• No results found

– ”Glamour är kul ibland men inte varje dag”

(Damernas Värld s.42-44, nr 9, 2008)

6.8.1 Söta, söta Charlize

Artikeln med skådespelerskan Charlize Theron är uppbyggd så att ämnen som karriär och utseende kommer först, för att vidare komma in på djupare ämnen som barndom, familj och relationen med pojkvännen. Rubriken lyder ”Glamour är kul ibland men inte varje dag” och ingressen handlar om Charlize’s utseende, beteende, barndom, manliga förhållande och även om unga skådistjejer. Artikeln inledds med kommentarer om kändisens utseende och sätt att vara: ”Hennes oskyldiga utseende bedrar. Charlize Theron är en tuff dam som säger vad hon tycker om det mesta.” Hon är den tuffa kvinnan, förklädd i en oskyldig skepnad.

Ord som tillskrivs Charlize är en tuff dam, en blommig sommardag, ljuva uppenbarelsen och denna flicksöta kvinna. Det är som en sorts kamp mellan journalisten och kändisen, där journalisten är förundrad över hur en så vacker kvinna kan vara så tuff och spela så skilda roller i sina filmer. Charlize får försvara sig själv för att inte bli stämplad som den fagra, tystlåtna kvinnan. Inte bara ingressen börjar med en kommentar om hennes utseende utan även artikeln gör det: ”Charlize Theron ser ut som en blommig sommardag med sitt blonda hår, ljusa leende och klarblå ögon – som inte är det minsta oskyldiga, enligt henne själv”. Journalisten sätter henne redan från start i facket av en söt och oskyldig flicka. Charlize försvarar sig och säger att hon är bra på att säga ifrån och att hon har grövre språk än vad de flesta kvinnor har. Kändisen bekräftar Hirdmans teori om att genus är någonting som görs och inte är. Charlize har ingen naturlig förmåga att veta någonting om kläder och mode till

exempel utan hon menar att hon har lärt sig att identifiera märkeskläder då intresset för kändisars kläder har vuxit så mycket. Hon tar även inte på sig den klassiska medierollen som

38  Blomberg diskuterar. Charlize bryr sig inte särskilt mycket om sin image och hon visar det genom att inte bära upp de klassiska föreställningarna om hur den typiska kvinnan ska vara.

6.8.2 Modersrelationen och Stuarts håriga rumpa

Den första meningen i andra stycket lyder:

Det må vara så att Charlize Theron vill visa att hon är tuff, men det är ändå svårt att förstå hur denna flicksöta kvinna kan spela så skilda roller på film.

Journalisten framställer det som om man som kvinna är vacker så finns det begränsningar för vad man kan göra, som att till exempel spela okvinnliga roller som Charlize har gjort. Efter detta lämnas dock kändisens utseende och fokus ligger istället på hennes skådespelarkarriär. Sedan övergår det till det ännu mer allvarliga ämnet, Charlize barndom. Hon vill inte prata om incidenten då hennes mamma sköt ihjäl Charlize våldsamma pappa, men hon pratar om åren efter och hur nära hon och hennes mamma står varandra. Precis som i föregående artikel med Scarlett Johanssen så får man veta om kändisens nära relation med sin mamma, vilket tyder på en stark homosocial relation.

Charlize bryter även det normativa när det gäller förhållandet med sin pojkvän Stuart

Townsend. Hon berättar att hon och Stuart inte har några planer på att gifta sig därför att det inte känns viktigt för varken henne eller honom. Hon har eller inte några direkta planer på att skaffa barn i nuläget. När hon får frågan om vad hon gillar hos Stuart så tar hon den med en nypa salt och svarar bland annat att hon gillar hans håriga rumpa. Charlize pratar om sin humor och menar att de flesta amerikaner inte förstår sig på den.

6.8.3 Bilder och faktarutor

Den första sidan av artikeln upptas av en halvbild på Charlize. Hon befinner sig på en strand där hon håller om en klippa. Fotot är taget rakt framifrån och hon tittar rätt in i kameran. Det blonda håret fladdrar i vinden, munnen är öppen och hon ler inte. Hon har på sig ett beigt linne vilket stämmer väl överens med resten av färgerna i bilden. Hon ser naturlig ut vilket gör så att bilden passar med rubriken som ligger ovanpå, om att glamour inte är kul varje dag. Det är en drömsk och naturlig atmosfär som hon befinner sig i. Bilden gestaltar den sida av Charlize som journalisten framställer, den vackra och oskyldiga kvinnan. Charlize ser inte ut som den kvinna som hon själv beskriver sig; en kvinna som svär, säger vad hon tycker och är allmänt grabbig av sig. Det är alltså den vackra, fagra Charlize som får synas på bild.

På nästa sida finns det fyra bilder, varav den största är ett foto på Charlize och Stuart. Det är en halvbild, de båda är uppklädda och ser ut att befinna sig på en gala eller liknande. Charlize har på sig en urringad klänning. Hon syns rakt framifrån men hennes blick är riktad mot sidan där Stuart står. Håret är uppsatt och hon har ett leende på läpparna. Brelid henne står Stuart, han står riktad mer mot Charlize så man ser honom något från sidan. Han har på sig skjorta och kavaj och även han ler, inte så stort som Charlize dock. Han tittar ut ur kameran mot där Charlize står, men han tittar inte på henne. De två står tätt intill varandra.

39  Den näst största bilden föreställer Charlize och Will Smith, det är ett foto taget ur filmen Hancock. Will står vänd med ryggen mot kameran och tittar på Charlize, hon står vänd mot honom men det är Charlize som vi får se framifrån. De har båda på sig svart, hon har

solglasögon på sig vilket gör så att de ser ut som att de gör affärer eller liknande. De ger båda ett tufft intryck.

De två minsta bilderna föreställer Charlize på ett tidningsomslag, och Charlize tillsammans med Christina Ricci i filmen Monster. På den förstnämnda bilden så ser Charlize sexig ut då hennes hår fläktar bakåt och hon har på sig ett urringat linne. På den andra bilden ser hon betydligt kraftigare ut där hon ligger i en säng och har keps på sig. Hennes ansikte är osminkat. Bredvid henne ligger Christina Ricci som vilar sig på hennes bröst.

Att den största bilden på sidan är den på Charlize och Stuart antyder att relationen med

mannen är den viktigaste. Av de fyra bilderna är detta den enda bilden där Charlize ler. De två minsta bilderna bygger på kontraster, då Charlize på den ena bilden ser ut som en modell, och på den andra där hon nästan liknar en man. Hon får vara den tuffa och ”okvinnliga” kvinnan genom att hon liknar en man, men det kompenseras med det kvinnliga modellfotot.

I faktarutan får man reda på Charlize ålder, vart hon bor, familj, intressen, filmer hon varit med i och vad hon är aktuell med.

Related documents