kurty. Školní družina funguje denně od 6:30 ráno do 15:30 odpoledne, přičemž dozor u dětí při ranní družině od 6:30 do 7:30 zajišťuje paní školnice. Týdenní skladby zaměstnání v rámci školní družiny se mění s ohledem na roční období a počasí. Děti mají k dispozici množství stavebnic, deskových her a knih či CD k poslechu. V rámci školní družiny mohou děti kreativně tvořit z papíru či jiných materiálů, kreslit, číst, rozvíjet smyslové vnímání a pohyb. Pokud jsou děti přihlášeny na nějaký kroužek, vyzvedne si je vedoucí z družiny a po skončení kroužku jsou děti opět vedoucím odvedeny zpět do školní družiny nebo si je vyzvednou rodiče.

33

Základní škola Pěnčín nabízí pro školní rok 2016/2017 tyto zájmové kroužky:

• Kroužek vaření školní družinu. Žáci jsou vyučováni ve spojených odděleních. První třída je samostatná a společně je druhý a čtvrtý ročník, respektive třetí a pátý ročník. Základní škola má pro školní družinu k dispozici nejen jednu velkou místnost, ale i školní zahradu, malou tělocvičnu ve škole, kde je umístěn stůl na stolní tenis, a sportovní halu nedaleko školy.

K dispozici mají žáci také množství deskových her, stavebnice, knihy ve školní a družinové knihovničce či CD na poslech. V rámci družiny jsou také zařazovány dobrovolné tvořivé činnosti zaměřené na sezónní témata. Školní družina funguje denně od 6:30 do 15:30 hodin, přičemž dozor při ranní družině (od 6:30 do 7:15) zajišťuje paní školnice. Umístění školy blízko lesa umožňuje a nabízí časté procházky spojené se sportovní či přírodovědnou tématikou. Děti z okolních obcí dochází pěšky s paní vychovatelkou od zámku Sychrov nebo je přiváží rodiče auty. Stejným způsobem to funguje i odpoledne po skončení školní družiny, kdy si děti odvezou rodiče nebo je paní vychovatelka dovede opět k zámku.

Zájmové kroužky, které škola nabízí pro školní rok 2016/2017:

• Zdravé pískání na flétnu

• Sportovní kroužky (tanec a fotbal)

• Výtvarný a tvořivý kroužek

34

• Vyšívání

• Hravá angličtina (pouze pro žáky 1. ročníku)

Cena kroužků se pohybuje od 100 Kč pro fotbalový kroužek a Vyšívání do 250 Kč pro Výtvarný a tvořivý kroužek. Cena kroužků je na celý školní rok. Taneční kroužek, Zdravé pískání na flétnu a Hravá angličtina jsou zdarma. Vedoucími kroužků jsou učitelky vyučující na této škole nebo rodiče dětí či přátelé školy.

5.4.3 Základní škola Kobyly

Základní škola Kobyly, Kobyly 31, 463 45 Pěnčín. Paní ředitelkou je Mgr. Martina Pichrtová.

Školu v tomto školním roce navštěvuje 91 žáků, z toho je 43 žáků na prvním stupni a 48 žáků na druhém stupni. Tato základní škola vyučuje první stupeň jako málotřídní se spojenými třídami a žáci na druhém stupni jsou zařazeni do samostatných tříd. Školní družina funguje denně od 6:30 do 15:30, přičemž od 6:30 do 7:00 zajišťuje dozor u dětí paní školnice. Školní družinu navštěvuje 29 dětí. V rámci družiny mají děti k dispozici dvakrát týdně sportovní činnost v tělocvičně nebo, v případě pěkného počasí, na hřišti s altánem. Dále mohou využít deskové hry, stavebnice nebo CD či DVD. Nedílnou součástí družiny je i příprava na vyučování. Školní družina se věnuje osvojování čtenářských dovedností. V rámci školní družiny jsou děti pasovány na čtenáře, pravidelně si čtou a nocují ve škole při akci Noc s Andersenem. Zájmových kroužků vyčleněných mimo družinu je méně, protože paní vychovatelka pravidelně s dětmi kreativně tvoří v rámci družiny. Zájmové kroužky, které škola nabízí v tomto školním roce pro první stupeň:

• Angličtina hrou

• Cvičení pro školáky

• Vaření

• Čtenářský koutek

Vedoucími kroužků jsou opět pedagogové vyučující na této škole. Všechny kroužky jsou poskytovány dětem zdarma.

35 5.4.4 Základní škola Svijanský Újezd

Základní škola Svijanský Újezd 78, 463 45 Pěnčín. Paní ředitelkou je Mgr. Zdeňka Piflová.

Základní škola patří k nejmenším. V tomto školním roce je zde vyučováno 15 žáků.

Školní družina je v provozu denně od 6:30 do 15:30 odpoledne. Školní družina využívá jednu místnost a školní zahradu s prolézačkami. Školní budova sousedí s budovou mateřské školy. Děti mohou využívat různé typy stavebnic, deskových her, knih a časopisů. Všechny zájmové kroužky jsou dětem poskytovány zdarma. Zájmové kroužky nabízené ve školním roce 2016/2017:

• Sportovní kroužek

• Výtvarný kroužek

• Výuka cizího jazyka

• Hudební kroužek

Vedoucími kroužků jsou paní učitelky.

5.4.5 Základní škola Černý Důl

Základní škola Černý Důl, Městys Černý Důl 48, 543 44. Ředitelkou je Mgr. Naděžda Bachtíková.

Základní škola Černý Důl se nachází v Královéhradeckém kraji, nedaleko města Vrchlabí v okrese Trutnov. V současnosti se zde vzdělává 36 dětí v prvním až pátém ročníku, z nichž 29 navštěvuje školní družinu. Školní družina má k dispozici dvě místnosti, školní zahradu, na které jsou prolézačky a hřiště. Děti mohou v družině využívat množství deskových her, knih, časopisů a stavebnic. V rámci družiny jsou dětem nabízeny různé tvořivé činnosti, při nichž rozvíjejí svou kreativitu. Zájmové kroužky, které škola nabízí ve školním roce 2016/2017:

• Sportovní kroužek

• Výtvarný kroužek

• Kroužek deskových her

Vedoucími kroužků jsou paní učitelky a přátelé školy.

36

6 Průběh výzkumu

Dotazníkového šetření se účastnilo celkem 80 žáků z 5 základních škol. Šetření bylo provedeno vždy na části žáků z celkového počtu ve třídě, například při reprezentaci školy ostatních žáků na atletických závodech nebo fotbalovém turnaji apod. Z tabulky je patrné rozdělení žáků podle pohlaví, základních škol a ročníků, které navštěvují.

Tabulka č. 1: Rozdělení žáků v jednotlivých školách

Ročník

Předkládaný dotazník byl určen pro žáky druhého až pátého ročníku na venkovských základních školách. První ročník jsme záměrně vynechali, protože žáci si ve škole teprve zvykají a mnohdy ještě nejsou plně seznámeni s činnostmi, které probíhají ve škole. Dotazník obsahuje 11 otázek. Z toho 5 otázek bylo uzavřených, ve kterých žáci jen kroužkovali vhodnou odpověď, 3 otázky byly polouzavřené, ve kterých žáci buď kroužkovali, nebo dopisovali vhodnou odpověď, a 3 otázky otevřené, ve kterých se žáci mohli volně rozepsat.

Related documents