• No results found

CHECKLISTA: Omedelbart omhändertagande jml LVU (Lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga)

In document Handbok Myndighet Barn och familj (Page 83-86)

Lagrum 6§ LVU Socialnämnden får besluta att den som är under 20 år omedelbart skall omhändertas, om

1. det är sannolikt att den unge behöver beredas vård med stöd av denna lag, och 2. rättens beslut om vård inte kan avvaktas med hänsyn till risken för den unges hälsa eller utveckling eller till att den fortsatta utredningen allvarligt kan försvåras eller vidare åtgärder hindras.

Om socialnämndens beslut om omhändertagande inte kan avvaktas, får nämndens ordförande eller någon annan ledamot som nämnden har förordnat besluta om omhändertagande. Beslutet skall anmälas vid nämndens nästa sammanträde.

När socialnämnden har ansökt om vård med stöd av lagen, får även rätten besluta att den unge omedelbart skall omhändertas.

o Behov av omedelbart skydd framkommer o Skaffa fram en plats för placering

o Gör en kortfattad utredning och beslutsförslag. Av utredningen skall framgå:

- namn och personnummer för barnet och samtliga vårdnadshavare

- skälen till omhändertagandet och till att rättens beslut inte avvaktas - eventuellt tidigare vidtagna åtgärder

- förslag till beslut

o Ta kontakt med ordförande, 1:e vice ordförande eller 2:e vice ordförande i Socialnämndens arbetsutskott – lista med telefonnummer finns i Barn och familj pärmen. Föredra ärendet och bestäm tid och plats för påskrift.

o Skriv beslutet. Använd blankett Omedelbart omhändertagande som finns i mappen LVU blanketter. Lägg kopia på beslutet till nämndsekreteraren efter underskrift.

o Skriv placeringsbeslut jml 11 § LVU på blankett Placeringsbeslut som finns i mappen LVU blanketter. Beslutet undertecknas av ordförande. Detta beslut är överklagningsbart (vilket innebär att beslutsunderrättelse, se blankett, ska ges till vårdnadshavarna samt den unge om han/hon är över 15 år). Notera genom kommunicering i ProCapita att beslutet samt

besvärshänvisning enligt 21§ FvL getts samt datum för överlämnandet.

o

Planera omhändertagandet så att genomförandet sker så tryggt och skonsamt som möjligt för de inblandade inklusive barnet. Om biträde av polis har begärts, bör de normalt vara

civilklädda och företrädare för socialtjänsten vara närvarande inklusive vid transport. Så snart det kan ske skall socialtjänsten själv helt överta ansvaret och avbryta handräckningen (se 15 kap SOSFS 1997:15 samt JO 1999/00 s 270).

o Efter påskrift om omedelbart omhändertagande och placeringsbeslut, kontakta

vårdnadshavarna och om möjligt barnet/den unge och underrätta dem muntligen om beslutet.

o Om det finns skäl för polishandräckning ska sådan skrivas. Blankett som används finns i LVU mappen. Beslutet skrivs under av lägst socialnämndens ordförande.

o Om placering skall ske på HVB-hem, ring dem och faxa omhändertagandebeslutet och eventuell handräckningsbegäran eller se till att de på annat sätt får del av handlingarna. Att skicka omhändertagandebeslutet till vårdgivaren är enligt 3 kap 13 § SoF ett krav, vare sig det är en SIS-institution eller annat HVB-hem. Om placering skall ske i familjehem eller jourhem, räcker det med att underrätta dem på lämpligt sätt.

o Dokumentera genomförandet av omhändertagandet i journalanteckningar.

o Vårdnadshavarna/den unge ska delges besluten. Om det finns skäl för umgängesförbud och/eller hemlighållande av barnets vistelseadress ska inte placeringsbeslut jml 11§ LVU delges.

o Beslutet underställs Förvaltningsrätten inom en vecka från det att beslutet fattades. Blankett för detta finns i LVU mappen – Underställan. Denna skickas till förvaltningsrätten

tillsammans med besluten samt ett beslutsunderlag som förtydligar skälen till socialtjänstens ingripande och varför ett omedelbart omhändertagande behöver fastställas. (Förvaltningsrätten har att förordna offentliga biträden – vilka skall yttra sig i frågan om det omedelbara

omhändertagandet.) Beslutet skall regelmässigt ges in till förvaltningsrätten samma dag som beslutet fattades eller påföljande dag (JO 1991/92 s 249). Observera att underställning skall ske även om omhändertagandebeslutet dessförinnan upphävts (JO 1991/92 s 270).

o Om den unge är omhändertagen skall ansökan om LVU-vård ha inkommit till

förvaltningsrätten inom fyra veckor från det att omhändertagandet verkställdes. Boka därför tid för samtal av barnet/den unge, föräldrar och referenter. Beställ läkarundersökning och intyg i samband med omhändertagandet och meddela sista dag då intyget behöver inkomma till handläggare.

o Barnet den unge ska beredas läkarundersökning. Beslut om läkarundersökning fattas som lägst av socialsekreterare. Om vårdnadshavare eller den unge motsätter sig läkarundersökning enligt 32§ LVU kan polisen medverka till att ge läkare tillträde till hemmet eller föra den unge till läkarundersökning. Begäran om handräckning skrivs under av socialnämndens ordförande.

Läkarundersökning ska göras, om det inte av särskilda skäl är obehövligt, innan nämnden gör ansökan enligt 4§ LVU.

o Räkna ut när ansökan om LVU-vård senast skall ha inkommit till förvaltningsrätten och kontrollera att det finns ett utskottssammanträde på lämplig tids dessförinnan. Begär ett extra utskottssammanträde om det är nödvändigt.

o Om Förvaltningsrätten fastställer beslutet ska Socialnämnden inom fyra veckor (räknas från den dag som omhändertagandet verkställdes) ansöka om vård hos Förvaltningsrätten.

o Barnhandläggare kopplas in.

Om samtycke lämnas som garanterar hela den behövliga vården ska au besluta att inte ansöka om vård samt besluta om bistånd enl. 4 kap 1 § SoL

Om förvaltningsrätten inte fastställer beslutet om det omedelbara omhändertagandet

• Barnet och vårdnadshavare informeras omedelbart och barnet ska åter till vårdnadshavarna.

Det finns ingen laglig grund för att barnet ska vara placerat!

• Endast en frivillig överenskommelse kan medföra att barnet får stanna kvar där det är placerat.

• Utredning sker. Samma handläggning som enligt ovan med undantag för att tidsgränsen fyra veckor från dag för verkställighet av omedelbart omhändertagande inte är aktuell.

Upphörande av omedelbart omhändertagande

• Ett omedelbart omhändertagande ska vanligtvis efterföljas av en ansökan om LVU-vård.

Dock kan ibland situationer uppstå som förändrar nödvändigheten av att ha kvar

omhändertagandet. Av rättssäkerhetsskäl är det av största vikt att häva omhändertagandet så snart det står klart att det inte längre behövs. Ett omedelbart omhändertagande upphör att gälla:

• Om det omedelbara omhändertagandet inte underställs Förvaltningsrätten inom föreskriven tid

• Om ansökan om vård inte gjorts inom fyra veckor från den dag omhändertagandet verkställdes och inte heller förlängning av tiden har begärts och medgetts

• När rätten avgör frågan om vård

• När det inte längre finns skäl för ett omhändertagande. Au/ordförande ska besluta att det genast ska upphöra. Beslutet att omhändertagandet upphör ska skickas till Förvaltningsrätten.

In document Handbok Myndighet Barn och familj (Page 83-86)